Suomalainen sarjafutiskausi pääsee täyteen vauhtiin, kun alkamassa on Kansallisen Liigan toinen kausi, ja suomalaisen naisjalkapalloilun 50-vuotisjuhlavuosi. SuomiFutis ennakoi kattavasti alkavaa sarjakautta paketissaan. Tässä jutussa esittelemme oman sijoitusarviomme kaudelle 2021.

Kansallisessa Liigassa pelataan alustavan suunnitelman mukaan 18 kierroksen runkosarja, jossa jokainen joukkue kohtaa toisensa kahdesti. Sen jälkeen sarja jakautuu kuuden parhaan joukkueen yläloppusarjaan sekä neljän alimman joukkueen alaloppusarjaan. Sarjassa viimeiseksi jäävä joukkue putoaa suoraan ja toiseksi viimeinen karsii sarjapaikastaan Ykkösen toiseksi parhaan kanssa.

LUE MYÖS:

1. TiPS

Tikkurilan Palloseura hävisi viime kaudella vain yhden ottelun ja pääsi lähelle kahta suurta unelmaa. Käteen jäivät hopeamitalit sekä Kansallisesta Liigasta että Suomen Cupista. Mitalisijoitus oli TiPS:n seurahistorian ensimmäinen, ja se voi hyvinkin kirkastaa mitalit tällä kaudella kultaisiksi. Pauliina Miettisellä on joukkueessaan useita Suomen lupaavimpiin kuuluvia pelaajia, jotka ovat taas vuoden kokeneempia. Tia Hälinen tuo kaivattua kokemusta, ja Roosa Ariyo taistelee maalikuningattaruudesta.

2. Åland United

Puolustavan tuplamestarin joukkue koki viime kauden jälkeen suuria muutoksia, sillä erittäin monet avainpelaajat jatkavat uraansa Suomen rajojen ulkopuolella. Korvaajat vaikuttavat kuitenkin paperilla erittäin laadukkailta, joten mitään romahdusta ei varmasti ole odotettavissa. Kauteen valmistautuminen on kuitenkin ollut haastavaa koronapandemiankin vuoksi, joten yhteen hitsautuminen voi ottaa aikaa.

3. KuPS

KuPS on mahdollisesti sarjan viihdyttävin joukkue, sillä maaleja kuopiolaisten peleissä on totisesti totuttu näkemään. Gentjana Rochi ja Aino Kröger ovat erittäin vaarallisia maalintekijöitä ja tulevat pitämään vastustajien puolustajia kovilla tälläkin kaudella. Tämän kauden päämääränä on saada myös puolustus pitämään paremmin. KuPS voitti viime kaudella ensimmäisen mitalisijoituksensa, ja on ilmoittanut tavoitteekseen mestaruuden. Tuleeko tämä kausi kuitenkin vielä hieman liian aikaisin?

4. HJK

Naisten pääsarjahistorian ylivoimaisesti menestynein joukkue HJK jäi viime kaudella harvinaisesti tyystin ilman mitalia, eikä saman haluta toistuvan. Kärkisijoille on kuitenkin suurta tungosta. Ykkösvahti Anna Koivunen siirtyi Linköpingiin, joten Ilveksestä tulleella Annika Laihasella on elämänsä näytönpaikka. Ria Karjalaisesta povataan kauden suurta yllättäjää. Pelaako tarjoilu riittävän hyvin?

5. FC Honka

Sarjan kestomenestyjiin lukeutuva Honka sai pettyä viime kaudella jäädessään ilman mitalia. Kilpailu sarjan kärkipäässä on tällä kaudella kenties viime vuottakin kovempaa, joten vaikka Hongalla onkin erittäin kilpailukykyinen joukkue, voi sama kohtalo olla edessä tänä vuonnakin. Mielenkiintoinen joukkue, joka ei varmasti ole helppo vastus millekään joukkueelle.

6. PK-35 Vantaa

2010-luvun valtaseura tekee uutta tulemista kahden vuoden takaisen lisenssikatastrofin jälkeen. Viime kausi toi jo seitsemännen sijan, ja joukkuetta on vahvistettu järkevästi. PK-35 Vantaa näytti jo iskukykynsä Suomen Cupissa, jossa se selviytyi loppuotteluun. Raivannee tiensä yläloppusarjaan ja nousee parhaimmillaan jopa mitalitaisteluun.

7. PK-35

PK-35:n joukkueessa pelaa ikimuistoisella naamamaalillaan maajoukkuehistoriaan jäänyt Amanda Rantanen. Rantanen on joukkueessa kuitenkin melko yksinäinen tähti, ja maalintekovastuu on aivan liikaa hänen varassaan. Putoamiskamppailuun PK-35 ei ajaudu, mutta paikka yläloppusarjassa on työn ja tuskan takana.

8. Ilves

Ilves tarvitsi viime kauden päätöskierrokselta voiton, jottei se jäänyt putoamiskarsintaan. Off-season oli tamperelaisille erittäin haasteellinen, sillä kapteeni Sanni Ojanen siirtyi Åland Unitediin ja pääkaupunkiseudun suurseurat veivät useita tärkeitä pelaajia. Paikkaajat on nostettu pitkälti omista huippulahjakkaista juniorijoukkueista. Potentiaalia Ilveksen pelaajistossa on, mutta nuori joukkue voi saada ajoittain kylmääkin kyytiä. Voi joutua tälläkin kaudella taistelemaan sarjapaikastaan.

9. HPS

Perinteikäs HPS nousi nyt ensimmäistä kertaa naisten pääsarjatasolle voitettuaan Ykkösen lähes näytöstyyliin. Joukkuetta on vahvistettu joillain täsmähankinnoilla, ja riveissä on myös erittäin kokeneitakin pelaajia, yli 200 pääsarjaottelun Maiju Hirvosesta, 30, lähtien. HPS ei haihattele kuuta taivaalta, vaan pyrkii säilymään sarjassa. Tavoite saattaa myös toteutua.

10. JyPK

JyPK säilyi sarjassa viime kaudella karsintojen kautta, ja on paperilla lähinnä heikentynyt viime kaudesta. Jätti viime kaudella TPS:n selvästi taakseen, mutta onko sarjanousija HPS kovempi haaste? Sarjapaikan säilyttäminen työn ja tuskan takana.