Barcelona on juuri nyt kuin luonnonmullistuksen kourissa. Lähes 20 vuotta kaupungissa asunut ja koko sen ajan FC Barcelonan joukkueita edustanut Lionel Messi ilmoitti tiistaina seurajohdolle, että hän haluaa purkaa sopimuksensa ja vaihtaa maisemaa.

Asia ei kuitenkaan ole täysin yksinkertainen. Sopimuspykälä, joka olisi sallinut Messin poistua Barcelonasta ilman siirtokorvausta, vanheni kesäkuussa. Hänen sopimuksessaan olevaa 700 miljoonan euron ulosostohintaa taas ei mitä todennäköisimmin yksikään seura tule maksamaan.

Niinpä edessä lienevät neuvottelut joko siirtokorvauksesta ostavan seuran kanssa tai mahdollisesta Messin sopimuksen purusta. Hänen sopimuksensa Barcelonan kanssa ulottuu kesään 2021, joten tuolloin siirtokorvausta ei tarvitsisi maksaa. Barcelonan puheenjohtajana vuosina 2000-2003 toimineen Joan Gaspartin mielestä juuri tämä olisi oikea tapa toimia.

– Messi ei saa lähteä. Hän lähtee seurasta vuonna 2021. Olen nähnyt sopimuksen, ja se on hyvin selkeä. Purkupykälä umpeutui kesäkuussa, eikä paluuta ole, 13-vuotiaan Messin vuonna 2001 La Masia -akatemiaan hankkinut Gaspart sanoi Radio Marcan haastattelussa.

– Näen mieluummin Messin lähtevän ensi vuonna ilmaiseksi kuin nyt 700 miljoonaa euroa pienemmällä summalla. Täällä määrää seura, ei pelaaja. Rakastan Messiä paljon, mutta Barcelonaa rakastan enemmän.

Gaspartin pestin alkajaisiksi Luis Figo siirtyi Barcelonasta Real Madridiin uudella ME-siirtosummalla, koska Real Madrid maksoi sopimuksessa olleen ulosostopykälän. Myös Rivaldo vaihtoi hänen aikanaan maisemaa, kun sopimus purettiin ja brassi siirtyi AC Milaniin. Gaspartin mukaan nyt on aika pitää kiinni periaatteista.

– Sopimuksessa on 700 miljoonan euron ulosostopykälä, ja sopimuksia pitää kunnioittaa. Ymmärrän, että hänen lähipiirinsä painostaa lähdön onnistumiseksi, mutta jos minä olisin Barcan puheenjohtaja, en neuvottelisi euroakaan. En euroakaan.

[readmore from=Messi-Lionel]

– Me kaikki haluamme, että Messi jää Barcaan. Entä jos hän ei halua jäädä? Mitä sitten tapahtuu? Eikö miljoonilla seuran jäsenillä, jotka pyytävät häntä jäämään, ole merkitystä? Eikö Messi usko, että Barca on auttanut häntä tulemaan siksi, joka hän on?

– Messiä rakastetaan valtavasti ja minä toivon, että hän nauttii täällä vielä yhdestä vuodesta. Minusta olisi parempi vaihtoehto, että hän lähtee suuttuneena kuin että hän lähtee 699 miljoonalla. Euroakaan ei pitäisi tinkiä.

– Se, että Messi lähtisi halvemmalla kuin hänen (700 miljoonan euron) ulosostohintansa on, olisi nöyryyttävämpää kuin 2-8 (toim. huom. Barcelonan tappiolukemat Bayern Münchenille Mestarien liigan puolivälierässä). Messi ei saa unohtaa, että seuran jäsenet rakastavat enemmän Barcaa kuin pelaajaa, Gaspart lataa.

Lähde: Mundo Deportivo