EM-lopputurnaus 2020 pelataan kesällä 2021.

Jalkapallon EM-kisat 2020

Jalkapallon vuoden 2020 EM-lopputurnaus on siirretty pelattavaksi kesällä 2021 koronaviruksen takia. Tarkempi ajankohta turnaukselle on 11.6.-11.7.2021.

Tältä sivulta näet esimerkiksi EM-kisakaupungit sekä voit lukea tietoa lipunmyynnistä ja matkapaketeista Suomen peleihin. Lisäksi löydät tältä sivulta alkulohkot ja otteluohjelman. Turnauksen alkaessa tälle sivulle lisätään myös otteluiden tulokset, maalipörssi ja paljon muuta.

Sisällysluettelo

Katso myös

» EM-karsinnat -erikoissivu

EM-uutiset

Palloliiton puheenjohtaja Ari Lahti pelkää EM-kisahuuman jäävän katsojilta kokematta: ”Kesäkuu tulee äkkiä”

Marraskuussa 2019 Suomessa juhlittiin miesten A-maajoukkueen historiallista ensimmäistä arvoturnauspaikkaa. Huuhkajat kaatoi Liechtensteinin Helsingissä 3-0, sijoittui lohkossaan toiseksi ja selviytyi kisoihin ilman jatkokarsintaa. Hyvää kannattaa odottaa,...

Haaveiletko pääsystä Huuhkajien EM-kisakatsomoon? Näitä skenaarioita UEFA nyt pyörittelee

Suomi saavutti syksyn 2019 EM-karsinnoissa historiallisen ensimmäisen miesten arvoturnauspaikan jalkapalloilussa. Huuhkajat joutui kuitenkin odottamaan arvokisadebyyttiään vielä vuoden odotettua pidempään, kun EM-kisat siirrettiin koronapandemian vuoksi...

Koronaviruksen vaikutukset EM-kisoihin

Lisäämme alle koronaviruksen vaikutuksia EM-lopputurnaukseen.

Matkustaminen Kööpenhaminaan Huuhkajien EM-otteluun

 • Koronavirustilanteen vuoksi kaikki tiedot matkustamisesta menevät uusiksi. Lisäämme tälle sivulle tietoa matkustamisesta heti, kun sitä on saatavilla.
 • Kööpenhaminaan ei tarvita minkäänlaista viisumia, eikä myöskään Fan ID:tä.

Matkustaminen Pietariin Huuhkajien EM-otteluihin

 • Koronavirustilanteen vuoksi kaikki tiedot matkustamisesta menevät uusiksi. Lisäämme tälle sivulle tietoa matkustamisesta heti, kun sitä on saatavilla.

E-viisumi tai Fan ID riittää

Jos matkustaa bussilla tai lentäen Pietariin, pelkkä e-viisumi riittää. E-viisumin voi tehdä ilmaiseksi netissä. Jos matkustajalla on ottelulippu ja Fan ID, ei hän tarvitse viisumia.

Lisätiedot e-viisumista ja Fan ID:stä TÄÄLTÄ!

Matkapaketit Huuhkajien peleihin

Matkapaketit Pietariin

 • Tulossa myöhemmin

Matkapaketit Kööpenhaminaan

 • Tulossa myöhemmin

Lisätietoa matkanjärjestäjien paketeista

 • Tulossa myöhemmin

EM-kisat, Pietari: Fan ID, perinteinen viisumi vai e-viisumi?

Pietarissa pelattavissa EM-otteluissa jokaisella ottelulipun omistajalla on oltava myös Fan ID, jonka voi hankkia ilmaiseksi netistä. Fan ID:n hankkimiseen tarvitaan ottelulipun ja passin tiedot.

Fan ID korvaa EM-kisojen ajan viisumin Pietariin matkustaessa. Fan ID:tä ei voi hankkia ilman virallista ottelulippua. Jos matkustaa Pietariin ilman ottelulippua, tarvitaan kulkuvälineestä riippuen perinteinen viisumi tai e-viisumi.

E-viisumin voi tehdä ilmaiseksi netissä. Maksullisen perinteisen viisumin voi tehdä esimerkiksi Venäjän suurlähetystön kautta. Alta näet, minkä viisumin tarvitset milläkin kulkuvälineellä matkustaessa.

