Yle Puheen Huuhkajien siivillä -ohjelmassa muisteltiin maanantaina Suomen A-maajoukkueen kultaista sukupolvea. Ohjelmassa muisteltiin myös Alexei Eremenko juniorin rohkeaa temppua Armeniaa vastaan.

Eremenko junior sai tulikasteensa A-maajoukkueessa Antti Muurisen alaisuudessa Kanadaa vastaan vuonna 2003. Ottelu päättyi Ratinassa Suomen 3-2-voittoon.

– Olin jo iloinen, että sain kutsun siihen joukkueeseen. Kaikki varmaan muistaa, minkälainen jengi se oli silloin, Eremenko junior muisteli.

Nopeasti Eremenko juniorin vastuu kasvoi, ja seuraavana vuonna nuori hyökkäävä keskikenttäpelaaja uskalsi tehdä jotain, mitä ei ennen oltu nähty.

Suomi pelasi MM-karsintaottelun Armeniaa vastaan Tampereella. Suomi sai vajaan puolen tunnin kohdalla vapaapotkun vasemmalta laidalta. Siihen asti yksinoikeutettu vaparien antaja oli ollut Jari Litmanen. Eremenko junior otti kuitenkin ohjat omiin käsiinsä. Moni odotti keskitystä maalille, mutta Eremenko junior näki tilanteen toisin ja laukoi pallon upeasti maaliin.

– Saimme vaparin, ja totta kai Litmanen veti kaikki vaparit silloin. Otin pallon ja sanoin Litille, että anna mä vedän tämän. Onneksi hän antoi minun laukoa ja tein maalin siitä.

– Se oli sellaisesta paikasta, josta ei yleensä vedetä. Jos siellä boksissa ovat Hyypiä, Tihinen, Riihilahti ja Nurmela ja olet parikymppinen jätkä, joka on juuri tullut maajoukkueeseen ja yrität vetää, niin pitää olla aika varma, että teet maalin, koska nuo jätkät, jotka odottavat keskitystä maalilla, eivät ole ihan ketä tahansa, Eremenko Jr. muisteli Yle Puheen ohjelmassa.

Pallo tosiaan meni komeasti maaliin ja Suomi voitti ottelun maalein 3-1. Eremenko Jr. ei tullut A-maajoukkueeseen nöyristelemään, vaikka vierellä pelasikin maailman huippuja, kuten Litmanen, Sami Hyypiä ja Mikael Forssell.

– Minun egoni ja itsekkyys olivat plussa, mutta myös tavallaan miinus. Silloin kun tulin maajoukkueeseen, taisin olla ainoa jätkä, jolla oli tatuointi. Koko kroppa oli täynnä tatskoja. Olin aika erikoinen tyyppi, kun tulin sisään pukukoppiin. En ollut se tavallinen hiljainen tyyppi, joka istui nurkassa. Tein kyllä asioita väärin, ja sain kuulla niistä, mutta tein myös asioita hyvin, ja sain niistäkin sitten kuulla positiivista, nykyisin latvialaisessa Spartaks Jurmalassa työskentelevä Eremenko Jr. kertoi.

[readmore from=huuhkajat]

Ohjelmassa studiovieraina olleiden Mika Nurmelan ja Antti Niemen tehtävänä oli arvata, kuka oli sanonut kyseisen sitaatin: ”Otin pallon ja sanoin Litille, että anna mä vedän tämän”. Molemmat olivat hyvin hajulla arvattuaan Eremenko junioria.

– Kenellä riittää ”ballseja” ottaa Litiltä pallo? Niemi ihmetteli ennen oikeaa vastausta.

– ”Losa” ei ehkä tuntenut Littiä vielä niin hyvin. ”Losa” se on ehdottomasti, Nurmela arvioi.

Vastauksen jälkeen Eremenko Jr. sai kehuja tyylistään, vaikka se aikanaan herättikin keskustelua.

– Varmaan ”Losa” oli vähän erilainen, mutta hyvin hän sopeutui joukkueeseen. Kaikki näki, kun hän oli parhaimmillaan, miten paljon hän pystyi auttamaan joukkuetta varsinkin pallollisessa pelaamisessa, Nurmela kehui.

Voit kuunnella Yle Puheen Huuhkajien siivillä -ohjelman tästä (Yle Areena).

LUE MYÖS:

Jos et näe alla olevaa twiittiä, voit katsoa sen tästä.

Matti Härkönen

@Matt_Hrknn
Skalpellit esillä. Kultaisen sukupolven ruumiinavaus edessä. Maukkaita tarinoita studiossa kertomassa teinivuosieni esikuviin lukeutuvat Antti Niemi ja Mika Nurmela. Patologeina myös @ErkkaVLehtola ja @j_vainikka. Lähetys alkaa klo 19 @ylepuhe
#yleurheilu areena.yle.fi/audio/1-507547…