Kansallinen Liiga käynnistyy lauantaina. SuomiFutis ennakoi kattavasti naisten pääsarjaa. Ensimmäisessä ennakkojutussa esittelimme ennakkoarvioissamme sarjan häntäpäähän ja alempaan loppusarjaan päätyvät joukkueet: sarjanousija HPS:n, JyPK:n, Ilveksen sekä PK-35:n. Nyt vuorossa ovat arviomme mukaan ylempään loppusarjaan selviytyvät joukkueet.

LUE MYÖS:

Joukkue-esittelyt on jaettu omille sivuille. Pääset seuraavalle sivulle aina artikkelin lopusta.

( function( d ) { var js, s = d.getElementById( 'outstream' ); js = d.createElement( 'script' ); js.async = true; js.src = '//s1.adform.net/banners/scripts/video/outstream/inview.js'; js.setAttribute( "data-pmp-id" , adformID ); s.appendChild( js ); } )( window.document );

( function( window, document, Adform ) { window._adform = window._adform || [];

_adform.push( [adformID+'.ad.ready', function() { document.getElementById( 'outstream' ).style.marginBottom = "16px"; }]);

_adform.push( [adformID+'.pmp.empty', function() { // adform empty console.log( 'adform ' + adformID + ' was empty, loading BB' );

( function( d ) { var js, s = d.getElementById( 'outstream' ); js = d.createElement( 'script' ); js.async = true; js.src = 'https://wonderus.bbvms.com/a/' + bbScript; s.appendChild( js ); } )( window.document );

// end adform empty }]); })( window, document, ( Adform = window.Adform || {} ) );

Näytä ennakkopaketin sisällysluettelo

Viikonloppuna pelattavan avauskierroksen ohjelma on seuraava:

LA 17.4.
14.00 PK-35 Vantaa-Åland United
14.00 HJK-JyPK
16.00 PK-35-TiPS
16.00 KuPS-HPS
SU 18.4.
16.00 Honka-Ilves

Näillä näkymin (Valtioneuvoston tuoreimpiin exit-suunnitelman arvioihin perustuen, tilanne voi muuttua) huhti-toukokuun aikana pelataan kahdeksan sarjakierrosta ilman yleisöä, mutta onneksi tälläkin kaudella Ruutu näyttää suorina lähetyksinä kaikki Kansallisen Liigan ottelut. Pelit ovat katsottavissa myös tallenteina jälkikäteen.

Ennakkokaavailuissa mestaruustaistelusta odotetaan tänä vuonna kenties viime kauttakin kovempaa, sillä ainakin 4-5 joukkueen, ellei kuudenkin, odotetaan kamppailevan pokaalista. Tasoero kärkijoukkueiden ja häntäpään ryhmien välillä saattaa sen sijaan revähtää suureksi.

Åland United

Kausi 2020 meni Åland Unitedilta nappiin, sillä se voitti tuplamestaruuden ja elää seurahistoriansa kirkkaimpia loiston hetkiä. Mestaruuden puolustamisesta ei silti välttämättä tule helppoa, sillä muutokset joukkueessa ovat suuria.

Kausi 2020 päättyi Åland Unitedin mestaruusjuhliin. Kuva: Kansallinen Liiga

Mestarivalmentaja Samuel Fagerholm vaihtui Steve Beeksiin, joka valmensi Åland Unitedia myös edellisen vuosikymmenen alussa kahden kauden ajan. Työympäristö on englantilaiselle Beeksille siis hyvin tuttu. 28-vuotias Fagerholm itse jatkaa valmennustöitä ruotsalaisessa Umeå IK:ssa.

– Rakastan kehitystyötä jalkapallossa, mutta useimmille valmentajille homman viehätys on joukkueen valmistaminen lauantain otteluun ja kaiken tekeminen voittojen saamiseksi. Kaikki valmentajat rakastavat sitä. Olen ollut sivussa tästä arjesta liian pitkään (IFK Mariehamnin akatemiapäällikönä), joten vaikka tilanne avautuikin täysin yllättäen, on mahtavaa tehdä taas naisten kanssa töitä, Beeks totesi tiistaisessa Kansallisen Liigan etämediatilaisuudessa.

– Se oli tosi hauskaa ensimmäisellä kerrallakin. Nyt, kahdeksan vuotta myöhemmin mietin, että miksi ihmeessä ikinä lähdinkään pois.

Pelaajapuolen menetykset ovat kovia. Joukkueesta poistuivat kolmesti putkeen vuosina 2018-2020 sarjan parhaaksi maalivahdiksi valittu Anna Tamminen, yhdysvaltalainen keskikenttäpelaaja Ashley Riefner, sisarukset Isabella ja Olivia Mattson sekä viime kauden kolme parasta maalintekijää: Ode Fulutudilu, Emelie Johansson sekä seitsemän kauden ajan Suomessa pelannut espanjalainen Rosa Maria Herreros Ossorio. Helmarienkin rinkiin kuuluva Tamminen, Mattsonit ja Herreros Ossorio siirtyivät Ruotsiin, Riefner Tanskaan ja Fulutudilu Skotlantiin.

