Wales käytti paikkansa Huuhkajia vastaan ja nappasi niukan voiton – Leo Väisänen tuhlasi unelmatontin

© Kuva: Getty Images
KuPSin eurounelma on elossa! Lyö veto ja hyödynnä talletusbonus!

Tyhjyyttä ammottanut Helsingin Olympiastadion toivotti Suomen A-maajoukkueen tervetulleeksi takaisin sitten lokakuun 2015, jolloin Huuhkajat isännöi Pohjois-Irlantia. Wales käytti oman paikkansa, kun Suomi tuhlasi omansa ja Wales vei pisteet maalein 1-0.

Uudistetun Olympiastadionin avausottelu olisi ehdottomasti ansainnut yleisönsä, mutta koronaviruksen takia ottelu jouduttiin pelaamaan ilman katsojia. UEFA:n tarkka protokolla tarkoitti käytännössä muun muassa sitä, että pelaajat istuivat vaihtopenkkien vieressä yksittäisillä penkeillä metrin etäisyydellä toisistaan. Rivi oli kymmeniä metrejä.

Ennen alkuvihellystä molemmat joukkueet myös polvistuivat antaakseen tukensa Black Lives Matter -liikkeelle.

Suomen avaus oli vähintäänkin yllättävä. Markku Kanerva nimesi avaukseen debytantti Ilmari Niskasen sekä vasta neljättä maajoukkuepeliä pelanneen HJK-toppari Daniel O’Shaughnessyn. Ryhmitys oli paperilla laitettu muotoon 4-4-2, mutta jo avausminuuteista lähtien oli nähtävissä, että ryhmitys taipui puolustaessa 5-3-2-muotoon ja hyökätessä 3-5-2-muotoon.

Hermostunut alku

Suomi pelastui heti ensi minuuteilla takaiskulta, kun Walesin hyökkääjä Kieffer Moore sai pallon maaliin jo neljännellä minuutilla. Moore kuitenkin rikkoi ennen osumaansa O’Shaughnessya, eikä maalia hyväksytty. Tilanne lähti vasemmalta laidalta, jossa Man Unitedin laituri Daniel James haastoi Niskasta ja keskitti maalille. Niskanen sai nopeasti nähdä kansainvälisen pelin vaatimustason.

Suomelle sattui luvattoman paljon helppoja pallonmenetyksiä keskikentän keskustassa ensimmäisen puoliajan alkupuolella. Pallo poltti jaloissa niin Tim Sparvilla kuin Joni kaukolla. Wales pyrki hyödyntämään tilanteenvaihdot nopeasti. Paras paikka aukesi Real Madridin supertähti Gareth Balelle, joka pääsi hyökkäyksen päätteeksi laukomaan boksin kulmasta oikealta. Laukaus kuitenkin viuhui vasemman tolpan ohi.

Suomi ja Niskanen pääsivät peliin mukaan

Pelin edetessä Suomen peli parantui selkeästi. Lopulta pallonhallintakin meni Suomelle 55-prosenttisesti ensimmäisellä puoliajalla. Suomi onnistui myös rakentamaan pidempiä hyökkäyksiä paremmin.

Myös Huuhkajat sai pallon maaliin 23. minuutilla. Joel Pohjanpalolle pelattiin linjan taakse korkea syöttö. HSV:ssä upean loppukauden lainalla pelannut hyökkääjä pudotti alaspäin Kaukolle, jonka laukaus upposi tarkasti maalin vasempaan nurkkaan. Pohjanpalo oli kuitenkin tilanteessa paitsiossa.

Oikealla laidalla wingback-roolissa pelannut Niskanen lämpesi muun joukkueen kanssa pelin edetessä. Niskanen pääsi pariin otteeseen 1vs1-tilanteeseen Tottenhamin laitapuolustaja Ben Daviesin kanssa.

Niskanen haki suoraviivaisesti oikean jalkansa vapaaksi ja keskitti boksiin. Yksi Niskasen keskityksistä löysi myös Kaukon otsan, mutta pusku epäonnistui vaikeasta asennosta. Niskasen avauspuoliaika Huuhkajissa oli kuitenkin alun hermoilun jälkeen varsin positiivinen.

