Kansallisen Liigan kausiennakko osa 1: Sarjan häntäpäässä kahden kerroksen väkeä – Ilves jää kauas kivikovasta tavoitteestaan

Kansallinen Liiga kausiennakko 2021
© Kuva: Kansallinen Liiga / Kalevi Hämäläinen

Suomalaisen jalkapalloilun sarjakausi pääsee tällä viikolla kunnolla vauhtiin, kun Kansallisen Liigan historian toinen kausi starttaa lauantaina neljällä ottelulla. Kierros pelataan valmiiksi sunnuntaina. Avauskierroksen ohjelma on seuraavanlainen:

LA 17.4.
14.00 PK-35 Vantaa-Åland United
14.00 HJK-JyPK
16.00 PK-35-TiPS
16.00 KuPS-HPS
SU 18.4.
16.00 Honka-Ilves

Vaikka nimellä Kansallinen Liiga pelataan vasta toista kautta, on kyseessä juhlavuosi, sillä naisten pääsarjajalkapalloilu täyttää tänä vuonna pyöreät 50 vuotta. Kansallinen Liiga juhlisti merkkipaalua kiehtovalla videopätkällä siitä, miten asenteet naisten pääsarjafutista kohtaan ovat kehittyneet vuosien saatossa.

Viime vuonna sarja pelattiin suunniteltua lyhyempänä koronapandemian aiheuttaman lykkäyksen vuoksi. Sarja pääsi alkamaan maaliskuun sijaan vasta kesäkuun puolivälissä, ja jatkosarjoista päätettiin sen vuoksi luopua. 18 kierroksen kaksinkertainen sarja onnistuttiin kuitenkin pelaamaan läpi.

Mestaruustaistelusta tuli erittäin kutkuttava Åland Unitedin ja TiPS:in välillä. Mestaruus meni Ahvenanmaalle kahden pisteen erolla, ja TiPS sai tyytyä kakkossijaan niin sarjassa kuin Suomen Cupissakin. Hienon kauden pelannut Åland United juhli kahta pokaalia, ja seurahistoriansa kolmatta suomenmestaruutta. TiPS:lle mitalisija oli seurahistorian ensimmäinen.

Näin tuplamestari Åland United juhli Suomen Cupin voittoa lokakuussa Myyrmäessä. Kuva: Juha Tamminen

Toista pääsarjakauttaan pelannut KuPS pokkasi pronssimitalit niukasti ennen HJK:ta ja Honkaa. KuPS:n Gentjana Rochi voitti maalitilaston ylivoimaiseen tapaan tehtyään peräti 16 maalia.

Sarjasta putosi TPS, jonka paikan ottaa helsinkiläinen HPS. Liigakarsinnassa Kansallisen Liigan toiseksi viimeinen JyPK kellisti selvänumeroisesti 7-1 VIFK:n.

Tällä kaudella ohjelmassa ovat jälleen loppusarjat (ellei yllättäviä koronavastoinkäymisiä satu). Yksinkertaiseen yläloppusarjaan pääsevät runkosarjan kuusi parasta, ja kaksinkertaisessa alaloppusarjassa pelaavat sijoille 7-10 sijoittuneet joukkueet.

Runkosarja päättyy lauantaina 28. elokuuta. Jatkosarjat käynnistyvät syyskuun alussa ja päätöskierrokset pelataan viikonloppuna 9.-10. lokakuuta. Jatkosarjojen otteluohjelmat julkaistaan runkosarjan päättymisen jälkeen.

Kansallisen Liigan ottelut päätettiin käynnistää alkuperäisen aikataulun mukaisesti, vaikka valtioneuvoston ja aluehallintavirastojen määräysten mukaan yleisöä katsomoihin pääsee näillä näkymin vasta kesäkuussa.

– Päätavoite on pystyä pelaamaan kausi lävitse. Sen takia sarja käynnistetään tässä kohtaa kevättä, jotta kalenteriin on mahdollista jättää varapäiviä mahdollisten ottelusiirtojen varalta, naisten jalkapallon kehityspäällikkö Heidi Pihlaja kertoi tiistaina Kansallisen Liigan kaudenavaustilaisuudessa.

– Helppoja päätöksiä koronatilanteessa ei tietysti olekaan, mutta nyt onneksi näyttää siltä, että ollaan menossa vähän positiivisempaan suuntaan. Seurat olivat aika yksimielisiä siitä, että halutaan mennä urheilullisuus edellä ja että pystyttäisiin pelaamaan sarja täysimääräisenä läpi.

– Totta kai myös taloudellinen puoli painoi, mutta luotamme siihen, että tilanne on vielä hanskattavissa, jos esimerkiksi toukokuun loppupuolella voimme jatkaa niitä viime kaudelta tuttuja turvallisia yleisötapahtumia.