Kun lähtijät ovat näin kovaa luokkaa, on selvää, että uudelleenrakennukseen liittyy suuria haasteita. Aivan nollista ei toki tarvitse aloittaa, sillä alakerran pitävyydestä huolen pitävät joukkueeseen jääneet puolustajat, Helmarien maaottelutilaston kärkeen huhtikuussa noussut Anna Westerlund ja Kansallisen Liigan viime kauden parhaaksi pelaajaksi valittu Anni Miettunen, 23. Sekä Westerlund että laitapuolustaja Miettunen huhkivat viime kaudella kentällä täydet peliminuutit.

Keskuspuolustaja Anni Miettunen valittiin viime kaudella Kansallisen liigan vuoden pelaajaksi. Kuva: Juha Tamminen

Vahvistuksista ehkä kovimmat odotukset kohdistuvat Hongasta värvättyyn nuoreen hyökkääjään Dana Leskiseen. Leskinen teki viime kaudella seitsemän maalia ja sai arvokisakokemusta vuonna 2018 Pikkuhelmarien EM- ja MM-turnauksessa. Anna Signeul nosti Leskisen A-maajoukkuerinkiinkin huhtikuun harjoitusleirille.

Yksin ei Leskisen tarvitse maalintekovastuuta kantaa, sillä hyökkäykseen on hankittu myös Karen Reyes ja Cassandra Korhonen. Reyes oli oli viime vuonna yliopistojoukkueensa Marymountin paras maalintekijä. Hän tuli Ahvenanmaalle tutuilla kontakteilla, sillä Marymountia valmensi Manya Makoski, joka pelasi kaudella 2012 Åland Unitedissa Beeksin alaisuudessa ja mätti sarjassa tuolloin huikeat 31 maalia (naisten pääsarjan suvereeni yhden kauden ennätys).

Cassandra Korhonen pelasi puolestaan viime kaudella huippusarja Damallsvenskania sarjasta pudonneessa Uppsalassa ja on pelannut aiemmin jopa Ruotsin kovatasoisissa juniorimaajoukkueissa. Korhonen on ollut tehokas Suomen Cupin otteluissa ja tullee tekemään paljon maaleja.

Anna Tammisen lähdön Åland United paikkasi hankkimalla maalin suulle yhdysvaltalaisen Christina Dinesonin, joka on pelannut Ruotsin sarjoissa (ei Damallsvenskanissa) vuosina 2014-2019. Toinen uusi maalivahti on nuori Matilda Nurmi, joka pelasi viime kaudella JyPK:ssa. Salolaislähtöinen Nurmi solmi Unitedin kanssa kaksivuotisen sopimuksen.

Takalinjoille on kiinnitetty 20-vuotias toppari Sanni Ojanen, joka toimi viime kaudella Ilveksen kapteenina. Myös Ojasella on kokemusta nuorisomaajoukkueista.

Åland United ei aikaillut Ilves-kapteeni Sanni Ojasen värväyksen kanssa. Odotukset Ahvenanmaalla ovat korkealla. Kuva: Kansallinen Liiga

Keskikenttäänsä Åland United vahvisti yhdysvaltalaisella Sarah Troccolilla, joka on pelannut Yhdysvaltain yliopistosarjoissa ja Espanjassa. Troccoli tuli muiden edellä mainittujen vahvistusten tavoin joukkueeseen jo hyvissä ajoin, joten vaikka vaihtuvuus onkin suurta, on joukkueen runko saanut hioa yhteispeliään jo useiden kuukausien ajan aina keskitalvesta lähtien.

Kuitenkin vielä kauden kynnyksellä maaliskuun lopussa ryhmään kiinnitettiin kaksi lisävahvistusta: Portugalin entiset juniorimaajoukkuepelaajat, keskikenttäpelaaja Catarinan ja eri hyökkäävissä rooleissa pelaavan Mariana Jalecan.

Kun noin monta runkopelaajaa poistuu ryhmästä, on lähtökohta kauteen aina haastava. Ainakin paperilla Åland United on kuitenkin korvannut lähtijät erittäin hyvin, joten odotusarvoisesti United tulee varmasti taistelemaan mestaruudesta tälläkin kaudella.

Åland Unitedin tähtäin on kesällä tietysti myös Naisten Mestarien liigan karsinnoissa, joissa pelataan tällä kaudella historiallisesti ensimmäistä kertaa myös lohkovaihe. Formaattimuutos tekee kilpailusta aiempaa houkuttelevamman, ja United mielii varmasti mukaan. Tämän toteaa myös valmentaja Beeks, joka ei ole joukkueen vaihtuvuudesta lainkaan huolissaan.

