TOP 5: Tässä ovat Veikkausliigan kuumimmat maalitykit – veljekset taistelevat maalikuninkuudesta

© Kuva: Juha Tamminen

Veikkausliigassa nähdään kaudella 2020 jopa poikkeuksellisen paljon tulivoimaa. Ainakin odotukset ovat korkealla, kun sarjaan on palannut Eero Markkasen, Roope Riskin ja Vahid Hambon kaltaisia nälkäisiä maalintekijöitä.

SuomiFutis listaa viisi potentiaalisinta maalikuningasta. Viiden pelaajan lisäksi nostamme vielä muutaman nimen esiin Bubbling Under -osastolta eli terävimmän kärjen takana vaanivista viimeistelijöistä. Lisäksi loppuun listaamme vielä villit kortit, joiden aika ei ole vielä välttämättä tällä kaudella.

5. Tuco, SJK

 • Arvio: 8-12 maalia
Tuco pokkasi Suomen mestaruuden viime kaudella KuPSin paidassa. Kuva: Juha Tamminen.

Päävalmentaja Jani Honkavaaran vanavedessä Kuopiosta Seinäjoelle siirtynyt Tuco on tehnyt Veikkausliigassa 45 maalia 149 ottelussa. Se on keskimäärin maali 3,3 ottelun välein. Lukemat eivät vielä välttämättä aiheuta suuria hurraa-huutoja, mutta viime vuosina mies on noussut Veikkausliigan eliittihyökkääjiin.

Viime kaudella Tuco tuli kesken kauden vahvistamaan KuPSia, ja kausi päättyi kultamitaleihin. Loppukaudesta Tuco olikin Honkavaaran ykköshyökkääjä ja maaleja tuli lopulta 12 pelissä neljä. Huippukausi nähtiin kaudella 2017, kun Tuco iski Ilveksen paidassa 15 maalia 32 ottelussa.

Honkavaara halusi Tucon Seinäjoelle vastuunkantajaksi. Talven Seinäjoella viettänyt Tuco on saanut harjoitella rauhassa ja pelikunnon pitäisi olla heti alusta alkaen hyvä. Se tietää vastustajien puolustukselle tukalia tilanteita.

4. Lauri Ala-Myllymäki, Ilves

 • Arvio: 9-13 maalia
Ala-Myllymäki on nuoresta iästään huolimatta pelannut jo 139 ottelua Veikkausliigassa. Kuva: Juha Tamminen.

Ilveksessä hyökkäävät keskikenttäpelaajat Lauri Ala-Myllymäki ja Emile Paul Tendeng ovat valtavan suuressa roolissa hyökkäystehojen vastuun kantamisesta. Molemmat pystyvät ratkaisemaan. Ala-Myllymäki on yksi sarjan parhaista laukojista, ja hän on aina vaarallinen, kun astelee pallon taakse erikoistilanteissa.

Viime kaudella Ala-Myllymäki oli liigan toiseksi paras maalintekijä 12 osumallaan, joista kolme tuli pilkulta. Myös tulevalla kaudella vastuu Ilveksen tehoista tulee olemaan suuri. Jo pelkkä erikoistilannevastuu nostaa maaliodottaman lähemmäs kymmentä osumaa.

Ilveksen avainpelaaja teki talvella Suomen Cupin lohkovaiheen otteluissa jo kaksi maalia ja antoi kaksi maalisyöttöä. Ruuti lienee kuivaa myös tulevalla kaudella. Ensi kausi on toivottavasti Ala-Myllymäen viimeinen Suomessa vähään aikaan. Kesäkuussa 23 vuotta täyttävä hyökkäävä keskikenttäpelaaja on nuoresta iästään huolimatta pelannut Veikkausliigan niin sanotusti läpi. Seuraava haaste täytyy löytyä ulkomaan kentillä.

3. Riku Riski, HJK

 • Arvio 10-14 maalia

Riku Riski oli viime kaudella surkean HJK:n ainoita valopilkkuja. Riski oli joukkueensa paras maalintekijä (yhdessä Evans Mensahin kanssa) seitsemällä osumallaan. Lukema ei ole kovin kummoinen, mutta täytyy muistaa, että Riski pelasi vain 17 ottelua. Alkukausi meni pilalle, kun Riski loukkasi reitensä heti avausottelussa. Paluu tapahtui toukokuun lopulla ja Riski nousi nopeasti HJK:n avainpelaajaksi.

