Kotimainen jalkapallokausi pääsee vihdoin käyntiin. Juniorisarjoja ja piirisarjoja on jo alettu pelata, samoin Veikkausliigan ja Ykkösen harjoitusotteluita. Nyt, torstaina 11.6. alkaa Kakkosen sarjakausi.

Käymme tässä ennakkojutussa läpi koronaviruspandemian Kakkoseen tuomat muutokset, sillä kausi pelataan läpi typistettynä. Esitämme arviot kunkin lohkon suurimmista nousijasuosikeista, sekä nostamme esille Kakkosen kiinnostavimpia pelaajia.

Sarjajärjestelmä uusiksi – ei kotipelejä kaikkia lohkon joukkueita vastaan

Ennen koronaviruspandemian leviämistä Suomeen maaliskuussa Kakkosen kausi piti pelata kaksinkertaisena 22 kierroksen sarjana, jonka päätteeksi pelattaisiin kussakin lohkossa neljän parhaan yksinkertainen jatkosarja. Näin kärkikvartetille kertyisi 25 ottelua.

Koska kauden alku kuitenkin siirtyi huhtikuulta kesäkuulle, jouduttiin sarjajärjestelmää rukkaamaan. Kaksinkertaiselle sarjalle ei jäänyt enää riittävästi aikaa. Nyt kussakin lohkossa pelataan vain yksinkertainen sarja. Lisäksi jokaiseen lohkoon on rakennettu kolme neljän joukkueen alueellista lohkoa, joissa pelataan kaksinkertainen sarja.

Näin otteluita kertyy kaikkiaan 17. Kolme joukkuetta kohdataan kauden aikana kolmesti, ja kahdeksan muuta vain kerran. Näin jokainen joukkue ei käy oman suosikkiseurasi kotikentällä vieraana lainkaan. Kakkosen koko otteluohjelma löytyy täältä.

Kakkosesta nousee kaudeksi 2021 Ykköseen viime kauden tapaan jokaisen lohkon voittaja. Jokaisen lohkon kaksi huonointa puolestaan putoaa Kolmoseen. Koronaviruksen takia sääntöihin tehtiin tosin tarkennus, että nousujen ja putoamisten toteutumiseksi sarjasta on pystyttävä pelaamaan vähintään 85 prosenttia. Jos kausi joudutaan keskeyttämään aiemmin, ei lohkosta nouse tai putoa kukaan.

Miesten Ykkönen

@miesten_ykkonen

Miesten Ykkönen

@miesten_ykkonen
6 päivää:

Yksi suomifutiksen kiinnostavimmista projekteista löytyy pohjoisesta. @kemicityfc nousi viime syksynä Kakkoseen, ja vanha kunnon Jari Åhman tarttui joukkueen peräsimeen. Mukana on muitakin tuttuja: Räihää, Jovovicia sekä Vilmusta. Kemin futis uuteen nousuun? #Kakkonen
5 päivää:

23 viime vuonna #Huuhkajat-paidassa esiintynyttä pelaajaa on pelannut urallaan Kakkosessa. Siis 23! Voisi sanoa, että melko todennäköisesti näet tälläkin kaudella ainakin yhden nuoren lupauksen, joka on tulevaisuudessa A-maajoukkueen sankareita. #Kakkonen

Sarjana Kakkonen on sikälikin houkutteleva, että sen pelaamiseen ja otteluiden järjestämiseen eivät koronavirusrajoitukset juurikaan vaikuta. Suomessa on voimassa yli 500 henkilön yleisötapahtumien kielto ainakin heinäkuun loppuun saakka, mutta tämän kauden Kakkosen joukkueista vain A-lohkon kaksi joukkuetta, JäPS ja PEPO pystyivät viime kaudella niukasti yli 500 katsojan keskiarvoon. EPS ja Pallo-Iirot ylsivät lähelle 500 katsojan rajaa. Kovin monelle ei siis tarvinne ei-oota myydä.

Kaksi Kakkosen seuraa pääsee ensi viikolla maistamaan myös veikkausliigavauhtia. Suomen Cupin neljännesvälierissä JIPPO isännöi Interiä ja KaaPo KuPS:ia.