– Åland United muuttuu joka vuosi. Seuran tavoite on auttaa pelaajia eteenpäin urillaan. Saimme 7-8 uutta pelaajaa, jotka pyrkivät lähteneiden tavoin eteenpäin. Luulen, että olemme tällä kaudella hyökkäävä joukkue, joka haluaa tehdä paljon maaleja, Beeks kuvaili.

– Emme itse asiassa ole asettaneet joukkueena mitään tavoitteita, mutta emme halua olla aikaa pelaava joukkue, vaan rehti ja rehellinen joukkue. Joukkue, joka tekee ahkerasti töitä toinen toistensa eteen. Suurin tavoite on Mestarien liiga, jossa haluamme edustaa Suomea mahdollisimman hyvin. Meillä on vielä muutama kuukausi aikaa valmistautua siihen.

Paras sijoitus: 3 suomenmestaruutta
Kotikenttä: Wiklöf Holding Arena
Twitter: https://twitter.com/AlandUnited
Instagram: https://www.instagram.com/alandunited/
Kapteenit: Pille Raadik ja Anna Westerlund

Päävalmentaja Steve Beeksin vastaukset SuomiFutikselle:

Tavoite: Oppia, kehittyä ja parantaa peli peliltä ja edustaa Suomea erittäin positiivisella tavalla Mestarien liigassa
Mitalistit: Åland United, KuPS ja HJK
Åland Unitedin tsempparit: Sarah Trocolli ja Signy Aarna
Åland Unitedin hengenluojat: Dana Leskinen ja Karen Reyes
Åland Unitedin läpimurtopelaaja: Sanni Ojanen
Kansallisen Liigan viihdyttävimmät pelaajat (pl. ÅU): Amanda Rantanen (PK-35) ja Riikka Lilja (JyPK)

[pagination next-text=”Seuraavalla sivulla TiPS:in joukkue-esittely”]

Näytä ennakkopaketin sisällysluettelo

TiPS

Viime kaudella hopeaa sekä Kansallisessa Liigassa että Suomen Cupissa pokannut TiPS lähtee uuteen kauteen hyvästä tilanteesta, sillä viime kauden joukkue pysyi hyvin kasassa, ja ryhmää on vahvistettu muutamilla täsmähankinnoilla. Valmentajana jatkaa entinen maajoukkuepelaaja ja jo kokenut liigavalmentaja Pauliina Miettinen.

Tärkein uusi vahvistus on 26-vuotias keskikenttäpelaaja Tia Hälinen, jolla on runsaasti kokemusta Helmareista sekä ulkomaan kentiltä Tshekistä, Espanjasta ja Ruotsista. Hälinen on Miettiselle tuttu pelaaja aiemmilta vuosilta PK-35 Vantaasta. Viime kauden Hälinen jätti kokonaan väliin ja hän harkitsi jopa uransa lopettamista. Paluu kentille tulikin useimmille yllätyksenä.

– En yhtään ihmettele Tipsin menestystä jo viime kaudella. En usko, että missään muussa tämän liigan jengissä treenataan tällä intensiteetillä. Olen myös vakuuttunut pelaajien taito- ja motivaatiotasosta, Hälinen kommentoi tammikuussa sopimuksen tehdessään.

Toinen Miettiselle tuttu pelaaja on Ykkösen NJS:stä saapunut nuori topparilupaus Pinja Eklund. Häntä Miettinen valmensi viimeksi kaudella 2019. Samasta joukkueesta saapui myös hyökkääjä Peppi Pisilä.

20-vuotias Oona Siren on jo nyt yksi Kansallisen Liigan parhaista pelaajista. Edessä suuri tulevaisuus? Kuva: Kansallinen Liiga

Nuoret Ilona Anttonen, Suvihelmi Oksanen ja Ilona Mankki saapuivat HFA Märskystä. Mäkelänrinteen Urheilulukion yhteistyöjoukkue pelaa alle 15-vuotiaiden poikien aluesarjassa. Melinda Koivula tuo nuoreen joukkueeseen kokemusta, sillä hän voitti suomenmestaruuden jo vuonna 2011, ollen tuolloin tosin itse vasta 15-vuotias.

TiPS:n joukkue on tälläkin kaudella erittäin nuori, mutta sen potentiaalia ei kyseenalaista kukaan. Jo viime vuonna taidot riittivät sarjassa toiselle sijalle, eikä mestaruuskaan jäänyt kauas. Seuran mitalitili tuli jo viime vuonna avattua, mutta joko nyt olisi kultaisten mitalien aika?

– Peli on hyvässä kuosissa, vaikka ollaan muutamassa harjoitusottelussa otettu kuokkaankin. Olen meidän joukkueen suuri fani. Kyllä me mitalia lähdetään tavoittelemaan, päävalmentaja Miettinen ilmoitti tiistaina Kansallisen Liigan avaustilaisuudessa.

