Miesten Suomen Cupin neljännesvälierissä nähdään eräänlainen kummajainen, kun Veikkausliigassa pelaava Seinäjoen Jalkapallokerho kohtaa Kakkosessa pelaavan farmijoukkueensa SJK Akatemian.

SJK Akatemia pääsi mukaan Suomen Cupin neljännesvälieriin kukistettuaan Ilveksen kakkosjoukkueen Kakkosen Cupin välierässä ja SJK:n edustusjoukkue tuli Veikkausliigan karsintalohkossaan toiseksi.

– Tietysti meidän pitää suhtautua peliin ammattimaisesti. Ihan ketä vastaan sitten pelataankaan, niin samat valmistautumiset silloin tehdään. Sinänsä tässä ei ole mitään sen ihmeempää, muuta kuin käytännön järjestelyitä, SJK:n edustusjoukkueen päävalmentaja Jani Honkavaara totesi seuran julkaisemassa tiedotteessa.

– Olemme ottelussa vierasjoukkue ja silloin meillä on vierasjoukkueen rutiinit, vaikka kotikentällä pelataan.

Cupin erillissäännöissä lukee, että joukkueet, joilla on farmisopimus tai jotka ovat samaa seuraa, asetetaan automaattisesti cupin neljännesvälierissä vastakkain. Säännöllä halutaan välttää vastaavan otteluparin tuleminen vastaan cupin myöhemmillä kierroksilla.

Kysyimme Palloliiton kilpailupäälliköltä Peter Lundströmiltä, miksi näin on.

– Tämä on ihan integriteettikysymys. Me haluamme, että kukaan ei epäile joukkueiden tahtoa ja halua pelata täysillä. Emme epäile kummankaan joukkueen näytönhalukkuutta ja kenelle ne ovat lojaaleja. Me haluamme aina ajatella, että kaikki pelataan reilusti niin kuin kuuluukin.

– Mutta jotta siihen ei jäisi isolle yleisölle, faneille, kaikille, jotka tätä seuraa, minkäänlaista epäselvyyttä, niin tällaiset pelit, joissa on jonkinlainen farmisopimus, sama seura tai joku muu tällainen linkki toisiinsa, halutaan ikään kuin eliminoida mahdollisimman varhaisessa vaiheessa.

– Jotta sitten, kun mennään puolivälieriin ja välieriin, niin tällaisia ristiriitaisia kysymyksiä ei ole. Niistä ei tarvitse keskustella. Ne on ikään kuin hoidettu alta pois.

– Se on se syy, miksi ne halutaan pelata mahdollisimman aikaisin, koska cupissa saattaisi olla jopa niin, että välieriin asti tulevat joukkueet, jotka ovat vaikka samaa seuraa tai farmisopimussuhteessa, ja niistä menevät finaaliin. Me emme voi käydä sellaista keskustelua.

– Se täytyy sen takia säännöissä hoitaa mahdollisimman aikaisin pois päiväjärjestyksestä. Tämä on ensimmäinen ja aikaisin vaihe. Siksi se hoidetaan siinä pois.

Miten cupissa olisi menetelty, jos SJK:n liigajoukkue olisi voittanut karsintalohkonsa ja mennyt suoraan puolivälieriin?

– Se olisi edennyt sillä tavalla, että SJK Akatemia olisi nyt ollut arvonnassa mukana ja olisimme vain huolehtineet siitä, että he eivät kohtaa PEPOa (toista Kakkosen Cupin finalistia), mikä olisi ollut sääntöjen vastainen juttu. Mutta SJK Akatemia olisi voinut pelata ihan ketä tahansa muuta joukkuetta vastaan, ihan ketä tahansa. Ja me emme olisi arponeet puolivälieriä.

– Jos SJK Akatemia olisi voittanut tämän [teoreettisen] neljännesvälieräottelunsa ja edennyt puolivälieriin, niin sitten me olisimme laittaneet puolivälierissä SJK:n ja SJK Akatemian vastakkain. Se on ikään kuin viimeinen paikka klikata heidät pois.

Samanlainen tilanne olisi voinut koskettaa myös HJK:ta ja HJK Klubi 04:ää, mutta tässä tapauksessa farmijoukkue ei päässyt jatkopeleihin.

