Varsinaisissa EM-karsinnoissa selvitettiin vuonna 2019 kaikkiaan 20 osallistujamaata kesälle 2021 siirrettyihin EM-kisoihin – joukossa tunnetusti myös kisojen ensikertalainen Suomi. Loput neljä maata piti selvittää viime maaliskuussa Nations Leaguen playoffeissa, mutta koronapandemia siirsi pudotuspelit syksylle.

Vihdoin torstaina viimeistä karsintavaihetta päästiin jatkamaan. Formaatti on edelleen sama: yksiosaiset välierät ja yksiosainen finaali neljään ryhmään jaettujen 16 maan kesken. Kunkin finaalin voittaja raivaa siis tiensä EM-lopputurnaukseen.

Neljä finaaliottelua pelataan 12. marraskuuta. Draamaa riitti silti huikeasti jo välierävaiheessa, kun peräti neljä kahdeksasta ottelusta meni jatkoajalle ja näistä kolme aina rangaistuspotkukilpailuun saakka. EM-haaveet kaatuivat siis monelta hyvin dramaattisella tavalla.

A-liigan finaalissa kohtaavat marraskuussa Unkari ja Islanti. Islanti on siis lähellä jatkaa arvoturnausputkeaan jo kolmien kisojen mittaiseksi. Islanti kukisti Reykjavikissa Romanian 2-1 kahdella maan supertähden, Evertonin Gylfi Sigurdssonin ensimmäisen puoliajan maalilla. Romanian kavennuksen teki toisella puoliajalla rankkarista Alexandru Maxim.

UEFA EURO 2024

@EURO2024
🇮🇸 A 3rd major tournament is one match away for Iceland following their play-off semi-final win against Romania 👏

#EURO2020

Unkarille välierässä taipui Huuhkajien sunnuntainen vastus Bulgaria. Sofiassa pelattu ottelu kääntyi Unkarin eduksi maalein 1-3. Unkarin maalit tekivät RB Leipzigin toppari Willi Orban, Zsolt Kalmar ja Nemanja Nikolics. Georgi Yomov teki Bulgarialle lohtumaalin vain vähän ennen ottelun loppua.

B-liigan finaali pelataan Pohjois-Irlannin ja Slovakian välillä. Pohjois-Irlanti venyi, sillä se pudotti vieraskentällä Sarajevossa ennakkosuosikki Bosnia ja Hertsegovinan ulos EM-kisoista. Näin kisoissa ei nähdä muun muassa Barcelonaan siirtynyttä Miralem Pjanicia ja AS Roman Edin Dzekoa.

Kotijoukkue Bosnia ja Hertsegovina voitti ensimmäisen puoliajan 1-0 AC Milanin Rade Krunicin maalilla. Aberdeenin Niall McGinn toi vieraat tasoihin 53. minuutilla, ja koska enempää maaleja ei nähty, mentiin ottelussa jatkoajalle ja aina rankkarikisaan. Supertähdet Pjanic ja Dzeko upottivat kyllä omat pilkkunsa, mutta koska Haris Hajradinovic ja Edin Visca epäonnistuivat, vei Pohjois-Irlanti jatkopaikan rankkarilukemin 4-3.

Irlantien välistä finaalia ei nähdä, sillä Slovakia pudotti Irlannin niin ikään rankkarikisan jälkeen. Bratislavassa pelatussa ottelussa ei peliajalla maaleja nähty, mutta pilkut Slovakia voitti 4-2, epäonnistumatta itse kertaakaan. Irlannilta pilkut missasi Prestonin Alan Browne ja Tottenhamin Matt Doherty. Brownen rankkarin torjui maalivahti Marek Rodák, ja Doherty ampui rankkarinsa ylärimaan. Irlannille putoaminen oli katkera, sillä vaihdosta sisään otettu Browne osui jatkoajalla tolppaan.

Bulgarian ja Irlannin pudottua Suomen Nations League -lohkon joukkueista EM-kisoissa nähdään siis vain Wales ja Suomi.

Kenties koko illan odotetuin ottelu pelattiin Oslossa, kun vastakkain asettuivat Norja ja Serbia. Molempien riveissä on useita huippupelaajia, ja etenkin nuoresta Norjan joukkueesta on kehkeytymässä erittäin mielenkiintoinen seurattava Erling Braut Hålandin (Borussia Dortmund) ja Martin Ødegaardin (Real Madrid) kaltaisten pelaajien myötä.