 • Juna = perinteinen viisumi tai Fan ID
 • Bussi = e-viisumi, perinteinen viisumi tai Fan ID.
 • Lentokone = e-viisumi, perinteinen viisumi tai Fan ID
 • Laiva, risteily = e-viisumi, perinteinen viisumi tai Fan ID
 • Omalla henkilöautolla = e-viisumi, perinteinen viisumi tai Fan ID

Alla hyödyllisiä linkkejä.

Huuhkajapesä, mikä se on?

Palloliitto ja Elämysmatkat rakentavat Huuhkajapesän Suomen otteluihin Kööpenhaminaan ja Pietariin. Huuhkajapesässä voi nauttia EM-kisojen tunnelmasta ja katsoa esimerkiksi Suomen ottelut.

Huuhkajapesään ei tarvitse ottelulippua. Elämysmatkojen matkapaketteihin kuuluu pääsy Huuhkajapesään. Lisäksi Huuhkajapesään voi ostaa erillisiä lippuja.

Huuhkajapesässä näytetään Suomen ottelut ja luvassa on myös muuta erikoisohjelmaa. Palloliitto ja Elämysmatkat tiedottavat Huuhkajapesästä lisää myöhemmin.

Liput EM-kisoihin

Vuoden 2020 EM-kisat on siirretty pelattavaksi kesällä 2021. EM-lopputurnaus on jaettu 12 eri kisakaupunkiin.

UEFA tiedotti, että jo hankitut liput käyvät myös kesällä 2021. Lisäksi UEFA lupasi palauttaa rahat niille, jotka eivät voi lippuansa käyttää. Lisäämme tälle sivulle lisätietoja heti, kun sellaista tulee.

Alla olevat tiedot olivat voimassa ennen koronaviruksen takia tapahtunutta siirtoa. Osa tiedoista on yhä voimassa kesällä 2021, mutta päivitämme tietoja sitä mukaan, kun tietoa tulee. 

TÄSTÄ LINKISTÄ pääset Uefan lippuarvontasivulle

Usein kysytyt kysymykset lippuihin liittyen

Haastattelimme Palloliiton myynti- ja markkinointijohtajaa Mikko Varista, joka vastasi lippuihin liittyviin kysymyksiin. Lue koko haastattelu TÄSTÄ LINKISTÄ!

Voiko kolmansilta osapuolilta (esimerkiksi Viagogo) ostaa lippuja EM-peleihin, ja onko näillä lipuilla mitään käyttöä?

– Siihen meidän on tosi vaikea ottaa kantaa. En nyt lähtisi ainakaan suosittelemaan niiden ostamista. Uefan säännöt ovat hyvin selkeät. En suosittelisi tämänkaltaisista paikoista lipun ostamista.

Voiko lipuissa olevia nimiä vaihtaa?

– Lähtökohtaisesti Uefa ei vaihda lippujen käyttäjien nimiä.

Pystyykö lipun siirtämään toisen henkilön nimiin? Esimerkiksi, jos henkilö on saanut neljälle henkilölle liput, ja yksi henkilö ei pääsekään, niin pystyykö lipun siirtämään jollekin toiselle henkilölle?

– Lipun pystyy (myös SMJK:n kiintiöstä saadun lipun) teknisesti siirtämään helposti toiselle käyttäjälle puhelimeen. Uefan mukaan ei ole sallittua siirtää lippuja sellaiselle henkilölle, joka ei ollut nimettynä alkuperäisessä ostossa. Käytännössä moni tulee näin kuitenkin todennäköisesti tekemään. Palloliitto ei tietenkään voi sataprosenttisella varmuudella taata, etteikö siitä voisi aiheutua jossain tapauksessa ongelmaa.

Miten käytännössä lipun siirtäminen toimii?

– Lippu tulee mobiiliapplikaatioon, ja sen voi sitten siitä omasta applikaatiosta siirtää toisen henkilön sähköpostiin, josta lipun voi ladata omaan puhelimeensa applikaation kautta. On tärkeää huomioida edelleen se, että siirto henkilölle, joka ei alun perin ollut nimettynä, on Uefan mukaan kiellettyä.

– Itse lipuissa ei ymmärtääksemme lue nimiä, vaan lippu on ”rekisteröity” tietylle henkilölle. Henkilö, jolle lippu on siirretty, voi Uefan mukaan hakea FAN-ID:n.

