TOP 5: Tässä Veikkausliigan parhaat maalivahdit – kärkikolmikko jo ikämiesiässä

© Kuva: Juha Tamminen

Veikkausliigassa pelaa tällä kaudella kova kattaus kotimaisia ja ulkomaisia pallon pysäyttäjiä.

Viime vuosi osoitti jälleen, miten tärkeitä maalivahdit ovat joukkueilleen niin mestaruus- ja mitalitaistossa kuin myös sarjataulukon häntäpäässä. Pisteitä pelastava maalivahti voi olla jopa joukkueen tärkein yksittäinen palanen.

SuomiFutis on listannut viisi maalivahtia, joiden uskomme kuuluvan pelipaikkansa ehdottomaan eliittiin alkavalla kaudella. ”Paranee kuin viini vanhetessaan” pitää jälleen paikkaansa veräjänvartijoista puhuttaessa.

5. Walter Viitala, SJK

Huuhkajissakin esiintynyt Viitala, 28, palasi helmikuussa Suomeen vietettyään kolme edellistä kautta ulkomailla.

Viitala voitti IFK Mariehamnin paidassa Suomen Cupin vuonna 2015 ja seuraavalla kaudella Veikkausliigan. Pääsarjan mestaruuskaudella hän teki Veikkausliigan yhden kauden nollapeliennätyksen pitäen maalinsa puhtaana 18 ottelussa.

Viitala on aiemmin pelannut Veikkausliigassa IFK Mariehamnin ja Hongan riveissä. Kuva: Juha Tamminen

Seuraavaksi vuorossa oli siirto tanskalaiseen Viborgiin, jossa hänelle kertyi pelejä maan pääsarjassa ja toiseksi korkeimmalla sarjatasolla. Kesällä 2018 Viitala jatkoi matkaansa Ruotsin suurseura Malmöön, jossa hän pääsi pelaamaan vain kahdessa ottelussa. Viime vuoden Viitala edusti Sandefjordia Norjan kakkostasolla 13 ottelussa, joissa hän päästi yhteensä 16 osumaa ja piti nollan viidesti.

Suomen nuorten maajoukkueiden entinen vakiotorjuja liittyi SJK:n riveihin kaksivuotisella sopimuksella. Viitala on tuttu pelaaja seinäjokisten päävalmentajalle Jani Honkavaaralle kaksikon yhteisiltä ajoilta HIFK:sta.

Viitala on loistava lähitorjuja, joka hakee vedot näyttävästi myös yläkulmista. Kehittynyt huomattavasti jalalla pelaamisessa vuosien saatossa.

4. Otso Virtanen, KuPS

Virtasen, 26, nimi ei kenties ole tullut riittävän usein esille KuPS:n viime kauden mestaruusjoukkueesta puhuttaessa, vaikka hän kuuluikin sen takuumiehiin.

Turkulaislähtöinen Virtanen pelasi uransa parhaan kauden ja osoitti varsinkin syksyn ratkaisupeleissä, kuinka kovan luokan veräjänvartija hän on. Hän päästi ylemmän loppusarjan viidessä pelissä yhteensä vain yhden takaiskun.

Virtanen pelasi viime kaudella kaikkiaan kymmenen nollapeliä. Vain Hongan Tim Murray (11) piti maalinsa puhtaana useammin. Kuva: Juha Tamminen

Vuodesta 2017 lähtien KuPS:ssa pelannut Virtanen etsi talvella seuraa naapurimaista, mutta päätyi lopulta solmimaan hallitsevan mestarin kanssa jatkopahvin.

Hän siirtyi jo vuonna 2016 skotlantilaiseen Hibernianiin, mutta jäi ensimmäisellä yrityksellään ulkomailla vähäiselle peliajalle.

Toinen peräkkäinen huippukausi Kuopiossa voi poikia uuden mahdollisuuden Suomen rajojen ulkopuolella.

3. Arnold Origi, HIFK

Kenialaisvahti on pidetty pelaaja kotimaassaan ja HIFK:ssa.

Origi, 36, pelasi viime vuonna 12 ottelussa, kunnes loukkasi kätensä heinäkuun alussa, eikä pystynyt enää pelaamaan. Sitä ennen hän kilpaili jopa kauden parhaan maalivahdin tittelistä.

Origi pysätti Daniel Sjölundin pilkun, kun IFK Mariehamn vieraili viime vuoden toukokuussa Helsingissä. Kuva: Juha Tamminen

HIFK kertoi viime vuonna Origin jatkosopimuksen julkistamisen yhteydessä, että hän tulee jatkossa olemaan mukana myös seuran muussa toiminnassa, kuten esimerkiksi juniorimaalivahtien valmennuksessa.

Hänellä on mentorin rooli myös ykkösmiehistössä, jossa hän toimii esikuvana nuoremmille torjujille, sekä puolustuksen viimeisenä lukkona.

Viime kauteen ammattilaisuransa lopettanut Daniel Kollar paikkasi Origia mainiosti, mutta kenialaisvahti on yksi HIFK:n suurimmista yksittäisistä vahvuuksista.

2. Mika Hilander, Ilves

Veikkausliigan viime kauden paras maalivahti.

Ilves-kippari Hilander, 36, on tasaisen hyvä suorittaja, jolla ei juuri heikkouksia ole. Ulottuvainen tamperelaistorjuja on lisäksi hyvä avaamaan peliä.

Hilander on pelannut Ilveksen edustusjoukkueessa jo 217 kertaa. Kuva: Juha Tamminen

Hilander saanee tänä vuonna täyteen 250 ottelua Veikkausliigassa, ja kokemus on juuri se tekijä, joka paistaa hänen kaikesta tekemisestään. Monet asiat tulevat selkäytimestä.

Konkarivahdin kenties tärkein ominaisuus on hänen kykynsä ohjata ja piiskata joukkuettaan. Hilander on äänessä koko ottelun ajan.

Ilvekselle olisi vaikeaa kuvitella luontaisempaa johtajaa kuin oma kasvatti Hilander.

1. Antonio Reguero, HJK

Jos Hilander oli viime kauden paras maalivahti, on Regueron, 37, suoritustaso ollut Veikkausliigan torjujista viime kausina johdonmukaisesti korkeimmalla.

Espanjalaisvahti jätti RoPS:n neljän kauden jälkeen ja teki viime lokakuussa sopimuksen HJK:n kanssa. Regueron pestaus oli osoitus siitä, että Klubi haluaa palata mestariksi pian.

Reguero oli monta vuotta RoPS:n tuki ja turva. Tällä kaudella hän pelaa HJK:n maalilla. Kuva: Juha Tamminen

Joistain Regueron kissamaisista syöksyistä ja suorituksista on vaikea uskoa, että hän täyttää muutaman päivän päästä 38. Hänellä on modernin maalivahdin vahvuudet. Reguero osaa torjumisen ja keskityspallojen hakemisen lisäksi lukea ja avata peliä loistavasti. Sekä hänen lyhyistä että pitkistä syötöistä näkee, että niillä on jokin tarkoitus. Mikään syöttö ei lähde vain ”sinne päin”.

Jos HJK juhlii kauden päätteeksi kultamitalit kaulassa, on Reguero ollut yksi mestaruuden avainpelaajista.

Kaikki Veikkausliigan ennakkopaketin artikkelit luettavissa TÄÄLTÄ.