EM-kisat ovat nyt paketissa. Italia on ansaittu mestari, ja on aika vilkaista pelaajia, jotka onnistuivat turnauksessa. SuomiFutis-sivuston toimituksessa pähkäiltiin pitkään ja hartaasti, ja lopputulos on nyt paperilla; EM-kisojen tähdistöjoukkue.

Ryhmitykseksi valikoitui lopulta 4-3-3. Pelaajavalinnoissa painotettiin joukkueen menestystä, koska siitähän lopulta EM-kisoissa on kyse. Pääosin pelaajat pyrittiin valitsemaan omimmalle pelipaikalleen, mutta yhden pelaajan laitaa jouduttiin vaihtamaan, jotta hänet saatiin mukaan.

Sitten valintoihin.

Maalivahti:
Gianluigi Donnarumma, Italia

EM-historian ensimmäistä kertaa maalivahti valittiin turnauksen parhaaksi pelaajaksi. Ja täysin syystä. Gianluigi Donnarumma vakuutti otteillaan läpi turnauksen. Vasta 22-vuotias maalivahti pelasi kuin olisi ollut Italian veräjänvahtina jo vähintään kymmenen vuotta.

Jo kaksi rangaistuspotkukilpailun voittamista on kova saavutus, mutta Donnarumman merkitys Italialle on paljon muutakin. Donnarumma on todella vahva ja kookas maalivahti, joka pystyy olemuksellaan tuomaan rauhallisuutta puolustuslinjalle. Keskityspallot eivät aiheuta sydämentykytyksiä, kun lahes kaksimetrinen Donnarumma nousee ilmaan.

Donnarumma on pelannut jo usean vuoden ajan AC Milanin ykkösvahtina, eikä hänestä turhaan ole puhuttu tulevana maailman parhaana maalivahtina. Hän on jo nyt hyvin lähellä sitä titteilä. Donnarumma on näillä näkymin siirtymässä PSG:hen, jossa hän alustavasti on Keylor Navasin varjossa, mutta onko enää tämän turnauksen jälkeen?

Laitapuolustajat:
Luke Shaw, Englanti
Leonardo Spinazzola, Italia

Laitapuolustajien kohdalla jouduimme tekemään pienen myönnytyksen. Tähdistökentälliseen valittiin tällä kertaa kaksi vasenta laitapuolustajaa. Tämä siksi, että kahden herrasmiehen väliltä oli hyvin hankala valita parempaa pelaajaa, ja toisaalta oikealla laidalla ei kukaan onnistunut yhtä hyvin kuin nämä kaksi.

Leonardo Spinazzolan turnaus päättyi ennen aikojaan. Kuva: Getty Images.

Leonardo Spinazzolan turnaus päättyi ikävään loukkaantumiseen jo puolivälierässä Belgiaa vastaan. Siihen asti AS Roman laitapakki oli häikäisevä. Juuri ennen turnausta loukkaantumisesta kuntoutunut Spinazzola oli juuri sitä, mitä Roberto Mancini halusi vasemmalle laidalleen.

Loukkaantumiset ovat varjostaneet 28-vuotiaan laitapuolustajan uraa. Voi hyvin olla, että EM-kisat olivat miehen suurin kohokohta. Vakava akillesjännevamma vaati leikkausta, joka muuten tehtiin Turussa, ja toipuminen kestää useita kuukausia.

Englannin laitapuolustaja Luke Shaw on saanut kuulla koko uransa vähättelyä ja esimerkiksi kommentteja ylipainosta. Shaw oli viime kaudella Manchester Unitedin parhaimmistoa ja sama jatkui EM-kisoissa. Shaw syötti kolme maalia ja viimeisteli finaalissa upeasti Englannin johtomaalin suoraan ilmasta.

Viimeistään nyt Shaw, 26, on hiljentänyt epäilijänsä. Englannin viiden linjassa Shaw oli todella vakuuttava wingback, joka nousi erinomaisesti tukemaan hyökkäystä. Neljän linjassa Shaw’n rooli oli hyvin samanlainen, mutta hieman puolustusvoittoisempi.