– Tiukkaa tulee silti olemaan, sillä vastassa on hyviä joukkueita. Ihan mitä tahansa voi käydä, niin kuin viime vuonnakin.

Nuorten maajoukkueesta tutut Joanna Tynnilä, Jenna Topra ja kaksossiskot Emmi ja Oona Siren jatkavat joukkueessa tälläkin kaudella, ja voivat hyvin kolkutella lähivuosina A-maajoukkueenkin portteja. Oona Siren syötti viime kaudella yhdeksän maalia ja ylsi syöttötilaston jaetulle ykköspaikalle. Hänet valittiin myös sarjan parhaaksi keskikenttäpelaajaksi, ja tällä kaudellakin häneltä odotetaan paljon.

Kenties kaikkein tärkein jatkosopimus oli kuitenkin jo elokuussa solmittu jatko joukkueen kapteeni, 26-vuotiaan Roosa Ariyon kanssa. Ariyo pelasi viime vuonna upean alkukauden tehden kuudessa pelissä kuusi maalia, mutta sitten vauhti tyssäsi kauden päättäneeseen akillesjännevammaan. Nyt Ariyo on taas kunnossa ja on himoitsee viime kaudella lunastamatta jäänyttä maalikuningattaruutta.

Roosa Ariyo aloitti kauden 2020 todella tehokkaasti, mutta kausi jäi kesken ensikolmanneksen jälkeen akillesjännevamman takia. Nyt Ariyo on taas terve ja janoaa maaleja. Kuva: Kansallinen Liiga

Erittäin potentiaalinen ja hyvin yhteen hitsautunut TiPS on varmasti vahvoilla kärkitaisteluun tälläkin kaudella. Ariyo johtaa joukkuetta armoitettuna maalitykkinä, ja hyökkäyspään vahvistukset tuovat kaivattua leveyttä mahdollisten loukkaantumisen varalta. Hävisi viime kaudella vain yhden pelin ja kamppailee mestaruudesta.

Paras sijoitus: hopeaa kaudella 2020
Kotikenttä: Myyrmäen Stadion (kesällä mahdollisesti myös Tikkurilan Urheilupuisto)
Twitter: https://twitter.com/TiPSTikkurila
Instagram: https://www.instagram.com/TikkurilanPalloseura/
Kapteenit: Annika Haanpää ja Roosa Ariyo

Päävalmentaja Pauliina Miettisen vastaukset SuomiFutikselle:

Tavoite: Mitali
Mitalistit: TiPS, KuPS, Åland United
TiPS:n tsempparit ja hengenluojat: Elli-Noora Kainulainen ja Roosa Ariyo
TiPS:n läpimurtopelaajat: Roosa Ariyo, Oona Siren ja Anna Nurmi
Kansallisen Liigan viihdyttävimmät pelaajat: Roosa Ariyo ja Oona Siren (TiPS), Gentjana Rochi (KuPS) ja Ria Karjalainen (HJK)
[pagination next-text=”Seuraavalla sivulla KuPS:in joukkue-esittely”]

Näytä ennakkopaketin sisällysluettelo

KuPS

KuPS:n naisten edustusjoukkue perustettiin vasta loppuvuodesta 2018 pääsarjasta pudonneen Pallokissojen seuraajaksi. Koska mestaruutta puolustanut PK-35 Vantaa jäi vuonna 2019 ilman liigalisenssiä, sai KuPS aloittaa saman tien korkeimmalta sarjatasolta. Joukkue on siis pelannut seurahistoriansa molemmat kauden pääsarjassa, ja Kansallisen Liigan ensimmäiseltä kaudelta jäi heti muistoksi pronssiset mitalit.

KuPS oli jopa ylivoimaisesti viime kaudella sarjan maaliahnein joukkue, sillä se mätti peräti 44 maalia 18 ottelussa. Viihdearvo kuopiolaisten otteluissa on ollut erittäin korkea.

Pohjoismakedonialainen Gentjana Rochi teki 16 maalia, ja hänet kruunattiin jo toisen kerran sarjan maalikuningattareksi. 22-vuotias Aino Kröger säesti hienosti 11 maalillaan ja sijoittui samassa tilastossa toiseksi. Albanian maajoukkuepelaaja Lavdije Begolli oli yhdeksällä maalisyötöllään syöttötilaston jaettu ykkönen. Vasenjalkainen Kröger valittiin syksyllä koko sarjan parhaaksi hyökkääjäksi, ja KuPS:n valmentaja Ollipekka Ojala onkin ihan perustellusti kysellyt, milloin Kröger mahtaa saada kutsun A-maajoukkueleiritykseen.

