Olemme esitelleet toistaiseksi pelipaikkalistauksissamme Veikkausliigan parhaat maalivahdit ja parhaat topparit. Nyt lavan valtaavat sarjan parhaat laitapuolustajat. Tähän kategoriaan otetaan puhtaiden laitapuolustajien lisäksi mukaan myös ”wing-backit”, sillä yhä useampi joukkue pelaa kolmen topparin linjalla ja hitusen ylempänä viihtyvillä wing-backeilla.

Näiltä miehiltä löytyy vauhtia, pelisilmää ja keskittämisen jaloa taitoa. Veikkausliiga-kauden 2020 parhaat laitapuolustajat, olkaapa hyvät:

5) Henri Aalto, Honka

Koronakevään aikana 31 vuotta täyttänyt Henri Aalto on jo todellinen veikkausliigakonkari. Aalto on pelannut Veikkausliigassa 219 ottelua, joista valtaosan Hongassa. Aalto haki parin kauden verran kokemuksia Saksan Regionalligasta Oldenburgin joukkueesta, josta hän palasi takaisin kasvattajaseuraansa kesällä 2017.

Aallon pelaamisessa ei näy minkäänlaisia ikääntymisen merkkejä, vaan hän on edelleen Hongalle kullanarvoinen pelaaja ja omalla pelipaikallaan sarjan ehdotonta parhaimmistoa. Viime kauden lopulla Aalto teki kaksi tärkeää maaliakin Hongan raivatessa tiensä eurokentille. Paljon annettavaa Hongalle. Aalto pystyy pelaamaan myös keskuspuolustuksessa tai puolustuksen vasemmalla laidalla.

Henri Aalto on yksi Hongan luottopelaajista. Kuva: Juha Tamminen

4) Janne Saksela, Ilves

Kahdeksan A-maaottelua pelannut Janne Saksela on toivottavasti saanut jo osansa loukkaantumisista. Saksela koki viime elokuussa jo uransa kolmannen pahan polvivamman, ja kausi oli paketissa. Hän pelasi viime kaudella vain vaivaiset kaksi veikkausliigapeliä, juuri edellisestä vammasta toivuttuaan.

27-vuotias Saksela on toipunut juuri parahiksi kuntoon ennen Veikkausliigan kauden alkua, joten hänelle koronalykkäys tuli sopivaan rakoon. Saksela pelasi jo Suomen Cupin neljännesvälierissä KTP:tä vastaan, ja voi hyvinkin ehtiä raivata tiensä avauskokoonpanoon jo heti heinäkuun alussa.

Peliälynsä ja pallollisen osaamisensa puolesta Saksela on edelleen A-maajoukkuetasoa, joten nyt vain kädet kyynärpäitä myöten ristiin, että vakavat loukkaantumiset jäisivät lopullisesti historiaan.

Jos Janne Saksela saa vihdoin pelata ehjän kauden, voi hän olla vaikka sarjan paras puolustaja. Kuva: Juha Tamminen

3) Nikolai Alho, HJK

HJK:n pelaajistossa ei viime kaudella montaa onnistujaa ollut, mutta 27-vuotias Nikolai Alho oli yksi harvoista. Hyvän kauden jälkeen jopa ulkomaansiirrosta huhuttiin, mutta Alho jatkaa edelleen kasvattajaseurassaan, kapteeninnauha käsivarressa.

Alho onnistui viime kaudella hyvin sekä puolustus- että hyökkäyssuuntaan, ja odotukset ovat nytkin korkealla. Hän lienee ensimmäisiä pelaajia, joiden nimi piirretään HJK:n avauskokoonpanoon. Vastuunkantaja isolla V:llä. Toivottavasti kapteenius ei tuo liikoja paineita, sillä esimerkillinen pelaaja Alho joka tapauksessa pelikavereilleen on. Hyvää urheiluhenkeä ja oikea-aikaisia nousuja.

Nikolai Alho kantaa HJK:ssa tällä kaudella kapteenin nauhaa. Kuva: Juha Tamminen

2) Niko Markkula, SJK

Kauden alle 30 vuotta täyttävän JJK-kasvatin ura oli lähellä päättyä ennenaikaisesti sitkeään ja kiusalliseen kantapäävammaan. Lopulta kuntoutus kuitenkin tuotti tulosta, ja Markkula pääsi takaisin huippukuntoon.

Interin viime kauden hyökkäyspelissä Markkula oli niin tärkeä palanen, että onnistumiset nostivat miehen jopa A-maajoukkuerinkiin. Olisi taistellut EM-kisapaikasta tänä vuonna, ellei koronaviruspandemia olisi puuttunut peliin.

Markkulan hyökkäysinto on sen verran kovaa luokkaa, että välillä alaspäin meinaa tulla kiire. Jani Honkavaara löytänee kuitenkin runsaasti käyttöä ”Marsun” keskitystaidoille. Vahvasti tatuoitu Markkula kirjautti viime kaudella tilastoihinsa neljä maalisyöttöjä, mutta ”kakkossyöttöjä” oli varmasti vielä paljon enemmän. Erinomainen kiinnitys SJK:lta.

