Karsintoja ensi vuoden Qatarin MM-turnaukseen ei pelata tällä viikolla ainoastaan Euroopassa, vaan tärkeitä karsintaotteluita on edessä myös Pohjois- ja Keski-Amerikan alueella sekä muutaman pelin verran Aasiassa. CONCACAF:in alueen MM-karsinnat alkavat torstaina.

Yksi kierroksen otteluista on Haiti-Belize, joka pelataan torstaina Suomen aikaa kello 23. Belizen joukkueen matka ottelupaikkakunnalle ei kuitenkaan sujunut hyvin, vaan maanantaina joukkue joutui pahasti säikäyttäneeseen väijytykseen, jo Haitiin saavuttuaan.

Ryhmä raskaasti muun muassa kiväärein aseistautuneita kapinallisia pysäytti Belizen joukkueen bussin täysin yllättäen, kun joukkue oli matkalla lentokentältä hotellilleen. Joukkuetta saatteli nelihenkinen poliisipartio, ja poliisi joutui neuvottelemaan kapinallisryhmän kanssa, jotta matka pystyi jatkumaan.

Pelottavasta tilanteesta selvittiin säikähdyksellä, mutta pulssit lienevät joukkueen bussissa nousseet. Ilmeisesti ajoneuvon etuikkunasta kuvatun videon tapahtumasta voi katsoa AS:n kotisivuilta tämän linkin takaa. Se näkyy myös allaolevassa twiitissä.

Nico Cantor

@Nicocantor1
Upon Belize’s 🇧🇿 arrival to Haiti 🇭🇹 for their World Cup Qualifier, their police escort was stopped by armed “insurgents”

This is the video going around on social media.

Match is set for March 25. Belize has put out an official statement.

Belizen jalkapalloliitto julkaisi tapahtuman johdosta myös tiedotteen, jossa se toimii CONCACAF:ilta ja FIFA:la toimia vastaavien tapausten välttämiseksi jatkossa.

Jacqueline Charles

@Jacquiecharles
Football Federation of Belize registers its anger & disappointment after its delegation was attacked by armed men in #Haiti en route from airport to hotel today.

Haiti ja Belize pelaavat samassa alkulohkossa yhdessä Nicaraguan ja Turks & Caicos -saarten kanssa. Lohkon viides maa Saint Lucia vetäytyi karsinnoista. Haiti on lohkon ykkössijoitettu ja ennakkosuosikki.

CONCACAF:in MM-karsintojen ensimmäinen vaihe pelataan maalis- ja kesäkuussa kuudessa viiden (pl. Saint Lucian vetäytyminen) maan lohkossa. Seuraavaan vaiheeseen pääsee kunkin lohkon voittaja. Toisessa vaiheessa kuusi lohkovoittajaa pelaavat kolmessa kaksiosaisessa otteluparissa pääsystä viimeiseen, kahdeksan maan vaiheeseen.

CONCACAF:in alueen rankingin viisi parasta maata Meksiko, USA, Costa Rica, Jamaika ja Honduras selvisivät viimeiseen vaiheen automaattisesti. Pohjois- ja Keski-Amerikassakin formaattia jouduttiin muuttamaan koronapandemian vuoksi. Karsinnoista itse MM-turnaukseen selviytyy kolme parasta maata. Neljäs pelaa kisapaikastaan maanosien välisessä jatkokarsinnassa.