Tällaisia ovat Kakkosen alueelliset lohkot

Kuten sanottua, joitain joukkueita Kakkosen seurat kohtaavat kauden aikana siis jopa kolmesti. Kaikki paikallislohkon pelit lasketaan kuitenkin samaan yhteiseen sarjataulukkoon. Tällaiseen tulokseen tultiin Kakkosen paikallislohkojen jaossa:

Lohko A:
Kultsu FC, MiPK, PEPO, Reipas
JäPS, NJS, PKKU, PK-35
EPS, FC Honka Akatemia, FC Viikingit, Kiffen

Lohko B:
KaaPo, P-Iirot*, PIF, SalPa*
FC Jazz*, HJS Akatemia*, Ilves/2, TPV
Atlantis FC, FC Espoo, GrIFK, HJK Klubi 04

* Lohko B:n kahdessa minilohkossa on lohkojen välillä sisäinen otteluparien vaihto, jossa FC Jazz pelaa HJS Akatemian sijasta P-Iiroja vastaan, ja SalPa pelaa P-Iirojen sijasta HJS Akatemiaa vastaan.

Lohko C:
Hercules, Kemi City FC, OLS, RoPS/2
GBK, JBK, Kiisto, VIFK
FCV, JIPPO, JJK Jyväskylä, KuFu98

Lohkoanalyysi: Lohko A

Kakkosen A-lohko oli viime kaudella Ykköseen nousseen MP:n selvää hallintaa. Lohkon kakkoseksi tullut JIPPO vaihtoi täksi kaudeksi pohjoislohkoon, joten pakka on lohkossa mukavasti auki.

Sarjanoususta lähtenee kamppailemaan kiivaimmin hyvän viime kauden pelannut JäPS, HJK:n reservijoukkue Klubi 04, ja viime kaudesta entisestään vahvistunut PEPO sekä erittäin rutinoituneella ja nimekkäällä miehistöllä kauteen lähtevä sarjanousija PK-35. Paperilla PEPO ja PK-35 ovat Kakkosen kenties kovimmat niput kaikki lohkot huomioituna.

A-lohkossa pelataan mukavasti paikallispelejä ja etäisyydet pysyvät muutenkin maltillisina. Helsingistä on lohkossa kolme ja Espoosta kaksi joukkuetta, eikä pääkaupunkiseudulta tarvitse Lappeenrantaa ja Mikkeliä kauemmas matkustaa.

Kiinnostava seurattava A-lohkossa on esimerkiksi Honka Akatemian 19-vuotias laituri Robbie Azodo, joka on käväissyt kentällä Veikkausliigassakin. Azodo teki viime kaudella Kakkosessa neljä maalia. Tarkasti kannattaa seurata myös 18-vuotiasta hyökkääjää Martin Salinia, joka osui Kakkosen Cupissa neljästi. Salin pelasi jo viime kaudella kahdeksassa veikkausliigaottelussa, ja teki yhden maalinkin.

Honka Akatemian Martin Salin voi olla A-lohkon kovimpia maalipyssyjä. Kuva: Juha Tamminen

Järvenpään Palloseuraa vahvistaa tällä kaudella yksi sarjan nimekkäimmistä pelaajista, Eredivisiessäkin käväissyt 192-senttinen toppari Lum Rexhepi. Turkulaissyntyinen Rexhepi on pelannut Veikkausliigassa tasan sata ottelua. 27-vuotias puolustaja on pelannut myös yhden ottelun sekä Suomen että Kosovon A-maajoukkueessa. Kaksoisveli Kron Rexhepi puolestaan teki viime kaudella JäPS:lle 18 pelissä 13 maalia, ja hänet valittiin A-lohkon parhaaksi hyökkääjäksi. Veljekset pelasivat yhdessä viimeksi 14-vuotiaina.

Varaslähdön jo torstaina kauteen ottavan MiPK:n kohdalla huomionarvoista on koko sarjatason nuorin päävalmentaja, vasta 26-vuotias Tommi Ekmark. Debyyttivalmentajan apulaisena piti toimia elävän veikkausliigalegendan Rafaelin. 41-vuotias hyökkääjä päätti komean pelaajauransa viime syksynä. Hän kuitenkin palasi huhtikuussa kotimaahansa Brasiliaan koronavirustilanteen takia, eikäo osallistu tällä kaudella Pallo-Kissojen valmennukseen.

