”Sami Hyypiä, Liverpoolin paras hankinta Valioliigan aikakaudella.” Tällaisen suomalaisia jalkapallon ystäviä mairittelevan mielipiteen löi tiskiin entinen huippupuolustaja ja nykyinen Sky Sportsin TV-asiantuntija Jamie Carragher, joka listasi TV-lähetyksessä viisi omasta mielestään Liverpoolin parasta hankintaa.

Hyypiän nimi komeilee listalla yhdessä Luis Suárezin, Andy Robertsonin, Mohamed Salah’n ja Virgil Van Dijkin kanssa. Hieno juttu varsinkin, kun entinen topparipari lisää saatetekstikseen ”Oh Sami Sami!”

Jamie Carragher

@Carra23
Oh Sami Sami!

– Unohdetaan TOP 5, sillä Sami on mielestäni aivan kärjessä. Kyse ei ole siitä, kuka on paras pelaaja, vaan vertaillaan heitä punta punnalta, 43-vuotias Carragher sanoi Monday Night Footballissa.

– Entä syy siihen, miksi Sami on listallani? Kun ajattelen Liverpoolia vuonna 1999, se oli joukkue, joka sijoittui liigassa kuudenneksi tai seitsemänneksi. Liverpool tunnettiin heikkona joukkueena, joka sai köniinsä. Sitten tuli Sami.

Hyypiä siirtyi Liverpooliin vain 2,6 miljoonan punnan korvauksella hollantilaisesta Willem II:sta ja voitti seurassa kymmenen kautensa aikana muun muassa ”cup-triplan” ja vuonna 2005 Mestarien liigan.

– Hän pelasi seurassa kymmenen vuotta, ei ollut ikinä loukkaantunut, ja Liverpool muuttui pehmosta henkisesti ja fyysisesti erittäin vahvaksi joukkueeksi. Sami oli massiivinen osa sitä muutosta, koko uransa Liverpoolissa pelannut Carragher kehui.

– Se menestys, jota saimme seuraavien kymmenen vuoden aikana Gerard Houllierin ja Rafa Benítezin valmennuksessa, rakennettiin puolustuksen varaan. Emme olleet jännittävä, hyökkäävä joukkue, joka teki paljon maaleja, vaan joukkue perustui pitävään puolustukseen. Se alkoi Hyypiän hankinnasta.

– Hintalappu, se, ettei hän ollut koskaan loukkaantunut, kymmenen palvelusvuotta seurassa ja ne pokaalit, joiden voittamisessa hän oli keskeisessä osassa. Siksi Sami on valintani.

Carragher alkoi seuraavaksi puntaroida, kuuluisiko ykköspaikka listalla Hyypiälle vai Mohamed Salah’lle. Ihan kunnolla hän ei saa vastaustaan perusteltua studiotiimin muiden jäsenten tultua väliin, mutta ehtii seuraikoni kuitenkin todeta ”valintani on Sami”.

[readmore from=Hyypiä-Sami]

Sitten keskustelu kääntyi Virgil van Dijkiin. Van Dijkia parempana hankintana Carragher joka tapauksessa suomalaista pitää.

– Muistetaan, että Sami Hyypiä voitti (Van Dijkin tavoin) Liverpoolissa Mestarien liigan sekä myös FA Cupin, Liigacupin ja UEFA Cupin. Sami ei ole parempi pelaaja kuin Virgil van Dijk, mutta Van Dijk oli (puolustajien) ME-hankinta, joten häneltä odotettiinkin isoa vaikutusta joukkueeseen.

– Sami Hyypiästä ei ollut kukaan kuullutkaan, eikä kukaan ollut nähnyt hänen pelaavan. Silti hän teki valtavan vaikutuksen Liverpoolin joukkueeseen, Carragher muistutti.