Suomalaisen jalkapalloilun sarjakausi pääsee tällä viikolla kunnolla vauhtiin, kun Kansallisen Liigan historian toinen kausi starttaa lauantaina neljällä ottelulla. Kierros pelataan valmiiksi sunnuntaina. Avauskierroksen ohjelma on seuraavanlainen:

LA 17.4.
14.00 PK-35 Vantaa-Åland United
14.00 HJK-JyPK
16.00 PK-35-TiPS
16.00 KuPS-HPS
SU 18.4.
16.00 Honka-Ilves

Vaikka nimellä Kansallinen Liiga pelataan vasta toista kautta, on kyseessä juhlavuosi, sillä naisten pääsarjajalkapalloilu täyttää tänä vuonna pyöreät 50 vuotta. Kansallinen Liiga juhlisti merkkipaalua kiehtovalla videopätkällä siitä, miten asenteet naisten pääsarjafutista kohtaan ovat kehittyneet vuosien saatossa.

Subway Kansallinen Liiga

@KansallinenL
𝐏𝐞𝐥𝐢 𝐨𝐧 𝐚𝐯𝐚𝐭𝐭𝐮 𝐤𝐚𝐢𝐤𝐢𝐥𝐥𝐞 🔥

Naisten pääsarjatason jalkapallo täyttää 5️⃣0️⃣ vuotta! Kausi 2021 käynnistyy lauantaina 💪🏼

#KansallinenLiiga #PeliOnAvattuKaikille

Viime vuonna sarja pelattiin suunniteltua lyhyempänä koronapandemian aiheuttaman lykkäyksen vuoksi. Sarja pääsi alkamaan maaliskuun sijaan vasta kesäkuun puolivälissä, ja jatkosarjoista päätettiin sen vuoksi luopua. 18 kierroksen kaksinkertainen sarja onnistuttiin kuitenkin pelaamaan läpi.

Mestaruustaistelusta tuli erittäin kutkuttava Åland Unitedin ja TiPS:in välillä. Mestaruus meni Ahvenanmaalle kahden pisteen erolla, ja TiPS sai tyytyä kakkossijaan niin sarjassa kuin Suomen Cupissakin. Hienon kauden pelannut Åland United juhli kahta pokaalia, ja seurahistoriansa kolmatta suomenmestaruutta. TiPS:lle mitalisija oli seurahistorian ensimmäinen.

Näin tuplamestari Åland United juhli Suomen Cupin voittoa lokakuussa Myyrmäessä. Kuva: Juha Tamminen

Toista pääsarjakauttaan pelannut KuPS pokkasi pronssimitalit niukasti ennen HJK:ta ja Honkaa. KuPS:n Gentjana Rochi voitti maalitilaston ylivoimaiseen tapaan tehtyään peräti 16 maalia.

Sarjasta putosi TPS, jonka paikan ottaa helsinkiläinen HPS. Liigakarsinnassa Kansallisen Liigan toiseksi viimeinen JyPK kellisti selvänumeroisesti 7-1 VIFK:n.

Tällä kaudella ohjelmassa ovat jälleen loppusarjat (ellei yllättäviä koronavastoinkäymisiä satu). Yksinkertaiseen yläloppusarjaan pääsevät runkosarjan kuusi parasta, ja kaksinkertaisessa alaloppusarjassa pelaavat sijoille 7-10 sijoittuneet joukkueet.

Runkosarja päättyy lauantaina 28. elokuuta. Jatkosarjat käynnistyvät syyskuun alussa ja päätöskierrokset pelataan viikonloppuna 9.-10. lokakuuta. Jatkosarjojen otteluohjelmat julkaistaan runkosarjan päättymisen jälkeen.

Kansallisen Liigan ottelut päätettiin käynnistää alkuperäisen aikataulun mukaisesti, vaikka valtioneuvoston ja aluehallintavirastojen määräysten mukaan yleisöä katsomoihin pääsee näillä näkymin vasta kesäkuussa.

– Päätavoite on pystyä pelaamaan kausi lävitse. Sen takia sarja käynnistetään tässä kohtaa kevättä, jotta kalenteriin on mahdollista jättää varapäiviä mahdollisten ottelusiirtojen varalta, naisten jalkapallon kehityspäällikkö Heidi Pihlaja kertoi tiistaina Kansallisen Liigan kaudenavaustilaisuudessa.

