Yksi lauantaina alkavan Kansallisen liigan toisen kauden suurimpia tähtiä on viime kauden tuplamestarin Åland Unitedin takalinjojen luottopelaaja Anna Westerlund, 32. Toppari teki sunnuntaina suomalaista jalkapallohistoriaa, kun hän pelasi 131. A-maaottelunsa ja nousi yksin eniten maaotteluita pelanneeksi suomalaiseksi naispelaajaksi.

Åland Unitedin joukkue on kokenut viime kauden jälkeen melko suuria muutoksia. Myös valmentaja vaihtui, kun Samuel Fagerholm astui syrjään, ja hänen paikkansa otti Åland Unitedia jo kausilla 2011 ja 2012 valmentanut Steve Beeks. Kausista jälkimmäisellä Åland United juhli Naisten Liigan hopeaa, mutta nyt se lähtee sarjaan puolustavana mestarina.

LUE MYÖS:

Anna Westerlund kertoi SuomiFutikselle puhelimitse uskovansa joukkueen menestyvän tälläkin kaudella. Näytteen iskukyvystään Åland United antoi jo Suomen Cupissa, jossa se selviytyi loppuotteluun toisena vuonna peräkkäin. Värikkäässä toissa viikonloppuna pelatussa välierässä kaatui KuPS maalein 4-3, kuopiolaisten kaikkien maalien synnyttyä rangaistuspotkusta.

– Aika paljon ovat meidän pelaajat vaihtuneet, ja valmentaja myös, emmekä ole päässeet pelaamaan koronan takia kovin paljoa harjoituspelejä. Olihan se Suomen Cupin välierä kiva mittari, koska minun silmissäni KuPS:lla on hyvä jengi, ja aika sama joukkue kuin viime vuonnakin. KuPS voi jatkaa siitä, mihin viime vuonna jäi, mutta meidän pitää aloittaa alusta, koska meillä on uusi valmentaja ja uudet ajatukset, Westerlund arveli kauden lähtöasetelmista.

– Minä haluan ainakin aina voittaa, olipa kyseessä liiga, cupin peli tai harjoituspeli. Minun mielestäni Åland on saanut hyvät pelaajat kasaan ja meidän valmentaja Steve on tehnyt hyvää duunia näiden kolmen kuukauden aikana. Olemme ottaneet askelia eteenpäin, ja hän tietää, mitä meiltä haluaa.

– Viihdyn seurassa hyvin ja odotan innolla, että päästään taas pelaamaan. Toivotaan, ettei koronan takia tule mitään takapakkia.

Westerlund uskoo, että viime kauden tapaan tänä vuonnakin sarjassa tullaan näkemään erittäin tasainen kärkitaistelu. Viime kauden pronssijoukkue KuPS:ia hän povaa suureksi haastajaksi nytkin.

– KuPS tulee olemaan kova vastustaja, ja totta kai aina HJK ja varmaan Honka. Onhan siellä monta haastajaa, jotka haluavat voittaa liigan. Totta kai toivon, että Åland on ylhäällä taistelemassa mitaleista, Westerlund sanoo ja ennustaa, että kärkipäässä tullaan pelaamaan paljon ristiin.

Miten saada sarjasta kilpailukykyisempi?

Kansallisen Liigan kehittymisen Westerlund arvelee tapahtuvan laajemman ammattilaisuuden ja kasvavien rahallisten resurssien myötä. Se voisi houkutella sarjaan parempia ulkomaalaisvahvistuksia ja saada myös eturivin suomalaispelaajia pysymään sarjassa.

– Valitettavasti muut maat kiinnostaa tällä hetkellä enemmän. Halusin itsekin nuorempana ulkomaille, Westerlund totesi.

Sarjassa pelaa tälläkin kaudella kymmenen joukkuetta. Westerlund heittää ilmoille ajatuksen, onko siinä vähän liikaa.

– Olen vain fudispelaaja, mutten tiedä, pitäisikö sarjasta ottaa pari jengiä pois. Siten saataisiin lisää kilpailua eikä pelaajien tarvitsisi jo niin nuorina tulla pelaamaan naisten kanssa, vaan he saisivat pelata C- ja B-tytöissä ennen kuin nousevat naisten jengiin.

[readmore from=Kansallinen-Liiga]

– Paljon on duunia tehtävänä, mutta on muiden homma selvittää, mitä.

Viime syksyn koronatilanne ei mahdollistanut Åland Unitedille kunnollisia juhlia sen paremmin cup-voiton kuin liigamestaruudenkaan jälkeen, vaan voittoja juhlittiin lähinnä vain joukkueen ja seuran sisällä. Ehkä tänä syksynä on toisin, toivottavasti paremman pandemiatilanteen sen salliessa.

– Ei meillä ollut sellaisia juhlia kuin vaikka joskus Norjassa sain kokea. Toivotaan, että me voitetaan tälläkin kaudella, Westerlund vahvisti.