Voiko FAN ID:tä hankkia, jos ei omista ottelulippua?

– Ei voi. Ottelulippu on se tunniste, jolla FAN ID haetaan.

Tarvitseeko FAN ID:n Pietarissa, jotta pääsee stadionille?

– Kyllä.

Toimiiko FAN ID Pietarissa myös viisumina?

– Kyllä. FAN ID:n hakemiseen tarvitaan passin ja lipun tiedot, ja se korvaa viisumin Venäjälle mennessä. FAN ID:n ja ottelulipun tarvitsee, kun menee ottelualueelle.

Tarvitseeko Kööpenhaminassa FAN ID:tä?

– Ei tarvitse. Se on vain Venäjälle. Siinä on sama periaate kuin vuoden 2018 MM-kisoissa Venäjällä.

Lipunmyynnin vaiheet

Lipunmyynnin ensimmäinen vaihe järjestettiin jo kesällä 12.6.-12.7.2019 Ensimmäisessä vaiheessa lippuja arvottiin kaikkiin otteluihin tietämättä vielä tarkemmin, mitkä maat kisoissa pelaavat.

Lipunmyynnin toinen vaihe käynnistyi joulukuussa 2019, kun varsinaiset EM-karsinnat oli saatu päätökseen, tarkemmin sanottuna 4. joulukuuta ja hakuaika päättyi 18. joulukuuta. Yksi henkilö sai hakea tiettyyn otteluun enintään neljää lippua, ja kaikki lippujen saajat piti olla nimettynä.

Joulukuussa lippuja oli mahdollista saada maakohtaisen kiintiön mukaan. Liput tulivat kuitenkin myyntiin jälleen arvontojen kautta. Lippuja tuli arvottavaksi Suomen maajoukkueen virallisen kannattajayhdistyksen (SMJK) kautta sekä vapaaseen arvontaan. Uefa arpoi lippujen saajat tammikuussa. Katso alempaa vielä Suomen pelien lippukiintiöt.

Lipunmyynnin viimeinen vaihe (jälleenmyynti) käynnistyi 26. helmikuuta 2020. Viimeisessä vaiheessa katsojilla oli mahdollisuus hankkia jo ostettuja lippuja Uefan alustan kautta. Tämä lipunmyyntivaihe luultavasti uusitaan vielä ennen kesää 2021.

EM-karsintojen pudotuspelien jälkeen tulee vielä yksi lippupaketti myyntiin niiden maiden kannattajille, jotka etenevät EM-kisoihin karsintojen pudotuspelien kautta. Pudotuspelit on määrä pelata näillä näkymin kesällä 2020.

EM-lopputurnauksen otteluihin on myös tarjolla VIP-paketteja, joita voi ostaa ilman arvontaa. VIP-pakettien hinnat löytyvät alempaa.

Huomioi, että kolmansien osapuolien lippupaketit ovat Uefan mukaan kiellettyjä. Suosittelemme hankkimaan liput virallisia reittejä pitkin.

Lippukiintiöt

Uefa tiedotti suomalaiskannattajien pääsylippukiintiöksi Pietarissa 8 000 ja Kööpenhaminassa 5 000, eli kaikkiaan suomalaiskannattajille on varattu Kööpenhaminasta ja Pietarista kolmeen alkulohkon otteluun 21 000 lippua.

Näistä lipuista noin 4 800 menee Suomen maajoukkueen kannattajayhdistykselle (SMJK), 3 000 muille sidosryhmille, ja kaikki loput, noin 13 200 lippua, arvotaan joulukuussa Uefan arvontaan osallistuneiden kesken.

Näiden lisäksi Palloliitto saa osto-oikeuden 1 000 lippuun jokaista alkulohko-ottelua kohden sidosryhmilleen, joista suurimpia ovat joukkueen pelaajat ja taustaryhmä läheisineen, yhteistyökumppanit ja suomalaisen jalkapallon aktiivitoimijat.

Lisäksi Uefa ilmoitti, että suomalaiset kannattajat ovat saamassa vielä Suomen peleihin (Kööpenhaminaan ja Pietariin) enintään 1 000 lippua ottelukohtaisesti paikoille, joista on rajallinen näkyvyys kentälle. Uefa tiedottaa näistä lipuista vielä tarkemmin myöhemmin.

