Perjantai on suuri päivä suomalaiselle jalkapallolle, kun Suomen naisten A-maajoukkue kohtaa Töölön jalkapallostadionilla Portugalin. Panoksena on jopa suora EM-kisapaikka, jos Helmarit onnistuu ottelun voittamaan.

Lohkotilanne

Suomi johtaa E-lohkoa, mutta vain maalieron turvin. Suomi ja toisena oleva Portugali ovat molemmat 16 pisteessä. Sen sijaan kolmantena oleva Skotlanti on jo seitsemän pisteen päässä ja näin ollen menettänyt mahdollisuutensa jatkopaikkaan.

Suomi on joka tapauksessa siis varmistanut jo paikkansa EM-jatkokarsintaan, johon lohkokakkoset vähintään etenevät. Kolme parasta lohkokakkosta saavat suoran EM-kisapaikan, ja loput kuusi lohkokakkosta pelaavat jatkokarsinnat, joiden voittajat etenevät kisoihin.

Helmarien kohtalo on nyt täysin omissa käsissään. Ensi viikolla Suomi kohtaa vielä viimeisessä karsintaottelussa lohkojumbo Kyproksen, ja voitto Kyproksesta toisi suoran jatkopaikan parhaiden lohkokakkosten joukossa. Kahdesta viimeisestä karsintaottelusta Suomi tarvitsee siis yhden voiton. Portugalin voittaminen varmistaisi voiton joka tapauksessa.

O V T H TM PM ME P
Suomi 6 5 1 0 18 2 16 16
Portugali 6 5 1 0 8 1 7 16
Skotlanti 6 3 0 3 16 3 13 9
Albania 8 2 0 6 7 21 -14 6
Kypros 6 0 0 6 0 22 -22 0

Mistä näet pelin?

Helmarien ottelut näkyvät Ylen kanavilla ja suoratoistopalvelu Yle Areenassa. Ottelu käynnistyy kello 18.15, mutta studio-osuus pyörähtää käyntiin jo kello 18. Portugali-peli näkyy Yle TV2 -kanavalla sekä Yle Areenassa. Ottelun selostaa suomeksi Matti Härkönen ja ruotsiksi Sebastian Backman.

Jos et näe alla olevaa twiittiä, voit katsoa sen tästä.

Helmarit

@HelmaritFI
VAROITUS: Pelipäivä saattaa aiheuttaa pakonomaista hymyilemisen tarvetta heti aamusta ❗🤩

Muista katsoa Helmareiden Portugali-ottelu tänään Yle TV2:lta klo 18:15 alkaen ja kannustaa Helmarit voittoon!🦉🇫🇮🇵🇹

#Helmarit #FINPOR

Kuntopuntari

Edellinen kohtaaminen
12.11.2019 Portugali – Suomi 1-1 (EM-karsinta)

Suomi

  • 1.12.2020 Skotlanti – Suomi 0-1 (EM-karsinta)
  • 27.10.2020 Suomi – Skotlanti 1-0 (EM-karsinta)
  • 11.3.2020 Slovakia – Suomi 2-4 (harjoitusottelu)
  • 8.3.2020 Kroatia – Suomi 3-2 (harjoitusottelu)
  • 5.3.2020 Suomi – Tsekki 1-1 (harjoitusottelu)

Portugali

  • 1.12.2020 Portugali – Albani 1-0 (EM-karsinta)
  • 27.11.2020 Portugali – Skotlanti 1-0 (EM-karsinta)
  • 27.10.2020 Portugali – Kypros 1-0 (EM-karsinta)
  • 23.10.2020 Kypros – Portugali 0-3 (EM-karsinta)
  • 10.3.2020 Portugali – Ruotsi 0-2 (harjoitusottelu)

Kommentit

Perjantain ottelu pelataan hyytävissä olosuhteissa, kun pakkasta Töölön illassa on noin seitsemän astetta. Kylmän tuulen takia pakkanen voi tuntua Forecan mukaan kuitenkin jopa 14 miinusasteelta.

– Sääolosuhteet on huomioitava, koska emme ole tottuneet pelaamaan näin kylmässä säässä, mutta valmistaudumme siihen parhaamme mukaan. Meidän on ylitettävä kaikki esteet, Portugalin kapteeni Cláudia Neto kommentoi ennen ottelua.