A-lohkon kenties mielenkiintoisin joukkue on entisestään vahvistunut PEPO. 32-vuotias espanjalainen Gabriel García Xatart teki erinomaista työtä kahden edelliskauden ajan Ykkösen EIF:ssä, ja pyrkii nyt nostamaan lappeenrantalaisjoukkueen samalle sarjatasolle.

Gabriel García Xatart teki hyvää työtä EIF:ssä, ja pyrkii nyt nostamaan PEPO:n Ykköseen. Kuva: Juha Tamminen

García Xatart sai komentoonsa monia korkeammilla sarjatasoilla meritoituneita pelimiehiä, sillä ryhmästä löytyvät muun muassa EIF:n entinen ykkösvahti Jonathan Jäntti (54 peliä Ykkösessä) ja samasta seurasta saapunut norsunluurannikkolaistoppari Joel Akpini. Ilveksen 19-vuotias kärkimies Jesse Huhtala tuli PEPO:on jo kesken viime kauden – ja toivotun tehokkaana.

Lisäksi PEPO hankki 35-vuotiaan serbialaisen laitapakin Milos Josimovin (kolme edellistä kautta KPV:ssä), espanjalaisen Nando Cozárin (kaksi edellistä kautta HIFK:n riveissä, yhteensä 28 peliä Ykköstä), JJK:sta tutun Samu Suoraniemen (Veikkausliigassa 33 peliä, Ykkösessä 130), ja 22-vuotiaan HJK-kasvatin, poikamaajoukkueet läpi kolunneen Calvin N’Sombon, joka vaihtoi äskettäin Suomen paidan Pohjois-Makedonian nuorisomaajoukkueeseen. Heistä vaparispesialisti Josimov teki kolmen viime kauden aikana KPV:lle 16 maalia – puolustajalle todella kova lukema.

PEPO:n hyökkäyksen kärjessä jatkaa 23-vuotias nigerialainen Paul Obi, joka on voittanut oman lohkonsa maalikuninkuuden kahdella Kakkosen kaudella peräkkäin. Toissa kaudella Herculeksessa syntyi 20 maalia, ja viime kaudella PEPO:ssa 16.

Ainakin pelaajaluettelon perusteella PEPO:n voinee nostaa A-lohkon ykkössuosikiksi. Vahva haastaja on ehdottomasti myös täksi kaudeksi Kakkoseen noussut PK-35, jonka takaa löytyy lukuisia tuttuja nimiä aina taustaorganisaatiota myöten. PK-35:n toiminnanjohtaja on entinen pääsarjahyökkääjä Jukka Santala ja valmennuspäällikkö huippuvalmentaja Sixten Boström.

PK-35:n pelaajistossa näkyy kaikuja etenkin HIFK:sta ja Hongasta. Entisistä HIFK:n konkaripelaajista joukkueessa pelaavat Otto-Pekka Jurvainen (54 veikkausliigapeliä), pelaaja-valmentaja Esa Terävä (68 veikkausliigapeliä) ja Joni Korhonen (78 veikkausliigapeliä).

Korhonen pelasi pääsarjaa myös Hongassa, aivan kuten 84 veikkausliigapelin konkari Jaakko Lepolakin. 28-vuotiaalla Ville Salmikivellä on veikkausliigaotteluita pelattuna 105. Edellämainitun viisikon yhteensä 389 veikkausliigaottelua tarjoaa sarjanousijalle mukavan selkänojan Kakkosen koitoksiin.

Ville Salmikivi siirtyi PK-35:een yli sadan veikkausliigaottelun kokemuksella. Kuva: Juha Tamminen

Toisen sarjanousijan PKKU:n riveissä mielenkiintoinen seurattava on 21-vuotias koko aiemman uransa HJK:ssa pelannut maalivahti Robin Källman, jolla on taustaa poikamaajoukkueistakin. PKKU:ta valmentaa jo viidettä kauttaan veikkausliigalegenda, viisi suomenmestaruutta voittanut Rami Hakanpää.