– Helppoja päätöksiä koronatilanteessa ei tietysti olekaan, mutta nyt onneksi näyttää siltä, että ollaan menossa vähän positiivisempaan suuntaan. Seurat olivat aika yksimielisiä siitä, että halutaan mennä urheilullisuus edellä ja että pystyttäisiin pelaamaan sarja täysimääräisenä läpi.

– Totta kai myös taloudellinen puoli painoi, mutta luotamme siihen, että tilanne on vielä hanskattavissa, jos esimerkiksi toukokuun loppupuolella voimme jatkaa niitä viime kaudelta tuttuja turvallisia yleisötapahtumia.

Huhti-toukokuun aikana pelataan kahdeksan sarjakierrosta, mutta onneksi tälläkin kaudella Ruutu näyttää suorina lähetyksinä kaikki Kansallisen Liigan ottelut. Pelit ovat katsottavissa myös tallenteina jälkikäteen.

Ennakkokaavailuissa mestaruustaistelusta odotetaan tänä vuonna kenties viime kauttakin kovempaa, sillä ainakin 4-5 joukkueen, ellei kuudenkin, odotetaan kamppailevan pokaalista. Tasoero kärkijoukkueiden ja häntäpään ryhmien välillä saattaa sen sijaan revähtää suureksi.

Esittelemme kaikki kymmenen Kansallisen Liigan kauden 2021 joukkuetta tärkeimpine pelaajasiirtoineen ja kiinnostavimpine pelaajineen kahdessa osassa. Ensimmäisenä vuorossa ovat neljä joukkuetta, jotka päättävät ennakkoarviomme mukaisesti kautensa alemmassa loppusarjassa.

LUE MYÖS:

Myös joukkueiden valmentajat ovat osallistuneet ennakkopaketin tekoon vastaamalla lyhyisiin sähköpostikysymyksiimme. Aivan kaikilta joukkueilta ei vastauksia saatu.

Joukkueet esitellään viime kauden sijoitusten mukaisessa järjestyksessä, mutta olemme jakaneet joukkue-ennakot kahteen eri artikkeliin. Toisessa osassa käsittelyssä ovat yläloppusarjaan arviomme mukaan etenevät kuusi joukkuetta.

Näytä ennakkopaketin sisällysluettelo

PK-35

Entisen miesten A-maajoukkuepelaajan Rami Rantasen valmentama PK-35 pelasi mainion debyyttikauden pääsarjatasolla. Joukkue roikkui pitkään jopa kärkijoukkueiden kintereillä, mutta kausi päättyi kuuden ottelun tappioputkeen. PK-35:n keräämät 21 pistettä riittivät lopulta kuudenteen sijaan, joskaan karsintaviivaan ei jäänyt eroa kuin viisi pistettä. Erityisen hyvä saavutus oli sarjan viidenneksi pitävin puolustus.

Maaleja helsinkiläisjoukkue sen sijaan teki vain 16, eli alle yhden per peli. Ainoastaan sarjasta pudonnut TPS heilutti verkkoja harvemmin. Kun näistä 16 maalista kymmenen teki maalipörssin kolmonen, A-maajoukkuehistoriaankin debyyttiottelunsa ikimuistoisella ”naamamaalilla” jäänyt Amanda Rantanen, on selvää, että tehot lepäsivät liikaa yhden naisen varassa.

Helmarien rinkiin hyvillä otteillaan noussut Amanda Rantanen on PK-35:n kapteeni ja pelillinen selkäranka, sekä yksi koko sarjan valovoimaisimmista pelaajista. Kuva: Kansallinen Liiga

Valmentajan tytär jatkaa joukkueessa tälläkin kaudella, vaikka kysyntää uskoisi olleen runsaasti muualtakin. Lisää maalintekovoimaa toivotaan Ilveksestä vanhaan seuraansa palaavalta Moona Talkalta sekä PK-35 Vantaasta saapuvalta Siiri Koivulalta. Erityisen räväköitä liikkeitä PK-35 ei kuitenkaan ole siirtomarkkinoilla tehnyt, joten helppoa kaudesta tuskin on luvassa.

Viime kauden tärkeimmistä pelaajista suuret odotukset kohdistuvat tänäkin vuonna ainakin toppari Vilma Oksaseen ja keskikenttäpelaaja Minea Lassakseen.

