Veikkausliigan loppusarjat pelataan päätökseen tänään lauantaina. Panokset ovat kaikkein suurimmat Turussa, jossa Inter ja KuPS ratkaisevat suomenmestaruuden kohtalon. Muilla paikkakunnilla haetaan lähinnä asetelmia europlayoffeihin ja heitetään hyvästejä kotiyleisöille.

Kaikkiaan kuuden joukkueen kausi päättyy, mutta viisi porukkaa jatkaa taistelua Suomen viimeisestä paikasta Eurooppa-liigan karsintoihin, ja KPV valmistautuu kohtaamaan TPS:n liigakarsinnassa. Inter ja KuPS pokkaavat kultaa ja hopeaa, ja sijoille 3-4 päätyvä Ilves ei europlayoffeihin osallistu Suomen Cupin voittajana.

SJK ja RoPS saavat kohdistaa katseensa jo ensi kauteen. VPS vaihtaa hännänhuippuna sarjaporrasta.

Tähdistöjoukkueemme runko koostuu pitkälti Interin ja KuPS:n pelaajista, kuten mestaruustaistelun arvolle kuuluukin. Myös kokemus on vahvasti valttia. Veikkausliigassa on tälläkin kaudella pelannut nuoria, läpimurron kynnyksellä olevia pelaajia, mutta tähdistöön ei märkäkorvilla ollut nyt asiaa.

Tässä sivustomme valinnat Veikkausliigan tähdistöjoukkueeksi 2019:

Maalivahdiksi valitsimme kokeneen ja aina luotettavan RoPS-kapteenin Antonio Regueron. 37-vuotias espanjalainen oli alkukauden sivussa loukkaantumisen vuoksi, mutta valtasi välittömästi tervehdyttyään paikkansa takaisin. Reguero on pelannut RoPS:n maalilla 21 ottelussa kuusi nollapeliä, ja selän taakse on mennyt pallo kaikkiaan 26 kertaa.

Viime kauden hopeamitalisti RoPS:n kausi on ollut todella vaikea, ja voi olla, että ilman huippumaalivahtia olisi sarjapaikkakin ollut aidosti vaarassa. Erityismaininnan Reguero saa kolmesta torjumastaan rankkarista. Jokainen tuli ottelussa, jossa RoPS puristi tärkeän tasapelipisteen. Tätä miestä tulee Rovaniemellä vielä kova ikävä.

Kuva: Juha Tamminen

Keskuspuolustajiksi valitsemme KuPS:n hienon löydön, Kroatian nuorisomaajoukkuetoppari Vinko Soldon sekä kotiin Turun Interiin palanneen Juuso Hämäläisen.

21-vuotias Soldo oli vielä alkukaudesta rotaatiomies, mutta kauden edetessä hän valtasi vakiopaikan KuPS:n alakerrasta. Ja juuri noihin aikoihin alkoivat takaiskumaalit vähetä ja tappiot vaihtua voitoiksi – tai pikemminkin voittoputkeksi.

Soldon tulevaisuus on vieläkin isommissa liigoissa, mutta Veikkausliigaan täksi kaudeksi hän oli mainio lisä. Suoritusvarmuus on ollut koko kauden ajan todella kovaa luokkaa, eikä virheitä ole juurikaan nähty.

Interin puolustus on tehnyt ison tasonnoston viime kauden sekoilun jälkeen, ja tässä tärkeä tekijä on ollut seuran oma kasvatti Hämäläinen. Hämäläinen tekee fiksuja ratkaisuja niin pallollisena kuin pallottomanakin, ja kommunikaatio muun linjan sekä maalivahdin kanssa toimii. Mikään järin isokokoinen ei tähdistömme topparipari ole, mutta sitäkin enemmän sillä on peliälyä.

Laitapuolustajamme ovat ahkeria nousemaan. Huuhkajienkin portilla kolkutteleva Niko Markkula on ollut koko sarjan suurimpia onnistujia toivuttuaan täyteen kuntoon kiusallisen pitkän tauon vaatineen kantapäävamman jälkeen.

29-vuotias Markkula on pelannut Interin järjestelmässä pikemminkin wing-backina ja usein mies onkin nähty aivan vastustajan päätyrajan tuntumassa. Markkulan tarkat keskitykset ovat kuitenkin löytäneet Inter-hyökkääjät usein. Maalisyöttöjä on kertynyt neljä, mutta jos jalkapallossa jaettaisiin kakkossyöttöjä, olisi luku vielä paljon korkeampi.

Vasemmalla laidalla kiitää sitten KuPS:n kolumbialainen Luis Carlos Murillo. Turbo-nimisestä kaupungista kotoisin oleva Murillo on melkonen ”turbo” itsekin viilettäessään laidaltaan hyökkäysten tueksi.

Murillo ottaa pallon kanssa mielellään riskejäkin, mutta on varsin etevä myös puolustussuuntaan. Kauden aikana on nähty useita mestarillisia katkoja. Yhteispeli KuPS-kippari Pennasen kanssa sujuu kuin tanssi, ja vasen laita onkin ollut kuopiolaisten kauden kiitorata.