Edellinen kohtaaminen päättyi Portugalissa 1-1-tasapeliin, joten joukkueet ovat lähtökohtaisesti hyvin tasaväkisiä.

– On mahdotonta sanoa, kumpi olisi suosikki. Portugalin ja Suomen väliset ottelut ovat olleet hyvin tasaisia. Sanoisin, että tämä on ihan 50/50. Tämä ottelu ratkeaa pieniin yksityiskohtiin. Suomi on joukkue, joka ei anna koskaan periksi, Portugalin päävalmentaja Francisco Neto totesi.

Suomen leirissä itseluottamus on korkealla ennen ottelua.

– Lähdemme hakemaan ottelusta kisapaikkaa. Se on päällimmäisenä mielessä. Tuntuu, että meillä ei ole turhaa puristusta tällä hetkellä ja uskon, että kun teemme omat asiamme oikein ja pelaamme joukkueena samalla tavalla kuin aikaisemminkin, on meidän ihan varmasti mahdollista voittaa se peli, Eveliina Summanen kertoi Palloliiton nettisivuilla.

– Luulen, että ottelusta tulee vauhdikas ja tilannerikas. Varmasti nähdään lämpöä kentällä mutta myös erilainen ottelu kuin vieraissa. Uskon, että me olemme tähän otteluun valmiimpia kuin silloin. Portugali on sitä myös varmasti, sillä heillä on ollut aikaa valmistautua. Emme saakaan antaa yhtään saumaa heille tai ajatella muuta. Heillä on yhtälailla voitto haussa kuin meillä, Summanen jatkoi.

Jos et näe alla olevaa twiittiä, voit katsoa sen tästä.

Helmarit

@HelmaritFI
PELIPÄIVÄ I 🇫🇮🆚🇵🇹 I EM-karsintaottelu: Suomi-Portugali TÄNÄÄN klo 18.15 I 📺: Yle TV2/Yle Areena

𝐕𝐎𝐈𝐓𝐎𝐋𝐋𝐀 𝐊𝐈𝐒𝐎𝐈𝐇𝐈𝐍! Anna äänesi ja kannusta Helmareita kotona kohti Englannin EM-lopputurnausta!

Jaa pelipäivän tunnelmia somessa #Helmarit, #FINPOR ja #AnnaÄänesi!

Myös Helmarien avainpelaaja Ria Öling lähtee luottavaisena otteluun.

– Lähdemme voittamaan Portugalia ja teemme kaikkemme sen eteen koko pelin ajan. Asetelmat ovat hyvät otteluun lähdettäessä, mutta emme voi missään vaiheessa tuudittautua hyvänolon tunteeseen. Emme ole kisoissa ennen kuin se peli on voitettu.

Pakkanen saattaa olla Suomelle etu, koska suomalaiset pelaajat ovat tottuneet pelaamaan ja harjoittelemaan kylmissä olosuhteissa.

– Täällä on kylmä, eikä sää tietenkään ole optimaalinen jalkapallon pelaamiseen, mutta me olemme tottuneet tällaiseen pohjoisissa maissa. Olemme tottuneet viettämään harjoituskautta viileissä olosuhteissa ja harjoittelemaan myös ulkona, joten meille tämä on okei. Me tiedämme, mitä tällaisissa olosuhteissa pitää tehdä, eikä se ole pelaajille mikään uusi asia, Helmarien päävalmentaja Anna Signeul kommentoi sääolosuhteita.

Portugali on taitava joukkue, joka luottaa pallonhallintaan. Signeul tietää hyvin Portugalin vahvuudet, mutta luottaa myös Suomen omiin vahvuuksiin.

– Huomioimme taktiikassamme heidän taitonsa ja vahvuutensa ja pohdimme, miten voimme käyttää omia vahvuuksiamme heitä vastaan. Mutta ennen kaikkea me uskomme omaan taktiikkaan ja kykyymme toteuttaa sitä.

Suomen arvioitu avauskokoonpano

Helmarien päävalmentaja Anna Signeul tuskin tekee suuria muutoksia kokoonpanoonsa edellisen Skotlanti-voiton jälkeen. Skotlantia vastaan koronatilanteen takia pois jäänyt Kaisa Collin voi murtautua avauskokoonpanoon, mutta muuten kokoonpano on luultavasti hyvin samanlainen kuin Skotlantia vastaan. Avauksesta putoaa Collinin edestä Adelina Engman.

Suomen arvioitu avaus.