Amanda Rantanen kuuluu ehdottomasti Kansallisen Liigan valovoimaisimpiin tähtiin ja maaliahneimpiin pelaajiin, joten hänessä Punamustilla on melkoinen ässä. Muilta osin joukkueen iskukyky on kuitenkin pitkälti arvoitus, joten PK-35 voi löytää itsensä alemmasta loppusarjasta. Sarjapaikan säilyttämisen pitäisi kuitenkin onnistua.

Paras sijoitus: Kuudes kaudella 2020
Kotikenttä: MagneCit-Areena (Pihlajamäen tekonurmi)
Twitter: https://twitter.com/PK35Naiset
Instagram: https://www.instagram.com/pk35naiset/
Kapteeni: Amanda Rantanen

[pagination next-text=”Seuraavalla sivulla Ilveksen joukkue-esittely”]

Näytä ennakkopaketin sisällysluettelo

Ilves

Ilves hyytyi loppukaudesta 2020 melko pahasti ja oli aidossa vaarassa ajautua putoamiskarsintoihin. Tamperelaisryhmä pelasi useita tasaisia otteluita sarjan kärkipään ryhmiäkin vastaan, mutta onnistui vain harvoin kääntämään pelejä voitoiksi ja kärsi kauden aikana useita niukkoja maalin tappioita. Liigakarsintoihin joutunut JyPK pysyi lopulta takana vain maalieron turvin Ilveksen otettua päätöskierroksella elintärkeän 1-0-vierasvoiton PK-35:stä. Sarjapaikan pelastaneen maalin teki nuori huippulupaus Sofia Määttä.

Kaudesta 2021 on odotettavissa vaikea, sillä Ilves menetti viime kauden jälkeen runsaasti avainpelaajiaan. Kapteeni Sanni Ojanen lähti Ahvenanmaalle ja sekä HJK että PK-35 värväsivät Tampereelta kolme tärkeää pelaajaa Helsinkiin. Ilves tunnetaan erittäin vahvana kasvattajaseurana, mutta nyt nuorten on kasvettava pikavauhtia, jotta Tampereella pelattaisiin Kansallista Liigaa myös vuonna 2022.

HJK:hon lähteneen ykkösvahti Annika Laihasen roolista kamppailevat 19-vuotias Loviisa Helminen, joka pelasi viime kaudella yhteistyöseura Pallo-Iiroissa sekä RoPS:sta tullut U19-maajoukkuepelaaja Roosa Karppinen. Puolustuspäätä vahvistavat PK-35:stä hankittu Mikaela Frondelius ja TPS:stä tullut Laura Kattelus. Hyökkäykseen tuli Venla Mäkelä TiPS:stä. Etenkin Kattelukselle on heti tarjolla johtajan rooli.

– Laura toi heti ensimmäisestä tapahtumasta lähtien sellaista johtajuutta meidän joukkueeseemme. Hän alkoi heti ottamaan roolia ja ohjailemaan muita positiivisella tavalla. Kansallisen Liigan ikärakenne on melko nuori ja sitä se on varsinkin meillä, tällaisia kokeneita pelaajia ei koskaan ole joukkueessa liikaa, Ilveksen valmentaja Mika Lahtinen hehkutti Katteluksen sopimuksen varmistuttua.

– Laura on meille kyllä hemmetin tärkeä pelaaja. Saatiin kyllä mitä haettiinkin, alakertaan tarvittiinkin kokemusta ja johtajuutta ja onhan Lauralla pelilliset ominaisuudet kohdallaan.

Pitkän veikkausliigauran tehnyt Ilveksen oma kasvatti Mika ”Lada” Lahtinen, 35, valmentaa seuran naisten edustusjoukkuetta nyt toista kauttaan. Kuva: Juha Tamminen

Ilveksen kapteeniksi valittiin seuran oma kasvatti, kaksi edellistä kautta Norjan toisella sarjatasolla pelannut 21-vuotias keskikenttäpelaaja Johanna Salmijärvi. Tarkasti kannattaa varmasti seurata myös 16-vuotiasta hyökkääjää Sofia Määttää, joka valittiin loppuvuodesta Captains’s Ball -gaalassa vuoden tyttöpelaajaksi.

Ilveksessä on lukuisia pelaajia, joilla on kokemusta Suomen tyttömaajoukkueista ja seuran juniorituotanto tiedetään hyvin laadukkaaksi. Lähtijöiden lista on kuitenkin niin kova, että nuoret pelaajat joudutaan pakon edessä heittämään suoraan syvään päähän. Liigavauhtiin on sopeuduttava nopeasti, jottei tie vie jälleen säilymistaisteluun.