Ensi vuoden EM-kisoissa ei kuitenkaan Hålandia, Ødegaardia ja kumppaneita nähdä, vaan nuorukaiset saavat odottaa arvokisadebyyttiään ainakin vuoden 2022 MM-kisoihin saakka, ehkä pidempäänkin. Serbia oli Ullevålilla parempi maalein 2-1, joskin jatkoaikaakin tarvittin.

Serbian sankari oli joukkueensa molemmat maalit tehnyt Sergej Milinkovic-Savic. Lazion keskikenttäpelaaja onnistui ensin 80. minuutilla ja sitten uudestaan jatkoajan 12. minuutilla. Norjan vei jatkoajalle Rostovin Mathias Normann, joka tasoitti pelin kaksi minuuttia ennen 90-minuuttisen täyttymistä. 25-vuotias Milinkovic-Savic pelasi 17. maaottelunsa, mutta maalit olivat miehen maajoukkueuran ensimmäiset. Melkoisen tärkeään paikkaan SMS onnistui.

UEFA EURO 2024

@EURO2024
🇷🇸 Super sub! Double for Milinković-Savić ⚽️⚽️

#EURO2020

Serbia isännöi C-liigan loppuottelussa Skotlantia, joka pudotti rankkarikisan jälkeen Israelin. Pilkuille mentiin 0-0 -tilanteessa, mutta 11 metristä onnistuivat kaikki viisi skotlantilaista. Israelin ainoa epäonnistuja oli Kiinasta PSV:hen siirtynyt Eran Zahavi, jonka yrityksen maalivahti David Marshall torjui.

Zahavi sijoittui 11 maalillaan EM-karsintojen maalitilaston jaetulle kakkossijalle yhdessä Cristiano Ronaldon kanssa – niukasti Harry Kanen taakse ja Teemu Pukin edelle. Skotlanti oli lähellä voittoa jo jatkoajalla, kun Liam Cooper ampui pelin viimeisestä tilanteesta tolppaan.

D-liigan finaaliin selviytyivät Georgia ja Pohjois-Makedonia. Jo etukäteen olisi selvää, että neljän joukkueen joukosta saataisiin EM-kisoihin yksi arvokisojen ensikertalainen.

Georgia voitti jo alkuillasta kotonaan Valko-Venäjän 1-0, Tornike Okriashvilin tehtyä rankkarista pelin ainoan maalin. Kosovo sai puolestaan taipua Skopjessa maalein 1-2. Kotijoukkue siirtyi johtoon Benjamin Kolollin omalla maalilla, kunnes Florent Hadergjonaj toi Kosovon tasoihin. Loppunumerot 2-1 viimeisteli jo 33. minuutilla Darko Velkovski. Kosovo loi vielä pelin viime sekunneilla hyvän paikan tasoituksen, mutta Pohjois-Makedonian maalivahti Stole Dimitrievski venyi tärkeään tuplatorjuntaan.

Kosovolle tappio oli epäilemättä ankara pettymys. Se pelasi ensimmäisiä EM-karsintojaan ja suoriutui lohkossaan erinomaisesti aktiivisella pelitavallaan ilahduttaen. Kosovo oli vielä karsintojen päätosottelussa EM-kisapaikassa kiinni, mutta taipui lopulta Tshekille 1-2 ja jäi lohkonsa kolmanneksi.

https://twitter.com/DardanianFooty/status/1314305559684882440

EM-kisojen isäntämaihin lukeutuvat Skotlanti ja Unkari säilyttivät yhä mahdollisuutensa pelata EM-otteluita kotikentällään. Dublinissa ei sen sijaan nähdä Irlannin pelejä, vaan paikan saattaa lunastaa Pohjois-Irlanti.

UEFA EURO 2024

@EURO2024
When you book your play-off final place 🥳

#EURO2020

Tulokset ja karsintafinaalit:

Bulgaria-Unkari 1-3
Islanti-Romania 2-1
Finaali: Unkari-Islanti

Bosnia ja Hertsegovina-Pohjois-Irlanti 1-1, 3-4rp.
Slovakia-Irlanti 0-0, 4-2rp.
Finaali: Pohjois-Irlanti-Slovakia

Norja-Serbia 1-2ja.
Skotlanti-Israel 0-0, 5-3rp.
Finaali: Serbia-Skotlanti

Georgia-Valko-Venäjä 1-0
Pohjois-Makedonia-Kosovo 2-1
Finaali: Georgia-Pohjois-Makedonia