Ykkösen kausi 2020 pääsi käyntiin lauantaina. Ohjelmassa oli avauspäivänä kaikkiaan neljä ottelua.

Kokkolassa Ykkösen suurin voittajasuosikki KPV sai tyytyä Keskuskentän uudella tekonurmella 1-1 -tasapeliin KTP:n kanssa. KPV:n kauden avausmaalin teki Simo Roiha. KTP:lle osui Anton Eerola.

Viime kaudella pahasti alakanttiin pelannut AC Oulu kellisti kotonaan sarjanousija Gnistanin 2-0. Oulun sarja-avaus ilahdutti epäilemättä, sillä viime kaudella se sai ainoan kotivoittonsa vasta päätöskierroksella. Nyt Niklas Jokelainen onnistui jo ensiminuuteilla, ja Anselmi Nurmela teki toisella jaksolla loppunumeroiksi 2-0.

Gnistanin päivä oli epäonninen siksikin, että se joutui tekemään kaksi vaihtoa jo ensimmäisellä kymmenminuuttisella sekä Saloum Faalin että Ilmari Hiedan loukkaannuttua.

Vakavin loukkaantuminen koettiin Kajaanissa. Toisen jakson ensiminuuteilla Jaron Johan Brunell jouduttiin kiidättämään sairaalaan ambulanssilla, kun AC Kajaanin Jules Samnda taklasi häntä rajusti. Samnda sai tilanteesta suoran ulosajon, ja Brunellin kauden pelätään päättyneen heti ensimmäiseen otteluun. Pohje- ja sääriluiden arvellaan murtuneen, ja Brunell leikattaneen Oulussa.

Jaro sai tilanteessa myös rankkarin, mutta Jaron avausmaalin ensimmäisellä puoliajalla tehnyt Anthony Olusanya ei onnistunut sitä hyödyntämään.

Jarokaan ei pelannut peliä loppuun täydellä miehityksellä, sillä Jim Myrevik ajettiin jo avausjakson lopulla ulos kahden varoituksen myötä. Tasapeli tuli myös maaleissa, sillä pisteet jaettiin luvuin 2-2. Brunellin vakavan loukkaantumisen takia lisäaikaa pelattiin peräti 25 minuuttia. Aivan sen lopussa Severi Kähkönen puski Olusanyan keskityksestä Jarolle tasoituksen. Kotijoukkue AC Kajaanin molemmat maalit teki Geoffrey Acheampong.

Kauden avauspelissä SJK Akatemia taipui kotikentällään EIF:lle 0-3. EIF:n maalit tekivät eteläafrikkalaiset Darren Smith ja Ayabulela Konqobe, sekä Juuso Liukkonen. Tässäkin ottelussa koettiin loukkaantuminen kun SJK:n edustusjoukkueen rinkiin kuuluva Samba Benga loukkaantui jo avausvartilla. Myös nilkkaansa loukkaantunut Benga joutui ambulanssin kyytiin.

KuPS tarjoaa Kansallisessa Liigassa monenlaista draamaa

Kansallisessa Liigassa KuPS oli ennen lauantaita sarjan ainoa puhtaan pelin joukkue. Nyt se koki kauden ensimmäisen tappionsa HJK:lle maalein 2-4, ja joutui päästämään peräti kolme joukkuetta ohitseen.

KuPS:n molemmat maalit teki sarjan tähtipelaajiin lukeutuva Gentjana Rochi, joka on tehnyt kolmessa pelissä jo kuusi maalia. Rochi ajettiin kuitenkin toisella varoituksella ulos ottelun loppuhetkillä. KuPS on alkukaudesta todella yleisöä viihdyttänyt, sillä se on tehnyt kolmessa pelissä jopa 12 maalia. Parin viikon takaisella avauskierroksella puhutti kuitenkin ennen muuta Lavidje Begolli, joka nöyryytti TPS-vahti Siiri Välimaata arvostelua osakseen saaneella maalillaan.

