TOP 10: Veikkausliigan tulevaisuuden tähdet – tässä ovat kauden 2020 läpimurtopelaajat

© Kuva: Juha Tamminen

Veikkausliigakaudella 2020 otteluohjelma on poikkeuksellisen tiivis. Koronaviruspandemia lykkäsi kauden alkua noin kolme kuukautta, joten kausi joudutaan vetämään kireällä aikataululla läpi. Joukkueet ovat käytännössä pakotettuja tavallista suurempaan rotaatioon, jota onneksi auttaa myös poikkeuksellisesti asetettu sääntö tehdä viisi pelaajavaihtoa yhdessä ottelussa.

Yllä mainitut seikat suonevat yllättävän suuria peliminuutteja myös sellaisille pelaajille, jotka muuten viettäisivät valtaosan kaudesta vaihtopenkillä. Myös kakkosvahdit saattavat saada tavallista enemmän vastuuta. Jokaikinen kausi Veikkausliigassa nähdään uusia läpimurtoja suuren yleisön tietoisuuteen, mutta tällä hetkellä lava lienee avoinna tavallistakin useammalle nuorelle pelaajalle.

SuomiFutis nostaa tässä jutussa esiin kymmenen tällaista pelaajaa, jonka läpimurtoon kaudella 2020 uskomme. Lopuksi jaetaan vielä joitain kunniamainintoja.

10) Eetu Mömmö, Ilves

Toukokuussa 18 vuotta täyttänyt vasen laitahyökkääjä debytoi jo viime kauden lopulla Veikkausliigassa. Otteet alkuvuoden harjoituspeleissä ja Suomen Cupissa lupaavat hyvää. Mömmö pelasi kaikissa Ilveksen lohkovaiheen otteluissa ja oli kolmesti jopa avauksessa. Verkkoa hän heilutti kahdesti. Räväkkä oli startti myös Ilves/2:ssa, sillä Mömmö teki heti Kakkosen avauskierroksella hattutempun. Nopea, vasenjalkainen pelaaja on pelannut runsaasti myös Suomen poikamaajoukkueissa.

9) Joonas Lepistö, SJK

SJK:lla on Veikkausliigaan erinomaiset puitteet, järkevästi kasattu taustaorganisaatio ja hyvä junioripolku kohti edustusjoukkuetta. Siitä huolimatta omista junioreista ei oikein ole tullut omaan ykkösjoukkueeseen vastuunkantajia – vaikka yrittäjiä on kyllä riittänyt.

Seuraava yrittäjä on 21-vuotias Joonas Lepistö, ja ennusmerkit ovat lupaavat. Lepistö takoi viime kaudella SJK Akatemiassa Kakkosessa 23 maalia 20 ottelussa, ja voitti koko sarjan maalikuninkuuden. Suomen Cupin lohkovaiheessakin ruuti oli kuivaa, sillä Lepistö osui kahdesti.

Lepistö kilpailee peliajasta lähinnä Jeremiah Strengin ja paljon kokeneen Tucon kanssa. Kamerunilainen voi olla samalla mainio mentori. Jani Honkavaaran valmennuksessa on hyvä kehittyä.

8) Jami Kyöstilä, Haka

24-vuotiasta Kyöstilää ei ole nähty koskaan poikamaajoukkueissa, mutta Ykkösessä hän löi viimeistään viime kaudella kunnolla läpi. Lammilta kotoisin oleva Kyöstilä siirtyi Hakaan FC Hämeenlinnasta vuonna 2015. Viime kaudella hän oli Hakan peliaikarohmuja, ja merkkautti tilastoihinsa komeat kuusi maalisyöttöä ja yhden maalin päälle.

Loikka Veikkausliigaan ei näytä hirvittävän, sillä jo Suomen Cupin lohkovaiheessa Kyöstilä syötti kaksi maalia. Välieräottelussa syntyi puolestaan maali HJK:ta vastaan. Erittäin mielenkiintoinen laitapakki seurattavaksi, toisen (vasemman) laidan Henri Malundaman tavoin.

