Huuhkajien tähtipuolustajalla koronavirus – MM-karsintojen avauspelit uhattuna

© Kuva: Getty Images

Suomi aloittaa karsinnat Qatarin vuoden 2022 MM-turnaukseen ensi viikon keskiviikkona kotiottelulla Bosniaa ja Hertsegovinaa vastaan. Ottelu pelataan Helsingissä ilman katsojia.

Huuhkajien joukkue maaliskuun triplamaaotteluun (lisäksi MM-karsintapeli Ukrainaa ja harjoitusottelu Sveitsiä vastaan – molemmat vieraissa) julkistetaan ylihuomenna keskiviikkona. Tiedossa on jo, että luotettava ykkösmaalivahti Lukas Hradecky on mitä todennäköisimmin sivussa otteluista akillesjännevammansa vuoksi.

Varmasti sivussa on laitapuolustaja Jere Uronen, joka on pelikiellossa. Urosen maaliskuun toinenkin karsintapeli on vaarassa, sillä mies on tällä hetkellä koronakaranteenissa. Suomi kohtaa sunnuntaina 28.3. vielä Ukrainan, jonka jälkeen tiedossa on vielä harjoitusmaaottelu Sveitsiä vastaan.

Urosen seura KRC Genk tiedotti perjantaina, että kolme sen pelaajaa on antanut positiivisen koronanäytteen. Yksi kolmesta on juuri Jere Uronen. Tartunnan saaneet kolme pelaajaa määrättiin luonnollisesti koronaprotokollan mukaiseen karanteeniin.

Belgian koronaviranomaisten infosivun tietojen perusteella koronatartunnan saaneiden eristäytymisjakso kestää Belgiassa vähintään 10 vuorokautta. Karanteeni voi tuolloin päättyä, jos tartunnan saanut antaa negatiivisen testinäytteen viikon kuluttua positiivisen näytteen antamisesta. Toisin sanoen Urosen maajoukkuematka voisi parhaassa tapauksessa olla täpärästi mahdollista, jos hän vapautuisi karanteenista ensi viikonvaihteessa. Myös lentomatkan takia vaaditaan negatiivista testinäytettä.

Genk pelasi sunnuntaina Belgian Cupin välierän Anderlechtia vastaan vieraskentällä, ja eteni hienosti cupin finaaliin voitettuaan pelin maalein 2-1. 24. huhtikuuta pelattavassa lopuottelussa vastaan asettuu Standard Liègè.

Urosen tontilla vasempana laitapuolustajana Anderlecht-ottelussa pelasi 22-vuotias meksikolainen Gerardo Arteaga, joka on muutenkin rohmunnut suomalaisen minuutteja. 90-minuuttinen oli Genkiin viime kesänä siirtyneelle Arteagalle jo viides perättäinen. Uronen on puolestaan pelannut Genkin viimeisistä 13 ottelusta vain kolmessa.

Suomen laitapuolustajien tilanne ei ole maaotteluiden lähestyessä muutenkaan ihanteellinen. MLS:n kausi alkaa vasta huhtikuun puolivälissä, joten täksi kaudeksi Minnesota Unitediin siirtyneen Jukka Raitalan edellisestä tosipelistä on kulunut jo yli neljä kuukautta. Raitala pelasi viimeksi 2.11. edustaessaan vielä CF Montréalia.

Perjantaina 28 vuotta täyttänyt Nikolai Alho on saanut suhteellisen mukavasti minuutteja unkarilaisessa MTK Budapestissa, mutta viimeisistä kolmesta ottelusta Alho on ollut syystä tai toisesta sivussa. Slovakialaisessa AS Trencinissä pelaava Juha Pirinen vaihdettiin puolestaan kentältä 6.3. pelatussa sarjaottelussa, eikä hän ollut lainkaan joukkueensa kokoonpanossa sunnuntaina suurseura Slovan Bratislavaa vastaan.

Erityisen hyvä ei ole 24-vuotiaan Niko Hämäläisenkään tilanne. Hämäläinen oli vielä joulu-tammikuussa Englannin Mestaruussarjassa pelaavan QPR:n vakioavaajia, mutta helmikuun alun jälkeen hän on pelannut vain kahdessa joukkueensa kymmenestä ottelusta, yhteensä kahden tunnin verran. Viimeiset neljä QPR:n peliä Hämäläinen on seurannut vaihtopenkiltä.

Puolalaiseen Stal Mieleciin tammikuussa siirtynyt Albin Granlund on kunnossa, ja hän on myös pelannut melko mukavia minuuttimääriä joukkueessaan. Stal Mieleckin on kuitenkin pelannut joko kolmen topparin linjalla tai 5-4-1:llä, jossa Granlund on oikea toppari tai oikea wingback, joten ihan Suomen maajoukkuesta tutulla neljän puolustajan linjalla hänkään ei ole päässyt pelaamaan. Granlundin tilanne on joka tapauksessa Suomen laitapuolustajakalustosta tällä hetkellä paras.

Juttuun on päivitetty 15.3. kello 14.23 tieto Belgian viranomaisten koronakaranteenimääräyksistä. Päivitetty myös, että Uronen on Bosniaa vastaan pelikiellossa.

KUPSILLA KUUMAT PAIKAT KOTONA – MARKKINA ON SEKAISIN KUIN SEINÄKELLO!