Keskiviikkona menehtyneelle jalkapalloikonille Diego Maradonalle on sadellut kasapäin kunnianosoituksia ympäri maailmaa. Napoli nimeää stadioninsa Maradonan mukaan, Argentiinan liigacup muutettiin ”Copa Diego Maradonaksi”, Lionel Messi omisti maalituuletuksensa Maradonalle ja hiljaisia hetkiä on vietetty niin Mestarien liigassa kuin lukuisissa kansallisissakin sarjoissa.

Aivan kaikki eivät kuitenkaan osallistu tribuutteihin kritiikittä. 24-vuotiaan Paula Dapenan henkilökohtainen protesti sai lauantaina suurta huomiota, kun hän kieltäytyi osallistumasta Maradonan kunniaksi ennen ottelua osoitettuun hiljaiseen hetkeen ja istuutui maahan kääntäen muille pelaajille selkänsä. Kyseessä oli espanjalaisten Viajes Interrias FF:n ja Deportivo Abancan välillä pelattu harjoitusottelu.

Dapena perusteli käyttäytymistään Maradonan persoonaan kentän ulkopuolella liitettyihin epäilyihin. Hän kuuli hiljaisesta hetkestä ottelun alla ja päätti jämäkästi osoittaa solidaarisuuttaan mieluummin väkivallan uhreiksi joutuneille naisille kuin argentiinalaiselle pelaajalegendalle.

– Kun kuulin hänen muistonsa kunniaksi osoitettavasta minuutin hiljaisesta hetkestä, kieltäydyin osallistumasta siihen, koska hän oli raiskaaja, pedofiili ja hyväksikäyttäjä.

Vain kolme päivää ennen ottelua – eli Maradonan kuolinpäivänä – vietettiin kansainvälistä päivää naisiin kohdistuvan väkivallan lopettamiseksi. Dapena olisi toivonut vastaavia huomionosoituksia myös silloin.

– Uhrien muistoksi ei vietetty ainuttakaan hiljaista hetkeä. Joten tietenkään en ollut valmis viettämään hiljaista hetkeä hyväksikäyttäjän muistoksi, jos uhreillekaan ei vietetty.

Dapenan ajattelu on hänen joukkueensa sisällä tuttua, ja pelikaverit aavistivat heti, ettei hän halua hiljaiseen hetkeen osallistua. Dapena kertoi haastattelussa tietenkin tunnustavansa Maradonan ”ilmiömäiset jalkapalloilulliset kyvyt ja lahjat”, mutta kieltäytyi siitä huolimatta osoittamatta tälle kunniaa.

– Ollakseen pelaaja pitää olla ennen kaikkea ihminen, jolla on muitakin arvoja kuin pelilliset taidot.

Kukaan muu pelaaja ei Dapenan protestiin yhtynyt, mutta hän sai tukea näkemykselleen ja toiminnalleen muun muassa vastustajajoukkueen valmentajalta, joka jutteli hänen kanssaan ottelun tauolla.

[readmore from=Maradona-Diego]

Paula Dapena on perehtynyt tasa-arvokysymyksiin jo vuosien ajan ja omistautui kevään koronakaranteenin aikana syrjinnästä kärsivien naisten avustamiseen. Dapena suorittaa paraikaa opintojaan ja tähtää tulevaisuudessa opettajan ammattiin.

Vaikka Diego Maradonan pelillisistä saavutuksista on kirjoitettu paljon, ja hän on yli sukupolvien yksi maailman kaikkien aikojen tunnetuimmista ja arvostetuimmista jalkapalloilijoista, on Maradonasta liikkunut internetissä myös ikävämpiä huhuja – jo ennen hänen kuolemaansa. Maradonaa on näissä lähteissä epäilty muun muassa seksuaalisesta kanssakäymisestä alaikäisten kanssa.

Lähde: AS