Valtavien panosten ottelu! – Suuri ennakkopaketti Helmarien Skotlanti-otteluun: Mistä näet pelin ilmaiseksi, arvioidut avaukset, kommentit

© Kuva: Juha Tamminen

Suomen naisten A-maajoukkueella on tänään tiistaina edessään erittäin tärkeä EM-karsintaottelu, kun Helmarit haastaa Edinburghissa pelattavassa vierasottelussa Skotlannin. Suomi, Portugali ja Skotlanti taistelevat tiukasti paikasta Englannissa kesällä 2022 pelattaviin EM-kisoihin sekä mahdollisuudesta hakea jatkopaikkaa playoff-vaiheen kautta. Kaikilla kolmella joukkueella on vielä kolme ottelua pelaamatta, ja Suomi ja Portugali ovat lohkon kärjessä neljä pistettä Skotlantia enemmän keränneinä.

Mistä näet ottelun?

Ottelu alkaa kello 21.30 Suomen aikaa. Se näytetään suorana lähetyksenä Yle TV2:ssa ja Yle Areenassa. Lähetys alkaa kello 21.23. Ottelun selostaa Matti Härkönen.

Kuntopuntari

Skotlanti, H-H-V-V-V

26.11. Portugali-Suomi 1-0 (EM-k.)
27.10. Suomi-Skotlanti 1-0 (EM-k.)
23.10. Skotlanti-Albania 3-0 (EM-k.)
10.3. Skotlanti-Pohjois-Irlanti 2-1 (ystävyysottelu, Espanja)
7.3. Skotlanti-Islanti 1-0 (ystävyysottelu, Espanja)

Suomi, V-V-H-T-T

27.10. Suomi-Skotlanti 1-0 (EM-k.)
11.3. Suomi-Skotlanti 4-2 (ystävyysottelu, Kypros)
8.3. Kroatia-Suomi 3-2 (ystävyysottelu, Kypros)
5.3. Suomi-Tsekki 1-1 (ystävyysottelu, Kypros)
12.11.2019 Portugali-Suomi 1-1 (EM-k.)

Ottelun panokset

Ottelu on osa ”vuoden 2021 EM-karsintoja”, vaikka kisat lopulta pelataankin vasta kesällä 2022. Naisten EM-turnausta päätettiin lykätä vuodella sen jälkeen, kun miesten EM-kisat ja Tokion olympialaiset siirrettiin viime kesältä kesälle 2021. Siirto oli hyvin olennainen siksi, koska naisjalkapalloilijat pelaavat olympialaisissa A-maajoukkueillaan, joten näin parhaille eurooppalaisille maajoukkueille ei tule samalle kesälle kahta arvoturnausta.

Kisojen uusi ajankohta on 6.-31.7.2022. Kisat pelataan Englannissa kymmenellä eri stadionilla, kahdeksassa eri kaupungissa. Kyseessä ovat toiset EM-kisat, jotka pelataan 16 maan voimin. Emäntämaa Englannin ohella kisapaikkansa ovat jo varmistaneet Saksa, Hollanti, Tanska, Norja, Ruotsi ja Ranska. 16 kisamaan joukossa on siis ainakin kolme Pohjoismaata, mutta mukaan mielivät yhä myös Suomi ja Islanti.

Yhdeksästä karsintalohkosta suoraan kisoihin pääsevät kaikki lohkovoittajat sekä kolme parasta lohkokakkosta. Muut kuusi lohkokakkosta pelaavat lopuista kolmesta kisapaikasta ensi vuoden huhtikuussa pelattavissa kaksiosaisissa playoff-pareissa.

Helmarit siis johtaa lohkoaan, kun karsinta kääntyy kohti kutkuttavaa loppusuoraa. Panokset ovat todella katossa, sillä kärkikolmikon maat pelaavat vielä kerran toisiaan vastaan ennen karsintojen päättymistä. Lohkon muut maat Albania ja Kypros ovat jo kisakaavailuista ulkona.

Joukkueiden loppuohjelmat näyttävät seuraavanlaisilta:

1.12.2020: Portugali-Albania (klo 19.45), Skotlanti-Suomi (klo 21.30)
Helmikuu 2021, kierros 7: Kypros-Skotlanti, Suomi-Portugali
Helmikuu 2021, kierros 8: Kypros-Suomi, Skotlanti-Portugali

Jos on peli Helmareille tärkeä, niin vieläkin tärkeämpi se on lohkon ”ykkössijoitetulle” Skotlannille. Tappio käytännössä lopettaisi Skotlannin kisahaaveet eikä tasapelikään sille hyvä tulos olisi. Suomelle lokakuinen kotivoitto Skotlannista teki puolestaan erittäin hyvää, sillä pakkovoiton paineita ei tänään niskassa ole. Tasapelilläkin Helmarit pysyisi hyvin mukana taistelussa suorasta kisapaikasta, ja kaikki olisi edelleen omissa jaloissa.

Koko kärkitrio on selvittänyt myös Kyproksen ja Albanian sellaisella varmuudella, että näillä näkymin myös lohkokakkosella on kelpo mahdollisuudet suoraan kisapaikkaan. Lopulliset ratkaisut nähdään kuitenkin vasta helmikuussa.