Avauskierroksen otteluohjelma

11.6. klo 18.30 MiPK-PKKU
13.6. klo 14.00 Kultsu-JäPS
13.6. klo 15.00 FC Viikingit-PEPO
13.6. klo 17.00 Reipas-PK-35
13.6. klo 18.00 FC Kiffen-EPS
14.6. klo 17.00 FC Honka Akatemia-NJS

SuomiFutis arvioi:

Nousija: PEPO
Haastajat: JäPS, PK-35, Honka Akatemia
Putoajat: Kultsu, Kiffen

Lohkoanalyysi: Lohko B

B-lohkon paletti vaikuttaa erittäin tasaiselta, joten kaudesta on odotettavissa erittäin jännittävä. Kiinnostavia yleisömagneetteja löytyy tästäkin lohkosta vino pino.

Sarjanousija Atlantiksen riveissä nähdään muun muassa Hakassa viime vuosikymmenen alussa 46 peliä pelannut Obi Metzger. Atlantikseen huhutaan siirtyvän myös FC Myllypurossa, Kiffenissä ja Viikingeissä viiden viime kauden aikana 41 maalia tehneen senegalilaishyökkääjä Cheikh Touren. Atlantista valmentaa Mypassa vuonna 2005 suomenmestaruuden voittanut ja sarjan parhaaksi pelaajaksi valittu Adriano. Maalivahtivalmentaja on HJK-ikoni Markku ”Fana” Palmroos, joka on jatkanut valmennustöitään jalka-amputaatiostaan huolimatta.

Takavuosien veikkausliigatähti Adriano valmentaa Kakkoseen noussutta Atlantista. Kuva: Juha Tamminen

FC Jazzia valmentaa Fulhamin superlupauksen Terry Abladen isä Seth Ablade. Suurelle yleisölle tunnetuimmat nimet Jazzin kokoonpanossa ovat kokeneet hyökkääjät Jussi Aalto, 36, ja Juho Lehtonen, 27. Aalto on tehnyt Veikkausliigassa 29 ja Ykkösessä 66 maalia. Viime kausi Jazzissa oli hänen uransa ensimmäinen Kakkosessa. Debyyttikausi tällä sarjatasolla tuotti 12 maalia 18 pelissä, ja B-lohkon maalipörssin voiton.

Lehtonen on puolestaan tehnyt Veikkausliigassa 17, Ykkösessä 22 ja Kakkosessa 26 maalia. Tällä kärkiparilla on helppo lähteä Kakkosen koitoksiin.

Jazzin ”paikallisvastuksen”, Rauman Pallo-Iirojen erikoisuus on neljä englantilaisesta Portsmouthista saapunutta pelaajaa. Myös P-Iirojen 50-vuotias päävalmentaja Scott Green on englantlainen. Green pelasi satakuntalaisessa Euran Pallossa kaudella 1989, joten ilmeisesti rakkaus Suomeen on jo vanhaa perua.

Entisen A-maajoukkuepelaaja Jari Europaeuksen valmentama GrIFK vahvistui todella kovella tekijällä aivan kauden kynnyksellä, kun 32-vuotias Juha Hakola liittyi joukkueeseen. Eredivisiessä ja Veikkausliigassa runsaasti kokemusta ammentanut laitalinkki nosti syksyllä nappulat naulaan hyvän Hongassa pelatun kauden jälkeen, mutta veri veti takaisin kentille. Hakola on ehdottomasti yksi sarjatason kiinnostavimmista seurattavista.

Onko Juha Hakola Kakkosessa dominoiva pelaaja? Kuva: Juha Tamminen

5. heinäkuuta pelattava GrIFK-FC Espoo -ottelu on helmikuussa tapaturmaisesti menehtyneen Miikka Leinosen muisto-ottelu. Leinonen pelasi neljä viime kautta FC Espoossa Kakkosta, ja harjoitteli talvella GrIFK:n mukana.

Klubi-04 tullee nauttimaan tälläkin kaudella runsaasti HJK:n edustusjoukkueen pelaajien palveluksista. Joukkueen omilla listoilla kiinnostavia nimiä ovat muun muassa Espanjassa pelaajaoppinsa saanut Rico Finnäs, kesäkuun lopussa 17 vuotta täyttävä Casper Terho, samaan ikäluokkaan kuuluva kärkimies Kari Meriluoto, syksyllä 18 vuotta täyttävä Samuel Anini Jr, Honkaa ja Hoffenheimia aiemmin edustanut Saku Heiskanen sekä JJK-taustainen Nooa Laine.

