Suomalainen pääsarjajalkapalloilu täyttää tänään 10. elokuuta tasan 90 vuotta. Suomen mestaruudesta oli toki pelattu cup-muotoisesti vuodesta 1908 lähtien, mutta tammikuussa 1930 päätettiin kansallisen pääsarjan perustamisesta. Palloliiton puheenjohtajana toimi tuolloin Erik von Frenckell.

A-sarjaksi kutsuttuun sarjaan selviytyivät osin alueellisten karsintojen kautta seuraavat kahdeksan joukkuetta: Helsingistä HPS, HIFK, Stjärnan ja Kiffen (tuolloin KIF), Turusta ÅIFK ja TPS, Viipurista ViPS ja Vaasasta VPS.

Joukosta vain HIFK ja TPS pelaavat tälläkin kaudella pääsarjassa, ja kuinka ollakaan, juuri nuo kaksi joukkuetta ovat tänään Veikkausliigassa vastakkain. Töölössä pelattava ottelu alkaa kello 18.30. Päivän toinen Veikkausliiga-peli on samaan aikaan starttaava Honka-SJK.

Kahdeksan joukkueen pääsarjan avauskierros pelattiin siis tasan 90 vuotta sitten. Räväkimmän startin otti peräti 9-2 -numeroin Stjärnanin kaatanut TPS. A-sarjan ensimmäisen maalin teki kuitenkin Stjärnanin Isidor Hirschovits. Kaikki kierroksen tulokset näkyvät alla olevassa twiitissä.

Pääsarjahistorian ensimmäinen kausi pelattiin yksinkertaisena, joten kullekin joukkueelle kertyi seitsemän ottelua. Sarjan päätteeksi 12.10. pelattiin kuitenkin uusintaottelu mestaruudesta. Töölössä pelattua ottelua seurasi lähes 3 500 katsojaa. HIFK voitti sarjassa yhtä monta keränneen TPS:n uusintaottelussa 4-1 ja juhli siten pääsarjahistoriamme ensimmäistä mestaruutta. Pronssia voitti HPS.

Jutun lähteenä on käytetty Byyrin erinomaista artikkelia Suomen jalkapallohistorian ensimmäisen pääsarjakauden historiasta. Artikkelin pääsee lukemaan täältä.