Laitureilla ja laitahyökkääjillä voi olla eri joukkueissa erilaisia rooleja ja tehtäviä. Jotkut leikkaavat sisään ja hakevat itse ratkaisuja, toiset ajavat kohti päätyrajaa ja etsivät joukkuekavereitaan keskityksillä ja osa viilettää jatkuvasti hyökkäyksen kärkenä.

Olemme koonneet listan viidestä laitahyökkääjästä, joiden odotamme loistavan, kukin tyylillään, alkavalla kaudella Veikkausliigassa.

5. Enoch Banza, RoPS (lainalla HJK:sta)

Listauksen nuorin edustaja pelasi viime kauden lainalla Kokkolan Pallo-Veikoissa ja esiintyi edukseen. Banzalle, 20, kertyi Kokkolassa 34 ottelua, joissa hän teki yhteensä kahdeksan maalia ja syötti kuusi, kun kaikki kilpailut lasketaan mukaan.

Banza teki hiljattain jatkosopimuksen HJK:n kanssa ja lähti täksi kaudeksi peliajan perässä Rovaniemelle. Siirto palvelee kaikkia osapuolia loistavasti.

Banza debytoi HJK:n edustusjoukkueessa vuonna 2017. Viime kaudella hän nautti isoa vastuuta KPV:ssä. Kuva: Juha Tamminen

Pikkuhuuhkajissakin esiintynyt Banza on nopea ja taitava, hyökkäysvoimainen laitapelaaja.

Viime kaudella tuli näyttävä läpimurto pääsarjatasolle, tällä kaudella Banzalta odotetaan vielä enemmän.

4. Lucas Kaufmann

Lähes kymmenen vuotta Suomessa viettänyt Kaufmann, 29, on ollut tuttu näky myös kymppipaikan pelaajana, mutta viime vuosina hän on vakiinnuttanut paikkansa laidalla.

Brasilialainen Kaufmann on siitä erilainen kuin listan muut pelaajat, että hän ei hakeudu yhtä usein hyökkäysten päättäjäksi. Hän on enemmänkin mukana niiden aikaisemmassa vaiheessa.

Kaufmann on pelannut Suomen neljällä korkeimmalla sarjatasolla. Kuva: Juha Tamminen

Kaufmann tekee peliä laidalla. Viime kausi ei ollut tehojen puolesta hänen parhaansa, mutta hän oli silti yksi Hongan aktiivisimmista maalipaikkojen luojista.

Brassitaituri on pelaaja, jolle ei saa antaa ylimääräistä aikaa. Kaufmannin loistava potkutekniikka korostuu varsinkin erikoistilanteissa, mutta hän löytää oman kaverin tehokkaasti myös pelin tiimellyksessä, kun vastustaja antaa siihen mahdollisuuden.

3. Denis Oliinyk, SJK

Ukrainan A-maajoukkueessakin esiintynyt Oliinyk, 32, oli viime kaudella yksi SJK:n parhaimmista pelaajista, ellei paras.

Ensimmäinen täysi kausi seinäjokisten paidassa tiesi 25 ottelun, kahdeksan osuman ja kahden maalisyötön saldoa. Paremmin toimineessa joukkueessa hänen lukemansa olisivat voineet olla vielä kovemmat.

Oliinyk iski viime heinäkuussa pilkulta SJK:n voittomaalin FC Interiä vastaan. Kuva: Juha Tamminen

Oliinyk on liukas laitapelaaja, joka voi parhaimmillaan sitoa useammankin vastustajan puolustajan itseensä. Ukrainalainen hakeutuukin mielellään ohitustilanteisiin ja tulee niistä voittajana ulos kiitettävällä prosentilla.

SJK palkitsi viime kauden parhaan maalintekijänsä kahden vuoden jatkosopimuksella.