Edellämainittuja tutoroi tietysti ikinuori uusiseelantilainen, Tampere Unitedissa ja KuPS:ssa Veikkausliigaa pelannut Chris James, 32. Jamesin rautainen kokemus lienee hyödyksi, kun edellä mainittuja poikien maajoukkuepelaajia jalostetaan kohti kansallista huippua.

Miesten Ykkönen

@miesten_ykkonen
Tuli vastaan Klubi 04:n pelaajalista kaudella 2015. Toni Koskelan alaisuudessa pelasivat mm. A. Halme, S. Dahlström, L. Lappalainen, O. Malolo, M. Soisalo, L. Väisänen ja S. Ylätupa.

Jännä nähdä, missä tämän kauden pelaajat ovat vuonna 2025. #Kakkonen

Miesten Ykkönen

@miesten_ykkonen
19 päivää:

@klubi_04 on kasvattanut vuosien saatossa loistavia pelaajia #Veikkausliiga’an, ulkomaan kentille sekä #Huuhkajat-paitaan saakka. Jokainen Klubi 04:n ottelu on hieno mahdollisuus nähdä tulevaisuuden tähdet omin silmin. #Kakkonen

Luultavimmin myös Ilveksen kakkosjoukkueessa tullaan näkemään etenkin alkukauden aikana edustusjoukkueen pelaajia. Kiinnostava nimi Ilves/2:n listoilla on ehdottomasti maalivahti Aku Kavén, 17. Kavén pelasi viime syksynä kaksi ensimmäistä peliään Kakkosessa. Hänen isänsä on tietysti entinen maajoukkuevahti Mikko Kavén, joka toimii Ilveksen liigajoukkueen maalivahtivalmentajana.

Kaarinan Pojat sijoittui viime kaudella oman lohkonsa kakkoseksi ja on edelleen mukana Suomen Cupissa. Sitä sopii odottaa tälläkin kaudella lohkonsa kärkitaisteluun. KaaPo hyödyntää koko Turun seudun laadukasta pelaajapoolia, ja tälläkin kaudella ryhmää vahvistaa muun muassa 22 veikkausliigaottelua Interissä pelannut Joona Järvistö. Järvistökin on toki KaaPon oma kasvatti.

Erittäin mielenkiintoisen ryhmän B-lohkoon tuo sarjanousija PIF. Paraisilla nautitaan ainakin huippuvalmennuksesta, sillä joukkuetta ohjeistavat Veikkausliigasta tutut Stefan Strömborg ja Kari Virtanen. Piffenin joukkueessa on useita Inter-taustaisia pelaajia, mutta kaikkein kovin luu on kasvattajaseurassaan TPS:ssä viime kaudellakin pelannut Tomas Hradecky. Veljessarjan keskimmäinen on Kakkoseen häkellyttävän kova vahvistus.

Tomas Hradecky on todella kova vahvistus Kakkoseen nousseeseen Piffeniin. Kuva: Juha Tamminen

Varsinais-Suomen kovasta joukosta myös SalPa juoksuttaa Kakkoseen kiinnostavan joukkueen. Viime kauden lohkonsa vitosen riveistä löytyy pari nuorta timanttia, vain 14-vuotiaana edustusjoukkuedebyyttinsä Kakkosen Cupissa tehnyt Endrit Rrustemi (nyt 16), sekä toissa kaudella PS Kemissä 13 veikkausliigaottelua pelannut Luiyi Laguerre, 19.

Luonnollisesti lohkonsa kärkijoukkueisiin sopii odottaa myös ainoaa viime kaudella Ykkösestä pudonnutta joukkuetta TPV:tä. Mikko Innasen valmentama TPV putosi sarjasta vain pisteen erolla, ja mielii varmasti nopeasti takaisin.

B-lohko näyttää paperilla kenties kaikkein tasaisimmalta, sillä selviä suosikkeja joukossa ei ole. Kiihkeä taistelu sarjan voitosta ja noususta luvassa?

