Kun Huuhkajat kohtaa keskiviikkona harjoitusmaaottelussa Sveitsin, saattaa pelivuoron saada Brentfordin nuori hyökkääjä Marcus Forss. 21-vuotias Forss teki maalin heti A-maajoukkuedebyyteissään viime syksynä Ranskaa vastaan, ja sai minuutteja myös Nations Leaguen Bulgaria- ja Wales-peleissä. MM-karsinnan kahdessa ensimmäisessä ottelussa Forss istui penkillä, mutta on heti valmis pelaamaan, kun kutsu tulee, sillä Sveitsi-ottelu lienee EM-kisavalintojakin ajatellen tärkeä näyttöpaikka.

– Totta kai joka pelissä haluaa pelata. Jos saan mahdollisuuden, pitää vaan pelata omaa peliä. Sillä tavalla on tähänkin asti tultu, ja sitä kautta voin EM-kisoihinkin päästä, Forss sanoi SuomiFutikselle tiistaina pidetyssä Huuhkajien etämediatilaisuudessa.

Forss kertoi Ranskaa vastaan tehdyn maalin ja puolustavan maailmanmestarin voittamisen tuoneen nostetta itseluottamukseen sekä hänelle että koko joukkueelle. Yhteispelin hän kertoo sujuvan hyvin sekä Teemu Pukin että Joel Pohjanpalon kanssa, eikä hänelle hyökkääjän vinkkelistä ole juuri väliä, pelaako Suomi 4-4-2- vai 5-3-2-pelijärjestelmällä.

– Olen monipuolinen hyökkääjä, joten kokoonpanon muodolla ei ole minulle mitään väliä. Ongelmia ei ole kummankaan kärkipelaajan yhteispelin kanssa, vaan tosi hyvin löydämme toisemme ja tiedämme, millaisia juoksuja haetaan, Forss kertoi.

– On hyvin tärkeää tietää, mitä se toinen kärkimies tekee. Tehdään toisillemme tilaa ja paikkoja.

– Minä olen maalintekijä, ja se on hyökkääjän tärkein tehtävä. Autan tietysti paljon myös puolustamisessa, sillä sekin on Huuhkajissa hyökkääjille tärkeää. Hyökkäämään lähdetään yhtenäisen puolustuspelin kautta.

Forss on tehnyt tällä kaudella Brentfordissa pelaamissaan sarjaotteluissa viisi maalia, vaikka 30 Mestaruussarjan ottelussa on tullut minuutteja vain 579, keskimäärin alle 20 minuuttia per peli. Lisäksi hän on pelannut Liigacupissa viisi ottelua Valioliigan joukkueita vastaan, ja onnistunut niissäkin kahdesti maalinteossa.

Forssin tehokkuus Englannin Mestaruussarjassa on ollut huimaa, sillä tällä kaudella maaleja on tullut keskimäärin 116 peliminuutin välein. Kun kahden edellisen kauden hajaminuutit lasketaan mukaan, on lukema lähes sama, maali/117 minuuttia.

Teemu Pukki on tehnyt tällä kaudella Mestaruussarjassa 22 maalia ja toissa kaudella 29, mutta peliaikaan suhteutettuna Forss on ollut jopa tehokkaampi, sillä hän on tarvinnut maaliin keskimäärin hieman reilut 130 minuuttia. Mestaruussarjan maalipörssiä johtava Forssin pelikaveri Ivan Toney (28 maalia) on heiluttanut verkkoa keskimäärin 110 minuutin välein, mutta silti Forssin vähäinen vastuu Brentfordissa tuntuu miltei epäreilulta.

– Totta kai se (peliajan vähyys) huolestuttaa, mutta hoidetaan ne asiat oman tiimin kanssa siellä. En ole ollut tyytyväinen peliaikaan, Forss vastasi ja antoi samalla vihjeen siitä, ettei jatko Brentfordissa ole lainkaan selvä juttu.

– Minua kiinnostaa vain peliaika, se on se tärkein asia. Jos sarjanousu tapahtuu, peliaika Valioliigassa on valmentajan asia.

[readmore from=Huuhkajat]

– Kilpailu on aina hyvää, joten on kivaa pelata parhaan kanssa. Pitää vain nousta hänen yläpuolelleen. Se on tosin vaikeaa, jos ei saa peliaikaa. Sitten pitää löytää sellainen paikka, jossa peliaikaa saa.

Kaikki Suomen ottelut ovat nähtävissä Elisa Viihde Viaplaysta, V Sport Jalkapallo -kanavalta sekä ilmaiseksi Viafreesta.