Kansallisen Liigan kausiennakko osa 2: Tässä mestarikandidaatit – saako sarja uuden voittajan ja jääkö HJK jälleen tyhjin käsin?

Näytä ennakkopaketin sisällysluettelo

KuPS

KuPS:n naisten edustusjoukkue perustettiin vasta loppuvuodesta 2018 pääsarjasta pudonneen Pallokissojen seuraajaksi. Koska mestaruutta puolustanut PK-35 Vantaa jäi vuonna 2019 ilman liigalisenssiä, sai KuPS aloittaa saman tien korkeimmalta sarjatasolta. Joukkue on siis pelannut seurahistoriansa molemmat kauden pääsarjassa, ja Kansallisen Liigan ensimmäiseltä kaudelta jäi heti muistoksi pronssiset mitalit.

KuPS oli jopa ylivoimaisesti viime kaudella sarjan maaliahnein joukkue, sillä se mätti peräti 44 maalia 18 ottelussa. Viihdearvo kuopiolaisten otteluissa on ollut erittäin korkea.

Pohjoismakedonialainen Gentjana Rochi teki 16 maalia, ja hänet kruunattiin jo toisen kerran sarjan maalikuningattareksi. 22-vuotias Aino Kröger säesti hienosti 11 maalillaan ja sijoittui samassa tilastossa toiseksi. Albanian maajoukkuepelaaja Lavdije Begolli oli yhdeksällä maalisyötöllään syöttötilaston jaettu ykkönen. Vasenjalkainen Kröger valittiin syksyllä koko sarjan parhaaksi hyökkääjäksi, ja KuPS:n valmentaja Ollipekka Ojala onkin ihan perustellusti kysellyt, milloin Kröger mahtaa saada kutsun A-maajoukkueleiritykseen.

KuPS:n kannalta erittäin tärkeää on, että koko edellämainittu kolmikko jatkaa joukkueessa myös tällä kaudella. Huikean tehotrion varaan on helppo rakentaa, ja kuten 3-4-tappioon päättynyt Suomen Cupin välieräkin osoitti, pelannee KuPS tälläkin kaudella useita hyvin runsasmaalisia otteluita.

Gentjana Rochi kruunattiin viime kaudella maalikuningattareksi Suomen pääsarjatasolla jo toistamiseen. Kuva: Kansallinen Liiga

Koska KuPS:n joukkue on pysynyt varsin hyvin kasassa, ei suurta pelaajarulettia ole nähty. Muutama täsmävahvistus on kuitenkin hankittu. Kenties keskeisin heistä on 27-vuotias yhdysvaltalaistoppari Gabriella Cuevas. Cuevas on kuulunut aikoinaan jopa Yhdysvaltain nuorisomaajoukkuerinkiin ja on saanut vähän kokemusta jopa NWSL-ammattilaissarjasta. Eniten hän on kuitenkin pelannut USA:n yliopistosarjoissa ja Israelin pääsarjassa.

– Cuevas on kokenut ja fyysinen laatupelaaja. Hän on hyvä puolustamaan ja vaikuttaa johtajatyypiltä. Kokeneena pelaajana hän on toiminut kapteenin roolissa monessa joukkueessa ja sitä kautta me odotamme hänestä puolustuspelin johtajaa, valmentaja Ollipekka Ojala luonnehti puolustajaa pelaajasopimuksen julkistuksen yhteydessä.

Myös toinen tärkeä vahvistus, puolustuksen tai keskikentän vasemmalla laidalla pelaava Taryn Jakubowski saapui Kuopioon Yhdysvalloista. Jakubowski oli aluksi menossa testiin Espanjan pääsarjaseuroihin, mutta valitsi kuitenkin agenttinsa suosituksesta KuPS:n.

Erittäin keskeinen lisä joukkueeseen on myös HJK:sta saapunut keskikenttäpelaaja Emmaliina Tulkki, 21. Tulkki nousi Naisten Liigaan jo 15-vuotiaana ja pelasi jo nuorena Linköpingissä Damallsvenskania ja Mestarien liigaa. Kaksi viimeistä kautta Ilveksen kasvatti pelasi HJK:ssa, mutta nyt matka jatkui Kuopioon, jota valmentaa Ilveksen vuosilta tuttu Ojala.

– Tunsin vahvasti, että kaipaan muutosta. Olin pelannut HJK:ssa jo pari kautta, joten halusin vaihtaa ympäristöä. Tunsin ”Opon” jo entuudestaan ja olimme jo syksyllä jutelleet hieman. KuPS tuntui oikealta ratkaisulta, Tulkki kertoi Kansallisen Liigan sivuilla.

Emmaliina Tulkki on nuoreksi pelaajaksi jo erittäin kokenut ja paljon nähnyt. Onnistuessaan hän voi olla koko kauden paras pelaajakiinnitys. Kuva: Kansallinen Liiga

KuPS on tullut ryminällä naisten pääsarjatasolle ja vahva taustaorganisaatio on osoittanut halunsa satsata menestykseen niin miesten kuin naistenkin liigoissa. Laadukas toimintaympäristö ja ammattimaiset puitteet helpottavat pelaajarekrytointia huomattavasti.

KuPS:ia pidetään ykköshaastajana sekä Kansallisessa Liigassa että Veikkausliigassa, joten kaiken mennessä nappiin Kuopiossa juhlittaisiin syksyllä suomalaisittain hyvin harvinaista mestaruustuplaa (naiset+miehet), johon on yleensä pystynyt vain HJK.

KuPS on parantanut tasaiseen tahtiin, ja viime kausi antoi selviä viitteitä siitä, että joukkue haluaa nostaa mestaruuspokaalia jo pian. Erittäin tehokkaan hyökkäyskaluston varaan on turvallista rakentaa menestystavoitteita, mutta osaavia pelaajia löytyy mukavasti kaikilta kentän osa-alueilta. Monien papereissa mitalikandidaatti, joka taistelee jopa kirkkaimmista palkinnoista.

– Olen jo jokusen vuoden liigaympyröissä ollut, ja tämä on ollut minun urani aikana ylivoimaisesti paras pre-season, Ojala sanoi suoraan tiistaina Kansallisen Liigan avaustilaisuudessa.

– Kärkijoukkueista jokainen on vahvistunut ja sarja tulee olemaan tasainen varsinkin kärjen osalta. Kyllä me halutaan pronssit kirkastaa eikä me hopeamitaleita tavoitella, joten kyllä tavoitteeksi on asetettu mestaruus. Se on joukkueen ja pelaajien selkeä tavoite.

Paras sijoitus: pronssia kaudella 2020
Kotikenttä: Kuopion keskuskenttä
Twitter: https://twitter.com/KuPSNaiset
Instagram: https://www.instagram.com/kupsnaiset/
Kapteeni: Aino Kröger

Päävalmentaja Ollipekka Ojalan vastaukset SuomiFutikselle:

Joukkueen tavoite: Mestaruus
Mitalistit: KuPS, Åland United, Honka
KuPS:n tsemppari ja hengenluoja: Gentjana Rochi
KuPS:n läpimurtopelaaja: Emma Peuhkurinen
Kansallisen Liigan viihdyttävimmät pelaajat: Gentjana Rochi, Aino Kröger, Taryn Jakubowski (kaikki KuPS) ja Milla Punsar (Honka)

Edellinen sivu
Seuraavalla sivulla HJK:n joukkue-esittely