Näkökulma: Suomen Cupille naureskellaan jälleen kerran – kliimaksista tuli täydellinen farssi

Perjantaina arvottiin Suomen Cupin neljännesvälierien otteluparit sekä kaavio puolivälieriin. Arvonnan suoritti juhlallisesti Huuhkajien päävalmentaja Markku Kanerva. Ainoa asia, mikä meni pieleen, oli se etteivät edes median edustajat päässeet seuraamaan arvontaa, kirjoittaa SuomiFutis-sivuston toimituksen esimies Juho Hirvonen.

Suomen Cup, tuo tuhansien tarinoiden turnaus, oli aikanaan suomalaisen jalkapallon kruununjalokivi. Nykyään cup saa vuodesta toiseen valtavan määrän kritiikkiä. Karsintojen lohkovaiheet ja alasarjajoukkueiden poistuminen ovat hiertäneet ymmärrettävästi futisihmisiä. Toisaalta on hyvä muistaa, että Suomen Cupia lähdettiin uudistamaan, koska vanha formaatti ei kiinnostanut yleisöä.

Palloliiton toimistolla on syytä kuitenkin katsoa peiliin, sillä moni asia on retuperällä. Cupin arvostus on laskussa, eivätkä liiton viimeaikaiset toimet ole ainakaan kääntämässä tilannetta.

Akatemiat liian hyviä

Vuoden 2021 cupin osalta karsintojen lohkovaiheet saatiin eilen, torstaina, pelattua loppuun. Ensimmäisenä pienimuotoisena ongelmana tupsahti esiin SJK:n organisaation vahvuus, kun sen edustusjoukkue ja akatemiajoukkue selvittivät tiensä neljännesvälieriin. Näin ollen SJK Akatemia kohtaa emoseuransa SJK:n heti neljännesvälierässä, koska säännöt määräävät.

Sääntö on tehty, jotta vältyttäisiin mahdollisimman aikaisessa vaiheessa tilanteelta, jossa saman organisaation joukkueet voisivat sumplia voiton ja jatkopaikan seuran kannalta otollisimmalla tavalla. Suomen jalkapallokenttä on laaja, mutta se ei ole vielä läheskään tarpeeksi laaja. Tyly fakta on se, että isojen organisaatioiden reservi- tai akatemiajoukkueet ovat liian hyviä, kuten esimerkiksi HJK:n ja SJK:n.

Tällaiselta otteluparilta voitaisiin välttyä vain siten, etteivät reservijoukkueet saisi osallistua cupiin ollenkaan. Sekin ratkaisu sisältäisi melko ongelmallisen kilpailutilanteen, kun esimerkiksi HJK Klubi 04:n ja SJK Akatemian kohdalla puhutaan Suomen mittakaavassa TOP-30-joukkueista. Olisiko oikein kieltää näin tasokkaalta joukkueelta osallistuminen cupiin? Ehkä, ehkä ei.

On kuitenkin selvää, että cupin kiinnostuksen kannalta tällaiset jatkopelit ovat melkoinen antikliimaksi. Pitäisikö kannattajien esimerkiksi laulaa molemmille joukkueille tasavertaisesti?

Kokonaan toinen juttu olisikin se, jos akatemiajoukkue kaataisi edustusjoukkueen. SJK ei voisi liikuttaa cupissa edustuksen riveissä pelanneita pelaajia enää akatemian puolelle jatkopeleissä. Mutta mitäs jos akatemiajoukkue raivaisi tiensä aina Eurooppaan asti. Nähtäisiinkö UEFA Konferenssiliigan karsinnoissa SJK Akatemia vai sittenkin käytännössä SJK?

Kakkosjoukkueiden osallistuminen cupiin on kilpailullisesti täysin perusteltua, mutta ratkaisu rapauttaa entisestään cupin arvostusta. Toisaalta kiinnostaako ketään?

Kiinnostuskiikarit kateissa

Niin. Suomen Cupin jatkopelien arvonta tosiaan pidettiin tänään, perjantaina. Arvonta tapahtui ilmeisesti jonkinlaisena videopuheluna, jossa Kanerva arpoi ja jatkossa olevien seurojen edustajat katsoivat. Videopuhelu oli varmasti koronapandemian keskellä varsin hyvä ratkaisu, jotta kontakteilta vältyttäisiin.

Mutta, mutta. Miksi ihmeessä tämä arvonta pidettiin tällaisena salaseuran kokouksena? Näin median edustajana kello kymmeneltä oli suorastaan kutkuttava tunnelma seurata Twitteristä, mikä joukkue ehtii ensimmäisenä kertoa vastustajansa. Tunnelmassa oli jotain samaa kuin konklaavissa. Uuden paavin valinnasta ilmoittava valkoinen savu oli vain korvattu 2020-luvun hengessä Twitter-viestillä.

Jos et näe alla olevaa twiittiä, voit katsoa sen tästä.

