Jos oli suomalaisen äidin pojan Malick Thiawin nimen löytyminen Saksan alle 21-vuotiaiden EM-kisajoukkueen pelaajalistalta yllätys suomalaisille, niin täysin samaa voi sanoa saksalaisista. Düsseldorfissa syntyneellä 19-vuotiaalla Schalke-topparilla oli vielä viime vuonna ainoastaan äitinsä kotimaan Suomen kansalaisuus, mutta tätä nykyä Thiaw on kahden passin mies.

Yleensä hyvin hereillä oleva saksalaismedia ei ollut kuitenkaan saanut asiasta vihiä, vaan kutsu Saksan maajoukkuepaitaan poiki lehdistöstä yllättyneitä reaktioita. Muun muassa saksalaisen jalkapalloilun ”raamattu” Kicker nosti Thiawin valinnan heti otsikkoonsa. Se kuului näin: ”U21-EM-kisajoukkue: Kuntz veti Schalken Thiawin hihastaan”.

Huomionarvoista joukkueessa on ehdottomasti 16-vuotiaan Dortmund-komeetan Youssoufa Moukokon valinta, sillä hänestä voi tulla koko U21-EM-kisahistorian nuorin pelaaja. Siitä huolimatta Kicker käsittelee kaikkein eniten juuri Thiawin maajoukkuevalintaa.

Stefan Kuntz (U21-maajoukkuevalmentaja) veti totisesti vielä ässän hihastaan. Tähän mennessä kukaan ei ollut laskenut Malick Thiawia ehdokkaaksi Saksan joukkueeseen Unkarissa 24. maaliskuuta alkaviin U21-EM-kisoihin, Kicker kirjoitti.

– Schalken nuorta topparia on pidetty tähän saakka suomalaisena. Senegalilaisen isän ja suomalaisen äidin poika syntyi kuitenkin Düsseldorfissa, varttui Saksassa ja päätyi Fortuna Düsseldorfin, Bayer Leverkusenin ja Gladbachin kautta kuusi vuotta sitten lopulta Schalkeen.

– Vasta 19-vuotias Thiaw pelasi jo viime kaudella ensimmäiset pelinsä Schalkessa, ja tällä kaudella hän on saanut 14 peliä lisää pääsarjakokemusta. Toistaiseksi Thiaw ei ole pelannut vielä ainuttakaan juniorimaaottelua, joten hän matkaa siten pesunkestävän debytanttina suoraan EM-kisoihin.

Kickerin mielestä ”nollasta sataan” starttaa Thiawin ohella myös Stuttgartin Mateo Klimowiczin maajoukkueura. Klimowiczin isä, argentiinalaissyntyinen Diego Klimowicz pelasi yhteensä yhdeksän kautta Bundesliigaa Wolfsburgissa, Dortmundissa ja Bochumissa, mutta pojalle maajoukkuekutsu on Thiawin tapaan ihkaensimmäinen kaikki juniori-ikäluokat huomioituna.

Myös Schalkea lähemmin seuraavan alueellisen lehden Der Westenin huomio kiinnittyi erityisesti Malick Thiawin maajoukkuekutsuun. Der Westen otsikoi juttunsa ”S04-nuorukaisen sensaatio! Kriisin keskellä unelmasta tuli yhtäkkiä totta”.

Der Westen käsittelee kriisijoukkue Schalken synkkää kautta, sisäistä kaaosta ja putoamiskurimusta. Ilonaiheita kausi ei ole juuri tarjonnut, joten Malick Thiawin maajoukkuekutsu oli kuin valonpilkahdus keskellä synkkyyttä.

[readmore from=Thiaw-Malick]

– Keskelle seuran lähihistorian suurinta kriisiä tuli yhtäkkiä hieno uutinen. Schalken nuorukaisen unelma kävi toteen, Der Westen kirjoitti.

– Tähän mennessä 19-vuotias Thiaw ei ollut pelannut ainuttakaan maaottelua – ei synnyinmaansa Saksan paidassa, eikä Suomen, jonka kansalaisuus hänellä niin ikään on.

– Malick Thiawin maajoukkuekutsu on mojova yllätys jopa jalkapalloasiantuntijoille. Schalke 04:lle se antaa syytä riemuun – vihdoinkin positiivisia uutisia.