Talven siirtoikkuna sulkeutui Euroopan suurimpien sarjojen osalta maanantaina.

Koronaviruspandemian vaikutukset jalkapalloon näkyvät yhä vahvasti, mikä heijastui myös pelaajasiirtoihin ja etenkin niissä liikkuneisiin rahasummiin.

Tänä vuonna tammikuun suurin siirtokorvaus oli 23,1 miljoonaa euroa, kun kahtena edellisenä vuonna talven ennätyssiirto ylitti vielä 50 miljoonan euron rajan, ja vuonna 2018 Philippe Coutinho siirtyi Barcelonaan 145 miljoonalla eurolla.

The Guardianin mukaan talven siirtoikkunassa tehtyjen pelaajasiirtojen yhteisarvo laski viime vuodesta yli 600 miljoonalla eurolla (Euroopan TOP5-sarjojen osalta).

Osa tammikuun merkittävimmistä siirroista toteutettiin lainamuotoisesti. Esimerkiksi Martin Ødegaardin lainasiirto Real Madridista Arsenaliin on korvaukseltaan vain kahden miljoonan euron suuruinen, mutta Transfermarkt-sivuston mukaan hän on arvokkain talven siirtoikkunassa liikkunut pelaaja. Norjan maajoukkuepelaajan markkina-arvoksi kerrotaan sivustolla 40 miljoonaa euroa.

Ødegaard debytoi Arsenalin paidassa viime viikonloppuna. Kuva: Getty Images

Toinen vastaava esimerkki on ranskalaishyökkääjä Moussa Dembélé, jonka Atlético Madrid hankki lainalle Lyonista. Atlético maksaa Dembélén palveluksista 1,5 miljoonaa euroa, mutta hänen markkina-arvonsa on Transfermarktin mukaan 30 miljoonaa euroa.

Kun talven pelaajasiirtoja vertaillaan pelkästään siirtokorvausten perusteella, nousee listan kärkipäähän parikin pelaajaa, jotka ovat varmasti uusia nimiä myös monelle intohimoiselle lajin seuraajalle.

Talven suurin siirtokorvaus oli siis 23,1 miljoonaa euroa, jonka West Ham pulitti Saïd Benrahmasta Brentfordille. Algerialaistaituri siirtyi West Hamiin lainalle viime syksynä, mutta lontoolaisseura käytti lainasopimukseen sisällytetyn osto-option jo tammikuussa. Näin ollen West Hamiin lainakiintiöön avautui yksi paikka, jonka se käytti Manchester Unitedin Jesse Lingardiin.

West Ham oli mukana myös tammikuun toiseksi suurimmassa siirrossa, mutta luopuvana osapuolena. Hammers myi ennätyshankintansa Sébastien Hallerin Ajaxiin 22,5 miljoonalla eurolla maksettuaan hänestä toissa kesänä yli kaksi kertaa enemmän. Norsunluurannikon maajoukkuekärki pelasi West Hamissa 53 ottelua ja teki 14 maalia ennen kuin jatkoi matkaansa Ajaxiin.

Tammikuun kolmanneksi isoin siirto on kenties lähinnä sitä normaalia absurdiutta, jota kohti siirtomarkkinat olivat ennen koronapandemiaa hivuttautuneet. Manchester United vahvisti heti tammikuun alussa hankkineensa 18-vuotiaan laitahyökkääjän Amad Diallon Atalantasta. Norsunluurannikon suurlupauksen siirrosta Unitediin sovittiin jo viime syksynä, mutta se saatiin sinetöityä työlupa-asioiden sun muiden osalta vasta talvella.

Diallo täytti 18 vuotta viime kesänä. Kuva: Getty Images

Transfermarkt kertoo Diallon siirtokorvaukseksi 21 miljoonaa euroa, mutta useiden lehtitietojen mukaan tuo summa saattaa nousta jopa 20 miljoonalla eurolla erilaisten ehtojen täyttyessä. Diallon siirrosta erikoisen tekee se, että hän on pelannut miesten otteluissa vasta 59 minuuttia. Tässä tapauksessa Manchester United maksoi siis valtavasta potentiaalista, ei valmiista pelaajasta.

Talven neljänneksi suurimman siirron pääosaa näytteli Dominik Szoboszlai. Unkarilaisen jalkapallon suurimpiin toivoihin lukeutuva laituri vaihtoi seuraa Red Bullin sateenvarjon alla siirtyen Itävallan Salzburgista Saksan Leipzigiin 20 miljoonalla eurolla. Szoboszlain, 20, perässä oli lehtitietojen mukaan useampikin suurseura, eikä se ole ihme, kun katsoo hänen tilastojaan. Hän pelasi Salzburgissa 83 ottelua tehtaillen niissä 26 osumaa ja 35 maalisyöttöä.

Viiden kärkeen ylsi vielä yksi hyökkäyspään pelaaja, kun AS Monaco maksoi Krépin Diattasta Club Bruggelle 20 miljoonaa euroa. 21-vuotias senegalilaislaituri pelasi Bruggessa 95 ottelua viimeistellen niissä yhteensä 20 maalia ja syöttäen 11.

TOP 5 – Tammikuun suurimmat siirrot (korvaukset)

1. Saïd Benrahma, Brentfordista West Hamiin – €23,1M

2. Sébastien Haller, West Hamista Ajaxiin – €22,5M

3. Amad Diallo, Atalantasta Manchester Unitediin – €21M

4. Dominik Szoboszlai, Red Bull Salzburgista RB Leipzgiin – €20M

5. Krépin Diatta, Club Bruggesta AS Monacoon – €20M

Benrahma ei ole vielä avannut maalitiliään West Hamissa, mutta hän on syöttänyt kaksi osumaa. Kuva: Getty Images

TOP 5 – Tammikuun suurimmat siirrot (markkina-arvot)

1. Martin Ødegaard, Real Madridista Arsenaliin (lainalle) – €40M

2. Sébastien Haller, West Hamista Ajaxiin – €30M

3. Moussa Dembélé, Lyonista Atlético Madridiin (lainalle) – €30M

4. Dominik Szoboszlai, Red Bull Salzburgista RB Leipzigiin – €30M

5. Ozan Kabak, Schalkesta Liverpooliin (lainalle) – €25M

Kaikki artikkelissa käytetyt lukemat ja summat ovat Transfermarkt-sivustolta, ellei toisesta lähteestä mainita erikseen.