Suomen maajoukkueen kannattajayhdistyksen (SMJK) lippukiintiö ottelua kohden on 1 612 lippua. Näin ollen Kaikki SMJK:n kautta Huuhkajien EM-karsintaotteluihin lippuja ostaneet yhdistyksen jäsenet saavat osto-oikeuden jokaiseen Suomen otteluun EM-kisoissa.

Jos Suomi etenee EM-lopputurnauksessa jatkopeleihin, on suomalaisille varattu 5 000 lippua ottelustadionista riippumatta. Välierässä suomalaisten lippukiintiö on 10 500 lippua ja finaalissa 11 000 lippua, jos siis Huuhkajat pelaa kyseisissä otteluissa.

Lippujen hinnat

Halvimmat liput EM-lopputurnauksen otteluihin maksavat 30 euroa, mutta kyseisiä lippuja on tarjolla vain Bakun, Budapestin sekä Bukarestin otteluihin. Muiden kaupunkien halvimmat otteluliput lohkovaiheen otteluihin maksavat 50 euroa.

Kaikissa EM-kisojen otteluissa on kolmen hintakategorian lippuja. Halvimmat liput ovat stadionista riippumatta maalien taakse päätyyn. Toiseksi halvin kategoria on kulmiin ja kalleimmat liput ovat stadioneiden pitkälle sivulle.

EM-kisojen avausottelu pelataan Roomassa. Avausottelun lippujen hinnat eroavat muista lohkovaiheen otteluista. Halvimmat liput maksavat 75 euroa, keskitason liput kustantavat 125 euroa ja kalleimmat tiketit 225 euroa.

EM-turnauksen loppuottelu pelataan Wembleyn stadionilla, Lontoossa. Liput finaaliin maksavat 295, 595 sekä 945 euroa. Loppuotteluun on myös tarjolla lippuja 95 euron hintaan loppuottelussa olevien maiden kannattajille.

VIP-pakettien hinnat vaihtelevat. Kööpenhaminassa pelattaviin alkulohkon otteluihin VIP-liput on myyty jo loppuun. Sen sijaan esimerkiksi Pietarissa pelattaviin alkulohkon otteluihin on vielä tarjolla VIP-paketteja. Pietarissa pelattavien alkulohko-otteluiden VIP-paketit maksavat reilu 1 500 euroa.

Liput: Baku, Budapest, Bukarest

Lohkovaiheen ottelut ja neljännesvälierät
 • Halvin: 30 euroa
 • Keskitaso: 75 euroa
 • Kallein: 125 euroa

Liput: Amsterdam, Bilbao, Kööpenhamina, Dublin, Glasgow, Lontoo, München, Rooma, Pietari

Lohkovaiheen ottelut ja neljännesvälierät
 • Halvin: 50 euroa
 • Keskitaso: 125 euroa
 • Kallein: 185 euroa
 • VIP: 1 500 euroa (Pietarin alkulohko-ottelut)
Puolivälierät ja kisojen avausottelu (München, Pietari, Rooma)
 • Halvin: 75 euroa
 • Keskitaso: 145 euroa
 • Kallein: 225 euroa
Välierät (Lontoo)
 • Kannattajaliput: 85 euroa
 • Halvin: 195 euroa
 • Keskitaso: 345 euroa
 • Kallein: 595 euroa
Finaali (Lontoo)
 • Kannattajaliput: 95 euroa
 • Halvin: 295 euroa
 • Keskitaso: 595 euroa
 • Kallein: 945 euroa

Lähde: Uefa

Suomen lohko EM-kisoissa

Suomi tulee pelaamaan historiansa ensimmäisissä EM-kisoissa lohkossa B. B-lohkon ottelut pelataan Kööpenhaminassa ja Pietarissa.

B-lohko

# Joukkue O V T H M P
1 Suomi 0 0 0 0 0-0 0
2 Tanska 0 0 0 0 0-0 0
3 Venäjä 0 0 0 0 0-0 0
4 Belgia 0 0 0 0 0-0 0
 • B1: Tanska
 • B2: Suomi
 • B3: Belgia
 • B4: Venäjä

Suomen otteluohjelma

Koronaviruksen takia kisat on siirretty kesälle 2021. Otteluiden tarkemmat ajankohdat ilmoitetaan myöhemmin.