Kuva: Juha Tamminen

7) Markus Uusitalo, Honka

23-vuotiasta Markus Uusitaloa on pidetty jo pitkään yhtenä Suomen lupaavimmista maalivahdeista. Pääsihän hän jo vuosina 2016 ja 2017 A-maajoukkueen tammikuuleireille mukaan tuulia haistelemaan, vaikkei maajoukkuedebyyttiä tapahtunutkaan.

Hongan kasvatti nousi veikkausliigaympyröihin vuonna 2015 VPS:ssä, mutta ei saanut Vepsussa lainkaan peliaikaa. Kaudeksi 2016 hän siirtyi HJK:hon, ja viettikin seurassa neljä kautta. HJK:ssa Uusitalo oli lähinnä sairauslomatuuraaja, mutta kaikkiaan veikkausliigapelejä kertyi neljän kauden aikana 25, joista viime kaudella vain yksi. 14 nollapeliä 25 ottelusta on komea saavutus.

Täksi kaudeksi Uusitalo siirtyi takaisin kasvattajaseuraansa, ja nyt hänellä on aito mahdollisuus vallata itselleen ykkösvahdin paikka. Kolme kautta Hongassa pelannut Tim Murray on hyvä maalivahti, mutta nyt 32-vuotiaalla yhdysvaltalaisella on aiempaa laadukkaampi haastaja. Jos Uusitalo breikkaa lopullisesti, ei vielä ole alkuunkaan liian myöhäistä hakeutua myös ulkomaille.

Kuva: Juha Tamminen

6) Naatan Skyttä, Ilves

Ilveksen nuori timantti täytti toukokuussa 18. Hän debytoi Veikkausliigassa jo kaudella 2018, ja viime kaudella peliaikaa tuli jo 11 ottelussa. Skyttä teki kaksi maalia ja syötti yhden. Elokuussa syntynyt veikkausliigauran avausmaali oli todella komea. Skyttä pyssytti pallon Töölössä HIFK:n verkkoon upealla vasurikudilla aivan maalin ylänurkkaan. Maali jäi varmasti monien mieliin.

Pienikokoista Skyttää pidetään suomalaisen jalkapalloilun kärkilupauksina. Vaikka Skyttä teki jo viime kaudella tulosta, on nyt mahdollisesti lopullisen läpimurron paikka. Ilmassa on hyvin lupaavia merkkejä kansainvälistäkin uraa ajatellen.

Kuva: Juha Tamminen

5) Santeri Väänänen, HJK

18-vuotias pelintekijä nousi yllättäen HJK:n pelaavaan kokoonpanoon kesken viime kauden. Nimivahvassa miehistössä oli monta alisuorittajaa, mutta Väänänen pelasi tilaisuuden saatuaan kuin aikamies. Peliminuutteja herui kaikkiaan yhdeksässä veikkausliigaottelussa ja kolmessa europelissä. Kuusi kertaa Väänänen pääsi jopa avauskokoonpanoon Veikkausliigassa.

Talven aikana nuorukaista ovat kiusanneet loukkaantumiset. HJK:n keskikenttä on tällä kaudella viime kauttakin paremmin varusteltu, mutta Väänäsellekin lienee silti iso ruutu tarjolla. Jos kausi sujuu hyvin, voi tarjouksia ulkomaisista seuroista sadella nopeastikin.

Kuva: Juha Tamminen

4) Tuure Mäntynen, Ilves

20-vuotias Tuure Mäntynen lukeutuu mielenkiintoisiin tulokkaisiin Veikkausliigassa. Mäntynen pelasi jo kausilla 2015 ja 2016 Ykköstä FC Jazzissa yhteensä 19 ottelun verran. Sitten tie vei Saksaan ja maineikkaaseen FC Kaiserslauterniin. Mäntynen pelasi Saksassa alle 19-vuotiaiden Bundesliigaa sekä seitsemän ottelua viidettä sarjatasoa Oberligaa.

Ilveksen valmentaja Jarkko Wiss tuntee Mäntysen jo vuosien takaa. Monipuolinen Mäntynen on hyökkäyssuuntaan vahva keskitys- ja laukaisuvoimainen pelaaja, joka viihtyy hyvin myös wingbackina. Suomen Cupissa Mäntynen on jo saanut mukavasti vastuuta. Ehdottomasti mielenkiintoinen seurattava.