KuPS:n kannalta erittäin tärkeää on, että koko edellämainittu kolmikko jatkaa joukkueessa myös tällä kaudella. Huikean tehotrion varaan on helppo rakentaa, ja kuten 3-4-tappioon päättynyt Suomen Cupin välieräkin osoitti, pelannee KuPS tälläkin kaudella useita hyvin runsasmaalisia otteluita.

Gentjana Rochi kruunattiin viime kaudella maalikuningattareksi Suomen pääsarjatasolla jo toistamiseen. Kuva: Kansallinen Liiga

Koska KuPS:n joukkue on pysynyt varsin hyvin kasassa, ei suurta pelaajarulettia ole nähty. Muutama täsmävahvistus on kuitenkin hankittu. Kenties keskeisin heistä on 27-vuotias yhdysvaltalaistoppari Gabriella Cuevas. Cuevas on kuulunut aikoinaan jopa Yhdysvaltain nuorisomaajoukkuerinkiin ja on saanut vähän kokemusta jopa NWSL-ammattilaissarjasta. Eniten hän on kuitenkin pelannut USA:n yliopistosarjoissa ja Israelin pääsarjassa.

– Cuevas on kokenut ja fyysinen laatupelaaja. Hän on hyvä puolustamaan ja vaikuttaa johtajatyypiltä. Kokeneena pelaajana hän on toiminut kapteenin roolissa monessa joukkueessa ja sitä kautta me odotamme hänestä puolustuspelin johtajaa, valmentaja Ollipekka Ojala luonnehti puolustajaa pelaajasopimuksen julkistuksen yhteydessä.

Myös toinen tärkeä vahvistus, puolustuksen tai keskikentän vasemmalla laidalla pelaava Taryn Jakubowski saapui Kuopioon Yhdysvalloista. Jakubowski oli aluksi menossa testiin Espanjan pääsarjaseuroihin, mutta valitsi kuitenkin agenttinsa suosituksesta KuPS:n.

Erittäin keskeinen lisä joukkueeseen on myös HJK:sta saapunut keskikenttäpelaaja Emmaliina Tulkki, 21. Tulkki nousi Naisten Liigaan jo 15-vuotiaana ja pelasi jo nuorena Linköpingissä Damallsvenskania ja Mestarien liigaa. Kaksi viimeistä kautta Ilveksen kasvatti pelasi HJK:ssa, mutta nyt matka jatkui Kuopioon, jota valmentaa Ilveksen vuosilta tuttu Ojala.

– Tunsin vahvasti, että kaipaan muutosta. Olin pelannut HJK:ssa jo pari kautta, joten halusin vaihtaa ympäristöä. Tunsin ”Opon” jo entuudestaan ja olimme jo syksyllä jutelleet hieman. KuPS tuntui oikealta ratkaisulta, Tulkki kertoi Kansallisen Liigan sivuilla.

Emmaliina Tulkki on nuoreksi pelaajaksi jo erittäin kokenut ja paljon nähnyt. Onnistuessaan hän voi olla koko kauden paras pelaajakiinnitys. Kuva: Kansallinen Liiga

KuPS on tullut ryminällä naisten pääsarjatasolle ja vahva taustaorganisaatio on osoittanut halunsa satsata menestykseen niin miesten kuin naistenkin liigoissa. Laadukas toimintaympäristö ja ammattimaiset puitteet helpottavat pelaajarekrytointia huomattavasti.

KuPS:ia pidetään ykköshaastajana sekä Kansallisessa Liigassa että Veikkausliigassa, joten kaiken mennessä nappiin Kuopiossa juhlittaisiin syksyllä suomalaisittain hyvin harvinaista mestaruustuplaa (naiset+miehet), johon on yleensä pystynyt vain HJK.

KuPS on parantanut tasaiseen tahtiin, ja viime kausi antoi selviä viitteitä siitä, että joukkue haluaa nostaa mestaruuspokaalia jo pian. Erittäin tehokkaan hyökkäyskaluston varaan on turvallista rakentaa menestystavoitteita, mutta osaavia pelaajia löytyy mukavasti kaikilta kentän osa-alueilta. Monien papereissa mitalikandidaatti, joka taistelee jopa kirkkaimmista palkinnoista.

– Olen jo jokusen vuoden liigaympyröissä ollut, ja tämä on ollut minun urani aikana ylivoimaisesti paras pre-season, Ojala sanoi suoraan tiistaina Kansallisen Liigan avaustilaisuudessa.

– Kärkijoukkueista jokainen on vahvistunut ja sarja tulee olemaan tasainen varsinkin kärjen osalta. Kyllä me halutaan pronssit kirkastaa eikä me hopeamitaleita tavoitella, joten kyllä tavoitteeksi on asetettu mestaruus. Se on joukkueen ja pelaajien selkeä tavoite.