Topparit:
Leonardo Bonucci, Italia
Simon Kjær, Tanska

Italian puolustus on kulminoitunut jo vuosien ajan kahteen nimeen, Giorgio Chielliniin sekä Leonardo Bonucciin. Mancinin uudistunut Italia prässäsi korkealta ja jätti puolustuslinjansa taakse tilaa. Se ei silti ollut ongelma, kiitos Bonuccin, joka muutaman kerran pelasti kollegansa Chiellinin, kun toisen konkarin vauhti ei enää riittänyt.

Bonucci osoitti myös olevansa erittäin pätevä pallollinen toppari. Finaalissa kruununa tuli vieläpä Italian 1-1-tasoitus maalin edestä kulmapotkun jatkotilanteesta. Lisäksi Bonuccin johtajanominaisuudet jäävät usein Chiellinin varjoon. Bonucci on usein se pelaaja, joka vaatii ja repii omista pelikavereistaan parhaan irti.

Simon Kjær osoitti EM-kisoissa olevansa todellinen johtaja. Kuva: Getty Images.

Tanskan kisat olivat uskomaton tarina, jota tullaan muistelemaan vielä pitkään. Tanskan upeaa turnausta johti edestä toppari ja kapteeni Simon Kjær, joka oli kentällä ja kentän ulkopuolella sellainen johtaja, jota muu joukkue olisi seurannut aina kuuhun saakka.

Olisi ollut täysin ymmärrettävää, mikäli Tanskan turnaus olisi päättynyt alkulohkoon sen jälkeen, kun joukkueen tähtipelaaja Christian Eriksen tuupertui kentän pintaan ja kävi lähellä kuolemaa. Kjær sai kuitenkin kasattua joukkueen yhtenäiseksi ryhmäksi, joka pelasi Eriksenille. Kjær johdatti joukkueensa kentälle Suomea vastaan vain tunteja sen jälkeen, kun läheinen ystävä melkein kuoli kentän pintaan.

Sitä ennen Kjær kokosi pelaajat Eriksenin ympärille antamaan suojaa uteliailta katseilta ja lohdutti Eriksenin vaimoa kentän laidalla. Karmean tapahtuman jälkeen Tanska nousi lopulta jatkopeleihin ja aina välieriin saakka. Sitä voidaan pitää uskomattomana suorituksena ja iso kiitos saavutuksesta kuuluu todelliselle johtajalle, Kjærille.

Keskikenttä:
Pohja: Jorginho, Italia
Pohja: Kalvin Phillips, Englanti
Kasipaikka: Pedri, Espanja

Keskikentälle valikoitui kaksi puolustavampaa rytmittäjää, Kalvin Phillips ja Jorginho sekä kasipaikan dynamo Pedri. Tähdistön keskikentälle tunkua oli ehkäpä eniten. Onnistujia löytyi useampia, mutta tällä kolmikolle löytyi vankat perustelut.

Turnauksen nuoreksi pelaajaksi valittu Pedri, 18, oli suorastaan mykistävän hyvä Espanjan keskikentällä. Espanjan päävalmentaja Luis Enrique ei turhaan ylistänyt nuorukaista kisaurakan jälkeen ja todennut, ettei samanlaiseen suoritukseen pystynyt edes Andrés Iniesta. Pedri oli juuri sitä, mitä Espanja tarvitsi. Pelaajan, joka pystyi luomaan todellista painetta vastustajan puolustukselle, eikä vain siirrellyt palloa laidalta toiselle.

Pedri (vas) valittiin EM-kisojen Nuoreksi pelaajaksi. Kuva: Getty Images.

Pedri osoitti, miksi Barcelonalla on käsissään timanttinen lupaus, joka tulee hallitsemaan peliä useiden vuosien ajan.

Italian keskikentällä oli useita onnistujia. Marco Verratti, Manuel Locatelli, Nicoló Barella olivat kaikki tärkeitä palasia, mutta Jorginho oli lopulta se kaikkein oleellisin lenkki. Jorginhon tuoma varmuus oli ihailtavaa katsottavaa. Uudenlainen Italia tarvitsi keskikentän pohjalle pelaajan, joka tekisi vain oikeita ratkaisuja, ja Jorginhosta kasvoi sellainen.