Riku Riski oli HJK:n parhaimmistoa pettymykseksi jääneellä viime kaudella. Kuva: Juha Tamminen.

Vasemmalla laidalla pääosin viihtyvä Riski on iästään (30) huolimatta yksi liigan nopeimmista pelaajista. Varsinkin lähtönopeus on edelleen huippuluokkaa. Ominaisuus avaa Riskille pelistä toiseen maalintekopaikkoja Veikkausliigassa.

Lisäksi Riski on kunnostautunut myös ratkaisevien syöttöjen antajana. Hän pystyy terävällä liikkeellään tekemään juoksuja puolustuslinjan selustaan, josta hän joko itse viimeistelee tai antaa ratkaisevan syötön paremmassa paikassa olevalle pelikaverilleen.

Tulevalla kaudella tarjoilun pitäisi olla huomattavasti parempaa kuin viime kaudella. Syöttöjä on antamassa Lucas Lingmanin, Rasmus Schüllerin ja Atomu Tanakan kaltaiset pelintekijät, jotka pystyvät syötöillään puhkomaan puolustuslinjoja leikiten. Sellaisesta tarjoilusta Riku kiittää. Ja niin kiittää pikkuveli Roopekin.

2. Luis Henrique, HIFK

 • Arvio: 11-15 maalia

Brassihyökkääjä Luis Henrique saapui toukokuussa HIFK:hon, mutta pelilupa irtosi vasta heinäkuussa. Sen jälkeen ruuti oli kuivaa. Henrique muodosti toisen brassin, Tiquinhon, kanssa todellisen tehoduon HIFK:n hyökkäyksessä. Henrique, 21, tykitti lopulta 13 ottelussa hurjat kahdeksan maalia ja kuusi maalisyöttöä. Tehokkaalla loppukaudellaan Henrique raivasi itsensä myös SuomiFutis-sivuston valitsemaan kauden tähdistökokoonpanoon.

Henrique nousi kertaheitolla Veikkausliigan parhaimpiin hyökkääjiin viime kaudella. Kuva: Juha Tamminen.

Henrique siirtyi virallisesti tammikuussa Vejle BK:n riveihin, mutta hänet lainattiin vielä tulevaksi kaudeksi takaisin HIFK:hon. Molempien seurojen omistajana häärii sama mies Lucas Jin Chang, joten siirtojen kanssa on pystytty kikkailemaan helpommin. Joka tapauksessa on erinomainen asia koko liigan kannalta, että Henrique nähdään myös ensi kaudella Suomessa.

Henrique osoitti viime kaudella sopivansa todella hyvin Tor Thodesenin pelitapaan. Henrique on sopivan suoraviivainen, mutta hän ei ole perinteinen ysipaikan pelaaja, vaan enempi valeysi, joka laskeutuu välillä kymppialueen taskuihin hakemaan palloa. Tiquinhon kanssa Henrique muodostaa ensi kaudella jälleen pelottavan nopean ja suoraviivaisen hyökkäysduon.

1. Roope Riski, HJK

 • Arvio: 12-16 maalia

Kaudella 2016 Roope Riski iski Veikkausliigassa 17 osumaa ja hänet valittiin liigan maalikuninkaaksi. Aiemmalla kaudella 2015 Riski johdatti maaleillaan SJK:n Suomen mestariksi. Meriitit ovat siis vähintäänkin kohdallaan, kun puhutaan HJK:hon pitkällä sopimuksella (2+1) saapuneesta turkulaishyökkääjästä.

Tekeekö Roope Riski paluun vielä Huuhkajiin HJK:n riveissä? Kuva: Juha Tamminen.

28-vuotias Riski palasi viimeisimmän ulkomaan reissun jälkeen takaisin Suomeen, ja paikka löytyi isoveljen viereltä HJK:sta. TPS-kasvatti tuskin osasi nähdä tätä skenaariota vielä pelatessaan Aurajoen varrella 2010-luvun alussa. Silloin Roope Riski ei kuulunut HJK-kannattajien suosikkeihin, ei lähellekään. Mutta ensi kaudella Riski saattaa hyvinkin löytää tiensä Klubipäädyn sydämeen.