Kuva: Juha Tamminen

Keskikentän pohjapelaajaksi valitsemme varsinaisen sarjajyrän Ville Saxmanin, jolle tulee tässä tähdistössä tärkeä tehtävä pihkatappina ja joukkueen koossa pitävänä liimana. Ylivieskan Pallon kasvatti on pelannut Suomen paidassa maaotteluita vain futsal-kentillä.

Veikkausliigassa kausi on Saxmanille jo kymmenes, joista KuPS:ssa kolmas. Tie Kuopioon kulki Anjalankosken ja Rovaniemen kautta. Samalla kausi on ollut luultavasti myös Saxmanin paras – sekä tehollisesti että muutenkin.

Tämän roolin pelaajien onnistumisia ei kuitenkaan tarkisteta maalitilastosta, vaan juuri Saxmanin kaltaiset pelaajat mahdollistavat vierellään oleville taitureille tilaisuuden loistaa. Olikin upea juttu, että juuri muut Veikkausliigan pelaajat arvostivat Saxmanin syyskuun parhaaksi pelaajaksi.

Keskikentälle poimimme lisäksi Ilveksen Lauri Ala-Myllymäen sekä KuPS:n kapteenin Petteri Pennasen. Ala-Myllymäki on ollut 12 maalillaan sarjan tehokkain kotimainen pelaaja, vaikka Ilveksen maalimäärät ovat jääneet kauas Interin ja KuPS:n vastaavista.

Kuten jo talvella arveltiin, oli ”Lämmin” jatkosopimus Ilvekselle todellinen lottovoitto. On sääli, ettei 22-vuotias Ala-Myllymäki pysty pelaamaan Ilveksen päätösottelussa loukkaantumisen vuoksi, sillä tämän miehen matka saattaa hyvinkin jatkua ulkomaille.

Kuva: Juha Tamminen

Petteri Pennanen valittiin viime kauden parhaaksi keskikenttäpelaajaksi, mutta tämän kauden startti oli hieman vaisumpi – kuten koko KuPS:n joukkueelta. Kauden edetessä Pennanen on päässyt kuitenkin koko ajan parempaan ja parempaan vauhtiin.

Maalimäärä on jäänyt kauas viime kauden lukemasta – osin muuttuneen pelipaikankin takia – mutta maalisyöttöjä Pennanen on jaellut laidaltaan peräti yhdeksän. Se on enemmän kuin kukaan muu sarjassa. Pennanen on KuPS:lle melkoinen kultakimpale, joka varmasti haluaisi kruunata kautensa uran ensimmäiseen mestaruuteen, ja nimenomaan kasvattajaseuran paidassa. Kapteeni rakastaa KuPS:ia yli kaiken.

Inter on elänyt tällä kaudella hyökkäyspään loistavasta triostaan, ja siksi heistä kaksi ansaitsee paikan myös tähdistökentällisessämme. Slovenialainen Filip Valencic on ollut koko sarjan paras pelaaja, joka tulee voittamaan myös maalikuninkuuden. 16 maalia ja viisi maalisyöttöä puhuvat puolestaan.

Kaiken lisäksi Valencic on pelannut koko kauden joukkueelle, eikä pelätystä tuittuilusta ole näkynyt sen suurempia merkkejä. Valencic raataa myös alaspäin, ja saisi oikeastaan olla maalipaikoissa jopa vieläkin itsekkäämpi. Hermojen hallinnasta kertoo se, että keltaisia kortteja Valencic on saanut vain kaksi, ja rikkeitäkin hänelle on tilastoitu vain 14.

Loistava Filip Valencic on toden totta tuonut myös Timo Furuholmille uuden kevään. ”Furkka” oli rikkonut kymmenen maalin rajapyykin Veikkausliigassa edellisen kerran kaudella 2011 (tuolloin osumia syntyi huimat 22), ja nyt hän ylsi jälleen kaksinumeroiseen maalimäärän.

Furuholm on osannut tuttuun tapaan rynniä vaara-alueille juuri oikealla hetkellä ja on osoittanut maalivainun olevan yhä ennallaan. Tyylilleen Inter-kapteeni on uskollinen, sillä myös korttiherkkyys on yhä ennallaan. Kärkimies on missannut kaksi ottelua pelikieltojen takia.

Kuva: Juha Tamminen

HIFK on ollut joukkueena kauden suurimpia yllättäjiä. Moni povasi tähtirintoja putoajaksi, mutta niinpä vain HIFK taistelee vielä kauden päätteeksi europaikoista. Monet hankinnat osuivat nappiin, ja yksi niistä on ollut 21-vuotias brassihyökkääjä Luis Henrique.

Henrique saapui Helsinkiin vasta toukokuussa, sai peliluvan heinäkuussa ja sen jälkeen jälki on ollut tuhoisaa. Luis Henrique on tehtaillut 13 ottelussa kahdeksan maalia ja kuusi maalisyöttöä, eli tehomerkintöjä on yli yksi per peli. Tälle miehelle luulisi olevan ottajia muuallakin.

Vaihtopenkki: Mika Hilander (Ilves), Gideon Baah (Honka), Dylan Murnane (IFK Mariehamn), Jair (Ilves), Ilmari Niskanen (KuPS), Mika Ojala (Inter), Juha Hakola (Honka)