Englannissa yksi upeimmista tarinoista kietoutui Phillipsin ympärille. Toissa kaudella Phillips tahkoi Mestaruussarjaa Leedsin paidassa. Nyt hän oli Englannin keskikentän herra ja hidalgo. Englannin pelatessa viiden linjalla tarvitsi se linjan eteen todella työläitä keskikenttäpelaajia. Siksi Phillips ja Declan Rice olivat lopulta Gareth Southgaten luottomiehet.

Phillips osoitti turnauksessa sen, miksi hän on korvaamaton pelaaja Marcelo Bielsalle. Työmoraali on vertaansa vailla. Sen lisäksi Phillips osaa pelata. Hän osaa rytmittää pelaamista ja hän näkee kentän erinomaisesti. Phillips ja Rice tukivat erinomaisesti tosiaan. Usein kun Englanti riisti pallon keskikentällä, työnjako oli selvä, toinen kaksikosta haki kontaktin ja toinen oli lähellä ja poimi pallon omille.

Hyökkäys
Vasen laita: Raheem Sterling, Englanti
Keskushyökkääjä: Patrick Schick, Tshekki
Oikea laita: Federico Chiesa, Italia

Englannin hienon turnauksen yksi suurimmista syistä löytyi hyökkäyksen vasemmalta oksalta. Raheem Sterlingillä oli allaan vaikea kausi Manchester Cityssä, vaikka mies juhlikin valioliigamestaruutta. Vastuu väheni, ja moni odotti sen vaikuttavan myös EM-kisoissa. Southgate kuitenkin antoi luottoa Sterlingille, joka vastasi huutoon upeasti.

Sterling iski kolme tärkeää maalia ja syötti yhden osuman. Hän oli Englannin hyökkäyksen vaarallisin yksilö, joka tuotti aina pallollisena ongelmia vastustajalle. Sterling liikkui todella laajalla säteellä hyökkäyksessä, eikä hän ollut enää vain vasemman laidan kiituri. Sterling myös osoitti pystyvänsä pelaamaan erinomaisesti kymppialueen taskuissa, jonne hän hakeutui useaan otteeseen.

Patrick Schick iski maaleillaan Tshekin aina puolivälieriin asti. Kuva: Getty Images.

Tshekki oli yksi EM-kisojen positiivisista yllätyksistä. Tie nousi pystyyn lopulta puolivälierissä, mutta yksi mies jäi ikuisesti mieleen. Patrick Shick tykitti turnauksen komeimman osuman Skotlantia vastaan ja sijoittui maalipörssissä toiseksi. Cristiano Ronaldo iski saman maalimäärän, mutta vei maalipörssin voiton yhden maalisyötön turvin.

Ronaldon osumista kolme tuli rangaistuspotkusta, kun Shick viimeisteli vain yhden pilkulta. Bayer Leverkusenin hyökkääjä nousi kertaheitolla monien huulille. Shick ei ollut ennen turnausta suurelle yleisölle tuttu, mutta nyt on. Tshekin menestyksen tärkein lenkki.

Federico Chiesa aloitti EM-turnauksen vaihtopenkiltä, mutta nousi Walesia vastaan avauskokoonpanoon. Sen jälkeen ensimmäinen jatkopeli alkoi jälleen vaihtopenkin puolelta, mutta näytöt olivat sitä luokkaa, että lopuissa peleissä Chiesa oli muurattuna avaukseen.

Upea osoitus siitä, kuinka EM-turnauksen aikana voi murtautua avaukseen ja elintärkeäksi pelaajaksi joukkueelleen, vaikka aloittaisikin kisaurakan vaihtopelaajana. Chiesa pelasi finaalissa ehkäpä jopa parhaan pelinsä. Ikävä kyllä Chiesan peli päättyi loukkaantumiseen ennen aikojaan, mutta Juventuksen laituri osoitti olevansa loistava 1vs1-pelaaja.

SuomIFutis-sivuston laatima EM-kisojen tähdistöjoukkue.

LUE MYÖS: