Koronaviruspandemia on tehnyt jalkapallovuodesta 2020 täysin poikkeuksellisen, mutta tällä viikolla päästään europelien ratkaisuotteluissa oikein kunnolla asiaan. Sekä Eurooppa-Liiga että Mestarien liiga pelataan loppuun intensiivisinä Final Eight -turnauksina, ensinmainittu Saksassa ja toinen Portugalin Lissabonissa.

Ensimmäisenä vuoron saa Eurooppa-liiga, jonka neljä puolivälierää pelataan maanantain ja tiistain aikana. Keskiviikosta eteenpäin on Mestarien liigan vuoro, päivä per peli -tahdilla.

Pelejään yhä jatkavan 16 joukkueen riveissä nähdään yksi suomalainen, Huuhkajien Lukas Hradecky. 30-vuotias Hradecky nähdään varmasti maalilla maanantai-iltanakin, kun Leverkusen kohtaa Internazionalen, yhden kilpailun suurimmista voittajasuosikeista. Näin Hradecky pääsee tänä kesänäkin ottamaan mittaa Huuhkajien kesän 2021 EM-kisojen vastustajista Romeu Lukakusta (Belgia) ja Christian Eriksenistä (Tanska).

Eurooppa-liigan otteluaikataulu on seuraavanlainen:

Maanantai 10.8.
22.00 Manchester United-FC Kööpenhamina, Köln
22.00 Internazionale-Bayer Leverkusen, Düsseldorf

Tiistai 11.8.
22.00 Wolverhampton-Sevilla, Duisburg
22.00 Shakhtar Donetsk-FC Basel, Gelsenkirchen

Sunnuntai 16.8.
22.00 Inter-Leverkusen/Donetsk-Basel, Köln

Maanantai 17.8.
22.00 Wolves-Sevilla/Man Utd-Kööpenhamina, Düsseldorf

Perjantai 21.8.
22.00 Loppuottelu, Köln

Kaikki pelit ovat nähtävissä C Moren kanavilla.

Koska pudotuspelit ovat poikkeuksellisesti yksiosaisia, pelataan jokainen peli ratkaisuun saakka. Jos tilanne on varsinaisen peliajan jälkeen tasan, on edessä jatkoaika ja mahdollinen rangaistuspotkukilpailu.

Kilpailun voittajalle on tarjolla paitsi pokaali ja useiden miljoonien eurojen palkintorahat, niin myös paikka ensi kauden Mestarien liigan lohkovaiheeseen. Puolivälieräjoukkueista puolet on tosin jo selviytynyt Mestarien liigaan kansallisen sarjansa kautta. Jos siis Eurooppa-liigan voittaa joku joukosta Manchester United, Inter, Sevilla tai Shakhtar Donetsk, lunastaa suoran lohkovaihepaikan Ligue 1:n Rennes.

Sunnuntaista lähtien jokaisen joukkueen on täytynyt asettua ”karanteenihotelliinsa”, ja niiden täytyy pysyä siellä kilpailusta putoamiseensa saakka. Näin pyritään varmistamaan, ettei joukkueiden sisällä puhkeaisi uusia koronatartuntoja. Kaikki neljä pelipaikkaa sijaitsevat hyvin lähellä toisiaan Nordrhein-Westfalenin osavaltiossa. Ottelut pelataan tyhjille katsomoille.

Tavallisesti europeleissä joukkueet ovat saaneet nimetä vain loppuotteluun 23 pelaajaa tavanomaisen 18 pelaajan sijaan. Nyt kokoonpanoluetteloon voi kuitenkin ottaa 23 pelaajaa koko lopputurnauksen ajan. Koronatauon jälkeiseltä ajalta tuttu viiden vaihdon sääntö on luonnollisesti myös käytössä. Jatkoajalle menevissä peleissä sallitaan jatkoajalla jopa kuudes pelaajavaihto.

Joukkueiden varoitustilit on nollattu neljännesvälierien jälkeen, joten uusia pelikieltoja lopputurnauksessa ei kovin paljon ole odotettavissa. Pelikiellossa puolivälierissä ovat kuitenkin Leverkusenin Charles Aránguiz, FC Kööpenhaminan Michael Santos, Wolvesin Daniel Podence, Shakhtar Donetskin Davit Khocholava ja Baselin Eray Cömert. Sivussa ovat koronavirustartunnan vuoksi myös Sevillan Nemanja Gudelj sekä korona-altistuksen takia karanteeniin jäänyt Leverkusenin Nemian Amiri.

Jos jyrää Robert Lewandowski täysin ylivoimaisesti Mestarien liigan maalipörssissä, niin Eurooppa-liigan maalikuninkuudesta käydään vielä kova taisto. Mukanaolevien joukkueiden pelaajista Wolvesin Diogo Jota ja Manchester Unitedin Bruno Fernandes ovat kärkipaikalla yhdessä neljän muun (mm. Rangersin Alfredo Morelos) kuusi maalia tehneen pelaajan kanssa. Viisi maalia on Sevillan Munirilla, Manchester Unitedin Mason Greenwoodilla ja Baselin Fabian Freilla.