Viime viikon maanantaina Manchester Cityn koronatartunnat ja -epäilyt johtivat Evertonia vastaan ohjelmassa olleen valioliigaottelun peruuntumiseen. Viime sunnuntaina City puolestaan tiedotti puolustajansa Éric Garcían koronatartunnasta.

Näiden tapahtumien väliin mahtuu Cityn ranskalaispuolustaja Benjamin Mendyn uudenvuodenjuhlat, jotka rikkoivat Manchesterin alueen tiukkoja koronavirusrajoituksia. Koronatilanne on pahentunut Englannissa niin paljon, että maanantaina pääministeri Boris Johnson julisti jälleen koko maan kattavan ulkonaliikkumiskiellon. Valioliiga sai yhä armoa ja pelit jatkuvat, mutta ravintolat suljetaan ja kouluissa siirrytään etäopetukseen.

26-vuotiaan Mendyn olisi pitänyt olla erityisen varuillaan, sillä käytännössä koko Cityn pelaajisto oli mahdollisesti altistunut Covid-19-tartunnalle. Siitä huolimatta Mendy kutsui uudenvuodenviettoon kotiinsa kokin sekä kumppaninsa ystäväpariskunnan. The Sunin mukaan Mendyn kotona oli myös muita naispuolisia seuralaisia, mutta tätä ei ole vahvistettu todeksi.

Pohjois-Englannissa oli jo viime viikolla kielletty koronaviruksen leviämisen estämiseksi eri kotitalouksien jäsenten yhteiset kokoontumiset. Juhlistaan huolimatta Mendy istui Manchester Cityn vaihtopenkillä sunnuntain vierasottelussa Chelseaa vastaan.

Vaikka Manchester City vahvisti julkisesti pelaajansa toimineen väärin, puolusti joukkueen valmentaja Pep Guardiola suojattiaan.

– Hän (Mendy) rikkoi sääntöjä. Tietenkään ei ollut oikein tehdä niin kuin hän teki, mutta älkää tuomitko häntä liian ankarasti. Uudenvuodenaattona monet, monet ihmiset ovat saattaneet tehdä samoin, Guardiola totesi sunnuntaina uutistoimisto AP:n mukaan.

– Benjaminilla on jo ollut COVID aiemmin. Hänet on testattu joka päivä kaikkien muiden pelaajien tavoin, ja testien tulokset ovat olleet negatiivisia.

– Benjamin on selittänyt tilanteen, tietää, mitä on tehnyt ja ottaa siitä oppia jatkossa. Hän on yksi joukkueemme pidetyimmistä pelaajista. Tänään hän oli katsomossa aktiivisin pelaaja. Hän on meille erityinen tyyppi, ja hänellä on uskomaton sydän.

Koronavirus voi tiettävästi tarttua taudin jo sairastaneeseen uudestaankin. Esimerkiksi turkkilaisen Besiktasin puheenjohtajan Ahmet Nur Cebin kerrottiin viime viikolla saaneen koronavirustartunnan jo toisen kerran.

Joulupyhien aikoihin ainakin Manchester Cityn, Tottenhamin, West Hamin, Fulhamin ja Crystal Palacen pelaajat ovat koetelleet Englannin koronavirusmääräyksiä, mutta Valioliiga ei toistaiseksi ole langettanut pelaajille rangaistuksia. Seurat sen sijaan ovat käynnistelleet sisäisiä kurinpitotoimiaan.

[readmore from=Manchester-City]

Englannissa jyllää parhaillaan uusi, helpommin tarttuva koronavirusmutaatio, ja koko valioliigakauden on pelätty olevan vaarassa.

Guardiolan puolustuspuhe ei ollut kaikkien mieleen, sillä monet viettivät Englannissa joulua ja uuttavuotta poikkeuksellisissa olosuhteissa ilman läheisiä ystäviään ja perheenjäseniään koronarajoitusten vuoksi. Marcan mukaan Guardiolan suhtautumista Mendyn rikkomukseen kuvailtiin ”häpeälliseksi”. Seurojen toivottiin langettavan koronamääräyksiä rikkoville pelaajille sakkoja, jotta nämä oppisivat läksynsä.

Benjamin Mendy on pelannut tällä kaudella kuudessa valioliigaottelussa. Niissä hän on tehnyt yhden maalin.

Lähteet: AP, Marca ja AS