Nuuskan käyttäminen urheilupiireissä on noussut otsikoihin, milloin jalkapalloilijan ja milloin jääkiekkoilijan jäätyä niin sanotusti rysän päältä kiinni. Kamerat ovat tallentaneet mediassa metsäpalon lailla leviäviä kuvia nuuskaa käyttävistä urheilijoista.

Jalkapallopiireistä tunnetuin pallon lisäksi nuuskan kanssa kikkaillut supertähti lienee Leicester Cityn hyökkääjä Jamie Vardy, joka herätti kansainvälisen lehdistön huomion vuoden 2016 EM-kisoissa. Tuolloin brittimedia onnistui kuvaamaan Vardyn matkalla Englannin aamuharjoituksiin, huippu-urheilijalle varsin kyseenalaiset eväät mukanaan: Red Bull -energiajuomaa sekä nuuskaa.

Vardyn kuvasta alkoi ennen näkemätön mediaryöpytys ja Vardy kertoikin avoimesti nuuskankäytöstään. Daily Mail julkaisi tapahtuneen jälkeen laajan reportaasin nuuskaa käyttävistä jalkapalloilijoista ja odotetusti paljastuikin, ettei Vardy suinkaan ollut ainoa nikotiinista nautiskeleva jalkapalloilija.

Lehti oli kuvannut tilannetta ”nuuskan tulvimisella jalkapalloon”. Jotkut Englannin suurseuroista määräsivät julkisuuteen valuneiden paljastusten myötä pelaajille jopa 10 000 punnan sakkoja nuuskan käyttämisestä. Osa jalkapalloilijoista kertoi nauttivansa nuuskaa rentoutuakseen, osa taas hillitäkseen ruokahalujaan.

Vardy taas kertoi lehdistölle avoimesti kuvissa näkyneen aamupalan olevan hänelle täysin normaali rutiini, päivien alkaessa aina kofeiinilla ja nikotiinilla.

Myös Suomessa on viime vuosien aikana uutisoitu tiiviisti etenkin nuorten urheilijoiden nuuskan käytöstä ja sen kasvamisesta urheilijoiden keskuudessa vallitsevana trendi-ilmiönä.

Asiantuntijat ovat olleet aiheellisesti huolestuneita nuuskan yleistymisestä monestakin eri syystä. Nuuskan suuri nikotiinipitoisuus on omiaan aiheuttamaan voimakasta riippuvuutta, ja nikotiinin lisäksi nuuska sisältää lukemattoman määrän erilaisia terveydelle haitallisia aineita. Luonnollisesti myös siitä tosiasiasta huolimatta, että nuuskan myyminen ja välittäminen on Suomessa laitonta, sen hankkiminen koetaan usein helpoksi ja voidaankin pohtia, kuinka hyvin nuuskan laittoman välittämisen ja maahantuonnin valvonnassa on onnistuttu Suomessa.

Nuuskan käyttöön liittyvien kohuotsikoiden jälkeen markkinoille onkin saatu uusia, monella tapaa parempia vaihtoehtoja nuuskalle. Tupakattomat nikotiinipussit ovat vallanneet jalansijaa myös jalkapalloilijoiden ja muiden urheilijoiden keskuudessa.

Urheilijoiden valinta

Urheilijat ovat ihmisiä siinä missä muutkin, omine tapoineen, riippuvuuksineen ja rentoutumiskeinoineen. Kuitenkin urheilijat joutuvat tekemään päivittäin valintoja, joiden eteen muut eivät välttämättä niin tarkoin harkitusti joudu. Terveellinen ruokavalio, kova ja säännöllinen harjoittelu sekä riittävä lepo palautumisen maksimoimiseksi ovat ne perinteiset askelmerkit, joiden mukaan urheilijan arki kulkee.

Kurinalainen elämäntapa tuo kuitenkin mukanaan myös sen, että urheilijat jäävät monesti paitsi tietystä vapaudesta. Kutsut bileisiin ja kaveriporukan mökkiviikonloppuihin menevät usein suoraan roskakoriin, kesäfestarit jäävät väliin ja urheilija keskittyy vain urheiluun. Vanha sanonta raskas työ vaatii raskaat huvit, pitänee osittain paikkaansa myös useiden urheilijoiden kohdalla.

Ei ole aikaakaan, kun valtamediassa uutisoitiin NHL-tähti Patrik Laineen jopa ongelmallisesta suhteesta pleikkaripeleihin. Laine kertoi pelaavansa välillä jopa 12 tuntia päivässä Fortnite-videopeliä, vieraspelimatkoilla kaiken vapaa-ajan upotessa hotellihuoneessa pelin kimpussa. Laine tosin vakuutti, ettei pelimäärä vaikuta hänen suorituksiinsa itse työssä, ja kaukaloon hypätään aina parhaassa mahdollisessa iskussa.