Takaisin lauantain otteluun. Siinä HJK:n maaleista kaksi teki kokenut Essi Sainio, yhden pilkulta Linda Ruutu ja yksi merkittiin KuPS:n omaksi maaliksi. Sainio ja PK-35 Helsingin Amanda Rantanen ovat tehneet alkukauden aikana kolme maalia, ja ovat Rochin lähimpiä uhkaajia maalitilastossa.

Sarjakärjessä on nyt PK-35 Helsinki, tasapistein Åland Unitedin ja HJK:n kanssa. TiPS voi nousta samoihin pisteisiin (7) sunnuntaina Ilveksen vieraana. PK-35 Helsinki läksytti lauantaina sarjajumbo TPS:ää maalein 4-0. Amanda Rantanen teki lisäajalla kaksi maalia, kun Anita Abu oli onnistunut ensimmäisellä puoliajalla kahdesti.

Kakkosessa huima lisäaika

Kakkosessa pelattiin lauantaina kaikkiaan kymmenen ottelua.

Lohko A:ssa sarjakärki JäPS otti kolmannen voittonsa kolmesta pelistä, kun se nujersi Viikingit vieraissa 0-2. Miro Schwalenstöcker ja Olli Valto tekivät järvenpääläisten maalit. Viikingit on A-lohkon jumbo hävittyään kaikki kolme peliään tekemättä maaliakaan. Tahraton saldo A-lohkossa on myös MiPK:llä sekä Honka Akatemialla ja PEPO:lla, mutta viimeksi mainitut ovat pelanneet vasta yhden pelin, ja MiPK:kin vain kaksi.

B-lohkossa kaikki joukkueet ovat pelanneet 2-3 ottelua. Sarjaa johtaa ainoa puhtaan pelin joukkue on Ilves/2. Ilveksen reservijoukkue tarjosi yhdessä isäntänsä KaaPon kanssa herkkua loppuun asti niille, joilla ei tullut kiire parkkipaikalle kesken pelin. Lisäajan alkaessa tilanne oli vielä 1-1, mutta loppunumeroiksi jäi lopulta Ilveksen 3-2 -voitto. Ensin osui Ilveksen Miska Rautiola, sitten KaaPo:n Pyry Tenho ja 94. minuutilla vielä Ilveksen Santeri Haarala.

Miesten Ykkönen

@miesten_ykkonen
Tänään pelattiin @KaarinanPojat - Ilves/2. Tilanne oli loppuhetkillä 1-1.

90' Rautiola 1-2
92' Tenho 2-2
94' Haarala 2-3

Päivän opetus: ÄLÄ 👏 IKINÄ 👏 LÄHDE 👏 MATSISTA 👏 KOTIIN 👏 ENNEN 👏 LOPPUVIHELLYSTÄ! Vaikka välttäisitkin ruuhkat parkkipaikalla. #Kakkonen

📽️ @MNR_fi

Ilves/2:n saldo on nyt yhdeksän pistettä yhdeksästä mahdollisesta. Se on tehnyt peleissä 11 maalia, ja neljän maalin Miska Rautiola johtaa lohkon maalitilastoa. Lohkon kakkosena on Atlantis, joka voitti lauantaina SalPan vieraissa samoin 2-3 -numeroin. Cheikh Touré teki Atlantikselle kaksi maalia.

C-lohkon kärkeen nousi lauantaina oululainen Hercules, joka voitti vieraissa VIFK:n 2-1. Voittomaalin teki lisäajalla nigerialainen Muritala Adeniran. Molemmilta joukkueilta ajettiin yksi pelaaja ulos.

Puhtaalla pelillä jatkavat myös kauden molemmat kaksi otteluaan voittanut RoPS:n kakkosjoukkue RFA ja ainoan pelinsä voittanut JJK. RFA kaatoi lauantaina Kiiston 3-2. JIPPO puolestaan rökitti KuFu98:aa maalein 4-0 Joona Hiltusen tehtyä hattutempun. Hiltunen on lohkon maalipörssissä toisena FC Vaajakosken neljä maalia tehneen Matias Sarlinin jälkeen. Kolmessa maalissa on kaikkiaan neljä pelaajaa.

Lähteet: Gnistanin kotisivut, Svenska Yle, Palloliiton kotisivut, HJK:n kotisivut