Serbian maajoukkuelaituri Aleksandar Katai on joutunut keskelle somekohua. Kohu ei kuitenkaan syntynyt pelaajan postauksista, vaan hänen vaimonsa Tea Katain Instagramissa julkaisemista, serbiankielisistä teksteistä.

Tea Katain sittemmin poistamia viestejä on kuvailtu rasistisiksi ja väkivaltaisiksi. Hän muun muassa uhkaili Black Lives Matter -liikkeen mielenosoittajia.

Aleksandar Katain seura kommentoi postauksia keskiviikkona kotisivuillaan. Seura suunnitteli tapaavansa pelaajan torstaina asiasta keskustellakseen, mutta keskustelujen tuloksista ei ole vielä tiedotettu mitään.

– La Galaxy sai aiemmin tänään kuulla sarjasta rasistisia ja väkivaltaisia somepostauksia, jotka julkaisi Tea Katai, La Galaxyn keskikenttäpelaaja Aleksandar Katain vaimo. La Galaxy tuomitsi postaukset jyrkästi ja vaati niiden välitöntä poistamista. La Galaxy vastustaa jyrkästi kaikenlaista rasismismia, myös sellaista, joka kannustaa väkivaltaan tai pyrkii hillitsemän tasa-arvoa tavoittelijoita ihmisiä, seuran tiedotteessa todetaan.

– La Galaxy on värillisen ja etenkin tummaihoisen yhteisön tukena mielenosoituksissa ja taistelussa järjestelmällistä rasismia, sosiaalista epätasa-arvoa, ihmisvihaa ja väkivaltaa vastaan.

Seura ilmoittaa tiedottavansa ”seuraavista askelista” myöhemmin. Se herättää epäilyksiä siitä, onko Katailla vielä tulevaisuutta Galaxyssa.

Aleksandar Katai pelasi kaksi edellistä kautta MLS:n Chicago Firessa, ja siirtyi Galaxyyn vapaana agenttina vuodenvaihteessa. Ennen MLS:ään siirtymistään hän pelasi La Ligan Alavésissa. 62 MLS-ottelussaan Chicagossa hän teki 18 maalia.

[readmore from=Black-lives-matter]

Katai on myös Serbian A-maajoukkueessa yhdeksän ottelua, joista kolme viime vuonna EM-karsinnoissa.

Aleksandar Katai julkaisi omalla Instagram-tilillään anteeksipyyntönsä vaimonsa viesteistä.

– Vaimoni Tea Katain julkaisemat someviestit olivat sopimattomia. En jaa hänen näkemyksiään eikä niitä suvaita perheessäni, Aleksandar Katai kirjoitti.

– Tuomitsen jyrkästi valkoisen ylivallan, rasismin ja väkivallan värillisiä kohtaan. Mustien elämillä on merkitystä.

– Tämä on virhe perheeltäni ja otan siitä täyden vastuun. Pidän huolen siitä, että perheeni ja minä ryhdymme tarvittaviin toimiin oppiaksemme, ymmärtääksemme, kuunnellaksemme ja tukeaksemme mustien yhteisöä.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Aleksandar Katai (@aleksandarkatai) on

Katai oli Galaxyn aloituskokoonpanossa kauden kahdessa ensimmäisessä MLS-ottelussa, ennen kuin koronavirus keskeytti kauden. Hänelle povattiin suurta roolia meksikolaisen Chichariton ja Cristian Pavonin rinnalla Galaxyn hyökkäyksessä. Nyt on epävarmaa, voiko ura seurassa ylipäätään jatkua.

Kannattajien mieliin Katai vaimon postaukset eivät ainakaan olleet, sillä suosituin kommenti Aleksandar Katain anteeksipyynnön alla kuului näin:

– Bro, sinulla on historiaa näistä. Kukaan ei usko paskapuheitasi. Galaxy pakotti sinut julkiseen anteeksipyyntöön, kaikki tietävät sen. Kerää kunniasi rippeet, pakkaa laukkusi ja lähde menemään. Sinä ja perheesi ette ole tervetulleita tänne.

Lähde: ESPN