Yöpakkaset ovat saapuneet Suomen syksyyn ja ensilumikin on jo suureen osaan maata satanut. Veikkausliigan kausi jatkuu vielä pitkään, mutta miesten alemmilla sarjatasoilla ja Kansallisessa liigassa on jo päästy loppusuoralle.

Ykkösen kaudesta piti olla pelattuna jo täydet 20 kierrosta, jolloin kausi olisi enää kahta kierrosta vaille valmis. Koronapandemiasta johtuvien syiden takia on jouduttu kuitenkin siirtämään peräti viisi ottelua, joten seuraavien yhdeksän päivän aikana pelataan viikonlopun täyden kierroksen lisäksi myös viisi rästiottelua. Kolme niistä on vuorossa jo tänään.

VPS ja KTP ovat sarjan ainoat joukkueet, joilla pelejä on jäljellä vielä neljä. VPS on jäänyt karsijan paikasta yhdeksän pistettä, joten sen loppukauden panokset ovat lähinnä teoreettisia. Vaasan seudun vaikea koronatilanne johti siihen, että VPS saa ottaa loppuihin kahteen kotipeliinsä (sunnuntaina Gnistania ja ensi viikon keskiviikkona KTP:tä vastaan) vain kymmenen katsojaa per peli. Vaasassa annettiin kuitenkin luovuuden kukkia, ja nuo piletit päätettiin myydä todellisina VIP-lippuina huutokaupalla (lue lisää).

Poikkeuksellinen on myös Vepsun tiistainen vierasottelu Porissa Musan Salamaa vastaan. Poriin maanantaina tupsahtanut lumi pakotti siirtämään ottelun Karhuhalliin, joten tämän päivän MuSa-VPS pelataan siis sisätiloissa, luonnollisesti koronavarotoimien vallitessa.

Musan Salama

@MusanSalama
❗️ HUOM ❗️

👉 Huominen ottelu siirtyy Karhuhalliin Stadionille sataneen lumen vuoksi

📝: bit.ly/31nSFke

#MusanSalama #Ykkönen #HalaMuSa #MUSVPS @MiestenYkkonen @VPS1924

Musan Salama

@MusanSalama
🍂 S Y Y S L O M A 🍂

2️⃣ kotiottelua jäljellä
👏 Kiitos jo tässä vaiheessa!

🔜 Huomenna @VPS1924 klo 18.30
✨ Tervetuloa viettämään syysloman alkua huomenna Stadionin iltavaloihin!

🎟: bit.ly/34bID7I

#MusanSalama #Ykkönen #HalaMuSa #MUSVPS
📸 @urheilusuomi

Kahdessa muussa tiistain rästiottelussa on isot panokset Ykkösen nousutaistelussa. Sarjaa johtaa AC Oulu kuuden pisteen erolla ennen KTP:tä ja Jaroa, mutta KTP on pelannut kaksi ja Jaro yhden ottelun oululaisia vähemmän. Tänään KTP hakee pisteitä eron kiinni kuromiseksi Mikkelistä ja Jaro Seinäjoelta. Kaikki ottelut MP-KTP, SJK Akatemia-Jaro ja MuSa-VPS alkavat kello 18.30.

AC Oulun loppuohjelma on kolmikon helpoin, sillä se kohtaa vielä kotonaan MP:n ja vieraissa EIF:n. Kummallakaan joukkueella ei enää varsinaista panosta enää ole. Lauantain Jaro-KTP -ottelussa panokset puolestaan lienevät todella suuret.

Sarjan putoajista kaksi on jo varmistunut, sillä sekä MYPA että SJK Akatemia putoavat varmuudella Kakkoseen. MYPA on saanut viimeisistä 11 ottelustaan vain kaksi pistettä ja SJK Akatemiakin vain viisi. Molempien sarjatason vaihtuminen sinetöityi siten jo hyvissä ajoin.

Viime syksynä Kakkosesta noussut Gnistankin oli pitkään pahassa putoamiskurimuksessa, mutta löysi vireensä kauden edetessä. ”Kipinä” on voittanut viimeisistä kahdeksasta ottelustaan puolet ja on noussut putoamisviivan yläpuolelle kaksi pistettä AC Kajaania enemmän keränneenä. Kolmas putoaja on jompikumpi näistä.

AC Kajaani on pelannut ottelun Gnistania vähemmän. Se kohtaa tällä viikolla kotonaan molemmat putoajat MYPA:n ja SJK Akatemian sekä päätöskierroksella vieraissa KTP:n. MYPA ja SJK Akatemia ovat hävinneet kaikki kauden vierasottelunsa. Gnistan pelaa Vaasan ”VIP-ottelun” lisäksi kotipelin KPV:tä vastaan.

[readmore from=Ykkönen]

Veikkausliigassa viime vuonna pelannut KPV on piristynyt loppukautta kohti, sillä sen saldo kolmesta viime ottelusta on voitto Jarosta, tasapeli KTP:tä vastaan sekä murskaava 8-2 -voitto AC Kajaanista puolitoista viikkoa sitten. Ottelu oli sikälikin erikoinen, että siinä nähtiin peräti kaksi hattutemppua. Kolme maalia mieheen viimeistelivät Aleksi Tarvonen Aboubakar Jr. Doumbia.

Ykkösen maalikuninkuus on näillä näkymin kahden kauppa. EIF:n Darren Smith on tehnyt 16 maalia ja MuSa:n Juuso Aalto 14. Kymmenessä maalissa ovat Jaron Anthony Olusanya ja KPV:n Aleksi Tarvonen.

Ykkösen kauden päätöskierros pelataan lauantaina 31. lokakuuta.