Kuva: Juha Tamminen

3) Aldayr Hernández, TPS

24-vuotias kolumbialainen oli TPS:ltä viime kaudella loistava hankinta. Hernández oli heittämällä sarjan parhaita toppareita, ja hyvin todennäköisesti hänellä on paljon annettavaa myös sarjatasoa ylempänä. Hernándezista odotetaan TPS:n puolustuksen tukipilaria. Hänellä on kokemusta myös Kolumbian kovatasoisista nuorisomaajoukkueista. Veikkausliigan tämän kauden eliittipuolustajia?

Kuva: Juha Tamminen

2) Noah Nurmi, Inter

19-vuotias Käpylän Pallon kasvatti on myös hyvin mielenkiintoinen tulokas Veikkausliigassa. 181-senttinen toppari lähti jo nuorena maailmalle, ja on kolkutellut tanskalaisen Esbjergin riveissä Superliigan portteja. Nyt hän hakee kunnon peliminuutteja aikuisten peleistä Veikkausliigan Interissä vuoden lainasopimuksella.

Interin linjaan sopien Nurmi kykenee pelaamaan useilla eri pelipaikoilla, joten vastuuta lienee siksikin luvassa. Omin pelipaikka on keskuspuolustuksessa, mutta Suomen Cupissa Nurmi on pelannut keskikentälle, ja piipahtanut välillä hyökkäämässä yllättävänkin ylhäällä. Vastuuta on tullut mukavasti jo Suomen Cupissa, joten pallollisesti vahva Nurmi voi hyvinkin kuulua kauden suuriin komeettoihin. Urheilullinen kroppa ja rautainen asenne.

1) Anton Popovitch, Haka

Legendaarinen Valeri Popovitch on yksi kaikkien aikojen veikkausliigapelaajista. Popovitch pelasi uransa aikana 395 veikkausliigaottelua, ja teki niissä 166 maalia. Hän on sarjan historian ylivoimaisesti paras maalintekijä. Kuuden suomenmestaruuden lisäksi ”Tsaari” voitti kahdesti sarjan maalikuninkuuden ja hänet valittiin neljästi sarjan parhaaksi maalintekijäksi. Leijonanosan urastaan Popovitch pelasi Valkeakosken Hakassa.

Nyt on Popovitchin pojan Antonin aika astella näyttämöille. Mikään märkäkorva Popovitch junior ei enää ole, sillä hän täyttää kesällä 24 vuotta. Veikkausliigaotteluita ei kuitenkaan vielä vyöllä ole. Viime kaudella Popovitch teki 27 Ykkösen ottelussa seitsemän maalia ja antoi 14 maalisyöttöä. Kauden päätteeksi hänet valittiin sarjan parhaaksi keskikenttäpelaajaksi. Kausi oli miehen uran ylivoimaisesti tehokkain.

Kuva: Juha Tamminen

Kaikkiaan Popovitchilla on Ykkösestä jo 114 ottelun kokemus. Hän tulee saamaan Hakan keskikentän keskustassa valtavan suuren roolin. Popovitchin pelisilmästä ja syöttötarkkuudesta on paljon kiinni, millaisiin maalimääriin esimerkiksi Salomo Ojala ja Eero Markkanen yltävät.

Bubbling under:

Nostamme esiin vielä joitain muita pelaajia, joita kannattaa suurella mielenkiinnolla seurata. Hakan pelaajista itsestään selvästi kannattaa kiinnittää huomiota Ykkösen viime kauden sensaatioon ja maalikunkkuun Salomo Ojalaan. On hyvin kiinnostavaa nähdä, riittävätkö ”Kuningas Salomon” rahkeet myös pääsarjatasolla. Kiinnostavia tulokkaita sarjaan ovat myös yhdysvaltaismaalivahti Michael Hartmann sekä toukokuun lopussa Hakan vahvuuteen liittynyt valmentajan poika Maximus Tainio.

Jatkuuko Salomo Ojalan maalitehtailu myös Veikkausliigassa? Kuva: Juha Tamminen

Toisen sarjanousijan TPS:n riveissä kiinnostava pelaaja on toinen kolumbialainen Eliécer Espinosa, joka teki viime kaudella 18 maalia Ykkösessä. Espinosalta toivotaan mustavalkoisissa tehoja nytkin.

