Kansallisen Liigan kausiennakko osa 2: Tässä mestarikandidaatit – saako sarja uuden voittajan ja jääkö HJK jälleen tyhjin käsin?

Kansallinen Liiga 2021 -kausiennakko
© Kuva: Kansallinen Liiga / Kalevi Hämäläinen

Kansallinen Liiga käynnistyy lauantaina. SuomiFutis ennakoi kattavasti naisten pääsarjaa. Ensimmäisessä ennakkojutussa esittelimme ennakkoarvioissamme sarjan häntäpäähän ja alempaan loppusarjaan päätyvät joukkueet: sarjanousija HPS:n, JyPK:n, Ilveksen sekä PK-35:n. Nyt vuorossa ovat arviomme mukaan ylempään loppusarjaan selviytyvät joukkueet.

LUE MYÖS:

Joukkue-esittelyt on jaettu omille sivuille. Pääset seuraavalle sivulle aina artikkelin lopusta.

Näytä ennakkopaketin sisällysluettelo

Viikonloppuna pelattavan avauskierroksen ohjelma on seuraava:

LA 17.4.
14.00 PK-35 Vantaa-Åland United
14.00 HJK-JyPK
16.00 PK-35-TiPS
16.00 KuPS-HPS
SU 18.4.
16.00 Honka-Ilves

Näillä näkymin (Valtioneuvoston tuoreimpiin exit-suunnitelman arvioihin perustuen, tilanne voi muuttua) huhti-toukokuun aikana pelataan kahdeksan sarjakierrosta ilman yleisöä, mutta onneksi tälläkin kaudella Ruutu näyttää suorina lähetyksinä kaikki Kansallisen Liigan ottelut. Pelit ovat katsottavissa myös tallenteina jälkikäteen.

Ennakkokaavailuissa mestaruustaistelusta odotetaan tänä vuonna kenties viime kauttakin kovempaa, sillä ainakin 4-5 joukkueen, ellei kuudenkin, odotetaan kamppailevan pokaalista. Tasoero kärkijoukkueiden ja häntäpään ryhmien välillä saattaa sen sijaan revähtää suureksi.

Åland United

Kausi 2020 meni Åland Unitedilta nappiin, sillä se voitti tuplamestaruuden ja elää seurahistoriansa kirkkaimpia loiston hetkiä. Mestaruuden puolustamisesta ei silti välttämättä tule helppoa, sillä muutokset joukkueessa ovat suuria.

Kausi 2020 päättyi Åland Unitedin mestaruusjuhliin. Kuva: Kansallinen Liiga

Mestarivalmentaja Samuel Fagerholm vaihtui Steve Beeksiin, joka valmensi Åland Unitedia myös edellisen vuosikymmenen alussa kahden kauden ajan. Työympäristö on englantilaiselle Beeksille siis hyvin tuttu. 28-vuotias Fagerholm itse jatkaa valmennustöitä ruotsalaisessa Umeå IK:ssa.

– Rakastan kehitystyötä jalkapallossa, mutta useimmille valmentajille homman viehätys on joukkueen valmistaminen lauantain otteluun ja kaiken tekeminen voittojen saamiseksi. Kaikki valmentajat rakastavat sitä. Olen ollut sivussa tästä arjesta liian pitkään (IFK Mariehamnin akatemiapäällikönä), joten vaikka tilanne avautuikin täysin yllättäen, on mahtavaa tehdä taas naisten kanssa töitä, Beeks totesi tiistaisessa Kansallisen Liigan etämediatilaisuudessa.

– Se oli tosi hauskaa ensimmäisellä kerrallakin. Nyt, kahdeksan vuotta myöhemmin mietin, että miksi ihmeessä ikinä lähdinkään pois.

Pelaajapuolen menetykset ovat kovia. Joukkueesta poistuivat kolmesti putkeen vuosina 2018-2020 sarjan parhaaksi maalivahdiksi valittu Anna Tamminen, yhdysvaltalainen keskikenttäpelaaja Ashley Riefner, sisarukset Isabella ja Olivia Mattson sekä viime kauden kolme parasta maalintekijää: Ode Fulutudilu, Emelie Johansson sekä seitsemän kauden ajan Suomessa pelannut espanjalainen Rosa Maria Herreros Ossorio. Helmarienkin rinkiin kuuluva Tamminen, Mattsonit ja Herreros Ossorio siirtyivät Ruotsiin, Riefner Tanskaan ja Fulutudilu Skotlantiin.

Kun lähtijät ovat näin kovaa luokkaa, on selvää, että uudelleenrakennukseen liittyy suuria haasteita. Aivan nollista ei toki tarvitse aloittaa, sillä alakerran pitävyydestä huolen pitävät joukkueeseen jääneet puolustajat, Helmarien maaottelutilaston kärkeen huhtikuussa noussut Anna Westerlund ja Kansallisen Liigan viime kauden parhaaksi pelaajaksi valittu Anni Miettunen, 23. Sekä Westerlund että laitapuolustaja Miettunen huhkivat viime kaudella kentällä täydet peliminuutit.

Keskuspuolustaja Anni Miettunen valittiin viime kaudella Kansallisen liigan vuoden pelaajaksi. Kuva: Juha Tamminen

Vahvistuksista ehkä kovimmat odotukset kohdistuvat Hongasta värvättyyn nuoreen hyökkääjään Dana Leskiseen. Leskinen teki viime kaudella seitsemän maalia ja sai arvokisakokemusta vuonna 2018 Pikkuhelmarien EM- ja MM-turnauksessa. Anna Signeul nosti Leskisen A-maajoukkuerinkiinkin huhtikuun harjoitusleirille.