Kolmikosta Skotlanti ja Portugali tekivät EM-kisadebyyttinsä edellisessä turnauksessa vuonna 2017. Suomi on nähty EM-kisoissa kolmesti – vuosina 2005, 2009 ja 2013 – mutta juuri edelliset kisat katkaisivat Suomen arvokisaputken.

Arvioidut avauskokoonpanot

Skotlannilla oli joukkueiden edellisessä kohtaamisessa joitain merkittäviä poissaoloja, mutta nyt pelaajatilanne on parempi. Ainoastaan Evertonin hyökkääjä Claire Emslie on joutunut jäämään loukkaantumisen takia pois. Sivussa on myös Skotlannin päävalmentaja Shelley Kerr, korona-altistuksen vuoksi. Häntä tuuraa kentän laidalla Andy Thomson.

Helmareilla poissaoloja on muutama. Örebron hyökkääjä Heidi Kollanen palaa kentille näillä näkymin vasta ensi kesänä, sillä Kollasen polven ristisiteet vaurioituivat syyskuun alussa pelatussa sarjaottelussa. Juliette Kemppi (London City Lionesses) ja Kaisa Collin (Eskilstuna) puolestaan jäivät sivuun vallitsevan koronatilanteen vuoksi.

Yhdysvaltalaiseen Portland Thornsiin kaudeksi 2021 siirtyvällä Natalia Kuikalla on juhlapäivä, sillä hän täyttää ottelupäivänä 25 vuotta.

Skotlanti: Alexander; Boyle, Corsie, Beattie, Mitchell; Crichton, Weir; Evans, Little, Murray; Cuthbert

Suomi: Korpela; Hyyrynen, Westerlund, Kuikka, Koivisto; Alanen, Summanen; Öling, Franssi, Sainio; Sällström

Valmentajien kommentit:

Andy Thomson, Skotlanti:

– Vaikka hävisimmekin Suomelle ja Portugalille, emmekä pelanneet tarpeeksi hyvin, tiedämme edelleen olevamme hyvä joukkue. Ongelma on, että hävisimme kaksi peliä putkeen.

– Tiedämme ottelun merkityksen ja meidän täytyy voittaa. Nyt ei kuitenkaan ole aika panikoida, vaan keskittyä uudelleen ja päästä takaisin tasolle, jota pelien voittaminen vaatii.

– Helppoa se ei ole koskaan, mutta ainakin tiedämme, kuinka selkeä tilanne on. Meillä oli vastaava tilanne myös edellisissä karsinnoissa, ja onnistuimme saamaan voitot Puolasta ja Sveitsistä. Toivottavasti voimme hyödyntää sitä kokemusta tänä iltana.

Anna Signeul, Suomi:

– Olin aikaisemmin vähän huolissani siitä, että tämä peli pelataan niin myöhään vuodesta ja jo kautensa päättäneet pelaajat esimerkiksi Ruotsissa ja Suomessa saattavat olla väsyneitä. Mutta ei, he näyttävät olevan hyvässä kunnossa ja energisiä niin fyysisesti kuin henkisesti.

– Pelaajilla on nälkä uusia se, mitä onnistuimme tekemään kotikentällä. Tiedämme, että edessä on kova ottelu ja erityisesti siksi, että Skotlanti on pakkovoiton edessä. Mikäli ottelu päättyy tasan, he ovat ulkona. He pelaavat siis selviytymisestään tänään. Ottelusta tulee todella haastava.

– Totta kai Skotlanti on tilanteessa, joka voi aiheuttaa heille jännitystä. Toisaalta he ovat olleet tässä asemassa ennenkin. Edellisessä MM-karsinnassa, josta he lopulta etenivät kisoihin, Skotlanti oli häviöllä 0–2 Puolaa vastaan, mutta nousi 3–2-voittoon, silloin vielä Skotlantia valmentanut (12 vuotta Skotlannin maajoukkueen valmentajana) Signeul totesi.

– Olemme puhuneet, ettemme välitä siitä, ketä vastaan pelaamme tai mikä heidän tilanteensa on. Me pelaamme omaa peliämme ja sen eteen, mitä me tarvitsemme. Tärkeintä on, ettemme lähde pelaamaan tasapeliä ajatellen karsintaryhmän tuloksia.

– Sydämeni sykkii nyt Suomelle. Olemme yhteisellä matkalla ja teen kaikkeni auttaakseni joukkuetta voittamaan tänään.

Lähteet: Palloliiton kotisivut, Skotlannin jalkapalloliiton kotisivut, BBCMorning Star Online ja UEFA:n kotisivut

Heikki Kuparinen
Twitter: @Heykki80


Näin saat 20 vapaapeliä

Et tarvitse omaa talletusta

  • Avaa pelitili Kalevala Kasinolle.
  • Valitse suosikkipeli Reactoonz ja pelaa 20 vapaapeliä ilman omaa talletusta!
  • Lisäksi tarjolla huikea 325€ bonus.