Sen sijaan Englannissa nimettömänä pysynyt jalkapalloilija kertoi Fortniten ottaneen täydellisen otteen jalkapalloammattilaisesta. Jopa 16 tuntia päivässä konsolipeliä tahkonnut futaaja kertoi huomanneen menevänsä liian syvälle pelimaailmaan, kun harjoituksia alkoi jäädä väliin ja kehotukset pelaamisen vähentämiseksi alkoivat mennä tunteisiin niin, että hän koki tulevansa aggressiiviseksi.

Mielialojen heilahtelemisen ja uniongelmien lisäksi pelaaminen alkoi vaikuttaa myös parisuhteeseen, kaiken vapaa-ajan mennessä Xboxin ohjaimen hyväilyyn kumppanin sijaan. Tässä tapauksessa lienee jo oikeutettua puhua urheilijan riippuvuudesta. On sanomattakin selvää, että urheilijoiden joukossa tavataan myös paljon nikotiiniriippuvuutta.

Tästä pääsemme urheilijan valintaan nikotiinin suhteen. Miksi niin monen jalkapalloilijan valinta on tupakaton nikotiinipussi?

    • Haittojen minimointi

Aivan kuten ruokavaliossakin, nikotiinituotteiden osalta urheilijan kannattaa valita tuote, josta on vähiten haittaa. Kun verrataan nikotiinipusseja tavalliseen nuuskaan tai tupakoimiseen, erot ovat selkeääkin selkeämmät ja siinä mielessä valinta on helppo.

Nikotiinipussit sisältävät ainoastaan nikotiinia, eikä lainkaan nuuskassa olevia haitallisia aineita. Miksi myrkyttäisit kehoasi nuuskan sisältämillä syöpää aiheuttavilla aineilla, kuten raskasmetalleilla, jos saat saman hyödyn ja nautinnon nikotiinipusseilla ilman myrkyllisiä aineita?

    • Saatavuus ja laillisuus, stressittömyys

Siinä missä nuuskan maahantuontia koskevat tiukat rajoitukset, puhumattakaan siitä, että nuuskan eteenpäin myyminen on Suomessa laissa kiellettyä, nikotiinipusseja voit tilata täysin laillisesti jopa kolmen kuukauden käyttöä vastaavan määrän kerrallaan. Ei ylimääräistä kikkailua, ei stressiä saatavuudesta.

    • Henkilöbrändi

Urheilijat ovat esikuvia nuorisolle. Harva urheilija haluaa nousta kansan tietoisuuteen Jamie Vardyn tapaisilla otsikoilla, joissa kyseenalaistetaan urheilijan moraali ja revitellään otsikoilla, joissa jopa kyseenalaistetaan se, noudattaako urheilija Suomen lakia. Se, että kaikki julkisuus on hyväksi, voi pitää paikkansa tosi-tv-tähtien kohdalla, mutta ei urheilijoiden.

Haastattelussa huulesta valuva musta nuuska ja sillä värjätyt hampaat eivät myöskään ole se kaikkein houkuttelevin näky esimerkiksi mahdollisten sponsoreiden papereissa.

Esimerkiksi näistä edellä mainituista syistä, yhä useammat urheilijat, kuten juuri esimerkiksi jalkapalloilijat ja jääkiekkoilijat, ovat siirtyneet perinteisen nuuskan käytöstä tupakattomien nikotiinipussien käyttäjiksi.

Olemme saaneet lukea yksi toisensa jälkeen ylistävämpiä nikotiinipussikokemuksia, joissa urheilijat ovat onnistuneet pääsemään nuuskasta eroon lähes heti kokeiltuaan nikotiinipusseja:

”Käytin nuuskaa 14 vuotta ja kokeiltuani ICE nikotiinipusseja, olen ollut nyt puoli vuotta täysin ilman.”

”Olen yrittänyt päästä nuuskasta eroon Zonnic-nikotiinipussien avulla, mutta ei se vain toimi. Törmäsin Facebookissa mainokseen uusista tupakattomista nikotiinipusseista ja sillä tiellä on pysytty ilman lipsumisia!”

”Ah, ei enää etovaa denssin löyhkää suussa ja roskiksissa! Kiitos kuka ikinä tämän keksikään!”

Mitä nikotiinipussit ovat ja kuinka ne eroavat nuuskasta?