Roopella ja Rikulla on paljon samoja ominaisuuksia, mutta viimeistelytaidossa Roope on piirun verran parempi. Riski viihtyy puhtaana ysinä ja hänen repivät liikkeet ovat juuri sitä, mitä HJK:n päävalmentaja Toni Koskela haluaa ysipaikan pelaajalta. Roopen maalimäärän kohdalla lupauksia herättää entisestään se, että HJK:n maaliodottama tulee olemaan korkealla. HJK luo ysilleen paikkoja laidalta ja keskeltä, joten Roopen ei tarvitse kuin tehdä sen, minkä hän parhaiten osaa, viimeistellä lähietäisyydeltä. Roopella on mahdollisuus palata jälleen maalikuninkaaksi Veikkausliigassa.

Seuraa myös näitä

Macoumba Kandji, FC Honka

 • Arvio: 6-10 maalia

Hongan ykköshyökkääjältä odotetaan vastuunkantoa hyökkäyspäässä. 34-vuotias hyökkääjä ei ole enää nuori poika, mutta viimeistelytaito on yhä kohdallaan. Ikä on tuonut Kandjille myös tiettyä rauhallisuutta. Enää ei tarvitse olla joka puolella kenttää, vaan riittää, että on oikeaan aikaan oikeassa paikassa.

Kandji on saanut harjoitella terveenä koko talven, mikä on hyvä signaali. Mikään sateentekijä Kandji ei ole enää, mutta maalipaikkoja on ainakin luvassa. Kilpailu Hongassa on kovaa, mutta puhtaan kärjen tontille Kandji on ainakin kauden alkaessa selkeä ykkösvalinta. Borjas Martin pelannee hieman alempana ja La Masiasssa jalkapallo-oppinsa saanut Jean Marie Dongou pystyy pelaamaan myös oikealla laidalla.

Eero Markkanen, FC Haka

 • Arvio: 4-8 maalia

Haka vastasi siirtoikkunan yhdestä suurimmasta yllätyksestä, kun se ilmoitti Huuhkajissakin vastuuta saaneen Markkasen saapuvan vahvistamaan sarjanousijaa. Markkasen CV painaa harteilla. Odotukset ovat korkealla, mutta viime vuodet ovat olleet vaikeita. Selkeää roolia ei ole oikein löytynyt mistään. Indonesian reissu pudotti Markkasen myös ulos Huuhkajista.

Potentiaalia on, ja ennakkoarvioissa Markkanen sopii hyvin Teemu Tainion pelitapaan. Vastuuta on nyt ainakin luvassa. Ykkösen viime kauden maalikuningas Salomo Ojala antaa myös sopivan kilpailutilanteen. Jos osumia ei ala tulla, vaihtopenkki kutsuu myös Hakassa.

Timo Furuholm, FC Inter

 • Arvio: 5-9 maalia
”Furkka” teki Interille kymmenen maalia hopealle päättyneellä viime kaudella. Kuva: Juha Tamminen.

”Furkka” kuuluu vuodesta toiseen liigan parhaimpiin hyökkääjiin. Kroppa on joka vuosi kovemmalla rääkillä, mutta 32-vuotias hyökkääjä osoitti viime kaudella, että tehojakin löytyy yhä. Kymmenen maalia siitä erinomaisena osoituksena.

Viime kaudella Furuholm muodosti Mika Ojalan ja Filip Valencicin kanssa yhden liigan vaarallisimmista hyökkäsytrioista. Seuralegenda Ojalalle Inter näytti tylysti ovea, eikä Valenciciakaan nähdä Turussa tulevalla kaudella. Se syö Furuholmin tehoja, mutta ”Furkka” on valmis laittamaan jälleen kaiken likoon rakkaan seuransa puolesta. Se tarkoittaa varoituksia ja raakaa työntekoa, mutta myös maaleja.

Rangel, KuPS

 • Arvio: 5-9 maalia

Rangel jäi viime loppukaudella Tucon varjoon, mutta teki silti kahdeksan maalia 15 sarjaottelussa. Erinomainen prässin käynnistäjä saanee jälleen runsaasti vastuuta Kuopiossa. Samanlaista maalimäärää voidaan siis odotella myös tulevalla kaudella.

Tiquinho, HIFK

 • Arvio 5-9 maalia

Viime kaudella ennakoimme Tiquinhosta floppia, mutta mitä vielä, brassihyökkääjä oli kauden yksi sensaatioista. Kymmenen maalia ja seitsemän maalisyöttöä 26 ottelussa kertovat kaiken oleellisen. Räjähtävä lähtönopeus yhdistettynä erinomaiseen pallonkäsittelytaitoon ovat valttikortteja, jotka tuottavat tehoja myös tulevalla kaudella.

