Euroopan mahtiseuroilta yhteinen tiedote Euroopan Superliigasta – tältä uusi kilpailu näyttäisi

© Kuva: Getty Images

Yö ehti vaihtua maanantain puolelle, mutta vihdoin pikkutunneilla useat Euroopan jalkapalloilun huippuseurat vahvistivat sunnuntaina esiin nousseet huhut uuden Euroopan Superliigan perustamisesta. Aivan kaikki 12 perustajajäsentä ei tiedotetta vielä ulos laittanut, mutta sellainen löytyy muun muassa Real Madridin, Juventuksen, Internazionalen, Chelsean ja alla näkyvästi Liverpoolin kotisivuilta.

Uuden kilpailun perustamiseen on siis tässä vaiheessa sitoutunut kuusi Valioliigan seuraa (Liverpool, Chelsea, Arsenal, Tottenham, Manchester City ja Manchester United), kolme La Ligan seuraa (Barcelona, Real Madrid ja Atlético Madrid) sekä kolme Serie A:n seuraa (Juventus, Internazionale ja AC Milan). Tiedote on julkaistu näiden kaikkien nimissä yhteisesti.

Tiedotteen mukaan pyrkimyksenä on, että vielä kolme muuta seuraa liittyisi edellämainittuun tusinaan ennen Euroopan Superliigan ensimmäistä kautta. Sen on tiedotteen mukaan pyrkimys ”alkaa niin pian kuin käytännössä mahdollista”.

Euroopan Superliigan perustajajäsenet odottavat keskusteluja UEFA:n ja FIFA:n kanssa innolla, ja haluavat tehdä niiden kanssa yhteistyötä saavuttaakseen ”parhaat mahdolliset tulokset uudelle liigalle ja koko jalkapalloilulle”. Tiedotteessa ei mainita, että UEFA puolestaan ei suunnittele minkäänlaista yhteistyötä Euroopan Superliigan kanssa, vaan päin vastoin aikoo sulkea osallistujaseurat kansallisista sarjoista ja niiden pelaajat maajoukkuetoiminnasta.

Euroopan Superliigassa on määrä pelata 20 joukkueen joka kausi. 15 vakituisen osallistujan lisäksi mukaan pääsisi vuosittain viisi enemmän tai vähemmän vaihtuvaa joukkuetta, ”edelliskauden saavutuksiin perustuen”.

Joukkueista muodostettaisiin kaksi kymmenen joukkueen lohkoa, jotka pelaisivat elokuusta lähtien kaksinkertaisen sarjan, eli yhteensä 18 ottelua. Otteluita pelattaisiin keskellä viikkoa, jotta joukkueet voisivat oman halunsa mukaisesti pelata viikonloppuna omien kansallisten sarjojensa pelejä.

Lohkojen viisi parasta pääsisi pudotuspelivaiheeseen, ja niistä kolme ensimmäistä suoraan puolivälieriin. Neljännet ja viidennet pelaisivat kaksiosaiset pudotuspelit kahdesta viimeisestä puolivälieräpaikasta. Kaksiosaisten pudotuspelien päätteeksi pelattaisiin loppuottelu puolueettomalla kentällä toukokuun lopussa, niin kuin nykyisessä Mestarien liigassakin.

Kunhan miesten Superliiga saataisiin, aikovat samat seurat perustaa myös vastaavan Superliigan naisille.

– Autamme jalkapalloilua kaikilla tasoilla ja viemme sen sille kuuluvalle paikalle maailmassa. Jalkapallo on maailman ainoa globaali urheilulaji, jolla on yli neljä miljardia fania. Meidän vastuumme suurina seuroina on vastata heidän toiveisiinsa, Real Madridin puheenjohtaja ja Superliigan ensimmäinen johtokunnan puheenjohtaja Florentino Pérez kommentoi tiedotteessa.

Äänen tiedotteessa saivat myös kaksi johtokunnan varapuheenjohtajaa, Juventuksen puheenjohtaja Andrea Agnelli ja Manchester Unitedin nokkamies Joel Glazer.

– 12 perustajajäsentä edustavat miljardeja faneja ympäri maailman, ja niillä on yhteensä 99 eurooppalaista pokaalia. Olemme tulleet yhteen tänä kriittisenä hetkenä, mahdollistaen europelien muuttumisen, panemalla rakastamme lajin kestäville jalansijoille pitkän tähtäimen tulevaisuutta ajatellen, lisäämällä solidaarisuutta huomattavasti sekä tarjoamalla faneille ja amatööripelaajille säänöllisiä huippuotteluita, jotka ruokkivat heidän intohimoaan peliä kohtaan, Agnelli hehkutti.

– Tuomalla yhteen maailman mahtavimmat seurat ja pelaajat, jotka pelaavat toisiaan vastaan koko kauden läpi, Superliiga avaa uuden luvun eurooppalaisessa jalkapalloilussa, varmistaen maailmanluokan kilpailun ja puitteet sekä lisäämällä taloudellista tukea laajemmalle jalkapallopyramidille, Glazer muotoili.


PÄIVÄN VIHJE: CHELSEA – ARSENA

Onko Arsenal paikallistaistelussa helppo pala huippuvireiselle Chelsealle?