Schalke ottaa käyttöön palkkakaton, koronakriisissä ryvettynyttä seurapomoa vaaditaan eroamaan: ”Schalke ei ole teurastamo”

© Kuva: Getty Images

Bundesliigan kausi 2019-2020 päättyi lauantaina, eikä Schalken kannattajien mielestä varmasti hetkeäkään liian aikaisin. Kovin paljon surullisempi ei Schalken koronatauon jälkeinen taival olisi nimittäin voinut olla.

Schalke oli vielä Saksan koronatauon päätyttyä Bundesliigassa sijalla kuusi, mutta se romahti lopulta sarjassa sijalle 12. Europelit jäivät kaukaiseksi haaveeksi. Yhdeksästä ottelustaan Schalke hävisi seitsemän ja pelasi kahdesti tasan. Maaleja se teki näissä peleissä kaikkiaan viisi. Heikosti meni jo ennen koronataukoa, sillä Schalke on voittanut tänä vuonna vain yhden ottelun – 17. tammikuuta. Lauantaina Freiburg läksytti Schalkea kotikentällään vielä tylysti maalein 4-0.

Schalke-pomo Tönnies ryvettynyt koronaskandaalissa

Jos oli kentällä todella tahmeaa, niin niin oli kentän ulkopuolellakin. Schalken loppukauteen mahtui useammanlaista skandaalia, ja seuran kannattajat protestoivatkin lauantaisen kauden päätösottelun yhteydessä näkyvästi seurapomo Clemens Tönniesiä vastaan. Fanit vaativat Schalken johtokunnan puheenjohtaja Tönniesiä eroamaan.

64-vuotias miljardööri Tönnies on toiminut Schalken johtokunnan puheenjohtajana vuodesta 2001 lähtien. Hän on teurastajan poika, jonka sukunimeä kantava lihanjalostamo kuuluu Euroopan suurimpiin lihantuottajiin. Tönniesin jo edesmennyt veli Bernd perusti lihanjalostamon 1970-luvulla.

Nyt Tönniesin lihanjalostamo on ollut myrskyn silmässä, sillä yhdessä sen toimipisteistä Güterslohin alueella purkautui Saksan merkittävin uusi koronaesiintymä pandemian jo laannuttua maassa hyvin. Rheda-Wiedenbrückin lihanjalostamon 7 000 työntekijästä oli viime tiistaina saanut koronavirustartunnan yli 1 500. Viime päivinä virus on levinnyt Güterslohin seudulla myös sellaisten ihmisten pariin, jotka eivät ole olleet suoraan lihanjalostamon kanssa tekemisissä.

Koronan levittyä seudulla güterslohilaisille asetettiin uusia matkustusrajoituksia, ja alueen koulut, päiväkodit ja ravintolat suljettiin jälleen. Tuohtuneet vanhemmat lapsineen protestoivatkin juhannuksen alla Clemens Tönniesin kotitalon edessä.

Myös Clemens Tönniesin veljenpoika Robert vaati avoimessa kirjeessä setäänsä eroamaan. Pian kävi ilmi, että Robert Tönnies oli esittänyt vuosien saatossa useita parannuksia lihanjalostamon työntekijöiden työehtoihin sekä eläinten hyvinvointiin, mutta reformiehdotukset tyssäsivät aina Clemens Tönniesiin.

”Schalken kannattajat häpeävät seuraansa”

Lauantaisen Freiburg-Schalke-ottelun yhteydessä protestiaaltoon yhtyivät sitten Schalken kannattajat. Noin 1 500 kannattajaa muodosti Schalken stadionin läheisyyteen ihmisketjun ja vaativat Clemens Tönniesin eroa. Mielenosoitukseen osallistui myös seuraikoni Yves Eigenrauch. Kasvomaski oli kaikille läsnäolijoille pakollinen. Koronarajoitusten takia tapahtumalla oli 2 000 henkilön maksimimäärä.

– Clemens Tönniesiä pidetään vastuuttomana. Schalken kannattajat ovat saaneet viime aikoina hävetä seuraansa. Tällä ei ole enää mitään tekemistä kaveri- ja työläisseuran kanssa, mielenosoitusta järjestämässä ollut Katharina Strohmeyer kommentoi.

– Joka kerta, kun Tönniesin lihajalostamon tapahtumista raportoidaan, sanotaan ”Tönnies, Schalke-pomo.” Se on valtava imagohaitta.

– Odotamme, että seurajohto noudattaa seuran arvoja. Jos ei, me tarvitsemme uuden alun. Seura antaa itsestään katastrofaalisen kuvan, ja tämän kauden aikana mitta on tullut täyteen.

Mielenosoittajilla oli räväköitä iskulauseita Schalkea ja Tönniesiä kohtaan. Bannereissa luki muun muassa ”Meidän viruksemme nimi on johtokunta”, ”Schalke ei ole teurastamo” ja ”Ei meidän S04:mme kanssa, sianniska”.

Tönniesin eroa vaatii myös entinen johtokunnan jäsen Kornelia Toporzysek. Toporzysek erosi viime kesänä Tönniesin rasististen lausuntojen jälkeen.