Avauskierroksen otteluohjelma

12.6. klo 18.30 HJS Akatemia-P-Iirot
13.6. klo 14.00 KaaPo-FC Jazz
13.6. klo 15.00 SalPa-Klubi 04
13.6. klo 15.00 FC Espoo-TPV
13.6. klo 15.00 Ilves/2-GrIFK

Atlantis FC avaa oman kautensa 16.6. kotiottelulla FC Espoota vastaan, ja PIF 17.6. vieraspelillä Pallo-Iiroja vastaan.

SuomiFutis arvioi:

Nousija: KaaPo
Haastajat: Jazz, SalPa, Klubi 04, TPV, PIF
Putoajat: Atlantis, HJS Akatemia

Lohkoanalyysi: Lohko C

C-lohkossakin on mukavasti paikallisotteluiden tunnelmaa tarjolla, sillä lohkossa on kaksi joukkuetta Vaasasta, kaksi Oulusta ja kaksi Jyväskylästä. Myös ruotsinkielisen Pohjanmaan ja Lapin herruudesta lienee tiukka vääntö luvassa.

C-lohko vaikuttaa tänä vuonna hyvin tasokkaalta. JIPPO pelasi viime kaudella A-lohkossa hyvän kauden, sijoittuen MP:n jälkeen toiseksi. KuFu98 ja RoPS/2 nauttivat puolestaan veikkausliigaseurojen laajasta ja hyvästä pelaajatuotannosta. Vahvasti uutta tulemista tekevät myös Veikkausliigasta ryminällä talousvaikeuksien kautta alasarjoihin pudonneet JJK ja nimeään vaihtanut Kemi City FC, entinen PS Kemi Kings.

FC Vaajakosken ja JJK:n kohtaamisista on lupa odottaa sähköisiä ja hyvätunnelmaisia. JJK myi pikavauhtia loppuun koronarajoitusten määrittelemän 400 kappaleen kausikorttikiintiönsä. Peleihin tulijoita olisi varmasti paljon enemmänkin, jos rajoituksia jossain vaiheessa kevennetään. Näillä näkymin JJK kuitenkin myös striimaa veloituksetta kauden kaikki kotiottelunsa.

JJK:n taustalla häärii jälleen luovuudellaan urheilupiireistä hyvin tuttu myynti- ja markkinointijohtaja Joni Vesalainen, joka kiikutti kausikortteja faneille omakätisesti. Kauden alun alla Vesalainen rekrytoi legendaarisen Tapio Suomisen selostamaan heinäkuun alussa pelattavaa Jyväskylän derbyä.

JJK:n pelaajistossa veikkausliigakentiltäkin tuttuja ovat ainakin Severi Vielma, 24 (32 veikkausliigapeliä), hyökkääjä Robin Saastamoinen (4 VL-peliä FC Lahdessa) ja tietysti legendaarinen Mikko Manninen, 35 (262 veikkausliigapeliä).

FC Vaajakosken vastauksia tähän ovat JJK:ssa niin ikään Veikkausliigaa pelanneet keskikenttäpelaaja Saku Leppänen ja maalivahti Ville Viljala.

Jos on JJK:n takana nimivahvoja miehiä, niin samaa voi sanoa nimeään vaihtaneesta Kemi City FC:stä. Kemiläisiä valmentaa uuden nousun myötä jälleen vanha tuttu luottomies Jari ”Ootsi” Åhman. Kemin pelaajistossa veikkausliigakokemusta on ainakin kapteeni Aleksi Räihällä ja montenegrolaishyökkääjä Sasa Jojovicilla, joka on pelannut Kemin lisäksi KuPS:ssa, JJK:ssa, Jarossa, AC Oulussa, EIF:ssä ja OPS:ssa. Kemi City FC:n kakkosvalmentaja on entinen huippuvahti Mikko Vilmunen.

Raudanlujaa liigakokemusta nähdään myös JBK:ssa, sillä Jarossa pitkän ja komean uransa viime syksynä päättänyt Jonas Emet päätti jatkaa pelaamista Kakkosessa. 32-vuotias vaparispesialisti on pelannut Veikkausliigassa komeat 212 ottelua, ja hän voitti kaudella 2014 Veikkausliigan maalikuninkuuden (14 maalia).