Bale vaihtoon ja pallo tolppaan

Tauolla Wales teki yllättävän vaihdon, kun kapteeni Gareth Bale otettiin vaihtoon ja hänen tilalle tuli viime kauden Bournemouthissa lainalla Liverpoolista pelannut Harry Wilson. Joko Walesin päävalmentaja Ryan Giggs säästeli Balea seuraavaan otteluun Bulgariaa vastaan tai sitten mies sai jonkinlaisen vamman.

Balea ei ainakaan toisella puoliajalla näkynyt vaihtopenkillä, joten mies saattoi olla hoidettavana. Lopulta hän saapui penkille noin vartti ennen ottelun loppua. Mitään näkyvää vammaa ei Balelle näkynyt. Giggs perusteli vaihtoa ottelun jälkeen, lue lisää!

Huuhkajat ei tehnyt tauolla vaihtoja, mutta tuli erittäin pirteästi toiselle puoliajalle. Viiden minuutin pelaamisen jälkeen Suomi sai kulmapotkun. Niskanen keskitti taka-alueelle, josta Pohjanpalo puski pallon kohti vasenta tolppaa. Tolpalle juoksi toppari Leo Väisänen, joka onnistui kuitenkin ohjaamaan pallon tyhjästä maalista tolppaan.

Vaihtojen kautta liikettä, mutta omissa soi

Suomen keskikentän kolmikko Glen Kamara, Tim Sparv sekä Joni Kauko joutuivat tekemään ison työmäärän. Juoksukilometrejä tuli runsaasti, kun tiivis kolmikko juoksi laidalta toiselle puolustaessa tukkien keskustan tiloja.

Väsymys alkoi painaa hiljalleen, ja Kanerva reagoi siihen parilla vaihdolla. 71. minuutilla Fredrik Jensen tuli Kaukon tilalle ja 76. minuutilla Thomas Lam korvasi kapteeni Sparvin. Pallonhallinta ja pelin virtaus olivat kääntyneet hiljalleen Walesille.

Lopulta Wales rokotti. Suomen puolustuksen oikealle laidalle syntyi valtava tila, johon pallo pelattiin Daniel Jamesille juoksuun. James pelasi kovan ja matalan pallon maalille, josta Moore ohjasi pallon Hradeckyn käsien kautta maaliin. Niskasen ja Väisäsen merkkaaminen epäonnistui ja Davies onnistui antamaan täydellisen syötön auenneeseen tilaan.

Keinot loppuivat

Suomi yritti tappiotilanteessa nostaa ryhmitystään korkeammalle. Pyry Soiri tuli kentälle Ilmari Niskasen tilalle. Niskanen saa olla kohtuullisen tyytyväinen debyyttiinsä, mutta KuPSin laituri sai nähdä myös kansainvälisten pelien raadollisuuden. Yksi huono sijoittuminen maksoi lopulta ratkaisevan maalin.

Lopussa Juhani Ojala nostettiin kärkeen, mutta Suomen hyökkäykset olivat melko ponnettomia. Pitkät pallot eivät tuottaneet toivottua tulosta, eikä Suomi päässyt lopulta kovinkaan hyville tekopaikoille.

Viimeisellä minuutilla Suomi sai vielä hyvän hyökkäyksen oikealta. Pyry Soirin keskitys blokattiin kulmapotkuksi. Kulmaan nousi myös Lukas Hradecky, joka pääsi puskemaan, mutta heikolla menestyksellä. Lue Hradeckyn kommentit pelistä tästä!

Wales oli lopulta maalin verran parempi, mutta ei Suomi huonosti pelannut. Hyökkääminen varsinkin toisella puoliajalla oli kuitenkin todella heikkoa. Suomi ei onnistunut omasta paikastaan, ja Wales käytti omansa tehokkaasti. Nations Leaguen B-liigan taso näkyi torstai-iltana nimenomaan tehokkuudessa.

Suomen pelit jatkuvat jo sunnuntaina, kun joukkue matkustaa Irlannin vieraaksi.

Juho Hirvonen, Helsinki
Twitter: @jkhirvonen


CFR CLUJ vs KUPS – 100.00 JÄTTIKERROIN

1. Avaa pelitili Betssonille.
2. Talleta 10-100€ – saat talletuksesi tuplana.
3. Lyö vähintään 1€ veto KuPSin voitosta.

Saat 100.00 jättikertoimen!

KuPSin eurounelma on elossa! Lyö veto ja hyödynnä talletusbonus!