Niko Markkulasta tuli pitkän toipumisjaksonsa jälkeen entistäkin ehompi pelimies. Kuva: Juha Tamminen

1) Luis Carlos Murillo, HJK

29-vuotias kolumbialainen oli kahdella KuPS-kaudellaan sarjan parhaita pelaajia, ja viime kauden päätteeksi hänet valittiinkin sarjan parhaaksi puolustajaksi. Murillo on TOP 5 -listauksemme ainoa vasemman laidan menijä, ja sitä myöten pelipaikkansa selkeä ykkönen.

Murilloa huhuttiin kauden aikana ulkomaillekin, ja miehen arveltiin mielivän myös takaisin Kolumbiaan. HJK kuitenkin värväsi Murillon, ja täsmähankinnalle on tarjolla todella iso ruutu. Aika näyttää, soveltuuko Murillo yhtä hyvin Toni Koskelan palapeliin kuin Honkavaaran suunnitelmiin.

Murillo on erittäin kaksinkamppailuvoimainen pelaaja, asenteeltaan rohkea ja vahvasti ylöspäin liikkuva laitamenijä. Hän haastaa vastustajia mielellään ja nousee jatkuvasti tukemaan hyökkäyksiä. Juuri tällaiselle pelaajalle HJK:lla oli suuri tarve. Veikkausliigan johtavia pelaajia myös kaudella 2020, ja sarjan paras laitapuolustaja.

Tuoreen suomenmestarin Luis Carlos Murillon kaksinkamppailuvoima ja haastamiskyky tulevat HJK:ssa todelliseen tarpeeseen. Kuva: Juha Tamminen

Bubbling under:

Hongalta viiden listalle pääsi Henri Aalto, mutta espoolaisten laitapuolustus on materiaaliltaan sarjan levein. Siitä lienee suurta iloa kaudenaikaisissa otteluruuhkissa. Dani Hatakka, Jonas Levänen ja nuori Nasiru Banahene ovat kaikki kykeneväisiä komeilemaan kauden päätteeksi korkealla tällä samaisella listalla.

26-vuotiaalla Mats Haakenstadilla on kokemusta Norjan pääsarjasta jo neljältä kaudelta. Meriittien puolesta norjalaisella on täydet rahkeet nousta Veikkausliigan parhaiden puolustajien joukkoon. Saaanut mukavasti vastuuta mestarijoukkue KuPS:ssa alusta lähtien.

Hopeajoukkue Inter joutui luopumaan Niko Markkulasta, mutta värväsi oikealle laidalle lainamieheksi 21-vuotiaan Kevin Kouassivi-Benissanin. HJK-kasvatti haki viime kaudella vauhtia RoPS:sta ja teki kahdeksassa pelissä yhden maalin ja antoi kaksi maalisyöttöä. Kesäkuisessa harjoitusottelussa MuSaa vastaan ”KKB” loisti ja iski wing-backin paikaltaan hattutempun. Poikien maajoukkueet läpi kolunneella Kouassivi-Benissanilla on erinomainen potkutekniikka. Läpimurtokausi?

Meksikolainen olympiavoittaja Dárvin Chávez aloittaa Suomen kentillä kolmannen kautensa. Kaksi edellistä kautta Jarossa osoittivat, että Chávez on liian hyvä Ykköseen. Siirtyi nyt SJK:hon, suurin odotuksin. 30-vuotias vasen laitapakki teki viime kaudella Jarossa viisi maalia ja syötti kolme osumaa.

56 A-maaottelua pelannut Kari Arkivuo on yksi sarjan eittämättä kiinnostavimmista pelaajista. Arkivuo lähti Lahdesta maailmalle kauden 2005 jälkeen, ja palasi nyt takaisin kokemukseltaan 14 ulkomaan kautta rikkaampana. Arkivuo täytti tiistaina 37 vuotta, mutta hänellä on veikkausliigatasolla varmasti edelleen annettavaa. Itseoikeutettu joukkueensa kapteeni.

37-vuotias Kari Arkivuo on yksi veikkausliigakauden kiinnostavimmista pelaajista. Kuva: Juha Tamminen

Kun Arkivuo pelaa vasemmalla ja oikealla häärii Ranskan juniorimaajoukkueessakin taannoin pelannut 30-vuotias Jean-Christophe Coubronne, voi FC Lahden laitapakkiosaston todeta olevan kunnossa. Coubronne syötti viime kaudella viisi maalia.

IFK Mariehamnin laitapuolustukseen jäi iso aukko mainion Dylan Murnanen lähdettyä seurasta. Ikävä kuitenkin unohtui nopeasti, kun korvaajaksi tuli 30-vuotias Mikko Sumusalo. Kokenut kuusinkertainen suomenmestari voi kuulua edelleen sarjan laitapuolustajien parhaimmistoon. Toisella laidalla viime vuoden suomenmestari Kalle Taimi pääsee edelliskautta suurempaan rooliin. Taimi kärsi kevään aikana loukkaantumisista, mutta on taas täydessä pelikunnossa.