– Nythän me arvottiin polku neljännesvälieristä puolivälieriin. Jos Klubi 04 olisi eilen (torstaina) mennyt Ykkösen Cupista jatkoon, niin me emme olisi arponeet puolivälieriä tänään. Emme olisi arponeet, koska meillä oli jo tiedossa, että HJK odottaa puolivälierissä.

– Ja me emme halua sellaista tilannetta, että mikä tahansa joukkue – en käytä nyt esimerkkinä mitään – joka nyt pelaa ensiksi Klubi 04:ää vastaan, on pakotettu ikään kuin heidän välisen suhteen takia pelaamaan vielä Klubia vastaan.

– Näin oli teoria sekä SJK Akatemian että Klubi 04:n suhteen. Molempien suhteen oli tämä sama ajatus, että jos ne etenevät vielä neljännesvälieristä ja edustusjoukkue on puolivälierissä, niin viimeistään siellä katkaistaan tällaiset napanuorat.

Lundström antoi itse esimerkiksi myös teoreettisen mahdollisuuden, jossa jollain seuralla olisi jatkopeleissä erikseen ykkösjoukkue, kakkosjoukkue ja jokin toinen farmijoukkue.

– Ne alemmat joukkueet aseteltaisiin suoraan neljännesvälierissä vastakkain. Ja jos vielä sieltäkin ykkösjoukkue etenisi puolivälieriin, niin edellä mainitun ottelun voittaja kohtaisi ykkösjoukkueen siellä.

– Kyllä me sääntöteknisesti olemme tehneet sen, että puolivälierissä katkaistaan napanuorat.

Onko ikinä pohdittu sellaista ratkaisua, että reservi- tai farmijoukkueet eivät osallistuisi cupiin ollenkaan?

– Jos mietitään, että tuossa kymmenen vuotta sitten meillä oli vielä ikämiesjoukkueet ja juniorijoukkueet Suomen Cupissa, nelisensataa joukkuetta cupissa mukana, ja miten on päädytty tähän tilanteeseen, niin vuosien varrella siihen on mahtunut paljon pohdintaa ja mietintää. Ja olosuhteet ovat sitten johtaneet siihen, missä ollaan tällä hetkellä.

– Meillehän on lähikuukausina tulossa ihan palkattu ihminen pohtimaan, että mitä hittoa tälle cupille tehdään ja miten sitä lähdetään kehittämään nykynäkökulmasta ja mitä pitäisi tehdä paremmin (lue lisää).

– Nämä ovat varmaan sellaisia kysymyksiä, jotka pitää siinä isossa ajatushautomossa ottaa esiin, että kuka tähän osallistuu, koska pelataan, kuka saa pelata ja tällaista.

– Tuo on pieni tekninen kysymys, mutta se on osa helkkarin laajaa kokonaisuutta, koska kyllä minä ainakin jalkapalloromantikkona haluaisin, että olisi taas se nelisensataa joukkuetta, jotka lähtee cupiin mukaan. Mutta ajat ovat vähän erilaiset nyt.

Jos SJK Akatemia voittaa SJK:n liigajoukkueen, onko Akatemialla mahdollisuus käyttää liigajoukkueen pelaajia vielä myöhemmässä vaiheessa?

– Sääntöjen mukaan voi edustaa vain yhtä joukkuetta, eli jos SJK:n edustusjoukkueen pelaaja ei ole pelannut Suomen Cupia edustusjoukkueessa, niin hän voi mennä vielä Akatemiaan.

– Mutta jos hän on ollut minuutinkin SJK:n liigajoukkueen Suomen Cupin ottelussa kentällä – se ei riitä, että on ollut kokoonpanossa – sen pelaajan status palaa. Hän on heti silloin SJK:n edustusjoukkueen pelaaja cupissa.

Lundström vahvisti myös, että myös liigajoukkueen uusi pelaajahankinta voisi edustaa farmijoukkuetta cupissa, kunhan edellä mainittu sääntö toteutuisi yhä.

Jos SJK Akatemia tekee kaikkien aikojen cup-ihmeen ja voittaa koko kilpailun, voidaanko europaikka antaa heille tai onko mitään tekijää, joka estäisi sen?

– En keksi mitään syytä, miksi ei. Ihan samalla tavalla kuin PEPO, niin miksei SJK Akatemiakin voisi pelata Euroopassa.

– Ei siihen mitään teknistä syytä ole. Cup-ihmettä odotellessa!