Ferhan Hasani, HJK

 • Arvio 5-9 maalia
Muun muassa Wolfsburgia urallaan edustanut Ferhan Hasani on veikkausliigakauden nimekkäin hankinta. Kuva: Getty Images.

Yli miljoonan euron markkina-arvolla HJK:hon saapunut Hasani on kovan luokan pelimies Veikkausliigaan, mikäli sopeutuminen luonnistuu nopeasti. Hasani on tehnyt tehoja muun muassa Teemu Pukin vierellä Brøndbyssä ja talven Suomen Cupin ottelut olivat lupauksia herättäviä.

Makedonian liigassa Hasani on iskenyt järkyttävän kovan tehot, sadassa ottelussa mies on tehnyt 58 maalia ja antanut 37 maalisyöttöä. Onnistuessaan Hasani voi olla HJK:lle uusi Alfredo Morelos tai Klauss.

Denis Oliinyk, SJK

 • Arvio: 4-8 maalia

Oliinyk kuuluu Veikkausliigan parhaimpiin laitureihin. Viime kaudella syntyi kahdeksan maalia, ja Oliinyk oli SJK:n vaisun kauden parhaimmistoa. Samaa voidaan odottaa myös tulevalla kaudella.

Vahid Hambo, FC Lahti

 • Arvio: 4-8 maalia
Hambolla on potentiaalia taistella maalikuninkuudesta. Toisaalta hänet nostettiin esiin myös floppilistalla. Kuva: Juha Tamminen.

Viime kaudet eivät suoranaisesti nosta Hambon kohdalla odotuksia, mutta olisiko Lahdessa löytymässä ihanneympäristö?

Hambossa on valtavasti maalintekopotentiaalia. Yksi suonenvetokausi 2015 toi siirron Brightoniin, mutta sen jälkeen ura on ollut muun muassa loukkaantumisten takia laskusuunnassa.

Talven Suomen Cup antoi viitteitä, että viimeistelytaito on yhä tallessa. Kolmessa pelissä Hambo teki kaksi maalia, jotka molemmat SJK:ta vastaan. Lisäksi tilille tuli yksi maalisyöttö. Ennen kaikkea Hambon liike oli terävää, ja hän pääsi pelistä toiseen paikoille. Se lupaa hyvää.

Tim Väyrynen, HJK

 • Arvio: 5-9 maalia

Hongan kasvatti voitti kaudella 2013 Veikkausliigan maalikuninkuuden tehtailtuaan 17 maalia. Se toi sopimuksen Borussia Dortmundin kakkosjoukkueeseen. Väyrynen vietti viisi kautta Saksassa ja Hollannissa (Viktoria Köln, Dynamo Dresden, Hansa Rostock ja Roda JC) ja teki Saksan 3. Bundesliigassa yhteensä kymmenen maalia. Kunnollista läpilyöntiä ulkomailla ei kuitenkaan tullut, ja niinpä Väyrynen palasi kesken viime kauden Suomeen ja HJK:hon.

Väyrynen teki viime kaudella 12 veikkausliigapelissä kaksi maalia. Nyt 27-vuotiaalta kärkimieheltä on lupa odottaa enemmän. Seitsemässä Suomen Cupin ottelussa Väyrynen on heiluttanut verkkoa jo neljästi. Jos tarjoilu pelaa, voi jälki olla tuhoisaa.

Villit kortit

Villeihin kortteihin haluamme nostaa yllättävämpiä nimiä, joilla löytyy potentiaalia maalien mättämiseen, mutta vielä voi toisaalta olla liian aikaista. Nimet kannattaa kuitenkin laittaa paksulla tussilla ylös tulevaisuutta silmällä pitäen.

 • Eetu Vertainen, HJK
 • Tiemoko Fofana, Ilves
 • Jean Marie Dongou, FC Honka
 • Maximo Tolonen, IFK Mariehamn
 • Joonas Lepistö, SJK
 • Eliécer Espinosa, TPS
 • Salomo Ojala, Haka

Juttuun lisätty mukaan Tim Väyrynen 27.6. kello 22.10.

Juho Hirvonen
Twitter: @jkhirvonen


Ota 20 ilmaiskierrosta

Ei omaa rahaa, ei riskiä

 • Avaa pelitili Lucky Dinolle.
 • Saat heti ilman omaa rahaa 20 ilmaiskierrosta Narcos-peliin!
 • Tallettajille lisäksi jopa 400€ bonus + 100 ilmaiskierrosta lisää.