 • Lauantai 12.6.2021 klo 19: Tanska – Suomi, Kööpenhamina
 • Keskiviikko 16.6.2021 klo 16: Venäjä – Suomi, Pietari
 • Maanantai 21.6.2021 klo 22: Belgia – Suomi, Pietari

TÄÄLTÄ NÄET Huuhkajien harjoitusottelut ennen EM-kisoja.

Lohkoarvonta ja lohkot

A-lohko

 • A1: Turkki
 • A2: Italia
 • A3: Wales
 • A4: Sveitsi

B-lohko

 • B1: Tanska
 • B2: Suomi
 • B3: Belgia
 • B4: Venäjä

C-lohko

 • C1: Hollanti
 • C2: Ukraina
 • C3: Itävalta
 • C4: Pohjois-Makedonia

D-lohko

 • D1: Englanti
 • D2: Kroatia
 • D3: Skotlanti
 • D4: Tshekki

E-lohko

 • E1: Espanja
 • E2: Ruotsi
 • E3: Puola
 • E4: Slovakia

F-lohko

 • F1: Unkari
 • F2: Portugali
 • F3: Ranska
 • F4: Saksa

Uefan maarajoitteet

Seuraavat maat eivät voi olla samassa alkulohkossa EM-lopputurnauksessa. Kyseessä on Uefan määräys, joka perustuu maiden välisiin huonoihin suhteisiin.

 • Venäjä ja Ukraina

Varmistuneet EM-kisajoukkueet

Yksikään isäntämaa ei saanut suoraa kisapaikkaa. Kesän 2021 EM-kisoissa nähdään yhteensä 24 maata. Alla varsinaisten EM-karsintojen myötä kisapaikan varmistaneet joukkueet:

 • Belgia
 • Italia
 • Venäjä
 • Puola
 • Ukraina
 • Espanja
 • Turkki
 • Ranska
 • Englanti
 • Tshekki
 • Suomi
 • Ruotsi
 • Kroatia
 • Itävalta
 • Hollanti
 • Saksa
 • Portugali
 • Sveitsi
 • Tanska
 • Wales

EM-karsintojen pudotuspeleistä kisapaikan varmistivat seuraavat maat:

 • Unkari
 • Slovakia
 • Skotlanti
 • Pohjois-Makedonia

EM-kisojen otteluohjelma

 • EM-kisat on siirretty kesälle 2021. Otteluohjelma menee uusiksi. Lisäämme uuden otteluohjelman tälle sivulle heti, kun se julkaistaan.

EM-kisojen ohjelma ja tärkeät päivämäärät

EM-kisojen kaikki osallistujamaat on tiedossa EM-jatkokarsinnan jälkeen. Jatkokarsinnat on määrä pelata kesällä 2020, mikäli koronavirustilanne on helpottunut. Jatkokarsinnasta kisoihin selviää 4 maata. Suoraan EM-karsinnoista kisapaikan lunastaa 20 maata. EM-karsintojen viimeiset lohkovaiheen ottelut pelattiin 19.11.

EM-kisojen lohkojako suoritettiin jo ennen jatkokarsintoja. Lohkojako pidettiin 30. marraskuuta 2019. Tuolloin EM-jatkokarsinnan kautta kisapaikan saavat maat nimetään lohkojaossa nimellä ”playoff-voittaja 1-4”.

EM-kisojen tärkeät päivämäärät

Ennen kisoja

Kursiivilla jo menneet päivämäärät.

 • 19.11.2019: EM-karsintojen viimeiset ottelut
 • 22.11.2019: EM-karsintojen (Nations League) pudotuspelien arvonta
 • 30.11.2019: EM-kisojen lohkoarvonta
 • 4.12.2019: Toisen lipunmyyntivaiheen hakuaika käynnistyy
 • 18.12.2019: Toisen lipunmyyntivaiheen hakuaika päättyy
 • 30.1.2020: Lippuarvonnat suoritettu
 • 17.3.2020: Vuoden 2020 EM-lopputurnaus on päätetty siirtää kesälle 2021 koronaviruksen takia.
 • Lokakuu 2020: EM-karsintojen (Nations League) pudotuspelien välierät
 • Marraskuu 2020: EM-karsintojen (Nations League) pudotuspelien finaalit
 • 11.6.-11.7.2021: EM-lopputurnaus

