Yhdysvalloissa on ollut viime päivinä valtavia mielenosoituksia ja suurta liikehdintää poliisiväkivaltaa ja rakenteellista rasismia vastaan. Black Lives Matter -liikkeessä on vastustettu syrjintää jo vuosia, mutta mielenilmaisut levisivät laajemmiksi, kun poliisi surmasi pidätyksen yhteydessä väkivalloin tummaihoisen George Floydin Minneapolisissa. Video, jolla Floydia tukehdutetaan, on levinnyt laajalle.

Ainoassa käynnissä olevassa jalkapallon huippusarjassa Saksan Bundesliigassa pelaajat ovat ilmaisseet solidaarisuuttaan muun muassa maalituuletuksissaan ja paitoihin kirjoitetuilla teksteillään.

Tiistaina myös Suomen jalkapalloyhteisössä liityttiin yhteiseen rintamaan vastustamaan rasismia ja syrjintää. Veikkausliigan seurat saivat aloittaa täysimittaiset joukkueharjoitukset maanantaina, ja molemmat sarjan pääkaupunkilaiset, HIFK ja HJK polvistuivat tiistain treeneissään Black Lives Matter -liikkeen hengessä. Kuvat laitettiin sen jälkeen Twitteriin.

HIFK Fotboll

@HIFKedustus
HIFK haluaa osoittaa tukensa #BlackLivesMatter -liikkeen tärkeälle työlle yhdenvertaisuuden puolesta ja rasismia vastaan.

HJK Helsinki

@hjkhelsinki
HJK:n pelaajat halusivat tänään osoittaa vahvasti tukensa #BlackLivesMatter -liikkeelle samanarvoisuuden ja yhdenvertaisuuden puolesta rasisimia vastaan. Olemme kaikki yhtä.
#HJK #HJKunite #Veikkausliiga #BlackOutTuesday 🖤

Kantaa tärkeän asian puolesta ottivat myös SJK sekä viime kaudella FC Interissä pelannut Mika Ojala.

Valioliigaseurojen harjoituksissa Liverpoolin joukkue teki tutun polvistumiseleen jo aiemmin, ja nyt perässä seurasi Chelsea.

Chelsea FC

@ChelseaFC

Chelsea FC

@ChelseaFC
Before training at Cobham this morning, the Chelsea players and coaching staff formed the letter H, for humans, and knelt in a show of support for the #BlackLivesMatter movement.
.@cesarazpi has told us what message the Chelsea players want to get across to accompany their collective action at Cobham today…

chelseafc.com/en/news/2020/0…

Eniten asia koskettaa tietenkin Yhdysvaltoja. Niinpä maan jalkapalloliiga MLS:n virallisella Twitter-tilillä on postattu paljon asiaan liittyvää materiaalia. MLS on jakanut muun muassa tietoutta siitä, miten liikettä voi tukea. Huomiota saavat myös monet entiset ja nykyiset huippupelaajat. MLS jakoi tilillään muun muassa Thierry Henryn, Nanin ja DeAndre Yedlin.

Major League Soccer

@MLS
We hear you. We see you. We support you.

How to help:
@NAACP_LDF
@MNFreedomFund
@BlackVisionsMN
@reclaimtheblock
Campaign Zero
@untilfreedom
George Floyd Memorial Fund
blacklivesmatters.carrd.co

More: soc.cr/aEz730qM1zq

DeAndre Yedlin

@yedlinny
A couple days after George Floyd’s death, my grandfather texted me and told me he’s glad that I am not living in the U.S. right now because he would fear for my life as a young black man. As days have passed, this text from my grandfather has not been able to leave my mind.