Ilves on ilmoittanut tavoittelevansa mitalisijoja, joten ainakaan kunnianhimosta homma ei kiinni jää. Pelaajarekrytoinnissa ovat auttaneet Tampereen erinomaiset mahdollisuudet opiskelukaupunkina, ja Ilves pitääkin korkeakouluyhteistyötä mielellään viestinnässään esillä. Valtaosa Kansallisen Liigan pelaajista opiskelee tai tekee töitä pelaamisen ohessa, joten Ilves haluaa ottaa näistä mahdollisuuksista kaiken irti.

Paras sijoitus: Kahdesti hopealla (1992 ja 2016)
Kotikenttä: Kauppi 3 (Tammelan stadiontyömaan takia)
Twitter: https://twitter.com/IlvesNaiset
Instagram: https://www.instagram.com/ilvesnaiset/
Kapteeni: Johanna Salmijärvi

Päävalmentaja Mika Lahtisen vastaukset SuomiFutikselle:

Tavoite: Mitali
Mestari: KuPS
Ilveksen tsempparit ja hengenluojat: Kapteenistolla suuri vastuu hengenluonnista.
Ilveksen läpimurtopelaaja kaudella 2021: Meillä on tähän kategoriaan erittäin paljon potentiaalisia pelaajia, koska kuitenkaan hirveän monella meidän pelaajalla ei liigakokemusta vielä ole. Se voi olla ihan kuka tahansa, ja toivottavasti mahdollisimman moni meidän pelaaja tekee läpimurtonsa liigassa tulevalla kaudella.
Kansallisen Liigan viihdyttävimmät pelaajat: Omasta joukkueesta nostan Saana Tuomalan ja Hilkka Koskisen. Tuomalan syöttö- ja laukaustaito ja Koskisen pallonhallintataidot pienissä tiloissa tulevat varmasti viihdyttämään katsojia. Muista joukkueista Gentjana Rochi (KuPS). Se halu, jolla hän haluaa voittaa jokaisen tilanteen ja tehdä maaleja on minun mielestäni poikkeuksellista.

[pagination next-text=”Seuraavalla sivulla JyPK:n joukkue-esittely”]

Näytä ennakkopaketin sisällysluettelo

JyPK

JyPK:n puolustus oli viime kaudella Kansallisen Liigan vuotavin (45 päästettyä maalia 18 ottelussa), ja kehnompi maaliero sysäsi sen karsintoihin vertailussa yhtä monta pistettä keränneen Ilveksen kanssa. Karsinnat eivät kuitenkaan olleet jyväskyläläisille minkäänlainen koetinkivi, vaan sarjapaikka säilyi otteluparissa VIFK:ta vastaan selvästi yhteismaalein 7-1.

Viime kauden joukkueestaan JyPK on menettänyt kolme tärkeää pelaajaa. Maalivahti Matilda Nurmi lähti Åland Unitediin, laitahyökkääjä Niia Salminen Honkaan ja hyökkääjä Henna-Riikka Honkanen ruotsalaiseen Umeåån.

Maalivahdiksi on tarjolla joensuulaisessa Hertassa aiemmin pelannut Satu Pitkänen, jolta jäi koko viime kausi väliin loukkaantumisen takia, 19-vuotias VIFK:sta siirtynyt Fanny Söderström sekä omista junioreista nostettu Nanna Leivonen.

Muut tärkeimmät hankinnat ovat TPS:sta tullut hyökkääjä Tiia Hirvonen sekä yhdysvaltalainen keskikenttäpelaaja Claire Oates. Mukavat kuusi maalia viime kaudella syöttänyt Riikka Lilja jatkaa joukkueessa edelleen.

JyPK:n valmentajaksi palasi Vesa Stenroos, joka valmensi joukkuetta myös vuosina 2008-2015. Ennakkoarvioissa JyPK tulee taistelemaan tällä kaudella sarjapaikastaan, ja säilyminen on kaikkea muuta kuin varmaa.