EM-kisojen ohjelma

 • 11.6.2021: EM-kisojen avausottelu Roomassa
Finaali
 • 11.7.2021: Lontoo

Lähde: Uefa

EM-kisojen pelipaikkakunnat

Vuoden 2020 EM-kisaisännys jaettiin 12 eri maalle. Kisaisännyys ei oikeuta suoraan EM-kisapaikkaan. EM-turnaus on siirretty koronaviruksen takia kesällä 2021. Turnaus käynnistyy 11. kesäkuuta ja finaali pelataan 11. heinäkuuta vuonna 2021.

Lähtökohtaisesti kisoihin pääsevät isäntämaat pelaavat kotipelinsä omalla kotikentällään. Eli kisoihin jo tiensä selvittänyt Italia pelaa lähtökohtaisesti lohkovaiheen ottelut Roomassa.

Loppuottelu ja välierät pelataan Lontoossa, Englannissa. Alempana näet tarkemmin mitä otteluita pelataan missäkin.

EM-kisojen pelipaikat ja isäntämaat lohkoittain:

A-lohko

 • Italia, Rooma: Stadio Olimpico (72 698)
 • Azerbaidzhan, Baku: Kansallisstadion (68 700)

B-lohko

 • Venäjä, Pietari: Krestovsky Stadium (69 500)
 • Tanska, Kööpenhamina: Telia Parken (38 065)

C-lohko

 • Hollanti, Amsterdam: Amsterdam Arena (56 000)
 • Romania, Bukarest: Arena Nationala (55 600)

D-lohko

 • Englanti, Lontoo: Wembley Stadion (kapasiteetti: 90 000)
 • Skotlanti, Glasgow: Hampden Park (52 063)

E-lohko

 • Espanja, Bilbao: San Mamés Stadium (53 332)
 • Irlanti, Dublin: Aviva Stadium (51 700)

F-lohko

 • Saksa, München: Allianz Arena (75 000)
 • Unkari, Budabest: Puskás Ferenc Stadion (68 000)

Finaali ja välierät

 • Englanti, Lontoo: Wembley

Puolivälierät ja lohkovaihe

 • Saksa, München: Allianz Arena
 • Azerbaidzhan, Baku: Kansallisstadion
 • Venäjä, Pietari: Krestovsky Stadium
 • Italia, Rooma: Stadio Olimpico

Neljännesvälierät ja lohkovaihe

 • Tanska, Kööpenhamina: Telia Parken
 • Romania, Bukarest: Arena Nationala
 • Hollanti, Amsterdam: Amsterdam Arena
 • Irlanti, Dublin: Aviva Stadium
 • Espanja, Bilbao: San Mamés Stadium
 • Unkari, Budabest: Puskás Ferenc Stadion
 • Skotlanti, Glasgow: Hampden Park

EM-kisojen televisiointi

Suomessa vuoden 2021 jalkapallon EM-kisojen televisiointioikeudet omistaa Yleisradio. Yle näyttää kaikki EM-kisojen ottelut kanavillaan sekä suoratoistopalvelussaan Yle Areenassa.

Yle on panostanut jalkapallon arvoturnauksiin menneinä vuosina. Otteluita on ennakoitu kattavasti ennen ottelua ja otteluiden jälkeen. Studiossa on nähty mielenkiintoisia vieraita ja otteluita on ollut ennakoimassa Suomen arvostetuimpia jalkapalloasiantuntijoita. Samanlaista panostusta on lupa odottaa myös kesän 2021 EM-kisoista, vaikka tarkempia tietoja ei vielä ole Yleltä tullut.

EM-karsintojen televisioinnista vastaa Suomessa Viasat sekä suoratoistopalvelu Viaplay. Lisäksi Huuhkajien EM-karsintaotteluita on voinut seurata ilmaiseksi Viafree-suoratoistopalvelusta.

Lähteet: Yle, Viaplay

Miten EM-kisat pelataan?