Huhti-toukokuun aikana pelataan kahdeksan sarjakierrosta, mutta onneksi tälläkin kaudella Ruutu näyttää suorina lähetyksinä kaikki Kansallisen Liigan ottelut. Pelit ovat katsottavissa myös tallenteina jälkikäteen.

Ennakkokaavailuissa mestaruustaistelusta odotetaan tänä vuonna kenties viime kauttakin kovempaa, sillä ainakin 4-5 joukkueen, ellei kuudenkin, odotetaan kamppailevan pokaalista. Tasoero kärkijoukkueiden ja häntäpään ryhmien välillä saattaa sen sijaan revähtää suureksi.

Esittelemme kaikki kymmenen Kansallisen Liigan kauden 2021 joukkuetta tärkeimpine pelaajasiirtoineen ja kiinnostavimpine pelaajineen kahdessa osassa. Ensimmäisenä vuorossa ovat neljä joukkuetta, jotka päättävät ennakkoarviomme mukaisesti kautensa alemmassa loppusarjassa.

LUE MYÖS:

Myös joukkueiden valmentajat ovat osallistuneet ennakkopaketin tekoon vastaamalla lyhyisiin sähköpostikysymyksiimme. Aivan kaikilta joukkueilta ei vastauksia saatu.

Joukkueet esitellään viime kauden sijoitusten mukaisessa järjestyksessä, mutta olemme jakaneet joukkue-ennakot kahteen eri artikkeliin. Toisessa osassa käsittelyssä ovat yläloppusarjaan arviomme mukaan etenevät kuusi joukkuetta.

Näytä ennakkopaketin sisällysluettelo

PK-35

Entisen miesten A-maajoukkuepelaajan Rami Rantasen valmentama PK-35 pelasi mainion debyyttikauden pääsarjatasolla. Joukkue roikkui pitkään jopa kärkijoukkueiden kintereillä, mutta kausi päättyi kuuden ottelun tappioputkeen. PK-35:n keräämät 21 pistettä riittivät lopulta kuudenteen sijaan, joskaan karsintaviivaan ei jäänyt eroa kuin viisi pistettä. Erityisen hyvä saavutus oli sarjan viidenneksi pitävin puolustus.

Maaleja helsinkiläisjoukkue sen sijaan teki vain 16, eli alle yhden per peli. Ainoastaan sarjasta pudonnut TPS heilutti verkkoja harvemmin. Kun näistä 16 maalista kymmenen teki maalipörssin kolmonen, A-maajoukkuehistoriaankin debyyttiottelunsa ikimuistoisella ”naamamaalilla” jäänyt Amanda Rantanen, on selvää, että tehot lepäsivät liikaa yhden naisen varassa.

Helmarien rinkiin hyvillä otteillaan noussut Amanda Rantanen on PK-35:n kapteeni ja pelillinen selkäranka, sekä yksi koko sarjan valovoimaisimmista pelaajista. Kuva: Kansallinen Liiga

Valmentajan tytär jatkaa joukkueessa tälläkin kaudella, vaikka kysyntää uskoisi olleen runsaasti muualtakin. Lisää maalintekovoimaa toivotaan Ilveksestä vanhaan seuraansa palaavalta Moona Talkalta sekä PK-35 Vantaasta saapuvalta Siiri Koivulalta. Erityisen räväköitä liikkeitä PK-35 ei kuitenkaan ole siirtomarkkinoilla tehnyt, joten helppoa kaudesta tuskin on luvassa.

Viime kauden tärkeimmistä pelaajista suuret odotukset kohdistuvat tänäkin vuonna ainakin toppari Vilma Oksaseen ja keskikenttäpelaaja Minea Lassakseen.

Amanda Rantanen kuuluu ehdottomasti Kansallisen Liigan valovoimaisimpiin tähtiin ja maaliahneimpiin pelaajiin, joten hänessä Punamustilla on melkoinen ässä. Muilta osin joukkueen iskukyky on kuitenkin pitkälti arvoitus, joten PK-35 voi löytää itsensä alemmasta loppusarjasta. Sarjapaikan säilyttämisen pitäisi kuitenkin onnistua.

Paras sijoitus: Kuudes kaudella 2020
Kotikenttä: MagneCit-Areena (Pihlajamäen tekonurmi)
Twitter: https://twitter.com/PK35Naiset
Instagram: https://www.instagram.com/pk35naiset/
Kapteeni: Amanda Rantanen

Seuraavalla sivulla Ilveksen joukkue-esittely


Ota 20 ilmaiskierrosta

Ei omaa rahaa, ei riskiä

  • Avaa pelitili Lucky Dinolle.
  • Saat heti ilman omaa rahaa 20 ilmaiskierrosta Narcos-peliin!
  • Tallettajille lisäksi jopa 400€ bonus + 100 ilmaiskierrosta lisää.