Huumori sikseen. Olen useassa kirjoituksessani korostanut cupiin liittyessä sanontaa: Jos et itse arvosta, kukaan muukaan ei arvosta. Palloliitto on moukaroinut Suomen Cupia viime vuosina niin rajulla kädellä, ettei kovin moni ole pysynyt enää perässä. Samalla kiinnostus on lopahtanut, kun kukaan ei tunnu enää tietävän sitä, miten cup edes pelataan.

On ehkä tässä vaiheessa hyvä mainita, että varsinainen Suomen Cup käynnistyy vasta nyt, kun jatkopelit alkavat. Veikkausliigan ja Ykkösen lohkovaiheet olivat cupin karsintaa, kuten myös Kakkosen Cup. Tämäkään fakta ei ole varsinaisesti korostunut liiton viestinnässä.

Julkisissa ulostuloissa puhutaan arvostuksesta ja seurat korostavat yhteen ääneen sitä, kuinka tärkeä turnaus Suomen Cup on.

Miten ihmeessä sitten asioita hoidetaan näin surkeasti? Eikö cupin ensimmäisten jatkopelien arvonta pitäisi olla yksi uuden cup-formaatin kohokohdista? Eli siis se, että varsinainen Suomen Cup käynnistyy ja tosipelit alkavat cup-säännöillä?

Alasarjajoukkueet pääsevät haastamaan suurempiaan yksittäisessä ottelussa, jossa voi tapahtua mitä tahansa. Tämänhän pitäisi olla suomalaisessa jalkapallokalenterissa merkattu isolla ylös. Varsinkin, kun sarjakaudet odottavat vielä nurkan takana, eikö cupin pitäisi olla todellinen kliimaksi ja suuri puheenaihe?

Lopulta käytäntö on se, etteivät edes toimittajat pääse seuraamaan arvontaa. Seurat yksi kerrallaan ilmoittavat vastustajansa ja koko cup on unohdettu ennen lounasta.

Jos et näe alla olevaa twiittiä, voit katsoa sen tästä.

On suorastaan surullista seurata tätä ikuista viestinnällistä farssia Suomen Cupin ympärillä. Tuntuu, että lähtökohta on jo se, etteivät nämä varmaankaan kiinnosta ketään. Ja jos näin on, silloin asialle pitäisi tehdä jotain, jotta se kiinnostaisi. Ihmiset eivät yhtäkkiä ala kiinnostua aiheesta, josta he eivät tiedä mitään.

SuomiFutis-sivusto ja muutama muu suomalaismedia uutisoi cupin neljännesvälierien arvonnasta. Me koemme tietysti kunnia-asiana uutisoida suomalaisen jalkapallon mielenkiintoisista käänteistä. En silti ihmettele lainkaan, miksi maan suurimmat mediat, kuten Ilta-Sanomat tai Helsingin Sanomat eivät ole tämän artikkelin julkaisuhetkellä aiheesta kirjoittaneet sanaakaan. Siitäkin huolimatta, että Sanoman oma suoratoistopalvelu Ruutu näyttää cupin ottelut.

Palloliiton tulisi suhtautua todella kriittisesti omaan toimintaansa, kun Suomen Cupin varsinainen cup-vaihe ei ylitä uutiskynnystä edes cupin otteluiden tv-oikeudet omistavassa talossa. Asiaa voi perustella ja selitellä tuhansin tavoin, mutta lopulta kuluttajat äänestävät jaloillaan ja lompakollaan.

Suomalainen jalkapallo menee kaikilla mittareilla eteenpäin tällä hetkellä. Huuhkajat ja Helmarit ovat historian ensimmäistä kertaa arvokisoissa samaan aikaan. Pääsarjojen kiinnostus kasvaa vuosi vuodelta, ja jopa Veikkausliiga alkoi hiljattain panostaa viestintään sosiaalisessa mediassa.

Samaan aikaan Suomen Cup on tuote, jonka kliimaksista, eli cup-vaiheen alkamisesta, joudutaan odottamaan tietoja kuin konklaavista. Tällä kertaa valkoisesta savusta vastasi Ykkösen seura PK-35. Ellei lasketa SJK:ta, jonka vastustaja olikin jo sääntökirjan kanssa sovittu ennen arvontaa.

Jos et näe alla olevaa twiittiä, voit katsoa sen tästä.

Mikäli cupin neljännesvälierien otteluparit ja puolivälierien ottelukaavio meni ohi, löydät ne erikoissivultamme TÄSTÄ.

 

Juho Hirvonen
Twitter: @jkhirvonen


David Hasselhoff tarjoaa 20 ilmaiskierrosta

Et tarvitse omaa talletusta

  • Avaa pelitili Wheelz-kasinolle.
  • Kun ilmainen pelitili on rekisteröity, tilillesi ilmestyy 20 ilmaiskierrosta ilman omaa talletusta!
  • Tallettajat saavat lisäksi 300€ bonuksen + 100 ilmaiskierrosta lisää.