SJK:ssa Veikkausliigaa vuonna 2017 pelannut espanjalaistoppari Diego Bardanca on ehtinyt nähdä futismaailmaa. SJK oli Bardancan ensimmäinen kohde Espanjan alasarjojen ulkopuolella, mutta sittemmin hän on pelannut ammatikseen Puolassa, Serbiassa ja Sloveniassa. 27-vuotiaan puolustajan kosmopoliittius saattaa saada jatkossa vielä uuden käänteen, sillä Bardancalla on isoäitinsä synnyinmaan kautta edustusoikeus Filippiinien maajoukkueeseen.

Tuoreimpana käänteenä Diego Bardanca on tehnyt sopimuksen uzbekistanilaiseen Lokomotiv Tashkentiin. Hän antoi haastattelun espanjalaiselle Marcalle, ja kertoi kokemastaan kulttuurisokista. Yllätys liittyi kiinnostavasti siihen, että Uzbekistanissa koronapandemia tuntuu jääneen jo taakse, kun Euroopassa kamppailu on taas vasta kiihtymässä.

– Kahden täällä viettämäni viikon aikana olen lainausmerkeissä jo unohtanut COVID-19:n, Bardanca kertoi Marcalle.

– Yllätyn yhä siitä, että voin kävellä ilman kasvomaskia – niitä käytetään vain sisätiloissa – ja siitä, ettei käsidesiä tarvitse käyttää ja sairaalat ovat tyhjiä. Nautin elämästä siten, kuten nautimme vuosi sitten, vaikka olenkin ajan tasalla Espanjan ja Euroopan kuulumisista.

– Tunnen olevani etuoikeutettu. Tuntuu siltä kuin eläisin elokuvassa.

Bardancan mukaan Lokomotiv Tashkent on nuori ja ammattimainen seura, jolla on erinomaiset puitteet. Viimeisten kahdeksan kauden aikana seura on ollut seitsemän kertaa kahden parhaan joukossa ja voittanut kolme mestaruutta. Bardancan seuraan hankki hänen maanmiehensä, maalivahtivalmentaja Dani Chabrera.

Kyse ei suinkaan ole siitä, etteikö koronavirus olisi Uzbekistania koetellut. Bardancan mukaan pahin vain on jo takanapäin, ja laumaimmuniteetti jota kuinkin saavutettu.

– Maaliskuussa tapauksia oli paljon ja tilanne oli hälyttävä ja kriittinen syyskuuhun saakka. Lähes 60-70 prosenttia väestöstä sai tartunnan, ja muun muassa siksi nyt koronaa on vähemmän, Bardanca kertoo.

[readmore from=Bardanca-Diego]

– Rajoitukset ovat jyrkkiä: maahan pääsemiseksi pitää esittää negatiivinen koronatesti, ja lisäksi lentokentällä tehdään ylimääräinen testi. Nyt sosiaalista etäisyyttä ei kuitenkaan enää tarvita. Jaamme pukukopin ja kuntosalin täysin normaalisti. Tämä on elämää, jota me kaikki kaipaamme.

Worldometers-sivuston tilastot Uzbekistanista eivät tosin vastaa Bardancan kertomaa tartunnan saaneiden määrästä. Sen mukaan Uzbekistanissa on todettu vajaat 80 000 vahvistettua koronatartuntaa ja 622 kuolintapausta. Tuorein päiväkohtainen uusien tartuntojen lukema on vaatimaton 24 tapausta. Uzbekistanin väkiluku on noin 33,5 miljoonaa asukasta.