Moni orastava jättiyllätys Euroopan suurissa liigoissa kuivui lopulta kokoon, kun Liverpool, Borussia Dortmund ja Juventus esittivät loppukirin ja nousivat sarjoissaan neljän parhaan joukkooon ja mukaan ensi kauden Mestarien liigaan. Yksi jymypaukku kesti kuitenkin loppuun saakka, kun Lille suisti Paris Saint-Germain valtaistuimelta ja valloitti Ligue 1:n mestaruuden neljännen kerran seurahistoriassaan ja ensi kerran kymmeneen vuoteen (lue lisää).

Lillen mestaruus sai luonnollisesti fanit kaduille. Mestaruusjuhlatunnelmia voi katsella vaikkapa allaolevasta twiitistä.

LOSC

@losclive
CAMPEONES ❤

Le retour de nos Dogues à Lesquin fêté comme il se doit 🔥

#Champions4You

Lillen valmentaja, kolmannen kerran uransa aikana Ligue 1:n parhaaksi valmentajaksi valittu Christophe Galtier ei ollut pysyä nahoissaan mestaruuden varmistuttua. Voittonsa 54-vuotias marseillelainen omisti vanhemmilleen.

– PSG:n lyöminen Ligue 1:ssä on jotain aivan poikkeuksellista. Äiti, joka olet tällä hetkellä kuntoutuskeskuksessa: lähetän sinulle kaiken rakkauteni. Isä siellä ylhäällä: tämä mestaruus on sinulle, Galtier sanoi Canal Plusin haastattelussa.

– V*ttu tämä on uskomatonta. Luis Campos oli tämän joukkueen arkkitehti. En osaa sanoin kuvailla, kuinka paljon rakastan tätä joukkuetta. Rakastan heitä todella syvästi.

Lillen menestys on erinomainen esimerkki siitä, kuinka mestarijoukkueen voi rakentaa myös ilman suuria rahoja. Lille myi viime kauden joukkueestaan Victor Osimhenin Napolille 70 miljoonalla eurolla, ja on luopunut äskettäin myös Nicolas Pepéstä ja Gabrielista, jotka siirtyivät Arsenaliin.

Seuran kallein hankinta tällä kaudella oli 27 miljoonaa maksanut kanadalaishyökkääjä Jonathan David. Kokonaisuudessaan Lille jäi tämän kauden pelaajasiirroissaan kuitenkin lähes 59 miljoonaa euroa plussan puolelle. Kahdelta sitä edelliseltä kaudelta Lillen pelaajasiirroista kertyi voittoa yli 110 miljoonaa euroa, ja edellisen kerran sen siirtosaldo on ollut tappiollinen neljä vuotta sitten.

ESPN FC

@ESPNFC
A short story: Lille sell Pepe and Gabriel to Arsenal for £95m. Lille use the money to win Ligue 1 for the first time in 10 years. Arsenal finish 8th.

Transfermarktin markkina-arvoissa Lille on vasta Ligue 1:n neljänneksi arvokkain joukkue PSG:n, Monacon ja Lyonin jälkeen. PSG:n kokonaisarvo on lähes kolme kertaa suurempi. Sekin kertoo siitä, millainen nappionnistuminen Lillen kausi oli.

Joukkueessa ei maailmantähtiä ole, mutta moni pelaajista ylitti suuresti itsensä. Maalivahti Mike Maignan loisti läpi kauden, nousi Ranskan maajoukkuerinkiin ja on herättänyt suurseurojen kiinnostuksen. 21-vuotias hollantilaistoppari Sven Botman oli Lillen peliaikakuningas, ja 37-vuotias José Fonte joukkueen kapteenina tuki ja turva. Turkkilainen laitapuolustaja Zeki Celik teki komeasti neljä maalia ja syötti kolme.

[readmore from=Lille]

Huippulupaava Jonathan David teki Lillelle 13 maalia ja lunasti häneen kohdistuneet odotukset. Yksin hyökkäystehot eivät kuitenkaan kanadalaisen varassa olleet, vaan myös hyökkäyksessä Lille luotti turkkilaisosaamiseen. 35-vuotias konkari Burak Yilmaz oli Lillen kauden paras maalintekijä 18 maalillaan, ja Yusuf Yazici komppasi 14 osumalla (kaikki edellämainitut tilastot kaikissa kilpailuissa).

Vaikka Christophe Galtier luotsasikin Lillen sensaatiomestaruuteen ja Mestarien liigaan (ja arvontojen ykköskoriin), ei valmentajaa itseään ilmeisesti europeleissä ensi kaudella nähdä. Siirtoekspertti Fabrizio Romanon mukaan Galtier on jättämässä Lillen ja siirtyy ensi kaudeksi Nicen valmentajaksi. Nice sijoittui tällä kaudella Ligue 1:ssä yhdeksänneksi, eikä ensi kaudella eurokentillä pelaa.

Siirron toteutuessa on Nice Galtierille vasta valmentajauran kolmas työpaikka. Hän valmensi vuosina 2009-2017 Saint-Étienneä ja viimeisten neljän kauden ajan Lilleä.

Fabrizio Romano

@FabrizioRomano
Incredible work by Lille board to win the Ligue1 title against PSG 🔴🏆

Congrats to Christophe Galtier - he’s set to join OCG Nice now.

Top signings like Burak Yilmaz for free.

Former Lille director Luis Campos - the man who discovered Mbappé - is big part of this masterpiece.

Fabrizio Romano

@FabrizioRomano
The agreement is really close between Christophe Galtier and OGC Nice. He’s expect to join in the next days - already asked for the strategy about new signings and he’s tempted by Nice ‘important contract proposal’ since April. 🔴🇫🇷 #OGCNice

Fabrizio Romano

@FabrizioRomano
Lille manager Christophe Galtier has received an official proposal from OGC Nice. He’s ‘really tempted’ - talks ongoing to reach an agreement soon. 🔴🇫🇷 #Nice #Lille #Ligue1

Lähteet: Get football news France ja Transfermarkt