19-vuotias Eemeli Virta ottanee FC Lahden keskikentällä entistäkin suuremman roolin hoitaakseen. Myös FC Lahden loukkaantumisesta toipunutta 18-vuotiasta Pyry Lampista kannattaa seurata tarkkaan. Lampinen teki viime kaudella kaksi maalia.

RoPS:n joukkueessa sopii odottaa kasvavaa panosta Tommi Jäntiltä, Sampo Alalta ja viime kauden polvivamman takia missanneelta Veka Pyynyltä. Hongassa jalansijaa Veikkausliigassa etsii keskikentän pohjapelaaja Otto Ollikainen. IFK Mariehamnissa lopullista läpimurtoa sarjan eliittiin odotetaan Maximo Toloselta, vaikka 19-vuotias nuorukainen onkin jo pelannut 27 pääsarjaottelua.

KuPS:ssa suvereeni ykkösvahti on edelleen Otso Virtanen, mutta näyttöpaikkoja pääsarjatasolla kyttää myös bundesliigaseurojen testissäkin käynyt huippulupaus Hemmo Riihimäki, 17. Riihimäki pelasi jo yhden Suomen Cupin ottelun, ja kiivaan pelitahdin johdosta tällä kaudella myös kakkosvahdeille riittänee totuttua enemmän pelejä pelattavaksi. Samasta syystä näyttöpaikkoja saattaa saada myös HIFK:n 20-vuotias Otto Huuhtanen.

Hyvin mielenkiintoinen seurattava KuPS:n joukkueessa on myös 21-vuotias hyökkäävä keskikenttäpelaaja Arttu Heinonen, jonka viihdearvo on nähtyjen tapahtumien perusteella korkea. Viime kaudella Heinonen teki Kakkosessa, KuFu-98:n paidassa yhden kauden komeimmista maaleista huikealla soolosuorituksellaan, osoittaen itseluottamuksensa olevan tapissa.

Samasta rohkeudesta saatiin esimakua edustusjoukkueessakin tammikuussa, kun Heinonen kiskaisi treenipelissä Zenitiä vastaan maalin puolen kentän takaa. Ei pelkää mitään, ei kumartele ketään. Vauhti ja tekniikka hyvää veikkausliigatasoa.

Kilpailu peliajasta KuPS:n keskikentällä on erittäin kovaa, mutta myös Arttu Heinonen saanee runsaasti tilaisuuksia. Heinosta kannattaa ehdottomasti seurata. Kuva: Juha Tamminen

Yhdeksän maalia 15 Kakkosen ottelussa oli Heinoselta hyvä työnäyte. Veikkausliigassa hän pelasi kahdeksassa ottelussa yhteensä 80 minuuttia, ja oli penkillä myös mestarijoukkueen kaikissa ylemmän loppusarjan otteluissa. Heinoselta on lupa odottaa tällä kaudella paljon.

Interin joukkueessa läpimurron kynnyksellä on 19-vuotias Elias Mastokangas. ”Masto” on poikamaajoukkueiden monivuotisia luottopelaajia, joka on pelannut jo 13 veikkausliigaottelussa. Viime kaudella syntyi yksi maali. Mika Ojalan lähdettyä joukkueesta Mastokankaalta odotetaan nyt vastuunkantoa. Kevin Kouassivi-Benassinilta on lupa odottaa paljon, mutta periaatteessa hän löi läpi jo viime kaudella RoPS:ssa.

SJK:ssa läpimurtoa Veikkausliigassa hakee toppari Joel Laitinen. Laitinen siirtyi Seinäjoelle Kakkosen PEPO:sta, jota hän jopa kipparoi viime kaudella nuoresta iästään huolimatta. Myös Laitinen on poikamaajoukkueiden vakiokasvoja. Laitisen välietappi saattaa tosin olla Ykköseen nousseessa SJK:n kakkosjoukkueessa.

Ilveksestä nostimme TOP 10:een jo kolme pelaajaa, mutta annetaan kunniamaininta vielä 20-vuotiaalle Mikael Alménille. Laitapuolustaja pelasi jo toissa kaudella 11 veikkausliigapeliä, mutta viime kausi vierähti Kakkosessa. Nyt on uusi iskun paikka.

Heikki Kuparinen
Twitter: @Heykki80