Serie A:ssa neljäntenä oleva AS Roma vastasi yhdessä Ajaxin (vs Young Boys Bern) kanssa Eurooppa-liigan neljännesvälierien avausosien suurinumeroisimmasta voitosta, kun se kaatoi ”ikuisen kaupungin” pyhätössä Stadio Olimpicolla kokeneen europelijoukkueen Shakhtar Donetskin maalein 3-0. Roman maaleista vastasivat Lorenzo Pellegrini, Stephan El Shaarawy ja Gianluca Mancini.

Hienoa iltaa kuitenkin varjosti joukkueen ehdottomiin avainpelaajiin kuuluvan, ja yhtä uransa parhaista kausista pelaavan Henrikh Mkhitarjanin loukkaantuminen. Armenialainen oli yllättää keskialueelta lähteneellä kaaripallollaan vieraiden maalivahti Anatoli Trubinin, mutta loukkasi tilanteessa oikeaa pohjettaan. Peliä oli tuossa vaiheessa pelattu puoli tuntia, ja Roma johti 1-0.

Mkhitarjan pyysi välittömästi kivun synnyttyä vaihtoa, ja hänet korvattiin Borja Mayoralilla. 32-vuotiaan Mkhitarjanin vamma tutkitaan tarkemmin perjantaina. Jääpussia loppupelin ajan jalkansa päällä pitänyt Mkhitarjan on tehnyt Romalle tällä kaudella 11 maalia ja syöttänyt 11 maalia.

Roman toisen maalin tehnyt Stephan El Shaarawy sanoi pelin jälkeen haastattelussa joukkueensa hyötyneen selvästi siitä, että italialaisjoukkueen valmentaja Paulo Fonseca valmensi Shakhtaria vuosina 2016-2019, juuri ennen Romaan siirtymistään.

– Osoitimme luonteemme ja päättäväisyytemme kovassa pelissä. Tiesimme, mitä odottaa, koska valmentajamme oli työskennellyt myös heidän kanssaan, El Shaarawy sanoi Sky Sport Italialle.

– Tällainen tulos avausosasta kohentaa varmasti itseluottamustamme. Ottelusta Ukrainassa tulee kuitenkin kova, eikä taistelu ole vielä ohi.

28-vuotias El Shaarawy palasi Romaan tammikuun lopussa kiinalaisesta Shanghai Shenhuasta. Maali oli hänelle ensimmäinen paluunsa jälkeen.

– Halusin palata Romaan, mutta olin valmis odottamaan hetkeäni. Nyt olen erittäin onnellinen.

Jos sai valmentaja Paulo Fonseca kiitosta joukkueen hyvästä valmistamisesta, herui kiitosta myös häneltä pelaajille.

– Olimme varmoja, että Shakhtar pelaisi näin. He ovat erittäin vahvoja vastahyökkäyksissä ja me valmistauduimme niitä varten hyvin. Odotimme oikeaa hetkeä prässätä ja opimme, milloin on parempi vetäytyä. Tämä oli meiltä erittäin hyvä esitys, Fonseca kiitteli.

[readmore from=Eurooppa-liiga]

– Peli ei ollut helppo. Tunnen Shakhtarin erittäin hyvin, ja se on hyvin laadukas joukkue. He eivät vain kukistaneet Real Madridia tällä kaudella, vaan pelasivat myös Interin kanssa kahdesti tasan.

AS Roman taival tämän kauden Eurooppa-liigassa on ollut hyvin vakuuttava, sillä se on voittanut seitsemän yhdeksästä pelistään ja hävinnyt vain yhden.

– Nämä pelit tuovat lisämotivaatiota pelaajille. He käsittävät, että näissä pelataan erilaista jalkapalloa. He ovat keskittyneempiä ja paremmin tietoisia vaarasta. Haluaisin nähdä samaa asennetta myös Serie A:ssa, Fonseca huomautti.

– Olen erittäin iloinen ja ylpeä, että saan olla Roman valmentaja. Rakastan kaupunkia ja faneja. Kaikkki tietävät, ettei täällä ole helppoa, mutta on tärkeää pysyä tasapainoisena hyvinä ja huonoinan hetkinä.

Eurooppa-liigan torstain tulokset:

Ajax-Young Boys Bern 3-0 (Klaassen, Tadic, Brobbey)
Kiovan Dynamo-Villarreal 0-2 (Torres, Albiol)
Manchester United-AC Milan 1-1 (Diallo/Kjaer)
Slavia Praha-Rangers 1-1 (Stanciu/Helander)
AS Roma-Shakhtar Donetsk 3-0 (Pellegrini, El Shaarawy, Mancini)
Olympiakos-Arsenal 1-3 (El Arabi/Ödegaard, Gabriel, Elneny)
Tottenham-Dinamo Zagreb 2-0 (Kane 2)
Granada-Molde 2-0 (Molina, Soldado)

Otteluparien toiset osat pelataan ensi torstaina.