Kerroimme tiistaina siitä, kuinka AC Milanin ruotsalaishyökkääjä Zlatan Ibrahimovic nosti kissan pöydälle ja hämmästeli Twitter-tilillään, kuka ”tekee rahaa hänen nimellään ja kasvoillaan”. Zlatanin puuskahdus liittyi EA Sportsin lokakuussa julkaisemaan FIFA 21-videopeliin. Hän esitti epäilynsä siitä, onko peliyhtiöllä oikeutta käyttää pelissä hänen nimeään ja kuvaansa.

EA Sports vastasi Zlatanin ihmettelyyn vielä tiistain aikana verrattain ympäripyöreästi.

– EA SPORTS FIFA on maailman johtava jalkapallovideopeli. Luodaksemme vuodesta toiseen autenttisen kokemuksen teemme töitä lukuisten liigojen, joukkueiden ja yksilöiden kanssa varmistaaksemme oikeudet pelissä esiintyvien pelaajien yhdennäköisyyteen, peliyhtiön edustaja kommentoi Mirrorille.

– Yksi näistä (kumppaneista) on pitkäaikainen suhteemme globaalin jalkapalloammattilaisten edustajan, FIFPron, kanssa. FIFPro neuvottelee sopimuksista monien toimijoiden kanssa, ja pelaajat ja pelaajayhdistykset hyötyvät niistä.

Pian Zlatanin twiitin jälkeen oman lusikkansa soppaan pani myös Zlatanin edustaja, ”superagentti” Mino Raiola. Raiola kirjoitti toivovansa, että ”he saavat nyt vastauksen kirjeisiinsä”.

Mirror pitää erikoisena sitä, kuinka sekä Zlatan että Gareth Bale vaikuttivat tietämättömiltä kuulumisestaan peliin. Zlatan muun muassa poseerasi tammikuussa 2017 Manchester Unitedissa pelatessaan ”FIFA 17” -kuukauden pelaaja -plakaatin kanssa. Bale puolestaan esiintyi FIFA 14 -pelin kannessa sen versiossa Britteinsaarilla ja Lähi-Idässä.

Sekä Zlatanin seura AC Milan että Balen seura Tottenham solmivat elokuussa monivuotisen sopimuksen EA Sportsin kanssa, antaen peliyhtiölle yksinoikeudet pelaajiin, seuran pelipaitoihin ja stadioneihin pelissään. Zlatan oli tuolloin näkyvästi esillä mainoskuvissa, kun AC Milanin sopimuksesta EA Sportsin kanssa kerrottiin.

Zlatan ja Bale eivät tiettävästi ole ainoat pelaajat, jotka aikovat kyseenalaistaa peliyhtiön hyötymisen rahallisesti heidän nimistään ja kuvistaan. Mirrorin mukaan kyse ei kuitenkaan ole pelaajien halusta puolustaa omia oikeuksiaan, vaan taustalla on ennen kaikkea pelaaja-agenttien edunvalvonta.

FIFA ja FIFPro ovat ajaneet läpinäkyvyyden lisäämistä sekä pelaaja-agenttien palkkioiden alentamista rajoituksin. Zlatanin ja Balen agentit Mino Raiola ja Jonathan Barnett lukeutuvat muutoksen äänekkäimpiin vastustajiin.

[readmore from=Ibrahimovic-Zlatan]

– Me haluamme oikeudenmukaisuutta. FIFA:n pitäisi tunnustaa asemamme ja kohdella meitä oikein. Totuus on, että FIFA ei tiedä tarkkaan, mitä agentti tekee. Kukaan FIFA:sta ei ole koskaan ollut toimistossani tai keskustellut kanssani, Barnett totesi julkisesti taannoin.

– Jos pelaajien kantaa kysytään, he ovat agenttien puolella. Pelaajat eivät ikinä valita agenttien palkkioista.

Mirror pitää selvänä, että kyse ei varsinaisesti olekaan Ibrahimovicin ja Balen kiistasta EA Sportsin kanssa, vaan pikemminkin pelaaja-agenttien jatkuvasta taistosta FIFA:n ja FIFPron ajamia muutoksia vastaan.