Huuhkajien historialliseen EM-kisadebyyttiin on tänään aikaa 23 päivää. Avausottelussaan Suomi kohtaa Kööpenhaminassa Tanskan, mutta alkulohkon muut pelit Venäjää ja Belgiaa vastaan pelataan Pietarissa.

Pietarin EM-katsomoon otetaan tiettävästi ainakin 50 prosenttia stadionin katsomokapasiteetista. Huomattavasti suurempi osa Huuhkajien faneista on siis saanut pitää kisalippunsa kuin Kööpenhaminassa pelattavaan avausotteluun lipun alun perin saaneet kannattajat, joista monille on jäänyt viimeisessä arvonnassa lyhyt tikku käteen.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL julkaisi kuitenkin 12.5. tiedotteen, jossa se kehotti suomalaisia seuraamaan EM-kisoja mieluiten kotona.

– Paikan päälle peleihin matkustamiseen liittyy merkittävä tartunnan riski, sillä vaikka yleisömääriä on rajoitettu, katsojia on stadioneilla tuhansia ja osa heistä voi tulla maista, joissa tartuntoja on yhä runsaasti. Suomeen palaava kisaturisti voi huonolla tuurilla tartuttaa esimerkiksi läheisiään, THL:n johtaja Mika Salminen sanoi tiedotteessa.

Tiedotteen tiedot ovat kahdeksan päivää vanhoja, mutta silloin kerrottiin Pietarin koronatapausten ilmaantuvuuden olevan 187 tapausta 100 000:ta ihmistä kohden. Suomessa vastaava luku oli tuolloin 52. Tanskassa ilmaantuvuus oli 200 tapausta per 100 000 ihmistä.

Ylen aamussa käsiteltiin torstaiaamuna Pietarin tämänhetkistä koronatilannetta. Toimittaja Simo Ortamon raportti paikan päältä Pietarista ei ollut erityisen toiveikasta kuultavaa.

– Koronatilanne on Pietarissa huonompi kuin Suomessa, ja pahenemaan päin, Ortamo kertoi.

– Suomessa ja Pietarissa on suunnilleen yhtä paljon asukkaita – 5,5 miljoonaa. Suomessa kuoli viimeisten kahden viikon aikana 14 ihmistä koronaan, kun taas Pietarissa kuolonuhreja oli virallisten tietojen mukaan 500. Täytyy myös muistaa, että noita virallisia lukuja pidetään Venäjällä yleisesti peukaloituina, ja kaunisteltuina alaspäin.

Ortamon mukaan Pietarin kuvernööri Alexander Beglov on todennut, että mikäli koronatilanne huononee, joudutaan uusia koronatoimia ottamaan Pietarissa käyttöön. Ortamo on sitä mieltä, että kisamatkaan sisältyy merkittävä riski tartunnan saamisesta.

– Täällä on selvästi huonompi tilanne, rajoitustoimia on vähemmän, ja kisat ovat sellainen joukkokokoontuminen, jossa on ihmisiä monesta eri maasta.

– On kuitenkin hyvä muistaa, että tänne saa tulla. Se vaatii negatiivisen koronatestin ja sitten karanteenin Suomeen palatessa. On aika todennäköistä, että tänne kuitenkin jonkin verran suomalaisia kaikesta huolimatta tulee, Ortamo arvelee.

Ortamo on asunut Pietarissa vasta muutaman viikon, mutta pitää kaupungin koronatoimia kevyinä. Joukkokokoontumisia on jonkin verran rajoitettu, ja julkisissa tiloissa on maskipakko.

[readmore from=EM-kisat]

– Maskipakkoakin noudatetaan hyvin vaihtelevasti. Aika paljon näkee vaikkapa tarjoilijoita ravintolassa, jotka eivät maskia pidä tai jotka roikottavat sitä nenän alla, Ortamo kertoo näkemästään.

Ortamo kertoo kisajärjestäjien pitävän ottelutapahtumiin saapumista turvallisena. Varotoimina käytössä on maskipakko, porrastettu stadionille saapuminen sekä negatiivisen koronatestituloksen osoittaminen.

– He eivät kuitenkaan ole tätä uutta tilannetta kommentoineet. Emme tiedä, tuleeko tämän huonomman koronatilanteen takia uusia rajoituksia.