Brittilehti The Guardian tekee vuosittain TOP 100 -listauksen naisten ja miesten vuoden parhaista pelaajista. Suomalainen keskuspuolustaja Natalia Kuikka ylsi Guardianin arvostetulle sadan parhaan pelaajan listalle vuonna 2020.

Kuikka pelasi elämänsä kauden Ruotsin Damallsvenskanissa. Kaudesta jäi käteen Ruotsin mestaruus Kopparbergs/Göteborgin riveissä, ja Kuikka valittiin kauden parhaaksi puolustajaksi. Lisäksi Kuikka arvostettiin hiljattain Captains Ball -tilaisuudessa Vuoden 2020 naispelaajaksi Suomessa.

Huippukausi toi myös siirron Pohjois-Amerikkaan, Yhdysvaltain NWSL-ammattiliigaan Portland Thorns FC:n riveihin. Nyt tuli myös upea tunnustus kansainvälisesti, kun Guardian arvosti Kuikan TOP 100 -listalla maailman 92:nneksi parhaaksi naispelaajaksi vuonna 2020. Kuikka on saanut aiemminkin kehuja omintakeisesta pelityylistään vahvasti hyökkäävänä keskuspuolustajana.

– Kuikka, 25-vuotias keskuspuolustaja, on epäilemättä yksi vuoden suurimmista läpimurroista. Kun moni on keskittynyt Damallsvenskanin mestarijoukkueen Kopparbergs/Göteborgin hyökkäyslinjaan, Kuikka on tuonut uudenlaista dynaamisuutta joukkueeseen niin puolustus- kuin hyökkäystaidoillaan.

– Hänet palkittiin Damallsvenskanin Vuoden puolustajana, hän kirjautti keskuspuolustajalle eniten laukauksia maalia kohti Euroopassa vuonna 2020, mutta myös eniten pallonriistoja, yhdistäen tietyllä tapaa puolustamisen ja hyökkäämisen tavalla, johon vain muutama muu keskuspuolustaja pystyy. Hänen tärkeytensä mestarijoukkueelle toi Kuikalle huomiota herättävän siirron Portland Thornsin riveihin vuodeksi 2021, Guardian perusteli valintaa.

Listan laativat 88 eri jalkapallon parissa työskentelevää toimijaa. Listaa ovat olleet tekemässä muun muassa TiPS:n päävalmentaja Pauliina Miettinen, Viron maajoukkuevalmentaja Jarmo Matikainen sekä Suomen A-maajoukkueen päävalmentaja Anna Signeul.

Guardianin listauksesta puuttuu vielä kymmenen parasta pelaajaa, ja ne julkaistaan myöhemmin. Voit katsoa koko listauksen tästä.