Paras sijoitus: pronssia kaudella 2020
Kotikenttä: Kuopion keskuskenttä
Twitter: https://twitter.com/KuPSNaiset
Instagram: https://www.instagram.com/kupsnaiset/
Kapteeni: Aino Kröger

Päävalmentaja Ollipekka Ojalan vastaukset SuomiFutikselle:

Joukkueen tavoite: Mestaruus
Mitalistit: KuPS, Åland United, Honka
KuPS:n tsemppari ja hengenluoja: Gentjana Rochi
KuPS:n läpimurtopelaaja: Emma Peuhkurinen
Kansallisen Liigan viihdyttävimmät pelaajat: Gentjana Rochi, Aino Kröger, Taryn Jakubowski (kaikki KuPS) ja Milla Punsar (Honka)
[pagination next-text=”Seuraavalla sivulla HJK:n joukkue-esittely”]

Näytä ennakkopaketin sisällysluettelo

HJK

HJK on voittanut 50 naisten suomenmestaruudesta peräti 23 ja on jäänyt ilman mitalia vain seitsemällä kaudella. Valitettavasti tuorein niistä oli kausi 2020. HJK puolusti mestaruutta kaudelta 2019, joten neljäs sija ja tyhjin käsin jääminen myös Suomen Cupissa oli sille kova pettymys.

HJK jatkaa tälläkin kaudella Jonne Kunnaksen valmennuksessa. Pelaajarunko on pysynyt suhteellisen hyvin koossa. Emmaliina Tulkki siirtyi Kuopion Palloseuraan ja kokeneet Eveliina Parikka ja Hanna Ruohomaa Honkaan. A-maajoukkuerinkiinkin noussut lupaava maalivahti Anna Koivunen jatkaa uraansa ruotsalaisessa Linköpingissä. Kenttäpelaajien osalta HJK piti kiinni tärkeimmistä onnistujistaan.

Koivusen jättämää aukkoa maalin suulla yrittävät paikata 18-vuotias nuorisomaajoukkueista tuttu Ella Kelloniemi, joka tulee HFA Märskystä sekä Ilveksessä hyvän kauden pelannut Annika Laihanen, 21. Laihanen on pelannut jo 54 Suomen pääsarjaottelua ja kuuluu Suomen U23-maajoukkuerinkiin. Laihanen saaneekin suurimman torjuntavastuun Klubissa alkavalla kaudella.

HJK seurasi Ilvestä tarkkaan, sillä Tampereelta värvättiin kaksi muutakin pelaajaa, 19-vuotias keskikenttäpelaaja Tuuli Enkkilä sekä 20-vuotias hyökkääjä Roosa Tuominen. Tuominen teki kaudella 2019 peräti 15 maalia, ja hänet palkittiin sarjan parhaana tulokkaana. Tuomisen viime kausi jäi valitettavasti loukkaantumisen takia torsoksi, mutta nyt sekä Enkkilään että Tuomiseen kohdistuvat kovat odotukset.

Tuuli Enkkilä on yksi kolmesta HJK:hon Ilveksestä tulleesta pelaajasta. Kuva: Kansallinen Liiga

Hongasta hyökkäykseen saapuu 24-vuotias hyökkääjä Vilma Hakala, joka pelasi Klubissa myös vuosina 2016-2019. Hakala on pelannut urallaan myös seitsemän A-maaottelua. Erittäin kova potentiaali on myös 19-vuotiaalla Ria Karjalaisella, joka saapui HFA Märskystä.

Karjalainen teki viime kaudella C15-poikien Kakkosessa 15 maalia sijoittuen maalipörssin kakkoseksi. Tämän vuoden Suomen Cupissa Karjalainen hurjasteli neljässä ottelussa kymmenen maalia, joten odotukset ovat ymmärrettävästi korkealla. HFA Märskystä värvättiin myös laitapelaaja Veera Hellman, joka on esiintynyt niin ikään edukseen.

HJK oli viime kaudella vasta sarjan viidenneksi tehokkain joukkue tehtyään 18 ottelussa 26 maalia. Ei siis mikään ihme, että uusia pelaajia on hallittu nimenomaan hyökkäyspäähän. Tuomisen, Hakalan ja Karjalaisen peliminuuteista kilvoittelua voikin odottaa suurella mielenkiinnolla.

Puolustuksessa ja keskikentällä HJK:lla on viime kaudelta tuttu, luotettava pelaajarunko. Alakerrassa komentoa pitävät Maaria Roth, Nea Lehtola ja Mimmi Nurmela ja keskikentälle ryhtiä tuovat kokeneet Linda Ruutu ja Helmareihin viime syksynä pitkän tauon jälkeen palannut Essi Sainio. Sainio on kuitenkin kauden alussa vielä loukkaantuneiden kirjoissa.