– Tönnies on Schalkelle enää pelkkä painolasti. Hän vahingoittaa seuran mainetta massiivisesti, juristi Toporzysek sanoi 11Freunden haastattelussa.

– Uskon kyllä, että hän haluaa vain seuran parasta. Juuri nyt olisi parasta, että hän eroaisi ja vetäisi Schalken pois tulilinjalta.

Schalken säästötoimista aiemmin suuri kohu

Clemens Tönnies ja Schalke olivat uutisissa negatiivisessa mielessä jo ennen Güterslohin alueen koronavirustilanteen pahenemista. Närää herätti muun muassa se, että seura vaati kannattajiltaan kirjallisia todisteita taloudellisesta ahdingosta, jos nämä halusivat kausikorteistaan heille kuuluvan rahojen palautuksen.

Hyvältä ei näyttänyt myöskään se, kun Schalke irtisanoi useita seuran pienipalkkaisia linja-auton kuljettajia. Kyseinen skandaali johto seuran talousjohtaja Peter Petersin yllättävään eroon. Ainakin virallisen ilmoituksen mukaan miehen omasta aloitteesta.

Irtisanotut 24 bussikuskia huolehtivat pääasiassa Schalken junioripelaajien kuljettamisesta harjoituksiin eri kaupungeista. He tekivät työtään jo vuosien ajan satunnaisesti, niin sanotun ”400 euroa kuukaudessa” -mallin pohjalta. Suurta säästöä toimenpiteellä ei siis saavutettu. Schalke aikoo ulkoistaa jatkossa bussikuljetukset toiselle firmalle. Irtisanotut bussikuskit ovat puolestaan valittaneet työsopimusrikkomuksesta ja suunnittelevat ryhmäkannetta Schalkea vastaan.

Fanien suosikki Asamoah yhtyi kriitikoihin

Vettä myllyyn tuli myös sunnuntaina lisää, kun Schalken ja Saksan maajoukkueen entinen hyökkääjä ja fanien suosikki Gerald Asamoah palasi Gute Deutsche -podcastin haastattelussa Tönniesin viimekesäisiin rasistisiin lausuntoihin.

– Ne lausunnot yllättivät minut täysin ja saivat minut suuttumaan kunnolla. Olen tuntenut Clemensin todella pitkään ja olemme kokeneet erittäin paljon yhdessä, Asamoah totesi.

– Sanoin tapauksen jälkeen hänelle suoraan, mitä ajattelin hänen lausunnoistaan. Olin vihainen. Miten sellaista voi oikein julistaa?

Asamoahinkin mielestä sekä viime kesän rasismitapaus että lihanjalostamon koronakriisi osoittavat, että Clemens Tönnies on kapeakatseinen ja hänen pitäisi kantaa vastuunsa.

– Hänen pitäisi huomata tehneensä jotain väärin. Tämä on vahvistanut minulle sen.

– On vuosi 2020, ja istumme tässä puhumassa rasismista. Siitä huomaa, että olemme jämähtäneet paikoillemme emmekä ymmärtäneet mitään, 41-vuotias Schalken alle 23-vuotiaiden joukkuetta valmentava Asamoah totesi.

Asamoah muisteli, kuinka hän sai jo 18-vuotiaana junioripelaajana rasismista osansa. Kentälle heitettiin banaaneja ja katsomosta huudeltiin törkeyksiä.

– Olin 18. Sillä oli elämääni suuri vaikutus. Oli kovaa joutua kohtaamaan niin paljon vihaa.

Schalkessa käyttöön palkkakatto

Eräänlaista edistyksellisyyttä Schalken viimeaikaisessa toiminnassa on siinä, että seura ottaa ensimmäisenä bundesliigaseurana käyttöön palkkakaton uusille pelaajasopimuksille. Jatkossa uusien pelaajasopimusten palkka voi olla korkeintaan 2,5 miljoonaa euroa. Enemmän rahaa vaativille pelaajille aiotaan osoittaa ovea.

Koronakriisin aikana Saksan jalkapalloliiton puheenjohtaja Fritz Keller ja Bundesliigan pomo Christian Seifert esittivät jalkapalloon palkkakattoa. Nyt talouskriisiin ajautunut Schalke toteuttaa ajatuksen ensimmäisenä. Schalken nykyisistä pelaajista ainakin Omar Mascarell (4,5 milj. euroa), Matija Nastasic (4 milj. euroa) ja Salif Sané (3,5 milj. euroa) ansaitsevat tällä hetkellä enemmän kuin palkkakaton määrittelemät 2,5 miljoonaa euroa.

Lähteet: TransfermarktSüddeutsche ZeitungWAZMerkur ja Sport1


EM-FUTIS: 5€ Ilmaisveto

1. Siirry Betsafelle tästä
2. Klikkaa ”Lunasta”
3. Saat ilmaisen 5€ vedon mihin tahansa EM-matsiin

Huom! Ilmaisveto on voimassa uusille ja vanhoille asiakkaille