2. Ilmari Niskanen, KuPS

KiuPan kasvatti pelasi loistavan kauden ja sai kunnian iskeä KuPS:n voittomaalin ratkaisupelissä FC Interiä vastaan.

Niskasesta, 22, näkee, että hän on tehnyt kehityksensä eteen töitä. Hän on pelannut Veikkausliigassa ikäisekseen jo pitkään, ja joka kausi kentälle on astellut entistä kokonaisvaltaisempi pelaaja.

Niskanen on saavuttanut Veikkausliigassa pronssia, hopeaa ja viime kaudella kultaa. Kuva: Juha Tamminen

Fysiikaltaan hän edustaa nykyään hyökkäyspään pelaajien parhaimmistoa, mutta suurin kehitys on tapahtunut nimenomaan pallollisessa pelaamisessa. Niskanen ohittaa entistä luontevammin pelaajia ja käyttää molempia jalkojaan tehokkaasti. Hän oli jo viime kaudella pelipaikallaan yksi parhaimmista, mutta potentiaalia riittää yhä runsaasti.

Nuoren miehen tavoitteet ovat ulkomailla ja A-maajoukkueessa. Jos kehitys jatkuu samaa mallia, saattavat kummatkin toteutua jo lähiaikoina. Viime viikkoina huhut ovat vieneet häntä Skotlannin pääsarjaan (lue lisää TÄÄLTÄ).

1. Riku Riski, HJK

Kaksi viime kautta ovat osoittaneet, että Riski, 30, voisi vielä hyvin pelata korkeatasoisemmassa sarjassa.

Kummallakin kaudella menoa ovat hidastaneet harmilliset loukkaantumiset, mutta kunnossa ollessaan Riski saa pelaamisen näyttämään helpolta. Ulkomailla ja A-maajoukkueen matkassa vietetyt vuodet näkyvät oikea-aikaisissa liikkeissä ja korkean tason perustekemisessä.

Riski on pelannut HJK:ssa 70 ottelua, joissa hän on tehnyt yhteensä 22 maalia ja syöttänyt 13 Kuva: Juha Tamminen

HJK voi peluuttaa Riskiä millä tahansa paikalla hyökkäyksessä, ja hän hoitaa homman.

Tällä kaudella Riski pääsee loistamaan entistä enemmän, Helsinkiin on nimittäin haalittu todella kilpailukykyinen joukkue. Hän kuuluu varmasti sarjan tehokkaimpiin pelaajiin tänä vuonna.

Bubbling under:

Veikkausliigasta löytyy monia muitakin kyvykkäitä laitakiitäjiä, mutta kaikki eivät yksinkertaisesti mahdu viiden kärkeen. Tässä muutama pelaaja, jotka eivät aivan yltäneet listallemme, mutta ansaitsevat silti maininnan.

HJK:n Atomu Tanaka, 32, on yksi Veikkausliigan tämän kauden kovimmista paluumuuttajista. Edellisellä Suomen-reissullaan japanilaistaituri loisti erityisesti ylempänä keskikenttäpelaajana, mutta tällä kaudella hänet nähtäneen enimmäkseen laidalla.

SJK:n Billy Ionsilla on muutama vaikea kausi takana loukkaantumisten takia, mutta hän on parhaimmillaan erittäin vaarallinen ase. Ions, 26, on profiililtaan sellainen hyökkääjä, jota moni joukkue kaipaisi. Hän on nopea ja röyhkeä ja omaa hyvän laukauksen. Englantilainen pystyy operoimaan tarvittaessa myös piikissä.

32-vuotias Demba Savage ei ole ehkä enää parhaiden vuosien vireessään, mutta hän on yhä enemmän kuin hyödyllinen Hongalle. Taitavasti ohittava gambialaispeluri pystyy pelaamaan hyökkäyksen molemmilla laidoilla. Savagelta odotetaan parannusta viime kaudesta.

Kaikki Veikkausliigan ennakkopaketin artikkelit luettavissa TÄÄLTÄ