Toni Koskela palautti HJK:n takaisin mestaruuskantaan tyylikkäästi. Veikkausliigan mestaruuden lisäksi HJK juhli Suomen Cupin voittoa. Nimenomaan cupin voitto oli tärkeä signaali Koskelalle tulevasta.

HJK voitti lokakuun alussa cupin finaalissa Interin Turussa tyylipuhtaan esityksen jälkeen maalein 2-0. Sen jälkeen mestaruustaisto Veikkausliigassa käynnistyi toden teolla. Lopulta kausi päätettiin lopettaa runkosarjaan, mikä käytännössä varmisti HJK:n mestaruuden.

Päätöksen taakse on kuitenkin jäänyt se tosiasia, että HJK oli tällä kaudella ehdottomasti mestaruutensa ansainnut. Koskelan mukaan cupin finaalissa nähty vahva esitys antoi viitteitä siitä, että mestaruus on hyppysissä.

– Ei ehkä sellaista yksittäistä hetkeä ollut, että nyt voitetaan mestaruus, mutta ehkä cupin finaali oli niin vahva suoritus meiltä sellaisissa asioissa, joissa oltiin vähän lepsuja ennen sitä. Se, miten kurinalaisesti me puolustimme ja klaarattiin se, niin siitä tuli fiilis, että tulemme olemaan todella vahvoja. Moni asia loksahti paikoilleen, ja nimenomaan sellaiset asiat, joilla voitetaan mestaruuksia, Koskela kertoi kultamitali kaulassa SuomiFutis-sivustolle.

KuPS roikkui pitkään mukana mesatruustaistelussa, mutta europelien jälkeen kuopiolaisten pelin taso romahti. HJK:n pistekeskiarvo oli tällä kaudella 2,18. HJK ratkaisi mestaruuden jo toiseksi viimeisellä kierroksella, ja ennen päätöskierrosta HJK:n pistekeskiarvo oli 2,24.

Yli kahden pisteen keskiarvolla on usein oltu lähellä mestaruutta. Koskela tiimeineen tiedosti tämän hyvin ennen kauden alkua. Hopealle jäänyt Inter jäi pistekeskiarvossaan lopulta selvästi alle kahden (1,86).

– Pitkään KuPS oli yli kahdessa (pistekeskiarvo) kiinni. Jos ja kun suoritat yli 2,2 yläpuolella, niin silloin on pelannut vahvan kauden. Sitten, jos joku suorittaa vielä sitä paremmin, niin on pelannut todella vahvan kauden. Ei ollut mitään tiettyä tavoitetta sen suhteen muuta kuin voittaa mestaruus, Koskela tiivisti.

Koskelan mukaan joukkue reagoi aina todella hyvin vastoinkäymisiin. Vaikeampi vaihe nähtiin syyskuussa, kun HJK hävisi ensin derbyssä HIFK:lle ja sen jälkeen menetti pisteitä Honkaa ja TPS:ää vastaan. Kannattajilla oli silloin jo usko koetuksella, mutta joukkueen sisällä luottamusta riitti.

[readmore from=HJK]

– Esimerkiksi TPS-peli oli meiltä viisi minuuttia huonoa, mutta muuten sillä pelillä harvoin menettää pistettäkään. Pitää aina katsoa myös sinne tuloksen taakse. Itse esitys on voinut olla erittäin hyvä, ja silti ei ole tullut pistettäkään. Syyskuu oli siinä mielessä hassu. Voitimme siinä Ilveksen vieraissa 2-1, ja se oli pelillisesti meidän huonoin suoritus, Koskela kertoi.

Koskelan päävalmentajaura on vasta alussa. RoPS:ssa tehty vahva työ toi viime vuonna mahdollisuuden HJK:ssa, kun Mika Lehkosuo sai potkut. Nyt lyhyeltä päävalmentajauralta löytyy jo Veikkausliigan mestaruus, Suomen Cupin voitto sekä RoPS:ssa saavutettu Veikkausliigan hopea.

– Valmentaminen on siitä hieno ammatti, että joka päivä oppii jotain uutta, ja aina kun katsoo taaksepäin, niin pohtii, että miksi me ollaan tehty jotain tuolla tavalla. Tämä oli nyt kolmas kokonainen kausi päävalmentajana Veikkausliigassa, joten sillä tavalla matka on vasta alussa.

Sitä se toden totta on, mutta matkan alku on ollut jopa poikkeuksellisen tuloksekas.