Nea Lehtola on yksi HJK-puolustuksen luottopelaajista. Kuva: Kansallinen Liiga

Neljä maalia alustanut Katariina Kosola valittiin sarjan syyskuun pelaajaksi sekä parhaaksi tulokkaaksi. 20-vuotiaalla Kosolalla on valtava potentiaali, ja hänestä voi hyvin povata lähivuosien A-maajoukkuetulokasta ja ulkomaisiin sarjoihin siirtyjää. Erittäin näyttävä ja vauhdikas seurattava.

Jos HJK saa tällä kaudella hyökkäyspeliin uomiinsa ja tehoja löytyy taas, voi se helposti löytää taas tiensä takaisin mestaruustaisteluun. Perusta joukkueessa on kuitenkin niin hyvällä mallilla. Maalivahti Annika Laihanen on nyt uransa suurimmissa parrasvaloissa.

HJK:n joukkueen ilmoitettiin olevan valmis jo ennen joulua, joten ainakin kauteen on päästy valmistautumaan hyvissä ajoin. Ainoastaan Vilma Hakala on tullut mukaan myöhemmin, mutta hänkin jo helmikuussa.

Paras sijoitus: 23 mestaruutta
Kotikenttä: Bolt Arena
Twitter: https://twitter.com/HJKNaiset
Instagram: https://www.instagram.com/hjk_naiset/
Kapteeni: Linda Ruutu
[pagination next-text=”Seuraavalla sivulla FC Hongan joukkue-esittely”]

Näytä ennakkopaketin sisällysluettelo

FC Honka

Viimeksi vuonna 2017 suomenmestaruuden voittanut Honka oli viime kaudella viimeiseen asti mukana mitalitaistelussa, mutta jäi lopulta viidenneksi. Eroa pronssijoukkue KuPS:iin ja maalierolla neljänneksi jääneeseen HJK:hon jäi vain kolme pistettä. Sijoitus oli kuitenkin Hongan huonoin viiteen vuoteen, joten tyytyväisiä siihen ei Espoossa varmasti oltu.

Hongan valmentajana kolmannen kautensa aloittaa entinen huippupelaaja Rosa Lappi-Seppälä. Muutokset joukkueessa ovat olleet melko pieniä, joten Lappi-Seppälä saa jatkaa työtään tutun ryhmän kanssa.

Suurin menetys oli A-maajoukkueen portteja kolkutteleva Dana Leskinen, joka siirtyi Hongasta mestarijoukkue Åland Unitediin. Kuitenkin myös kapteeni Milla Punsar ja Tiia Savolainen pelasivat tehokkaan viime kauden, joten suureen hätään Honka ei Leskisen lähdön jälkeen joudu.

Milla Punsarilla on suuri vastuu Hongan hyökkäyspelin toimivuudesta. Kuva: Kansallinen Liiga

Lisäksi hyökkäystä on vahvistettu JyPK:stä tulleella laitahyökkääjällä Niia Salmisella sekä kahdella erittäin kokeneella pelaajalla, HJK:sta tulleilla Eveliina Parikalla, 30, ja Hanna Ruohomaalla, 27.

– Olen todella iloinen, että saamme kovan liigakokemuksen omaavan pelaajan mukaan joukkueeseen. Eveliina on erittäin voitontahtoinen, liukas ja vaarallinen hyökkäyspään pelaaja. Hän tietää mitä voittaminen ja menestys vaatii, ja pystyy varmasti myös näyttämään mallia nuoremmille pelaajillemme, Lappi-Seppälä kehui Parikkaa sopimusjulkistuksen yhteydessä.

Puolustukseen Honka kiinnitti TPS:stä tulleen 18-vuotiaan topparin Daniela Sandåsin. Myös ylirasitustilastaan viime kaudella avoimesti puhunut, maajoukkueestakin tuttu Katarina Naumanen on nyt kunnossa. Naumanen aloittaa pääsarjassa jo 11. kautensa.

Katarina Naumanen kärsi viime kauden alussa terveyshuolista, mutta on täydessä tikissä tärkeä pelaaja Hongalle. Kuva: Kansallinen Liiga

Lopullista läpimurtoa voinee odottaa 19-vuotiaalta Aino Vuoriselta, joka kärsi viime kaudella loukkaantumisista. Vuorinen muistetaan hyvin alle 17-vuotiaiden maajoukkueen vuoden 2018 EM- ja MM-kisojen tehopelaajana.

21-vuotias keskikenttäpelaaja Wilma Spets on ollut Suomen Cupin otteluissa erittäin tehokas, joten häneltäkin voinee odottaa paljon. Pikkuhelmareissa Vuorisen tavoin meritoituneen laitapuolustaja Nana Yangin nousuja kannattaa seurata tarkasti.

Honka oli viime kaudella 35 maalillaan jaetulla sijalla Åland Unitedin kanssa sarjan toiseksi tehokkain joukkue. Omiin meni kuitenkin maaleja aivan liikaa. Mikäli puolustuspää alkaa pitää paremmin, taistelee tälläkin kaudella mitaleista, mutta mestaruustaisteluun yltäminen vaatii jo suurempaa kehitysloikkaa.