Yksin ei Leskisen tarvitse maalintekovastuuta kantaa, sillä hyökkäykseen on hankittu myös Karen Reyes ja Cassandra Korhonen. Reyes oli oli viime vuonna yliopistojoukkueensa Marymountin paras maalintekijä. Hän tuli Ahvenanmaalle tutuilla kontakteilla, sillä Marymountia valmensi Manya Makoski, joka pelasi kaudella 2012 Åland Unitedissa Beeksin alaisuudessa ja mätti sarjassa tuolloin huikeat 31 maalia (naisten pääsarjan suvereeni yhden kauden ennätys).

Cassandra Korhonen pelasi puolestaan viime kaudella huippusarja Damallsvenskania sarjasta pudonneessa Uppsalassa ja on pelannut aiemmin jopa Ruotsin kovatasoisissa juniorimaajoukkueissa. Korhonen on ollut tehokas Suomen Cupin otteluissa ja tullee tekemään paljon maaleja.

Anna Tammisen lähdön Åland United paikkasi hankkimalla maalin suulle yhdysvaltalaisen Christina Dinesonin, joka on pelannut Ruotsin sarjoissa (ei Damallsvenskanissa) vuosina 2014-2019. Toinen uusi maalivahti on nuori Matilda Nurmi, joka pelasi viime kaudella JyPK:ssa. Salolaislähtöinen Nurmi solmi Unitedin kanssa kaksivuotisen sopimuksen.

Takalinjoille on kiinnitetty 20-vuotias toppari Sanni Ojanen, joka toimi viime kaudella Ilveksen kapteenina. Myös Ojasella on kokemusta nuorisomaajoukkueista.

Åland United ei aikaillut Ilves-kapteeni Sanni Ojasen värväyksen kanssa. Odotukset Ahvenanmaalla ovat korkealla. Kuva: Kansallinen Liiga

Keskikenttäänsä Åland United vahvisti yhdysvaltalaisella Sarah Troccolilla, joka on pelannut Yhdysvaltain yliopistosarjoissa ja Espanjassa. Troccoli tuli muiden edellä mainittujen vahvistusten tavoin joukkueeseen jo hyvissä ajoin, joten vaikka vaihtuvuus onkin suurta, on joukkueen runko saanut hioa yhteispeliään jo useiden kuukausien ajan aina keskitalvesta lähtien.

Kuitenkin vielä kauden kynnyksellä maaliskuun lopussa ryhmään kiinnitettiin kaksi lisävahvistusta: Portugalin entiset juniorimaajoukkuepelaajat, keskikenttäpelaaja Catarinan ja eri hyökkäävissä rooleissa pelaavan Mariana Jalecan.

Kun noin monta runkopelaajaa poistuu ryhmästä, on lähtökohta kauteen aina haastava. Ainakin paperilla Åland United on kuitenkin korvannut lähtijät erittäin hyvin, joten odotusarvoisesti United tulee varmasti taistelemaan mestaruudesta tälläkin kaudella.

Åland Unitedin tähtäin on kesällä tietysti myös Naisten Mestarien liigan karsinnoissa, joissa pelataan tällä kaudella historiallisesti ensimmäistä kertaa myös lohkovaihe. Formaattimuutos tekee kilpailusta aiempaa houkuttelevamman, ja United mielii varmasti mukaan. Tämän toteaa myös valmentaja Beeks, joka ei ole joukkueen vaihtuvuudesta lainkaan huolissaan.

– Åland United muuttuu joka vuosi. Seuran tavoite on auttaa pelaajia eteenpäin urillaan. Saimme 7-8 uutta pelaajaa, jotka pyrkivät lähteneiden tavoin eteenpäin. Luulen, että olemme tällä kaudella hyökkäävä joukkue, joka haluaa tehdä paljon maaleja, Beeks kuvaili.

– Emme itse asiassa ole asettaneet joukkueena mitään tavoitteita, mutta emme halua olla aikaa pelaava joukkue, vaan rehti ja rehellinen joukkue. Joukkue, joka tekee ahkerasti töitä toinen toistensa eteen. Suurin tavoite on Mestarien liiga, jossa haluamme edustaa Suomea mahdollisimman hyvin. Meillä on vielä muutama kuukausi aikaa valmistautua siihen.

Paras sijoitus: 3 suomenmestaruutta
Kotikenttä: Wiklöf Holding Arena
Twitter: https://twitter.com/AlandUnited
Instagram: https://www.instagram.com/alandunited/
Kapteenit: Pille Raadik ja Anna Westerlund

Päävalmentaja Steve Beeksin vastaukset SuomiFutikselle:

Tavoite: Oppia, kehittyä ja parantaa peli peliltä ja edustaa Suomea erittäin positiivisella tavalla Mestarien liigassa
Mitalistit: Åland United, KuPS ja HJK
Åland Unitedin tsempparit: Sarah Trocolli ja Signy Aarna
Åland Unitedin hengenluojat: Dana Leskinen ja Karen Reyes
Åland Unitedin läpimurtopelaaja: Sanni Ojanen
Kansallisen Liigan viihdyttävimmät pelaajat (pl. ÅU): Amanda Rantanen (PK-35) ja Riikka Lilja (JyPK)

Seuraavalla sivulla TiPS:in joukkue-esittely


Ota 20 ilmaiskierrosta

Ei omaa rahaa, ei riskiä

  • Avaa pelitili Lucky Dinolle.
  • Saat heti ilman omaa rahaa 20 ilmaiskierrosta Narcos-peliin!
  • Tallettajille lisäksi jopa 400€ bonus + 100 ilmaiskierrosta lisää.