Veikkausliigan maalikuninkuuden voittanut Jonas Emet nähdään tällä kaudella Kakkosessa. Kuva: Juha Tamminen

Jaro-taustaisia pelaajia häärii Pietarsaaren kakkosseuran riveissä enemmänkin. Viime kaudella Jaroa edusti myös serbitoppari Pavle Milosavljevic, joka voitti vuonna 2015 SJK:ssa suomenmestaruuden. Puolustajalla alkaa jo kahdeksas perättäinen kausi Suomessa. 24-vuotias Kevin Larsson pelasi jo vuosina 2014-2015 Jarossa Veikkausliigaa. JBK:ta valmentaa niin ikään Jarosta tuttu Jimmy Wargh.

Kokkolalaisen GBK:n voisi arvella jäävän hieman JBK:n jalkoihin, mutta yksi ikinuori pelimies pistää GBK:n rosterissa erityisesti silmään. 37-vuotias David Carlsson on pelannut Veikkausliigaa HJK:ssa, IFK Mariehamnissa ja Jarossa, ja jatkaa pelaamista edelleen. 14, 17, 18, 16 – Siinä tukholmalaisen maalisaldot GBK:sta Kakkosesta viimeisten neljän kauden ajalta.

RoPS:n kakkosjoukkue, virallisesti Rovaniemi Football Academy, ja KuPS:n reservimiehistö KuFu-98 tulevat varmasti nauttimaan kauden aikana runsaasti veikkausliigapelaajien kierrätyksestä miehistössään. Etenkin alkukauden aikana liigapelaajia saattaa käydä Kakkosen peleissä Veikkausliigan alkua odotellessa. KuFu teki viime kauden 25 pelissään peräti 70 maalia, joten ehkä maali-iloittelua on luvassa tälläkin kaudella. RFA:sta kannattaa huomioida ainakin viime kaudella 20 maalia Kakkosessa tehnyt 22-vuotias Jarkko Luiro.

KuFu98 ja RoPS/2 olivat viime kaudella C-lohkon parhaat joukkueet Ykköseen nousseen SJK Akatemian takana. Niitä on helppo povata kärkitaisteluun nytkin.

Oma sanansa on varmasti sanottavanaan myös Jussi Leppälahden valmentamalla Joensuun JIPPO:lla. JIPPO:n puolustus piti viime kaudella erinomaisesti, ja nyt tasapelejä pitäisi pystyä kääntämään enemmän voitoiksi. Suurelle yleisölle tutuimmat pelaajat JIPPO:ssa ovat Timo Tahvanainen, Pavel Nazimov ja Aleksis Lehtonen.

Seura teki myös talvella erinomaisen tuplavärväyksen, kun 20-vuotiaat kaksoset Jere ja Joona Hiltunen palasivat neljän KuPS-kauden jälkeen takaisin kotikonnuilleen Joensuuhun. Jere Hiltunen pelasi viime kaudella KuPS:n mestarijoukkueessa neljä ottelua, kun Joona dominoi Kakkosessa. Joona Hiltunen valittiin loistavan Kufu98-kauden jälkeen sarjan parhaaksi keskikenttäpelaajaksi.

Kaksosveljekset Jere ja Joona Hiltunen palasivat JIPPO:on neljän KuPS-vuoden jälkeen. Kuvassa veljeksistä Jere Veikkausliigaottelussa kesällä 2018. Kuva: Juha Tamminen

Vaasan jalkapalloilun suuri muutos tälle kaudelle oli vanhojen verivihollisten VPS:n ja VIFK:n yhteistoiminnan aloittaminen. Joukkueiden välillä on nyt vain yksi sarjaporras, ja voi hyvin olla, että yhteistyöstä hyötyy merkittävästi kumpainenkin.

Avauskierroksen otteluohjelma

13.6. klo 15 VIFK-JJK
13.6. klo 15 FCV-RoPS/2
13.6. klo 16 Kemi City FC-KuFu98
13.6. klo 17 GBK-Hercules
13.6. klo 17 JIPPO-JBK
13.6. klo 17 OLS-Kiisto

SuomiFutis arvioi:

Nousija: JIPPO
Haastajat: KuFu98, JBK
Putoajat: OLS, Kiisto

Jutun tekoon on saatu virikkeitä ja ideoita mainiolta, Twitterissä Kakkosta intensiivisesti seuraavalta MiestenK-tililtä.