EM-lopputurnauksessa on mukana 24 maata. Maat on jaettu kuuteen alkulohkoon, jossa jokaisessa on neljä maata mukana. Alkulohkossa jokainen maa kohtaa toisensa kertaalleen eli jokainen maa pelaa kolme ottelua alkulohkossa.

Voitosta saa kolme pistettä ja tasapelistä yksi piste. Tappiosta ei saa pisteitä. Lohkojen kaksi parasta etenee jatkoon neljännesvälieriin. Lisäksi neljä parasta lohkojen kolmanneksi sijoittunutta pääsee neljännesvälieriin.

Jos maat ovat tasapisteissä, ratkaisu haetaan seuraavassa järjestyksessä.

 1. Keskinäisten otteluiden pisteet
 2. Keskinäisten otteluiden maaliero
 3. Keskinäisten otteluiden tehdyt maalit

Jos näiden jälkeen tilanne on yhä tasan, ratkaisu haetaan seuraavassa järjestyksessä.

 1. Maaliero lohkossa
 2. Tehdyt maalit lohkossa
 3. Voitot lohkossa
 4. Vähemmän kurinpitopisteitä (3p=ulosajo, 1p=keltainen kortti)
 5. EM-karsintojen ranking-sijoitus

Parhaat lohkokolmoset ratkaistaan seuraavasti.

 1. Pisteet
 2. Maaliero
 3. Tehdyt maalit
 4. Voitot
 5. Vähemmän kurinpitopisteitä
 6. EM-karsintojen ranking-sijoitus

Pudotuspeleissä pelataan ratkaisuun saakka. Jos ottelu on tasatilanteessa varsinaisen peliajan jälkeen, pelataan jatkoaika, joka sisältää kaksi 15 minuutin pituista puoliaikaa.

Mikäli ratkaisua ei saada jatkoajalta, on vuorossa rangaistuspotkukilpailu, jossa kumpikin joukkue laukoo viisi rankkaria, ellei ratkaisu tule jo aiemmin. Jos viiden laukojan jälkeen ollaan tasatilanteessa, lauotaan rankkareita kerrasta poikki -systeemillä.

Miten EM-karsinnat pelataan?

Varsinaiset EM-karsinnat pelattiin vuonna 2019. Kesällä 2020 selviää viimeiset EM-kisamaat karsintojen pudotuspelivaiheen kautta. EM-karsintojen pudotuspelit siirrettiin koronaviruksen takia kesälle 2020.

EM-karsinnoissa maat jaettiin kymmeneen lohkoon. Karsintalohkot jaettiin viiden ja kuuden maan lohkoihin. Molempia karsintalohkoja oli viisi.

Karsintalohkojen kaksi parasta eteni suoraan vuoden 2020 EM-lopputurnaukseen. Karsinnoissa lohkon joukkueet kohtasivat toisensa kahdesti, kotona ja vieraissa.

EM-karsinnat käynnistyivät maaliskuussa 2019 ja karsintojen viimeiset ottelut pelattiin marraskuussa 2019. Kesällä 2020 pelataan vielä Nations Leaguen lohkovoittajien väliset jatkopelit eli EM-karsintojen pudotuspelit. Sen jälkeen tiedetään kaikki osallistujamaat kesän 2021 EM-lopputurnaukseen.

Paikan EM-lopputurnaukseen voi saavuttaa EM-karsintojen tai Nations Leaguen kautta. Ne joukkueet, jotka etenevät kisoihin suoraan EM-karsintojen kautta, eivät osallistu enää Nations Leaguen menestyksen myötä EM-karsintojen pudotuspeleihin.

Mikäli maa on voittanut oman Nations Leaguen lohkonsa ja etenee kisoihin varsinaisten EM-karsintojen kautta, jatkokarsintojen pudotuspelipaikka menee Nations Leaguen rankingissa seuraavalle maalle, joka ei ole edennyt kisoihin karsintojen kautta.

EM-kisakeskustelu

Jalkapallon EM-kisat on puhuttanut suomalaisia aina. Nyt huuma ja keskustelu ensi kesän EM-kisojen tiimoilta käy entistäkin vilkkaampana, kun Huuhkajat selvitti tiensä lopputurnaukseen.

Siksi olemme perustaneet kesälle 2021 siirtyneelle EM-kisoille oman ryhmän Facebookissa, johon pääset liittymään TÄSTÄ.

