Jalkapallon ystävien päähuomio keskittyi keskiviikkona Mestarien liigaan, mutta huomionarvoinen ottelu pelattiin myös kaukana Japanissa. Kun Urawa Reds voitti Japanin pääsarjaottelussa Yokohama FC:n 2-0, vaihtoi vierasjoukkue Yokohama ottelun viime minuuteilla kentälle kärkipelaaja Kazuyoshi Miuran. Miura ei pelannut kuin jäännösminuutit, mutta kentälle pääseminen merkitsi sitä, että kaudesta 2021 tuli hänelle jo uran 36. kausi ammattilaisjalkapalloilijana.

433

@433
5️⃣4️⃣-year-old Kazuyoshi Miura has now played 3️⃣6️⃣ seasons of professional football 😳💪

Miura täytti 54 vuotta helmikuun 26. päivänä. Hänellä oli siis kentälle päästessään ikää tasan 54 vuotta ja 12 päivää. Se tekee hänestä heittämällä maailman vanhimman ammattilaisjalkapalloilijan. Miura aloitti ammattilaisuransa jo vuonna 1985, ja pelasi taannoin muun muassa Dwight Yorken, Tomas Skuhravyn tai Hidetoshi Nakatan joukkuetoverina. Kaikki he ovat nostaneet nappikset naulaan jo kauan, kauan sitten.

Kun Miura teki 18-vuotiaana ensimmäisen ammattilaissopimuksensa brasilialaisen Santosin kanssa, ei Japani ollut vielä koskaan selviytynyt MM-kisoihin, We Are The World oli vuoden suurin hittikappale ja Michael Jordan pelasi NBA-uransa toista kautta. Se laittaa perspektiviin sitä, kuinka pitkän uran Miura on pelannut.

Miura antoi helmikuussa FIFA:n kotisivuille haastattelun, jossa hän kertoi intohimoistaan ja tavoitteistaan muita vuosikymmeniä iäkkäämpänä jalkapalloilijana. Miura nauttii pelaamisesta täysin palkein edelleen, vaikka koronapandemia onkin ollut ällistyttävän pitkällä ammattilaisuralla uusi, valitettavan ikävä kokemus.

FIFA

@FIFAcom
🤯 Kazuyoshi Miura, 54 years and 12 days old, has just made his first appearance of the 2021 @J_League_En season for @yokohama_fc 👏

🗣️ The record-breaking Japan legend spoke to us recently about his remarkable longevity and the Brazilian influence on his career 🇧🇷

– Kun Yokohama FC tarjosi minulle jatkosopimusta (lue uutisemme tammikuulta), tiesin haluavani pelata, eikä päätöksen tekeminen kestänyt kauaa. Koska kuitenkin harjoittelen nuorten pelaajien kanssa, kysyin ennen päätöstäni mieleni ja kehoni kantaa, Miura runoili.

– Kun koronavirustartunnat alkoivat levitä ja Japaniin julistettiin poikkeustila, olin huolissani siitä, mitä Japanille tapahtuisi tulevaisuudessa. Mietin, mitä se merkitsisi arjelleni ja työlleni jalkapalloilijana.

– Kiitos monien ihmisten uhrausten, J-liiga pääsi kuitenkin jatkumaan. Stadioneilla oli tartuntakontrolleja sellaista, mutta se ei vaikuttanut meihin kentällä mitenkään, ja olimme iloisia saadessamme pelata tavalliseen tapaan.

Vaikka Euroopassa pelataan enimmäkseen ilman katsojia, on Japanissa katsomoihin otettu yleisöä 50 prosentin kapasiteetilla. Miura kiittelee siitä pitkälti japanilaisten vakavaa suhtautumista pandemiarajoituksiin. Se, että hän itse pelaa vielä 36 vuotta tulokaskautensa jälkeenkin, on yllättänyt miehen itsensäkin.

– Kun allekirjoitin ensimmäisen ammattilaissopimukseni Brasiliassa 18-vuotiaana, en ikinä kuvitellut, että pelaisin vielä tässä iässäkin. Se on onnistunut, koska olen pannut kaiken energiani jalkapalloon joka ikinen vuosi.

– Tällä kaudella haluan pelata mahdollisimman monta ottelua avauskokoonpanossa. Haluan antaa joukkueelle kaikkeni, jotta yltäisimme tavoitteeseemme kymmenen parhaan joukkoon sijoittumisesta, Miura kertoi.

Miura muutti Brasiliaan 15-vuotiaana, vietti 90-luvun puolivälissä yhden kauden Italian Serie A:ssa, mutta suurin osa urasta on vierähtänyt Japanin pääsarjassa. Nykyisin hän toivoo lähinnä voivansa toimia esimerkkinä nuoremmille pelaajille.

– Minun ja muiden pelaajien välillä on suuri ikäero, kuin isällä ja pojalla, joten pitäisi kysyä heiltä, miten he minut näkevät, Miura vastasi kysymykseen johtajuudestaan.

– Kentällä koen, että voin välittää heille intohimoni jalkapalloa kohtaan ja käytöstäni, koska olen pelannut muita pidempään.

– En tällä hetkellä ajattele valmennusuraa. En kuitenkaan usko myöskään, että ikinä jättäisin jalkapalloilua. Luulen, että olen jatkossakin mukana jalkapallossa tavalla tai toisella. En tiedä, kuinka pitkään vielä pelaan. Saatan lopettaa huomenna, tai sitten 2-3 vuoden päästä.

[readmore from=Miura-Kazuyoshi]

Miura lähetti vielä terveisensä koronapandemiasta kärsiville jalkapallon ystäville.

– Koronapandemiatilanne on edelleen hyvin vaikea kaikkialla maailmassa. Siitä huolimatta saamme edelleen pelata jalkapalloa, kiitos monien ihmisten ponnistelujen. Se on suuri siunaus.

– Olen varma, että voitamme tämän kriisin, jos teemme töitä yhdessä. Olen varma myös, että jonain päivänä kannattajat pääsevät taas stadionille. Siihen saakka pelaajat jatkavat kovaa työntekoa. Jonain päivänä saamme kuitenkin juhlia yhdessä. Pitäkää huolta itsestänne ja eläkää onnellista elämää, Miura toivotti.