Paras sijoitus: 4 mestaruutta
Kotikenttä: Tapiolan Urheilupuisto
Twitter: https://twitter.com/FCHonkaNaiset
Instagram: https://www.instagram.com/fchonkanaiset/
Kapteeni: Milla Punsar

[pagination next-text=”Seuraavalla sivulla PK-35 Vantaan joukkue-esittely”]

Näytä ennakkopaketin sisällysluettelo

PK-35 Vantaa

PK-35 Vantaa on seitsemällä mestaruudellaan maan toiseksi menestynein naisten jalkapallojoukkue. Kaikki mestaruudet tulivat vieläpä 2010-luvulla, joten joukkue tunnetaan lähihistorian hallitsevana ryhmänä.

Tammikuussa 2019 PK-35 Vantaata kohtasi kuitenkin katastrofi, kun seura jätettiin ilman liigalisenssiä. Valitukset ja selitykset eivät kelvanneet, ja niinpä mestaruutta puolustaneen joukkueen oli pakko vetää kausi 2019 Ykkösessä. Joukkue ymmärrettävästi tyhjeni kotimaisen sarjan ehdottomista tähtipelaajista.

Ykkösen PK-35 Vantaa selvitti ongelmitta, joten se palasi pikavauhtia takaisin pääsarjaan viime kaudeksi. Uuden tulemisen kanssa ei hötkyilty, vaan maltillisempi lähestymistapa toi sarjassa seitsemännen sijan. Tärkein tavoite jatkuvuus oli kuitenkin turvattu.

Joukkuetta käskyttää jo vuodesta 2014 lähtien päävalmentajana toiminut Jari Väisänen.

Kenties tärkein pelaajahankinta on 21-vuotias hyvinkääläislähtöinen laitapuolustaja Laura Kölhi. Kölhi on pelannut Tikkurilan Palloseuran paidassa kolmen viime kauden aikana jo 54 liigaottelua, joten hän tuo PK-35 Vantaaseen nuoresta iästään huolimatta jo runsaasti kokemusta. Vuodesta 2013 lähtien PK-35 Vantaassa pelannut Elina Salmi ilmoitti maaliskuussa lopettavansa pelaajauransa, joten laitapuolustajalle tulikin tarvetta.

Muita merkittäviä hankintoja ovat HJK:n B-tytöistä saapunut tyttöjen maajoukkuehyökkääjä Sophie Maidell sekä Ilveksestä tullut, viime vuosina loukkaantumisista kärsinyt Tuulia Mikkola.

Joukkueessa jo viime kaudella pelanneista pelaajista kannattanee seurata erityisen tarkkaan huhtikuun lopussa 17 vuotta täyttävää Oona Seveniusta, joka kuuluu sarjan suurimpiin pelaajalupauksiin. Sevenius teki jo viime kaudella kolme liigamaalia ja on ollut hurjassa vauhdissa kevään Suomen Cupin otteluissa. Seveniusta puolisen vuotta vanhempi Wilma Forsblom oli viime kaudella seitsemällä maalillaan PK-35 Vantaan paras maalintekijä, ja jatkaa myös seurassa. Nuoret tehokkaat pelaajat ovat lopullisen läpimurron kynnyksellä.

PK-35 Vantaan kapteeni Sanna Saarinen, 29, aloittaa seurassa jo 12. kautensa. Keskikenttäpelaaja Anita Abu valittiin viime kaudella sarjan kesäkuun parhaaksi pelaajaksi. Maalivahti Velma Oikarinen, 25, ja toppari Roosa Toivanen, 23, tekevät tuloaan suomalaisen jalkapalloilun eturiviin.

Roosa Toivanen on tärkeä pelaaja Vantaan punamustien takalinjoilla. Kuva: Kansallinen Liiga

PK-35 Vantaa vaikuttaa viimevuotista valmiimmalta sarjaan. Siitä paras näyttö lienee paikka lokakuussa pelattavassa Suomen Cupin finaalissa puolustavaa mestaria Åland Unitedia vastaan. PK-35 Vantaa eteni finaaliin kaatamalla pääsiäisviikonloppuna pelatussa välierässä rangaistuspotkukilpailun jälkeen HJK:n. Ennusmerkit viittaavat siihen, että PK-35 Vantaa nähdään syksyllä yläloppusarjassa, ja miksei parhaimmillaan taas jo mitalitaistelussakin.

Paras sijoitus: Seitsemän suomenmestaruutta
Kotikenttä: Myyrmäen jalkapallostadion
Twitter: https://twitter.com/PK35Vantaa
Instagram: https://www.instagram.com/pk35vantaa/
Kapteeni: Sanna Saarinen