EM-kisat 2021 -ryhmässä keskustelu käy jo nyt vilkkaana. Futiskeskustelun lisäksi ryhmässä tullaan järjestämään erilaisia kilpailuja, joissa on upeita palkintoja. Kesällä EM-turnauksen aikaan otteluista tehdään seurantaketjut, joissa pääset keskustelemaan muiden futisihmisten kanssa peleistä ja turnauksesta yleensäkin. Ties vaikka järjestäisimme Suomen peleihin erikseen kisakatsomoitakin.

Liity ryhmään tästä linkistä. Tervetuloa mukaan!

EM-kisojen historiaa

Euroopan mestaruudesta on pelattu vuodesta 1960. Sen jälkeen kisat on järjestetty neljän vuoden välein. Menestynein maa on Saksa, jolla on kolme mestaruutta ja kolme hopeaa, joiden lisäksi Saksa on ollut välierissä kolmesti. Toiseksi menestynein on Espanja, jolla on myös kolme kultaa sekä yksi hopea. Ranska on voittanut mestaruuden kahdesti ja kerran ollut toinen, minkä lisäksi maa on nähty välierissä kaksi kertaa.

Ensimmäisen mestaruuden vei vuonna 1960 Neuvostoliitto, joka kaatoi jatkoajan jälkeen Jugoslavian. Hallitseva mestari on Portugali, joka juhli mestaruutta vuonna 2016 Ranskan kisoissa.

Vuoden 1984 kisoista lähtien EM-kisoissa ei ole pelattu pronssiottelua. Tähän asti viimeisen pronssin vei Tshekkoslovakia vuonna 1980 kaadettuaan Italian rangaistuspotkukilpailussa.

Isäntämaa on onnistunut voittamaan mestaruuden kolmesti vuosina 1964 (Ranska), 1968 (Italia) sekä 1984 (Ranska).

Espanja on ainoana maana onnistunut voittamaan mestaruuden kaksi kertaa peräkkäin vuosina 2008 sekä 2012. EM-voittajalle ojennettava kiertopalkinto on nimeltään Henri Delaunay -pokaali.

EM-historian maalipörssin kärkeä jakaa kaksi pelaajaa, Ranskan Michel Platini sekä Portugalin Cristiano Ronaldo. Molemmilla on kasassa yhdeksän maalia, mutta Ronaldo voi nousta yksin tilaston kärkeen kesän 2020 kisoissa, mikäli Portugali on lopputurnauksessa mukana.

Platinin yhdeksän osumaa syntyivät vuoden 1984 kisoissa, ja ranskalaistaituri tarvitsi maalien mättämiseen vain viisi ottelua. Ronaldo on ollut peräti neljissä EM-kisoissa mukana ja pelannut 21 ottelua. Maalipörssin kolmantena on Englannin hyökkääjä Alan Shearer, joka teki yhdeksässä pelaamassaan ottelussa seitsemän maalia.

EM-kisojen mitalitaulukko

SijaMaaKultaaHopeaaVälierissä
1 Saksa333
2 Espanja310
3 Ranska212
4Venäjä/Neuvostoliitto132
5 Italia122
6 Portugali113
7 Tshekki/Tshekkoslovakia113
8 Hollanti104
9 Tanska102
10 Kreikka100
11 Serbia/Jugoslavia021
12 Belgia011
13 Englanti002
14 Unkari002
15 Ruotsi001
15 Turkki001
15 Wales001

EM-historian parhaat maalintekijät

 • * = Aktiivipelaaja
SijaPelaajaOMTurnaukset
1 M. Platini591984
1 C. Ronaldo *2192004, -08, -12, -16
3 A. Shearer971992, -96, 2000
4 A. Griezmann *762016
4 R. van Nistelrooy862004, -08
4 P. Kluivert961996, 2000
4 W. Rooney1062004, -12, -16
4 T. Henry1162000, -04, -08
4 Z. Ibrahimovic *1362004, -08, -12, -16
4 N. Gomes1462000, -04, -08
11 S. Milosevic452000
11 M. van Basten951988, -92
11 M. Baros1152004, -08, -12
11 M. Gómez1352008, -12, -16
11 J. Klinsmann1351988, -92, -96
11 F. Torres1352004, -08, -12
11 Z. Zidane1451996, 2000, -04