Näkökulma: Urheilusta viis – Lukas Hradecky ansaitsi palkintonsa, koska on ”latvasta laho”

© Kuva: Juha Tamminen

Oliko Lukas Hradecky Suomen paras urheilija vuonna 2020 vai ei?

Argumentteja Hradeckyn valinnasta voi laukoa puolesta tai vastaan, ja useamman urheilijan puolesta voi esittää perusteluja sille, miksi juuri tämä mies tai nainen olisi ansainnut tunnustuksen.

Sillä ei kuitenkaan ole mitään merkitystä. Sillä sen sijaan on, että urheilumaailmassa monet urheilijat taistelevat nyt toimeentulostaan ja monet urheiluseurat kamppailevat valtavien taloudellisten menetysten kanssa. Useat päät ovat painuksissa suurten haasteiden keskellä.

Urheiluväellä on syytä tuntea epätoivoa. Negatiiviset tunteet ovat hyväksyttäviä. Esimerkiksi jalkapallo elää yleisöstään, mutta nyt jäljellä on riisuttu spektaakkeli. Onneksi on edes se, sillä jalkapalloilijat ja seurat tuottavat ihmisten elämään tärkeää sisältöä.

Ankeuteen on helppo jäädä vellomaan, mutta kylmässä ja synkässä tammikuussa voi nähdä myös valonpilkahduksia. Sellainen tuli, kun Leverkusenin Hradecky tervehti urheilukansaa videoyhteyden välityksellä Ylellä näytetyssä Urheilugaalassa torstaina.

Hradecky nosti peukkunsa ja hymyili leveästi, minkä jälkeen hän aloitti kiitospuheensa tuttuun tyyliinsä vitsikkäästi: Euroviisujen tapaan Hradecky lähetti 12 pistettä kotikaupunkiinsa Turkuun. Positiivinen Huuhkajien ykkösvahti heitti sekaan lisää huumoria kuvailemalla itseään ironisesti latvasta lahoksi.

Hradecky ei ulkopuolisella tarkastelulla vaikuta ottavan itseään liian vakavasti. Hradecky esiintyy kaikkialla iloisella asenteella ja antaa itsestään paljon. Päälle kolmekymppinen veskari valaisee tilan kuin tilan ja käyttää estradiaan yleisöä viihdyttävällä tavalla.

Mistä sen tietää, kuka oli rikkonaisen koronavuoden paras urheilija? Hradeckyn pelilliset ansiot Mestarien liigaa viime kaudella pelanneen Saksan pääsarjan kärkipään seuran vastuutorjujana ovat kiistattomat.

Mutta pelillisiä näyttöjä suurempi ansio on se, että Hradecky tuo ilon ihmisten kasvoille omalla persoonallaan. Hradecky ei olisi päässyt gaalassa valokeilaan ilman kunnioitettavaa pelaajauraa. Olisiko hän toisaalta yltänyt urallaan näin pitkälle ilman optimistista asennettaan?

Lukas Hradecky on osoittanut, ettei urheilumaailmassa tarvitse vääntää hampaat irvessä vaikeinakaan aikoina. Suomi tarvitsee nykyisessä maailmantilanteessa juuri hänenlaisiaan urheilijoita, ja siksi Hradeckya parempaa valintaa ei olisi voinut olla.

Vinski Virtanen
Twitter: @vinskikistan


Ota 20 ilmaiskierrosta

Ei omaa rahaa, ei riskiä

  • Avaa pelitili Lucky Dinolle.
  • Saat heti ilman omaa rahaa 20 ilmaiskierrosta Narcos-peliin!
  • Tallettajille lisäksi jopa 400€ bonus + 100 ilmaiskierrosta lisää.