JyPK:ia ei povata tälläkään kaudella sarjan kärkijoukkueiden joukkoon. Kuva: Kansallinen Liiga

Paras sijoitus: Viides (2018)
Kotikenttä: Harjun stadion
Twitter: https://twitter.com/JyPKLiiga
Instagram: https://www.instagram.com/jypkliiga/
Kapteeni: Tiina Tiainen

[pagination next-text=”Seuraavalla sivulla HPS:n joukkue-esittely”]

Näytä ennakkopaketin sisällysluettelo

HPS

HPS voitti vihdoin kaudella 2020 Ykkösen kolmen peräkkäisen kolmossijan päätteeksi ja nousi täksi kaudeksi naisten pääsarjatasolle ensimmäisen kerran historiassaan. Sarjanousu varmistui lähes näytöstyyliin, sillä HPS voitti 17 pelistään 15 ja päätti kauden upealla maalierolla 69-13.

Joukkuetta valmentaa toista kauttaan Toni Anttila. Viime kauden pelaajisto on pysynyt käytännössä kokonaan kasassa, ja sitä on vain vahvistettu tietyiltä osin. Keskeisimpiä palasia ovat maalipyssyt Piipa Kämppi ja Ella Andberg, jotka molemmat solmivat syyskuussa seuran kanssa kaksivuotiset jatkosopimukset.

Piipa Kämppi on voittanut kahdesti peräkkäin Ykkösen maalipörssin. Kuva: Daniel Ivanov, HPS.

Koko uransa HPS:ssä pelannut Kämppi voitti Ykkösen maalitilaston kausilla 2019 ja 2020, ja viime kaudella hänet valittiin myös sarjan parhaaksi pelaajaksi. Andberg puolestaan oli Ykkösen maalikuningatar kausina 2017 ja 2018.

Joukkueessa on useita Kansallisesta Liigasta pelikokemusta saaneita uusia pelaajia, joten pääsarjarutiinin puutteesta ei tarvitse murehtia. Muun muassa toppari Maiju Hirvonen on pelannut Suomessa yli 200 pääsarjaottelua. Kyseisen rajapyykin ylittäneitä pelaajia ei Suomessa kovin montaa ole.

Laitapelaaja Dolma Gurung ja hyökkääjä Mette Barck tulivat PK-35:stä ja lupaava keskikenttäpelaaja Eveliina Heinonen TPS:stä. Nuori laitapuolustaja Alisa Hokkanen pelasi viime kaudella PKKU:ssa Ykköstä ja hyökkääjä Tuuli Siponen HJK:sta lainalla samassa sarjassa NJS:n paidassa.

Myös maalivahtiosastoa vahvistettiin HFA Märskystä tulleella Emilia Tuomelalla, joka saattaa nousta liigassa jopa ykkösveskariksi alkavalla kaudella.

Tärkein uusi pelaaja on kuitenkin hopeajoukkue TiPS:n luottopelaajiin viime kaudella kuulunut Eerika Hämäläinen.

– ”Eki” oli viime kaudella yksi liigan parhaista puolustajista. Olen todella iloinen, että saimme hänet vahvistamaan joukkuettamme, valmentaja Anttila hehkutti sopimusjulkaisun yhteydessä.

– Eki on puolustajana todella vaikea ohitettava ja hän puolustaa hyvin 1v1-tilanteissa. Hän on pallollisesti taitava ja aktiivinen pelinavausvaiheessa, minkä takia hän sopii loistavasti pelitapaamme.

HPS:n viime kausi Ykkösessä oli niin vakuuttava, että joukkuetta on pakko pitää yllätysvalmiina myös pääsarjatasolla – etenkin, kun kokoonpanoa on selvästi vahvistettu. Yläloppusarja lienee silti aivan liian kova tavoite, ja hyvä lähtökohta olisi jättää ainakin JyPK taakse. Parhaassa tapauksessa jää joku muukin.

Paras sijoitus: Ykkösen voitto kaudella 2020
Kotikenttä: JYA Housing Areena (Paloheinän tekonurmi)
Twitter: https://twitter.com/HPSnaiset
Instagram: https://www.instagram.com/hps_naiset_edustus/
Kapteeni: Aino Lehtinen

Päävalmentaja Toni Anttilan vastaukset SuomiFutikselle:

Tavoite: Virallinen tavoite on sarjapaikan säilyttäminen
Mitalistit: KuPS, Åland United, PK-35 Vantaa
HPS:n tsemppari: Hanna Onufriew
HPS:n hengenluoja: Ida-Sofia Helppikangas
HPS:n läpimurtopelaaja: Julia Haikonen
Kansallisen Liigan viihdyttävin pelaaja: Dali Meller (HPS)