Nikotiinipussi on hyvin nuuskan kaltainen tuote, jota käytetään samaan tapaan kuin nuuskaa, mutta nuuskaan verrattuna nikotiininuuskassa on kuitenkin merkittäviä eroja.

Suurin ero tupakattomilla nikotiinipusseilla ja nuuskalla on luonnollisestikin juuri se, että nikotiinipussit eivät sisällä lainkaan tupakkaa, vaan kyseessä on kaikkien tuntemien nikotiinipurukumin tai -laastarien kaltainen itsehoitolääke, joiden avulla voit päästä eroon tupakoinnista ja/tai nuuskan käytöstä.

Suomen markkinoille nikotiinipussit on ensimmäisenä tuonut Zonnic-brändi, jonka tuotteisiin voit törmätä lähes jokaisessa kaupassa ja kioskissa. Monelle nuuskan käyttäjälle Zonnic ei kuitenkaan anna riittävästi nuuskan kaltaista käyttökokemusta ollakseen vakavasti otettava vaihtoehto nuuskalle:

    • Pussi on enemmänkin kuin ”lappu” joka ei suutuntumaltaan tai kooltaan ole millään tavalla nuuskaan verrattavissa.
    • Koostumus on jauhoinen eikä tuotteesta tule minkäänlaista huulituntumaa, eli ”porausta”.

Nämä selkeät puutteet Zonnicin tuotteessa ovat avanneet oven muille valmistajille, jotka alkoivat kehittää tupakattomia nikotiinipusseja, joissa pussin koko ja suutuntuma pyrittiin pitämään samanlaisena kuin perinteisessä nuuskassa. Täysin ilman tupakkaa ja ilman muita tavallisen nuuskan sisältämiä haitallisia aineita, kuten raskasmetalleja.

Kehitystyön tuloksena saatavilla on jo kymmeniä eri merkkejä ja makuja tupakattomia nikotiinipusseja, joiden käyttökokemus ei juurikaan eroa perinteisestä nuuskasta. Asetat nikotiinipussin huulen alle ja annat vaikuttaa 15–60 minuuttia, aivan kuten tavallisenkin nuuskan. Nikotiinipussien tuoma nuuskamainen ”poraus” ja suutuntuma on jopa pitkään nuuskaa käyttäneille uskomattoman autenttinen kokemus.

Kuinka pääsen kokeilemaan nikotiinipusseja?

Tupakattoman nuuskan tilaaminen netistä on tehty todella helpoksi. Pääset tutustumaan todella laajaan valikoimaan erilaisia nikotiinipusseja. Tilaaminen on yhtä helppoa ja kätevää kuin missä tahansa verkkokaupassa, toimitus nopea ja verkkokaupan asiantunteva asiakaspalvelu on paikalla vastaamassa mahdollisiin kysymyksiin tai huolenaiheisiin.

Koska tupakattomat nikotiinipussit sisältävät enintään neljä milligrammaa nikotiinia yhtä annospussia kohden, sovelletaan nikotiinipussien maahantuontiin lääkelakia eikä tupakkalakia. Nykyisten tuontirajoitusten mukaan enintään neljä milligrammaa sisältäviä nikotiinipusseja voi tuoda tai tilata Suomeen enintään kolmen kuukauden käyttöä vastaavan määrän, joka tarkoittaa 108 purkkia kerrallaan.

Tavallisen nuuskan tuonti vastaavasti on luonnollisestikin tupakkalain alaista ja niinpä nuuskan matkustajatuonnissa on rajoituksia. Jos esimerkiksi päätät lähteä hakemaan nuuskaa Haaparannasta, yksityishenkilö voi tuoda omaan henkilökohtaiseen käyttöönsä yhteensä enintään 1000 grammaa nuuskaa. Tavallista nuuskaa et myöskään voi tilata nettikaupoista Suomeen.

Koronaviruksen aiheuttamat rajoitukset urheilun suhteen ovat taas hieman hellittämässä kesää kohti. Urheilu- ja harrastuspaikat aukeavat ja kansa pääsee taas nauttimaan liikunnan tuomasta euforisen hyvästä tunteesta. Kannustammekin nyt kaikkia urheilemaan ja liikkumaan mahdollisimman paljon ja pitämään huolta omasta fyysisestä kunnostaan.

Mikäli tupakoinnin tai nuuskaamisen lopettaminen on ollut ajatuksissasi, toivottavasti saat tästä artikkelista lisäpotkua asian eteenpäin viemiseen ja olet valmis kokeilemaan tämänkin vaihtoehdon, joka saattaa hyvinkin olla se ratkaiseva askel tupakattomaan elämään!