Bayern Münchenin nuori tähti äärimmäisen järkyttävän rasismivyöryn kohteena – painokelvotonta tekstiä Kanadan maajoukkuepelaajille

© Kuva: Getty Images

Bayern Münchenin 20-vuotiaaseen tähtipelaajaan Alphonso Daviesiin on kohdistunut äärimmäisen törkeä rasististen solvausten vyöry, joka on aiheuttanut suurta pahennusta Atlantin molemmin puolin. Daviesia ja hänen naisystäväänsä Jordyn Huitemaa on solvattu rankasti Huiteman elokuussa Instagramiin postaaman kuvan yhteydessä. Kuvassa pariskunta on lomailemassa Espanjan Ibizalla. Kuva löytyy tämän jutun lopusta.

Kuva on saanut yli 14 000 kommenttia, ja monet niistä sisältävät järkyttävää rasismia. Paris Saint-Germanissa pelaava Huitema avautui pariskunnan saamista rasistisista viesteistä viime viikolla, ja sai sen vuoksi myös Bayern Münchenin puheenjohtajan Herbert Hainerin puolustamaan kaksikkoa.

– Myös Bayern Münchenissä on kuultu Jordyn Huiteman postausta seuranneista rasistisista vihaviesteistä. Me emme hyväksy niitä pienimmässäkään määrin, 66-vuotias Hainer kommentoi Bildille.

Eikä ihme. Kommenttien rasistinen sisältö on kirjaimellisesti pöyristyttävää ja vastenmielistä. Käännämme tähän suomeksi muutaman Bildin poiminnan kommenteista, mutta rajun kielenkäytön vuoksi niihin on liitettävä sisältövaroitus. Muun muassa tällaisia viestejä yli kolme vuotta yhdessä ollut pariskunta sai:

– Esi-isäsi vihaavat sinua siksi, että heität hukkaan tuhat vuotta puhtaita, valkoisia geenejä.

– Päädyt ällöttävän sekarotuisen vauvan yksinhuoltajaksi.

– Olet kirjaimellisesti apinan kanssa yhdessä.

– Kuka n*ssii eläintä ja tekee asiasta vielä julkisen?

– Rotujen sekoittaminen pilaa lapsesi identiteetin.

Daviesin pelikaverit reagoivat asiaan välittömästi. Puolustaja Jérôme Boateng kirjoitti Instagramiin olevansa ”täysin pöyristynyt”. Viimeisimmästä pariskuntavalokuvastaan sekä Davies että Huitema ottivat kommentointimahdollisuuden pois.

Herbert Hainer muistutti, että Bayern aloitti jo keväällä ”Rot gegen Rassismus”-, eli ”Punainen kortti rasismille” -kampanjan, joka kattaa seuran kaikki lajijaostot. Nyt kampanjassa julkaistiin mainoskuva Daviesin kasvoilla.

– Seuramme on kosmopoliitti ja koko maailmalle avoin. Syrjinnällä, vihalla ja väkivallalla ei ole tässä maailmassa minkäänlaista sijaa, Hainer korosti.

– Jalkapallo tarjoaa kodin kaikille, riippumatta siitä, mistä on kotoisin. Jalkapallolla on voima yhdistää ihmisiä. Siihen FC Bayern haluaa aina kantaa kortensa kekoon.

19-vuotias Huitema kommentoi asiaa viime viikolla näin:

– Emme näe ikinä hyvää maailmassa, jos näemme ainoastaan toistemme ihonvärin. Me kaikki olemme samaa rotua, ihmisrotua.

Sekä Huitema että Davies ovat jo kokeneita Kanadan maajoukkuepelaajia nuoresta iästään huolimatta. Huitema on pelannut jo 32 A-maaottelua ja puoli vuotta kumppaniaan vanhempi Davies 17. Myös Kanadan jalkapalloliitto otti jyrkän kannan suojattiensa puolesta julkaisemassaan tiedotteessa:

– Olemme jyrkästi kaikenlaista rasismia ja syrjintää vastaan sekä lajin parissa että kaikissa maailman yhteisöissä. Olemme sekä pettyneitä että järkyttyneitä maajoukkuepelaajiimme sosiaalisessa mediassa kohdistetuista vihaviesteistä.

Alphonso Davies valittiin kauden 2019-2020 päätteeksi Bundesliigan vuoden tulokkaaksi sekä Mestarien liigan tähdistöjoukkueeseen. Hänen tarinansa on huippujalkapalloilussa jokseenkin ainutlaatuinen, sillä Davies syntyi liberialaisille vanhemmilleen pakolaisleirillä Ghanassa. Perhe muutti Kanadaan Daviesin ollessa viisivuotias, perheen saatua Kanadasta turvapaikan.

Hyökkääjänä pelaava Jordyn Huitema teki yhden maalin, kun PSG voitti keskiviikkona Naisten Mestarien liigassa puolalaisen Lecznan maalein 6-1, ja eteni kilpailussa 16 parhaan joukkoon.

Lähteet: Bild ja Independent


Ota 20 ilmaiskierrosta

Ei omaa rahaa, ei riskiä

  • Avaa pelitili Lucky Dinolle.
  • Saat heti ilman omaa rahaa 20 ilmaiskierrosta Narcos-peliin!
  • Tallettajille lisäksi jopa 400€ bonus + 100 ilmaiskierrosta lisää.